Archeologie

Ontdekking gravering op half miljoen jaar oude schelp ‘herschrijft menselijke geschiedenis’

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Homo erectus op Java gebruikte al een half miljoen jaar geleden schelpen van zoetwatermosselen als materiaal voor werktuigen en als ondergrond voor graveringen. De ontdekking is gedaan door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Leidse archeologe José Joordens.

De vondst biedt nieuw inzicht in de evolutie van menselijk gedrag. Eerder werd aangenomen dat het maken van dit soort graveringen voorbehouden was aan Homo sapiens, de moderne mens, in Afrika en dat dit vanaf ongeveer 100.000 jaar geleden gebeurde, aldus hoofdonderzoeker Joordens van de Universiteit Leiden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Het team analyseerde honderden fossiele schelpen afkomstig van het Indonesische eiland Java. “De vondst herschrijft de menselijke geschiedenis,” zei paleoantropoloog dr. Stephen Munro van de Australian National University, die de ontdekking heeft gedaan.

Zeer verrassend is de ontdekking van een gegraveerd geometrisch patroon op één van de schelpen. De gravering is aantoonbaar ouder dan de verweringsprocessen op de schelp. Het onderzoek toont aan dat het ‘zigzagpatroon’ het werk was van Homo erectus.

De schelp met de gravering, die vanaf 4 december is te zien in museum Naturalis in Leiden, is tussen de 430.000 en 540.000 jaar oud. Dat maakt de gravering tenminste vier keer ouder dan de tot nu toe oudst bekende graveringen die in Afrika zijn gevonden. Wat de functie of betekenis was van de gravering is op dit moment nog een raadsel.

De mosselen werden heel slim geopend: er werd een gat geboord met een scherpe haaientand, precies op de aanhechtingsplaats van de spier die de schelpkleppen gesloten houdt. Deze mensachtigen hadden een gedetailleerde kennis van de anatomie van de schelpdieren, aldus Frank Wesselingh van Naturalis. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

[Universiteit Leiden]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Dit komt al ietsje meer in de buurt van de werkelijke leeftijd van de mens, maar ik denk dat de mens toch zeker nog wel een stuk ouder is.
Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat deze gravure is gezet door iemands dochter die zich verveelde omdat pa het vliegschip aan het repareren is bij het strand in de buurt.

legalize
legalize
9 jaren geleden

Beetje wazige theorie, er zijn dieren die dit waarschijnlijk ook weten of gewoon toeval.

Niet echt onderbouwd

James
James
9 jaren geleden

Het blijft me verbazen de mensheid loopt al zolang te kl*ten op deze aarde en nog steeds kent de moderne mens geen wereldvrede en volledige harmonie met alles wat er op deze aarde leeft.

Squenzy
Squenzy
9 jaren geleden

Wat een onzin weer. Ze kunnen bij iemand die overleden is en een onbekend aantal dagen dood thuis ligt, niet eens bepalen hoelang diegene daar ligt. Maar bij een gegraveerd schelpje kunnen ze wel zeggen dat die 360.000 jaar oud is. Bullsh*t

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x