Gezondheid

Maandverband en tampons bevatten giftige pesticiden en dioxines: “Waarom weten veel vrouwen dit niet?”

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er in tampons, maandverband en inlegkruisjes giftige stoffen kunnen zitten, zoals pesticiden en dioxines. Op de verpakking staat meestal geen lijst met ingrediënten.

Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly vonden dat hier verandering in moest komen en produceren nu onder de naam Yoni gezonde en milieuvriendelijke tampons, maandverband en inlegkruisjes. Ze deden uitgebreid marktonderzoek en achterhaalden hoe en met welke ‘ingrediënten’ maandverband en tampons worden gemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De resultaten waren opmerkelijk: er kunnen plastics, chloor en andere gifstoffen in verborgen zitten, terwijl vrouwen deze producten maandelijks dichtbij, of in één van de meest absorberende delen van hun lichaam gebruiken.

Irritaties

Mariah ontdekte vijf jaar geleden dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Na een aantal behandelingen was ze genezen. “Tijdens mijn ziekte adviseerde een specialist me om biologisch katoenen maandverband of tampons te gebruiken,” vertelt ze. “Die tip heb ik opgevolgd. Veel reguliere producten bevatten kunstmatige stoffen, die voor irritaties kunnen zorgen.”

Maandverband en tampons bevatten giftige pesticiden en dioxines: "Waarom weten veel vrouwen dit niet?"“Wij vonden het vreemd dat we hier niet eerder van hadden gehoord en dat biologische producten niet in reguliere winkels verkrijgbaar waren,” zegt Wendelien. Sinds oktober 2015 is Yoni in heel Nederland bij de Etos en inmiddels ook bij Marqt verkrijgbaar. Komend jaar wil het tweetal ook uitbreiden naar het buitenland.

Bewust worden

Mariah en Wendelien willen dat vrouwen moeten kunnen kiezen voor een gezonder en milieubewuster product. Yoni is inmiddels uitgebreid van vier naar zes producten. De focus ligt nog altijd op biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes.

“We hopen uiteindelijk dat alle vrouwen bewust worden van de keuze die er bestaat tussen kunstmatige en natuurlijke vrouwelijke hygiëne-producten,” besluit Mariah. “Velen hebben er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, wat niet zo gek is: je gebruikt meestal wat je moeder je meegeeft en op een doosje tampons staat helemaal geen informatie over de samenstelling van het product.”

[Nieuws, FD]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
exegese
exegese
8 jaren geleden

Waarom weten veel vrouwen dit niet?

Nou gewoon omdat ons geleerd is dat we zouden kunnen vertrouwen op onze overheid en dat ons het idee is gegeven dat zulke dingen constant nauwlettend gecontroleerd worden om onze gezondheid zo goed mogelijk te waarborgen. En steeds weer moeten we constateren dat we gewoon aan de goden zijn overgeleverd en dat controleurs en toezichthouders op allerlei gebied zich alleen vorstelijk op kosten van de naïeve belastingbetaler laten belonen maar daar niets maar dan ook helemaal niets tegenover stellen. Ook niet als onze veiligheid, welzijn, economie of gezondheid in het geding is. Men schijt op ons ook al betalen we ons scheel aan schijnveiligheid.

wolfje
wolfje
8 jaren geleden

en waarom weten veel mannen dit niet? wie laat zijn vrouw met zoiets lopen?

Maarten
Maarten
8 jaren geleden

Waarom vrouwen onwetend worden gehouden van de kankerverwekkende stoffen die ze maandelijks in hun vagina stoppen of er zo dichtbij mogelijk plaatsen?

Hoe kan anders het vergif dat een vaccin genoemd wordt tegen baarmoederhalskanker opgedrongen blijven worden op het randje van verplicht?

Heerlijk open en eerlijk artikel! Mijn complimenten!

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x