Homepagina » Gezondheid » Maandverband en tampons bevatten giftige pesticiden en dioxines: “Waarom weten veel vrouwen dit niet?”
Maandverband en tampons bevatten giftige pesticiden en dioxines: "Waarom weten veel vrouwen dit niet?"

Maandverband en tampons bevatten giftige pesticiden en dioxines: “Waarom weten veel vrouwen dit niet?”

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er in tampons, maandverband en inlegkruisjes giftige stoffen kunnen zitten, zoals pesticiden en dioxines. Op de verpakking staat meestal geen lijst met ingrediënten.

Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly vonden dat hier verandering in moest komen en produceren nu onder de naam Yoni gezonde en milieuvriendelijke tampons, maandverband en inlegkruisjes. Ze deden uitgebreid marktonderzoek en achterhaalden hoe en met welke ‘ingrediënten’ maandverband en tampons worden gemaakt.

De resultaten waren opmerkelijk: er kunnen plastics, chloor en andere gifstoffen in verborgen zitten, terwijl vrouwen deze producten maandelijks dichtbij, of in één van de meest absorberende delen van hun lichaam gebruiken.

Irritaties

Mariah ontdekte vijf jaar geleden dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Na een aantal behandelingen was ze genezen. “Tijdens mijn ziekte adviseerde een specialist me om biologisch katoenen maandverband of tampons te gebruiken,” vertelt ze. “Die tip heb ik opgevolgd. Veel reguliere producten bevatten kunstmatige stoffen, die voor irritaties kunnen zorgen.”

Maandverband en tampons bevatten giftige pesticiden en dioxines: "Waarom weten veel vrouwen dit niet?"“Wij vonden het vreemd dat we hier niet eerder van hadden gehoord en dat biologische producten niet in reguliere winkels verkrijgbaar waren,” zegt Wendelien. Sinds oktober 2015 is Yoni in heel Nederland bij de Etos en inmiddels ook bij Marqt verkrijgbaar. Komend jaar wil het tweetal ook uitbreiden naar het buitenland.

Bewust worden

Mariah en Wendelien willen dat vrouwen moeten kunnen kiezen voor een gezonder en milieubewuster product. Yoni is inmiddels uitgebreid van vier naar zes producten. De focus ligt nog altijd op biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes.

“We hopen uiteindelijk dat alle vrouwen bewust worden van de keuze die er bestaat tussen kunstmatige en natuurlijke vrouwelijke hygiëne-producten,” besluit Mariah. “Velen hebben er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan, wat niet zo gek is: je gebruikt meestal wat je moeder je meegeeft en op een doosje tampons staat helemaal geen informatie over de samenstelling van het product.”

[Nieuws, FD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  Waarom weten veel vrouwen dit niet?

  Nou gewoon omdat ons geleerd is dat we zouden kunnen vertrouwen op onze overheid en dat ons het idee is gegeven dat zulke dingen constant nauwlettend gecontroleerd worden om onze gezondheid zo goed mogelijk te waarborgen. En steeds weer moeten we constateren dat we gewoon aan de goden zijn overgeleverd en dat controleurs en toezichthouders op allerlei gebied zich alleen vorstelijk op kosten van de naïeve belastingbetaler laten belonen maar daar niets maar dan ook helemaal niets tegenover stellen. Ook niet als onze veiligheid, welzijn, economie of gezondheid in het geding is. Men schijt op ons ook al betalen we ons scheel aan schijnveiligheid.

  27 likes
  • ET contactee schreef:

   je vergeet een heel belangerijk detail en dat is dat de overheid een volwaardige criminele organisatie is die liegen als een van haar instrumenten hanteert.
   Naast de instrumenten bedreiging, intimidatie, onderdrukking, en nog een paar van dergelijke instrumenten.
   Een ander mooi voorbeeld is dat fluoride inmiddels een op een gerelateerd is aan tenminste zeven vormen van kanker, maar daar ga je van overheidswege niks hore. Nu niet, en nooit niet. Immers, het is al vanaf de jaren 40 bekend. Dus, als ze zouden toegeven dat het kankerverwkkend is, geven ze volmondig toe decennia structureel gelogen te hebben.
   Maar goed, ze doen niet anders.

   3 likes
 • Maarten schreef:

  Waarom vrouwen onwetend worden gehouden van de kankerverwekkende stoffen die ze maandelijks in hun vagina stoppen of er zo dichtbij mogelijk plaatsen?

  Hoe kan anders het vergif dat een vaccin genoemd wordt tegen baarmoederhalskanker opgedrongen blijven worden op het randje van verplicht?

  Heerlijk open en eerlijk artikel! Mijn complimenten!

  10 likes
  • Gudrun schreef:

   De in stand houding van ziekte- en angstcultuur.
   De farmaceutische industrie heeft niets aan gezonde mensen. Het leverd hen geen geld op.
   Dealtjes met producenten, lobbies met politici en bankiers. Heel vernuftig allemaal.

   1 likes
 • wolfje schreef:

  en waarom weten veel mannen dit niet? wie laat zijn vrouw met zoiets lopen?

  3 likes
 • Berenbotje schreef:

  Vrouwen mogen tijdens hun cyclus gewoon thuis blijven en genieten van een paar dagen rust. Zo had de natuur het ook bedoeld. Vrouwen zijn vaak intensiever bezig met dingen dan mannen en hebben die paar dagen rust ook keihard nodig. Bovendien wijst de cyclus bij vrouwen er op dat een man meerdere vrouwen nodig heeft omdat er altijd een vrouw is die aan haar rust toe is. Maar wanneer je als vrouw alleen maar achter de man wil aanhobbelen (gelijke rechten), dan kan niemand daar wat tegen doen.

  2 likes
 • Esra schreef:

  Ik denk dat het goed is dat er eindelijk eens aandacht is voor producten waar onze moeders het vroeger misschien minder graag openbaar over hadden, bedankt daarvoor! Persoonlijk ben ik altijd wat sceptisch over verhalen over gifstoffen en chemische troep: de natuur is ook niet altijd even gezond. Maar mijn huisgenootje had altijd erg veel last van huidirritaties en sinds ze inlegkruisjes van katoen is gaan gebruiken (en nog wat andere dingen) heeft ze daar veel minder last van (volgens mij deze http://www.sanature.net/producten/inlegkruisjes/, ik denk dat er tegenwoordig wel veel meer zijn). Ik koop ze zelf nu ook vaker van een biologisch merk, vooral omdat ze milieuvriendelijker zijn en het wat gezonder voelt. Ik hoop dat andere vrouwen ons voorbeeld volgen!

  1 likes
 • dimmer schreef:

  Dit verklaard een hoop hehehe.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Talloze jonge vrouwen hebben hierdoor neurologische schade opgelopen. Deze award-winnende film over HPV-vaccins mag je niet missen

  Talloze jonge vrouwen hebben hierdoor neurologische schade opgelopen. Deze award-winnende film over HPV-vaccins mag je niet missen

  De documentaire ‘Sacrificial Virgins’, waarin wordt gekeken ...

  Amerikaanse jongen sterft bijna na HPV-vaccin. Zijn moeder schetst horrorbeeld

  Amerikaanse jongen sterft bijna na HPV-vaccin. Zijn moeder schetst horrorbeeld

  Steeds meer ouders twijfelen om hun kind het HPV-vaccin tegen ...

  >