Homepagina » Buitenland » Mainstream media belazeren de kluit met ‘nooit eerder vertoonde beelden’ Venezuela. Lees deze messcherpe analyse
Mainstream media belazeren de kluit met 'nooit eerder vertoonde beelden' Venezuela. Lees deze messcherpe analyse
Foto: LLs Wikimedia Commons

Mainstream media belazeren de kluit met ‘nooit eerder vertoonde beelden’ Venezuela. Lees deze messcherpe analyse

Op 11 maart plaatste de Belgische publieke omroep VRT een bericht over Venezuela met als titel: New York Times: “Niet Maduro-regime maar betogers staken vrachtwagens met humanitaire hulp in brand”.

De zender neemt in het artikel een bericht over van de krant waarin wordt aangetoond dat niet de Venezolaanse politie, maar betogers van de oppositie de vrachtwagens met ‘noodhulp’ in brand staken.

Er werden beelden getoond van een betoger van de oppositie die naast één van de trucks molotovcocktails gooide in de richting van de Venezolaanse politie.

Eén daarvan kwam op de vrachtwagen terecht.

Genegeerd en verzwegen

Politieagenten kwamen aangerend en riepen dat ze wilden helpen om de brand te blussen.

De VRT beweerde dat het om ‘nooit eerder vertoonde beelden’ ging. Dat is onjuist. De beelden waren op 24 februari al op Twitter te zien.

Het was te verwachten dat ze in eerste instantie genegeerd en verzwegen zouden worden door de media, schrijft Lode Vanoost voor DeWereldMorgen.be.

Selectieve patroon

“Dit past immers in het selectieve patroon dat de mainstream berichtgeving over Venezuela al jaren kenmerkt,” klinkt het.

Uit een begeleidend commentaar blijkt dat de New York Times toch onverminderd doorgaat met de zeer eenzijdige berichtgeving over Venezuela, merkt hij op.

In plaats van ‘nooit eerder vertoonde beelden’ zou de krant volgens Vanoost beter kunnen spreken van ‘beelden die we tot nu toe hadden genegeerd omdat ze niet in het narratief tegen het Maduro-regime pasten’.

Breeduit

Vlak nadat de vrachtwagens in brand waren gestoken, berichtten de media breeduit over de reacties van de Colombiaanse president en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.

Die reageerden verontwaardigd over ‘het verbranden van noodhulp door het Maduro-regime’.

Niet erg vlot

De vraag is nu waarom de New York Times bijna twee weken later met deze rechtzetting komt.

Een mogelijke verklaring is dat men bij de redactie begint in te zien dat de couppoging met Juan Guaido niet erg vlot verloopt, aldus Vanoost.

[DeWereldMorgen]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Elise schreef:

  Couppoging niet lukt? Ondertussen ligt het land plat, omdat er geen stroom meer is. Maduro krijgt de schuld. Volgens hem zijn de computersystemen gehackt. En dit kan ik goed geloven. Waarom zou Maduro zijn eigen volk laten lijden?
  Het draait overduidelijk om de energievoorzieningen/grondstoffen van dit land. Zoals ik al eerder zei: Staatsbedrijven moeten private wereldbedrijven worden. De soevereiniteit van het land moet kapot. ivm NWO.

  19 likes
  • peter schreef:

   fake nieuws kwam toch alleen uit Rusland, inclusief het hacken.?
   het wordt hoog tijd ,dat de eenzijdige propaganda van onze media eens aangepakt gaat worden.
   enfin, Karskens is in ieder geval bezig.

   7 likes
  • Rob schreef:

   @Elise. Het is wederom de Cabal die de olie in Venezuela probeert te roven. Venezuela schijnt momenteel de grootste oliebron ter wereld te zijn. Volgens berichtgeving is hun laatste poging om dat te doen het gebruik van cyber en energiewapens om het energienetwerk van Venezuela te saboteren.

   5 likes
 • eksegese schreef:

  Ja, als de geplande regiem-change maar niet wil lukken, net zoals in Syrië komt de kat in het nauw en maakt rare (lees gemene) sprongen. Fake news moet dan een duit in het zakje doen voor ze. Alleen trapt niet iedereen er meer in gelukkig. Weg met The M.S.M fake news shit ! Laat iedereen weten over de propaganda die over ons uit gestort wordt.

  13 likes
 • ikzelfzelf schreef:

  In deze video [Confessions of an economic hitman] wordt precies uitgelegd hoe die Amerikanen werken als ze grondstoffen uit een land willen hebben.
  https://www.youtube.com/watch?v=RVsB07CcSNw

  6 likes
  • marcel koningen schreef:

   Er bestaat ook een boek van als je het leest wordt je misselijk van de minachting voor mensen en het gruwelijke sardisme waarmee dat gepaard gaat.

   0 likes
 • AnnoNimbus schreef:

  Interessant. Ik had juist het tegenovergestelde begrepen: Internationale hulp is nooit “gratis”; er hangen altijd voorwaarden aan vast. Deze waren niet acceptabel.

  En nu, om het konvooi aan goederen te bewaken (en de veiligheid van de chauffeurs te kunnen waarborgen), komen er ook nog militairen bij kijken, die meestal, niet snel weer weg gaan…

  Een oud voorbeeld van internationale hulp: We bouwen wegen en rails als infrastructuur voor jullie, in ruil kunnen wij 10 jaar lang jullie sneller beroven van grondstoffen. (bijv: China in Afrika, maar ook Engeland in India).

  Een ander voorbeeld is de internationale hulp aan Haiti. Waar heel de wereld belazerd werd voor 6 huizen (http://time.com/3908457/red-cross-six-homes-haiti/). Plus Haiti kreeg Cholera (https://www.nytimes.com/2017/03/19/world/americas/cholera-haiti-united-nations.html) en er zijn kinderen geroofd voor de kinderhandel (https://www.investmentwatchblog.com/wikileaks-convicted-child-abductor-was-caught-stealing-children-in-haiti-with-the-clintons/)
  5 jaar later, waren er wel 600 huizen gebouwd (https://www.nbcnews.com/news/investigations/what-does-haiti-have-show-13-billion-earthquake-aid-n281661)

  Tweemaal nadenken voordat je internationale hulp vraagt.

  http://www.beyondtheheadlines.org/is-aid-the-cure-or-the-disease/

  4 likes
 • frans schreef:

  Een oud voorbeeld van internationale hulp: We bouwen wegen en rails als infrastructuur voor jullie, in ruil kunnen wij 10 jaar lang jullie sneller beroven van grondstoffen. (bijv: China in Afrika, maar ook Engeland in India).
  En wat dacht je van die “prachtige” Marshallhulp. na WO 2? 10-voudig hebben we het terug moeten betalen.
  In de jaren 60 kostte een liter benzine hier 65 guldencent in de VS 4 dollarcent. Daar in de VS groeide de economie met niks doen en reed men met 4,6 en 8 cilinders 1l op 4 km .
  Ook hier in de EU heeft Roodschild zeer veel geld geinvesteerd in wegen. Juist ook om de grondstoffen te roven.

  2 likes
 • Henk bakker schreef:

  Hoe kan een land met de Grootste oliereserves de hoogste valuta inflatie ter wereld hebben, er staat zoveel tegenover die munt vergelijk dat met de dollar en de schuld van Amerika.

  Je creëert Inflatie, wall-street koopt een deel van de inflatie, je creëert paniek, mensen geloven alles, je valt binnen en aan het einde bezit je de Valuta (die weer zal stijgen) en de Olie, een land in de uitverkoop.

  Laat daar wel buiten dat Venezuela zekers hulp nodig heeft van het westen om die olie uit de Grond te krijgen! Maar dat doe je niet op zo’n manier !!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Eén van de meest verwoestende ministers uit de geschiedenis. Presidentskandidaat haalt fel uit naar Henry Kissinger

  Eén van de meest verwoestende ministers uit de geschiedenis. Presidentskandidaat haalt fel uit naar Henry Kissinger

  De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft fel ...

  Juan Guaido als CIA-project en vriend van drugsbaronnen. Zelfbenoemde interim-president Venezuela valt door de mand door deze onthullende foto's

  Juan Guaido als CIA-project en vriend van drugsbaronnen. Zelfbenoemde interim-president Venezuela valt door de mand door deze onthullende foto’s

  Er zijn foto’s opgedoken waarop de zelfbenoemde ...

  >