
Vooraanstaande wetenschappers hebben twijfels over de nauwkeurigheid van een techniek die de tekenen van borstkanker moet opsporen.
Elke vrouw van 50 en ouder krijgt eens in de twee jaar een uitnodiging voor een mammografie om eventuele borstkanker op te sporen.
Het is een landelijke screening die vanaf 1980 in de meeste ontwikkelde landen is geïntroduceerd. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat de screening niet goed werkt.
Erger, bij mammografie wordt kanker ontdekt die er niet is: dat heet een fout-positieve uitslag. Dit veroorzaakt onnodige stress en angst, en leidt zelfs tot overbodige behandelingen zoals een borstamputatie.
Maar liefst de helft
Onderzoekers van het International Prevention Research Institute (iPRI) in Lyon voegden zich onlangs ook bij de critici. Routinematige mammografie-screening, zeggen zij, heeft slechts ‘een marginaal effect op het sterftecijfer voor borstkanker’.
Met andere woorden: ze redden niet veel levens. Bovendien is maar liefst de helft van de kankergevallen die worden opgespoord fout-positief.
Nederlandse screeningsprogramma
De ontdekking komt op een moment dat gezondheidsautoriteiten zich beginnen af te vragen of de mammografie wel geschikt is als routineonderzoek. De autoriteiten zijn al andere – hopelijk nauwkeurigere – technieken aan het verkennen.
De Franse onderzoekers bestudeerden ook het Nederlandse screeningsprogramma, waarin vrouwen tussen de 50 en 75 jaar (voorheen 70) elke twee jaar worden uitgenodigd voor een mammografie.
Foto: Fæ Wikimedia Commons
Het is gewoon een verdienmodel.
Bij een mamagrafie, worden de borsten met kracht platgedrukt.
Dat veroorzaakt gebarsten cellen,
giet daar over heen een sausje van X-Rays,
en daar is het recept voor borstkanker.
Is al lange tijd bekend in de medische wereld. Vermoedelijk is er nu geld te verdienen met een ander landelijk onderzoek, dus nu ”erkent” de medische wereld opeens wat ze al heel lang wisten. Geld is de drijfveer. Niet de gezondheid vd bevolking, of een ”beter” onderzoek. Dit weet toch al lang iedereen die niet debiel is.
Heel apart….”Ze redden niet veel levens”….De helft is fout positief! Gaan die mensen dan toch dood aan borstkanker?