Buitenland

Mariniers schieten betogers Wall Street te hulp, JPMorgan geeft gul aan NYPD (+video’s)

Help anderen door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Occupy Wall Street krijgt steun uit onverwachte hoek. Naar verluid zijn Amerikaanse soldaten en mariniers op weg naar verschillende locaties waar geprotesteerd wordt.

JPMorgan Chase doneerde onlangs $4,6 miljoen aan de New Yorkse politie, de grootste ‘gift’ ooit in de geschiedenis van de NYPD. Politiecommissaris Raymond Kelly was ‘zeer verheugd’ met de donatie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

JPMorgan bezit in totaal $79 biljoen aan derivaten.

In 1893 financierde JPMorgan Tesla’s onderzoek naar vrije energie of nulpuntenergie. Toen Morgan ontdekte dat hij mensen er niet voor kon laten betalen onderdrukte hij de technologie. Kort daarop werd Morgan één van de grondleggers van de ponzifraude die beter bekend staat als de Federal Reserve.

Ondertussen komt er steeds meer steun voor de demonstranten in New York. Advocaat Sam Cohen neemt het voor ze op: “Wij zijn van mening dat de NYPD de wet op een onjuiste manier toepast in een doelgerichte poging om de bezetting te ontwrichten.” Mensen dragen kartonnen borden met teksten als ‘word wakker’, ‘nazi-bankiers’ en ‘wanneer worden wij uitgekocht?’ – In5d.com

Honderden arrestaties bij protest Wall Street

De politie heeft zaterdag op de Brooklyn Bridge in het centrum van New York meer dan 700 betogers aangehouden die de brug blokkeerden. De meesten zijn volgens de woordvoerder voor verstoring van de openbare orde opgepakt. Het verkeer op de brug lag uren stil.

De betogers kwamen van het iets westelijker gelegen Wall Street, het financiële centrum van de Verenigde Staten, waar ze al 2 weken ageren tegen de macht van de grote particuliere ondernemingen in de VS. De demonstranten noemen zich de beweging Occupy Wall Street. De veelal goed opgeleide, werkloze betogers hebben het Zuccotti Park, even ten noorden van Wall Street, als uitvalsbasis gekozen. Ze keren zich tegen de macht van banken en bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging.

Het park is naar een ondernemer, John Zuccotti, genoemd en heette voor juni 2006 Liberty Plaza Park. De betogers zijn geïnspireerd door het protest op het Tahrirplein in Caïro en een aantal heeft aangekondigd de hele winter in het park te blijven. Er zijn inmiddels soortgelijke protesten in Boston, Chicago, San Francisco en Washington.

In Washington eisten activisten zaterdag de arrestatie van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken. Vrijdag bezetten 3.000 betogers in Boston een vestiging van de Bank of America. Bij de ontruiming arresteerde de politie tientallen demonstranten. Aan de westkust in San Francisco betoonden honderden mensen hun solidariteit met Occupy Wall Street voor een filiaal van de Chase Bank.

De redding van banken met belastinggeld is een belangrijke grief van betogers, maar ze maken zich ook druk over onder meer de positie van minderheden, de werkloosheid, de aantasting van de sociale zekerheid en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Velen stellen ‘99 procent van de Amerikanen te vertegenwoordigen tegenover de kwalijke macht van 1 procent schatrijken’.

Occupy Wall Street heeft geen duidelijke leiding, maar wint wel steeds meer steun, vooral bij een aantal vakbonden die als sponsors van de beweging optreden. De beweging illustreert de groeiende frustratie bij velen die volgens waarnemers juist tot groepen behoren die president Barack Obama voor zijn herverkiezing hard nodig heeft in 2012. – Telegraaf.nl

Ook in Portugal begint het te rommelen. In Lissabon protesteerden op zaterdag zo’n 130.000 mensen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering. In Porto gingen 50.000 mensen de straat op.

Op zaterdag verzamelde zich daarnaast een groep demonstranten in het centrum van Denver. “We verenigen ons tegen de macht van de grote corporaties en hoe ze onze politiek, ons schoolsysteem en onze vakbonden hebben overgenomen,” aldus de betogers van Occupy Denver. – Rawstory.com

Op vrijdag probeerde de politie van Chicago de demonstranten zoveel mogelijk uit het zicht te houden. De betogers van de Occupy Chicago beweging vertrokken vanaf de Federal Reserve Bank van de stad. Ze scandeerden ‘bezet Chicago’ en ‘wij zijn de 99 procent’. – Rawstory.com

Bekijk hier een overzicht van Occupy Wall Street protesten.

Bekijk hier de livestream.

Op 15 oktober aanstaande organiseert Occupy Den Haag tijdens Global Revolution Day een demonstratie op het Binnenhof.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x