Het Complot

10 dikke vette leugens en de miljoenen levens die erdoor werden beïnvloed

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoeksjournalist Chuck Lewis presenteerde onlangs zijn nieuwe boek 935 Lies, waarin hij laat zien hoe politici en media leugens verspreiden en herhalen, herhalen en herhalen om de publieke opinie te beïnvloeden.

De titel van het boek verwijst naar het aantal keren dat president George W. Bush, vicepresident Dick Cheney en andere hooggeplaatste overheidsfunctionarissen onjuiste uitspraken hebben gedaan in aanloop naar de invasie van Irak in 2003. Maar het boek gaat verder dan Irak en laat zien hoe leugens al decennialang het beleid bepalen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

We bespreken 10 grote leugens die honderdduizenden en in sommige gevallen zelfs miljoenen levens hebben beïnvloed:

1. President Barack Obama over gezondheidsplannen

“Als je tevreden bent over het huidige gezondheidsplan, mag je het behouden.” – President Barack Obama, 6 juni 2009.

De Affordable Care Act had een grote invloed op bestaande gezondheidsplannen. Een klein percentage van de bestaande plannen paste niet in deze wet, waarna zorgverzekeraars besloten ze te annuleren.

2. President George W. Bush over massavernietigingswapens

“We hebben massavernietigingswapens gevonden in Irak. We hebben biologische laboratoria gevonden.” – President George W. Bush, 29 mei 2003

De zogenaamde vondst van massavernietigingswapens was de belangrijkste reden om Irak binnen te vallen. In april 2005 sloot de CIA het onderzoek naar massavernietigingswapens in Irak. Er was niets gevonden. De oorlog kostte een half miljoen Irakezen en 5000 coalitietroepen het leven.

3. Vicepresident Dick Cheney over massavernietigingswapens

“Er is geen twijfel over mogelijk dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens heeft. Er is geen twijfel over mogelijk dat hij ze zal inzetten tegen onze vrienden, tegen onze bondgenoten en tegen ons.” – Vicepresident Dick Cheney, 26 augustus 2002

Hoewel er nooit massavernietigingswapens zijn gevonden, vindt Cheney het nog steeds terecht dat de Verenigde Staten Irak zijn binnengevallen. Toen hij vicepresident was heeft Cheney vaker uitspraken gedaan die achteraf niet bleken te kloppen.

4. R.J. Reynolds over het gezondheidsrisico van sigaretten

“Het roken van sigaretten is niet verslavender dan het drinken van koffie of thee of het eten van Twinkies.” – James W. Johnston, directeur van RJR Nabisco, 14 april 1994

Meer dan een halve eeuw hebben sigarettenfabrikanten ontkend dat hun producten verslavend of gevaarlijk zijn. Onderzoeken werden onder het tapijt geveegd. Tijdens een congressionele hoorzitting in 1994 gaven directeuren van de zeven grootste tabaksbedrijven toe dat er mogelijk gezondheidsrisico’s kleven aan roken, maar ze ontkenden dat sigaretten verslavend zijn. De fabrikanten voegen bewust meer nicotine toe aan sigaretten om ze verslavend te maken.

5. President Ronald Reagan over de Iran-Contra-affaire

“Er gaan speculatieve en onjuiste verhalen rond over wapentransacties en vermeende losgeldbetalingen, maar we hebben geen, ik herhaal geen, wapens verruild voor gijzelaars.” – President Ronald Reagan, 13 november 1986

De Iran-Contra-affaire was een politiek schandaal in de VS dat onthuld werd in 1986. De affaire bestond uit geheime wapenleveringen aan Iran. Met de inkomsten werden de Contra’s op illegale wijze gefinancierd. Dit waren de tegenstanders van de Sandinisten in Nicaragua.

Toen bleek dat een groot aantal documenten die betrekking hadden op de wapenhandel door de ambtenaren van Reagan waren vernietigd of onttrokken aan het onderzoek, verhevigde het schandaal. Op 4 maart 1987 sprak Reagan het publiek nogmaals toe, waarbij hij de verantwoordelijkheid op zich nam. Wat begon als een strategische opening naar Iran, gleed tijdens de uitvoering af in het ruilen van wapens voor gijzelaars, gaf Reagan toe.

6. Regering Reagan over het bloedbad van El Mozote

“Er is geen bewijs dat de door Amerika gesteunde regeringstroepen van El Salvador burgers in het dorp El Mozote hebben vermoord.” – Onderminister van Buitenlandsze Zaken Thomas Enders, 8 februari 1982

In december 1981 vermoordde het leger van El Salvador 900 burgers in het departement Morazán. De ambassade van de VS, een bondgenoot van het Salvadoraanse regime, probeerde de gebeurtenissen onder de tafel te houden en president Ronald Reagan deed verhalen over het bloedbad af als ‘linkse propaganda’. Zijn kabinetsleden verklaarden dat er geen enkele reden was om aan te nemen dat er een bloedbad had plaatsgevonden.

In november 1992 concludeerden Argentijnse forensische experts van de VN dat er wel degelijk een massaslachting had plaatsgevonden. Er ontstond grote verontwaardiging onder een groot deel van de Amerikanen dat hun regering had meegeholpen bij het in de doofpot stoppen van dergelijke wreedheden.

7. President Richard Nixon over het Watergateschandaal

“Ik kan zeggen dat niemand van de Witte Huis-staf, niemand binnen deze regering, betrokken is geweest bij dit zeer bizarre incident.” – President Richard Nixon, 29 augustus 1972

De betrokkenheid van Nixon en zijn campagnestaf bij zowel de inbraak als bij het verdoezelen van de gebeurtenissen werd uiteindelijk bewezen. In 2003 verklaarde Jeb Magruder, speciaal assistent van Nixon, dat Nixon niet alleen betrokken was bij de verdoezelingen van de Watergate-inbraken, maar er ook telefonisch opdracht toe had gegeven. Het schandaal leidde in 1974 tot het aftreden van president Nixon.

8. President Richard Nixon over geheime operaties in Chili

“Als we ingegrepen zouden hebben in Chili – door vrije verkiezingen te vervalsen – zou dat denk ik in heel Latijns-Amerika de nodige gevolgen hebben gehad.” – President Richard Nixon, 4 januari 1971

Inmiddels zijn er meerdere bronnen openbaar gemaakt waaruit blijkt dat de CIA dictator Pinochet en zijn handlangers daadwerkelijk heeft gesteund in hun streven en greep naar de macht. In oktober 1999 werden zo’n 1100 regeringsdocumenten vrijgegeven die inzicht gaven in de betrokkenheid van de VS bij de voorbereiding van de militaire coup. In 2004 kondigde het Lagerhuis van Chili aan dat het een onderzoek zou beginnen naar de activiteiten van de CIA in Chili en in het bijzonder naar de inspanningen van de CIA gericht op het verhinderen van de verkiezing van Salvador Allende in 1970.

9. President Lyndon Johnson over de Vietnamoorlog

“We gaan onze Amerikaanse jongens niet naar een ver land sturen om te doen wat de Aziatische jongens zelf zouden moeten doen.” – President Lyndon Johnson, oktober 1964.

In totaal werden tussen 1964 en 1974 3.403.000 Amerikaanse soldaten ingezet in Zuidoost-Azië. Ongeveer 60.000 van hen lieten het leven en meer dan 150.000 raakten gewond. Miljoenen Vietnamezen, Cambodjanen en Laotianen vonden tijdens deze oorlog de dood.

10. Senator Joseph McCarthy over communisme

“Ik heb hier in mijn hand een lijst met 205 werknemers van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarvan we weten dat ze lid zijn van de Communistische Partij. Zij zijn verantwoordelijk voor het beleid van het ministerie.” – Senator Joseph McCarthy, 9 februari 1950

Door deze uitspraken ontstond het mccarthyisme, een periode van anticommunistische verdachtmakingen in de VS. Mensen van verschillende rangen en standen, meestal werkzaam in de filmindustrie, staatsinstellingen of het onderwijs werden ervan beschuldigd communist te zijn of te sympathiseren met het communistische gedachtegoed. Velen raakten door de beschuldigingen hun werk kwijt en sommigen werden zelfs gevangengezet. De beschuldigingen van McCarthy bleken in de meeste gevallen ongegrond.

[Bill Moyers]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Buddy
Buddy
9 jaren geleden

Nederlandse politici doen exact hetzelfde, liegen en bedriegen om zoveel mogelijk roem te vergaren.
Medelijden met diegenen die hier het slachtoffer van zijn geworden….

redice
redice
9 jaren geleden

en er is nog steeds niets verandert! de politiek beliegt en bedriegt ons langs alle kanten en we kijken ernaar en doen niets, triestig

J@n
J@n
9 jaren geleden

Daar waar politiek begint houd het verstand op…

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x