Mens en Dier

Martin Bosma leest minister Bruins Slot de les: ‘Er zijn genoeg complottheorieën die kloppen’

Help ons door dit met je vrienden op je socials te delen!

CDA-minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken zei in de Tweede Kamer dat ze zich zorgen maakt over ‘de aantrekkingskracht van complottheorieën’. Volgens haar is het van belang dat we de verspreiding van complottheorieën tegengaan.

PVV-Kamerlid Martin Bosma stelde de minister vervolgens een aantal lastige vragen. “Je hebt in links-liberale kringen allemaal van die modetjes en van die grillen. Dan lopen politici daarachteraan. Zo’n gril was een tijd ‘nepnieuws’. Dat schijnt dan een heel groot probleem te zijn. Mevrouw Ollongren, de voorganger van deze minister, kwam met een heel plan. Dan vroegen we: wat is dan ‘nepnieuws’, wie bepaalt dat, wat is ‘nep’ en wat klopt wel? Daar kwam niet zoveel uit,” zei hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“De huidige mode is ‘complottheorieën’. Dat is ook weer zo’n kreetje dat te pas en te onpas tevoorschijn komt. Dan denk ik: wanneer is iets nou ‘een complottheorie’? Wat is dat nou precies, ‘een complot’, en hoezo zouden complottheorieën niet kloppen?” vervolgde Bosma.

(Video verwijderd? Klik hier...)

De vraag der vragen

“Er zijn genoeg complottheorieën die kloppen. Wie is de Staat om te zeggen dat sommige complottheorieën niet kloppen en sommige weer wel? Hebben Nederlanders niet gewoon het recht om in complottheorieën te geloven? Dat zijn een paar heel serieuze vragen en ik krijg daar graag antwoord op. Kan de minister een opsomming geven van de complottheorieën die niet kloppen?” vroeg het Kamerlid.

“Ik geloof zelf in diverse complottheorieën, bijvoorbeeld dat de EU erop uit is om onze nationale soevereiniteit te vernietigen. Ik geloof ook dat D66 complotteert om onze democratie te ondermijnen,” zei het Kamerlid. “De vraag der vragen is: wie is de Staat om uit te maken wat wél een koosjere complottheorie is en wat niet?”

Minister Bruins Slot zei dat een complottheorie ‘een specifieke vorm van des- of misinformatie is, waarbij mensen de overtuiging hebben dat bepaalde gebeurtenissen of situaties in het geheim en achter de schermen zijn gemanipuleerd door actoren met verkeerde bedoelingen’.

Ministerie van Waarheid

“Complottheorieën gaan vaak hand in hand met wantrouwen in traditionele media, wetenschap en overheid. Achter het verspreiden van complottheorieën zitten vaak geen kwade intenties, maar zorgen of vragen. Het is dus niet altijd met opzet. Het is niet aan mij om te bepalen welke theorie wel of niet een complottheorie is. Ik zie op dat vlak vooral een rol voor de onafhankelijke media en de onafhankelijke factcheckers,” zei Bruins Slot.

Bosma vroeg vervolgens: “De Staat zegt dus niet bij monde van deze minister: hierbij stel ik officieel vast dat de ene complottheorie niet klopt en de andere complottheorie wel klopt? Het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt vooralsnog niet omgevormd tot een ministerie van Waarheid, om het maar in 1984-termen te gieten?”

De minister zei dat ze dat boek twee keer heeft gelezen. “De AIVD waarschuwt ervoor dat complottheorieën soms een aanjagende werking hebben op bepaalde mensen, een kleine groep, die daarin aanleiding zien om extremistisch gedrag te vertonen. Dat is iets anders dan de rol van Binnenlandse Zaken die bepaalt wat wel en wat geen complottheorieën zijn,” beweerde Bruins Slot.

4.9 122 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

104 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mister nexit
mister nexit
1 jaar geleden

de 1 noemt het complot theorieën de andere benoemt feiten. Als complot theorieen feitelijk kloppen zijn het toch verschijnselen uit de realiteit

Hugo
Hugo
1 jaar geleden

Het is prachtig om Martin Bosma te horen spreken, recht voor zijn raap en geen gehuichel zoals die D66ers en die gast van DENK, echt gevaarlijke figuren daar in de 2e kamer. en die Bruins Slot is net een actrice die geen eigen mening heeft en alles opsomt wat er op het briefje staat. Wat een zielig zooitje daar in de 2e kamer. Ga zo door Martin Bosma leg ze het vuur aan de schenen, Trots op de PVV en FVD.

Ikke
Ikke
1 jaar geleden

gek dat Twitter de Tweet al weer afgeschermd heeft. Zijn er mensen die bang zijn voor de waarheid? Het kartel wereldwijd vreest steeds meer. De waarheid openbaard zich aan steeds meer mensen. Politieke leiders treden nu steeds meer in een rap tempo af..

De Leugen is zichtbaar!
De waarheid wordt zichtbaar.

De slang, het kwaad, zal nog een paar keer gif spuiten, maar de kracht van de slang is gebroken

Naam:*
Naam:*
1 jaar geleden

Ik lees en hoor alleen maar het woord complottheorieën. Het lijkt nu alsof Bosma klare taal praat en voor een groot deel doet hij dat ook, maar het gaat niet meer over complottheorieën… er lopen meerdere complotten die we zo kunnen benoemen en er zijn in onze matrix miljoenen andere complotten. Nu blijft het gesprek gaan over theorieën en het enige dat luisteraars en lezers onthouden is complottheorieën ipv bestaande complotten.

Back to top button
104
0
We lezen graag je reactie!x