Binnenland

Massaal ‘nee’ tegen orgaandonatie na nieuwe donorwet. Worden we al jarenlang gebrainwasht door de overheid?

Help mee door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de dag dat de Eerste Kamer instemde met de nieuwe donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, waardoor mensen voortaan automatisch orgaandonor zijn tenzij ze bezwaar maken, hebben tienduizenden Nederlanders ‘nee’ geantwoord op de vraag of ze hun organen na hun dood willen afstaan.

Op de redactie van NineForNews kwamen naar aanleiding van de nieuwe donorwet een aantal verontruste reacties binnen.

Eén iemand liet weten de volgende brief te hebben verstuurd aan Kamerlid Dijkstra:

Mw. Dijkstra,

Nu de Eerste Kamer uw wet op de orgaandonatie heeft aangenomen, vind ik het niet meer dan redelijk en in onze westerse beschaving en democratie passen dat er goede voorlichting komt over de positie van de donor en wat hem/haar te wachten staat, ik ben dat namelijk nog nergens tegengekomen.

Wat ik uit alternatieve bronnen weet is dat de donor nog warm is, nog wordt beademd en dat het hart klopt. Voor de toestand van de donor is de term hersendood bedacht, hetgeen veronderstelt dat de donor niet meer leeft, maar hoe is het dan mogelijk dat hij/zij beademd wordt?

Bij een dode is dat immers niet mogelijk.

De donor krijgt geen verdoving omdat men immers veronderstelt met een dode te maken te hebben, maar daar kun je je vraagtekens bij zetten. De betrokkene kan dan wel niet reageren, maar dat wil niet zeggen dat men niets voelt.

In veel landen is ook een levendige handel in organen, wat ook te denken geeft, omdat je niet mag uitsluiten dat dat t.z.t. ook hier, middels louche praktijken, plaatsvindt.

Kortom, ik eis dat er vanuit de overheid opdracht wordt gegeven tot eerlijke informatie over de positie van de donor van begin tot het einde. Anders maakt u zich immers schuldig aan doodslag, dan zijn de organen verkregen middels het onthouden van juiste informatie aan betrokkenen.

Ik heb u eerder hierover vragen gesteld, maar helaas moest ik genoegen nemen met een standaardantwoord en kreeg ik geen antwoord op mijn vragen.

Ernstige aanslag

Iemand anders schreef in een e-mail dat de donorwet een ernstige aanslag is op de lichamelijke integriteit van mensen.

Afgelopen jaar bleek uit Canadees onderzoek dat het menselijk brein na de dood nog lange tijd actief kan blijven.

Er was hersenactiviteit gemeten bij een patiënt die eigenlijk al 10 minuten ‘dood’ was.

Bij de patiënt stelden onderzoekers van de University of Western Ontario vast dat er 10 minuten nadat het hart was gestopt met kloppen nog hersenactiviteit werd gedetecteerd.

Er werden nog deltagolven waargenomen, die ons brein uitzendt als we slapen. Een verklaring voor de waarneming hadden de wetenschappers niet.

Nieuwe informatie over hersenactiviteit na de dood kan cruciaal zijn met het oog op orgaandonatie. “Want wanneer is iemand nu echt overleden?” vragen de onderzoekers zich af.

Essentiële informatie achtergehouden

Ger Lodewick kwam tot de ontdekking dat hij slecht op de hoogte was van wat orgaandonatie precies inhoudt. Hij besefte dat de overheid en verschillende organisaties essentiële informatie achterhouden. In zijn boek Wat je over orgaandonatie zou moeten weten trekt Lodewick van leer tegen medisch specialisten.

“Hoewel een zogenaamde post-mortale donor doodverklaard wordt, is geen enkele donor dood,” zegt hij. “Hij of zij wordt gedood op de operatietafel. ‘Hersendood’ is als term een verzinsel om organen uit levende mensen te halen en zo orgaandonatie mogelijk te maken. Uit een echt stoffelijk overschot haal je dode organen en die kun je niet meer transplanteren. De overheid heeft de plicht volledige openheid van zaken te geven en geen propaganda te maken. Een donor is een stervend mens dat geen stervensproces wordt gegund.”

Brainwasht

De massamedia laten het vrijwel volledig afweten en doen niet wat ze zouden moeten doen, namelijk volledige informatie verschaffen en dus de mensen ook informeren over de contra-argumenten van orgaandonatie, schreef oud-omroepbaas en mediadeskundige Ton Verlind.

“Het is volstrekt gerechtvaardigd een discussie te voeren over de vraag of alle aspecten van orgaandonatie wel uitvoerig publiekelijk worden besproken. Dit gebeurt niet,” aldus Verlind.

Hij vindt het opmerkelijk dat er nauwelijks journalistieke kritiek wordt losgelaten op orgaandonatie.

“We zitten met een overheid die ons al jarenlang brainwasht met het idee dat je asociaal bent als je je organen niet ter beschikking stelt. Zo is een arena gecreëerd waarin geen enkel gesprek over orgaandonatie meer mogelijk is. De uitkomst staat van tevoren vast,” zei hij.

Wonder

Over de instemming met de nieuwe donorwet werd weken intensief gedebatteerd.

Het was überhaupt een wonder dat de wet door de Tweede Kamer kwam. Als Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) niet te laat bij de stemming was geweest, zou het voorstel niet eens de Eerste Kamer hebben gehaald.

4.6 9 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

76 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Audrey
Audrey
5 jaren geleden

Ik wil wel donor worden als mijn nabestaande honderdduizend euro per orgaan krijgt. Want ik heb het vermoeden dat er goed gehandeld word in organen. Dus waarom zou ik er dan geen geld voor vangen.

Louise
Louise
5 jaren geleden

Je hoeft niet echt deskundig te zijn om te weten dat je dode organen niet kunt transplanteren …dus moet er wat bedacht worden, voor transplantatie is de term hersendood in het leven geroepen, dan kan je nog goede organen eruit halen…. maar in coma, dan ben je ook hersendood ( volgens ons medisch inzicht) dan mag je aan die apparaten aangesloten blijven…..voor als……stel dat je bij komt. Iedereen weet nog dat afschuwelijk ongeluk met prins Friso en de meeste mensen hadden toch wel door dat t nooit meer goed zou komen.Er staan genoeg verhalen op internet van artsen die precies beschrijven hoe het lichaam nog werkt, behalve als je natuurlijk zo’n harde klap maakt ( ongeluk) dat er weinig kans meer is… Nou kan ik me voorstellen dat als je nog kinderen in huis hebt dat je lang niet zo zwart/wit denkt, je wil je kind niet kwijt en zo ja dan wil je graag een ander kind helpen… Persoonlijk ben ik tegen orgaantransplantatie ,omdat het niet natuurlijk is en we in contact staan met al onze cellen.Ook ik ben dubbel want als ik kom te overlijden en mijn kinderen of kleinkinderen of andere dierbare kunnen verder leven met een orgaan, tja dan mag het wel…..Het is geen ja/ nee verhaal, wel vind ik dat er meer over gesproken moet worden, wat je met je lichaam wil maar ook over de dood……..Wat de overheid doet is ons voor het blok zetten en gelijk invoeren in alle registers en ziekenhuizen …..Nou heb ik een probleem, a, ik vertrouw de overheid niet en b, de financiële ziekenhuizen van nu ook niet….Nou stond ik al geregistreerd als nee geen orgaan donatie, en dat heb ik voor de zekerheid nog maar eens ingevuld……Overheid bemoei je niet met mijn leven…… je hebt andere taken, Dus keihard Neen tegen de overheid….. en misschien ja in de privé sfeer……. Laat iedereen zn eigen afweging maken, laat je niet gek maken en als je het niet zeker weet, zeg je nee, je kunt er altijd op terug komen, je weet nooit wat er nog gebeurd in je leven……Maar maak er ook geen drama van want we gaan allemaal dood, zoals alles wat leeft….En voor de roverheid, inspraak mogen we niet meer hebben maar ons lichaam willen ze graag…..Succes met je beslissing….

StefanZ
StefanZ
5 jaren geleden

Ik heb vanwege deze wet, mijn ja in een nee omgezet. Ik ben ook in de veronderstelling, dat een lichaam nog leeft en voelt wanneer een lichaam wordt “leeg gehaald”. Meerdere keren heb ik gelezen, dat operatie personeel meldt, dat een donor (weliswaar hersendood) afwerend reageert op artsen die beginnen met het verwijderen van organen zonder dat het lichaam verdooft wordt. Daarbij ben ik niet overtuigd van dat hersendood. Wij hebben geen idee hoe hersenen werken, laat staan dat wij begrijpen wanneer hersenen dood zijn. Dijkstra wilde naam maken en er een wet doorheen drukken, maar heeft geen idee wat deze wet inhoudt en wat het voor mensen betekent. Weer een bewijs, dat de overheid geen idee heeft wat er onder het volk leeft en het ook geen reet interesseert. Dit had een goed onderwerp geweest voor een referendum, maar we weten nu dat “onze” overheid dat liever niet heeft. Zelf als het over een onderwerp gaat dat ons persoonlijk raakt over het enige dat echt van onszelf is, namelijk ons eigen lichaam.

onbekend
onbekend
5 jaren geleden

De dood = het oplossen van het zilveren koord tussen het ruw stoffelijk lichaam en het fijn stoffelijk lichaam.

Back to top button
76
0
We lezen graag je reactie!x