Universum

‘Groene mannetjes-signaal’ uit 1967 bepalend voor SETI-beleid

Help anderen door dit artikel met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuwe studie in het European Physics Journal richt zich op mysterieuze radiosignalen die in 1967 werden ontdekt door radio-astronomen.

Omdat de signalen van buitenaardse wezens afkomstig konden zijn, overwogen de sterrenkundigen de informatie achter te houden ‘uit angst contact te maken met potentieel kwaadaardige buitenaardsen’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De astronomen waren zo geïntrigeerd geraakt door het signaal dat ze er een speciale naam voor bedachten: het LGM-signaal, wat een afkorting is van ‘little green men’ (kleine groene mannetjes).

Intelligente beschaving

Na de ontdekking (pdf) ontstond discussie onder SETI-wetenschappers over de vraag hoe de ontdekking van buitenaardse signalen moest worden gepresenteerd aan het publiek en hoe kon worden vastgesteld of het inderdaad om een buitenaards signaal ging.

Hoewel het signaal mysterieus was en leidde tot een belangrijke ontdekking, bleek het niet te gaan om een boodschap van buitenaardsen. De astronomen hadden namelijk de eerste pulsars ontdekt.

Het LGM-signaal werd in de winter van 1967 opgemerkt door radio-astronomen van de Universiteit van Cambridge. De signalen waren mysterieus omdat ze sterk deden denken aan aardse radargolven. Jocelyn Bell, ontdekker van de signalen, schreef: “We sluiten niet uit dat de signalen afkomstig zijn van een intelligente beschaving in het universum: vandaar de ongelukkige bijnaam ‘kleine groene mannetjes’.”

Protocollen

Hoofdonderzoeker Martin Ryle schreef later over de signalen: “We dachten eerst dat andere intelligente wezens contact met ons probeerden te maken.” Hij voegde toe dat alles in eerste instantie ook daadwerkelijk in die richting wees.

De wetenschappers wisten niet met wie ze contact moesten opnemen, laat staan hoe ze contact moesten maken. Ryle wilde liever geen signaal de ruimte in sturen omdat hij bezorgd was dat ze mogelijk kwaadaardige wezens zouden aantrekken.

De groep overwoog de ontdekking geheim te houden zodat geen enkele wetenschapper ‘onze planeet in gevaar kon brengen’. Het team ontdekte uiteindelijk dat het LGM-signaal een astronomisch fenomeen was. De sterrenkundigen waren er voor het eerst in geslaagd om pulsars te detecteren.

Hoewel het team van Ryle geen buitenaards signaal had opgevangen, leidde de ontdekking wel tot een aantal protocollen die door SETI werden opgesteld in het geval er daadwerkelijk buitenaardse signalen zouden worden opgevangen.

Bron: Discovery.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Carnivore
Carnivore
11 jaren geleden

“De groep overwoog de ontdekking geheim te houden zodat geen enkele wetenschapper ‘onze planeet in gevaar kon brengen’.”

LOL

Precies of de mens brengt niet alles en iedereen in gevaar.
Wat bijkomend gevaar van buitenaardsen, da’s dan net teveel of wat? Wat een zever.
De kans op steun en nieuwe inzichten en groene technologieën weegt veel groter op dan de kans op gevaar.

Of de buitenaardsen of de mens de boel finaal over de klingel jaagt, dat maakt toch niet uit? Wij zijn in elk geval toch al goed bezig.

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

En voor hun zijn wij roze mannekes ,wie weet hoe zij ons aan zien ?

AwE130
AwE130
11 jaren geleden

Sterren en planeten kun je bij daglicht zien. In het maan landing debat wordt keer op keer gezegt dat de astronauten gaan sterren konden zien om dat het “dag” was op de maan. De atmosfeer op de maan is vele malen dunner dan op aarde, en deze video laat zien dat sterren en planeten wel degelijk gezien kunnen worden vanaf de aarde gedurende de dag. Nu op de maan zouden de sterren en planeten dus veel duidelijker zichtbaar moeten zijn omdat er maar een hele dunnen atmosfeer is.
http://www.youtube.com/watch?v=zW2eDhl8R9A

John
John
11 jaren geleden

[quote name=”Catharina R”]En voor hun zijn wij roze mannekes ,wie weet hoe zij ons aan zien ?[/quote]

100% kwaadaardig een gevaar voor de galactische veiligheid van het heelal hahaha het is nog waar ook..

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x