Natuur en Milieu

Maya’s winnen belangrijke rechtszaak tegen Monsanto

Help ons door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na een juridische strijd van meer dan twee jaar is het verboden om genetisch gemodificeerde sojabonen te verbouwen in de Mexicaanse staat Campeche. In 2013 voerde Mexico ook al een verbod in op de teelt van genetisch aangepast maïs.

Eerder deze maand oordeelde de rechtbank ten faveure van drie Maya-gemeenschappen uit het stadje Hopelchén. Zij hadden een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Landbouw. Het is voor de Pac-Chen en Cancabchen uit Hopelchén een belangrijke overwinning. De rechter bepaalde dat de uitspraak geldt voor alle gemeenschappen die worden geconfronteerd met de teelt van genetisch gemodificeerde sojabonen. Het ministerie moet nu zorgen dat deze sojabonen niet meer in de staat worden verbouwd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Op 6 juni 2012 kreeg Monsanto toestemming om in Campeche sojabonen te verbouwen die bestand waren tegen het bestrijdingsmiddel Roundup. De chemiereus mocht het gewas op 253.000 hectare gaan verbouwen. De Maya’s reageerden woedend op de goedkeuring, waarna de Pac-Chen, Cancabchen en diverse bijenhoudersverenigingen uit Campeche het bedrijf voor de rechter sleepten. De hoofdreden was dat de producten van Monsanto de honingindustrie aantasten. Al diverse internationale markten voor bijenhouders zijn hierdoor gesloten.

De Maya-gemeenschappen beargumenteerden dat de teelt van genetisch aangepaste sojabonen de traditionele manier van leven aantast en dat ze recht hebben op een gezonde omgeving zonder herbiciden en ontbossing. Na bijna twee jaar juridisch getouwtrek stelde de rechtbank de Maya’s in het gelijk.

De rechtbank bepaalde bovendien dat de lokale autoriteiten handelden in strijd met de regels op het moment dat de vergunning werd afgegeven. De plaatselijke overheid negeerde drie vonissen tegen de teelt van genetisch gemodificeerde soja.

[Sustainable Pulse]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Berber
Berber
10 jaren geleden

Monsanto lijkt wereldwijd meer en meer terrein te verliezen. Een goede zaak, dunkt mij. Op naar een pesticide en genetisch gemanipuleerde gewassen vrije wereld!

rosemose
rosemose
10 jaren geleden

De natuur hoort in evenwicht te zijn en geen gemanipuleerde rotzooi van Monsanto, laten ze het zelf maar hun rotzooi opvreten. Het zelfde als chemtrails hoort ook niet in de lucht te zijn.

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Dus er bestaat nog recht? Mijn ervaring is dat rechtspraak nogal vaak corrupt is. Ben ik blij dat Monsato nu terrein verliest.

Pascal
Pascal
10 jaren geleden

Het enige bewijs staat in de Bijbel maar van Monsanto kan je ook een Kuifje en bobby van maken.

Ik ben wel uitgegaan van de kleitabletten waaruit de bijbel geschreven is en Zecharia Sitchin zijn vindingen en boeken.
Ja ik vind dit ook erg interessant.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x