Homepagina » Natuur en Milieu » Maya’s winnen belangrijke rechtszaak tegen Monsanto
Maya's winnen belangrijke rechtszaak tegen Monsanto

Maya’s winnen belangrijke rechtszaak tegen Monsanto

Na een juridische strijd van meer dan twee jaar is het verboden om genetisch gemodificeerde sojabonen te verbouwen in de Mexicaanse staat Campeche. In 2013 voerde Mexico ook al een verbod in op de teelt van genetisch aangepast maïs.

Eerder deze maand oordeelde de rechtbank ten faveure van drie Maya-gemeenschappen uit het stadje Hopelchén. Zij hadden een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Landbouw. Het is voor de Pac-Chen en Cancabchen uit Hopelchén een belangrijke overwinning. De rechter bepaalde dat de uitspraak geldt voor alle gemeenschappen die worden geconfronteerd met de teelt van genetisch gemodificeerde sojabonen. Het ministerie moet nu zorgen dat deze sojabonen niet meer in de staat worden verbouwd.

Op 6 juni 2012 kreeg Monsanto toestemming om in Campeche sojabonen te verbouwen die bestand waren tegen het bestrijdingsmiddel Roundup. De chemiereus mocht het gewas op 253.000 hectare gaan verbouwen. De Maya’s reageerden woedend op de goedkeuring, waarna de Pac-Chen, Cancabchen en diverse bijenhoudersverenigingen uit Campeche het bedrijf voor de rechter sleepten. De hoofdreden was dat de producten van Monsanto de honingindustrie aantasten. Al diverse internationale markten voor bijenhouders zijn hierdoor gesloten.

De Maya-gemeenschappen beargumenteerden dat de teelt van genetisch aangepaste sojabonen de traditionele manier van leven aantast en dat ze recht hebben op een gezonde omgeving zonder herbiciden en ontbossing. Na bijna twee jaar juridisch getouwtrek stelde de rechtbank de Maya’s in het gelijk.

De rechtbank bepaalde bovendien dat de lokale autoriteiten handelden in strijd met de regels op het moment dat de vergunning werd afgegeven. De plaatselijke overheid negeerde drie vonissen tegen de teelt van genetisch gemodificeerde soja.

[Sustainable Pulse]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Monsanto lijkt wereldwijd meer en meer terrein te verliezen. Een goede zaak, dunkt mij. Op naar een pesticide en genetisch gemanipuleerde gewassen vrije wereld!

  18 likes
  • zeer terecht dat deze firma op zn kop gaat .we krijgen als meer dan genoeg gif naar binnen .kijk maar eens wat er in het veevoeder zit aan afvalstoffen van onze medicijnen !

   5 likes
  • Beste Berber, hoe weet uw dat uw nu geen GMO eet?

   Wij bestaan pas 450.000 jaar en onze goden en makers van de GMO mens homo sapiens leeft al miljarden jaren voor ons uit. Deze gehele wereld is geschapen voor de GMO mens en zijn GMO voedselketen om de GMO mens te kunnen blijven voeden.

   Vertelt uw mij eens hoe dat nu werkelijk zit. Wij hebben GMO huisdieren of is de naaktkat of de heilige birmaan met blauwe ogen en lang haar een gefokt ras??
   Zo hebben we heel veel meer van die dieren die de GEFOKTE FABEL hebben gekregen.

   Als iemand anders het weet hoor ik dat ook graag!

   3 likes
 2. De natuur hoort in evenwicht te zijn en geen gemanipuleerde rotzooi van Monsanto, laten ze het zelf maar hun rotzooi opvreten. Het zelfde als chemtrails hoort ook niet in de lucht te zijn.

  7 likes
  • Idd, en dat de bijen en hommels aan het uitsterven zijn komt ook door monsanto!
   Deze bedrijf moet uitgeroeid worden!

   7 likes
  • Is het je niet opgevallen hoe de lucht er nu uit ziet in tegenstelling van afgelopen maandag en dinsdag ?
   Er hangt continu een raar wit/grijs deken over ons heen. Ook zie je diverse chemtrailstrepen her en der.

   Ook hadden we maaandag en dinsdag prachtig oud hollandse wolken in ons luchtruim en nu zijn het rare sluiers die amper worden mee genomen door de wind.

   Ik baal er van… !

   1 likes
 3. Dus er bestaat nog recht? Mijn ervaring is dat rechtspraak nogal vaak corrupt is. Ben ik blij dat Monsato nu terrein verliest.

  7 likes
 4. Als ik het filmpje zie dan bekruipt mij het gevoel, dit is weer roven wat de mens doet.
  Men rooft de honing op een veel te grote schaal van de bijen en ze krijgen het zeer slechte suikerwater ervoor terug, dus de bijenvolk word zwakker en is dan nog meer kwetsbaarder geworden voor insekticiden.

  1 likes
 5. Het enige bewijs staat in de Bijbel maar van Monsanto kan je ook een Kuifje en bobby van maken.

  Ik ben wel uitgegaan van de kleitabletten waaruit de bijbel geschreven is en Zecharia Sitchin zijn vindingen en boeken.
  Ja ik vind dit ook erg interessant.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

mayakalender

Mayakalender herzien: ‘Einde van de wereld is deze week’

Een pandemie, wereldwijde protesten, sprinkhanenplagen, vulkaanuitbarstingen, orkanen; ...

bill gates

Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

Bill Gates is één van de rijkste ...