Homepagina » Universum » Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto
Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto

Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto

In ons zonnestelsel houdt zich mogelijk een reuzenplaneet schuil. De omloopbaan van een dwergplaneet die net is ontdekt, wijst erop dat zich ver voorbij Pluto een gigantische rotsachtige planeet met 10 keer de massa van de aarde moet bevinden.

De ontdekking van de dwergplaneet, die voor nu bekendstaat als 2012 VP113, is ook interessant te noemen. Scott Sheppard van het Carnegie Institution for Science in Washington DC ontdekte dat het gaat om een brok rots en ijs met een doorsnee van 450 kilometer die zich op zo’n 80 astronomische eenheden van de zon bevindt (een astronomische eenheid is vrijwel gelijk aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon).

Ter vergelijking hebben Pluto en Sedna een diameter van respectievelijk 2340 kilometer en 1000 kilometer. Objecten die in de binnenste Oortwolk liggen kunnen worden gebruikt om het vroege zonnestelsel te bestuderen. Het team van Sheppard vermoedt dat er in deze regio nog veel meer objecten zullen worden gevonden.

“We dachten 70 jaar lang dat Pluto uniek was, maar we weten nu dat de dwergplaneet zijn baan deelt met duizenden andere objecten,” zei Sheppard. “Sedna was 10 jaar uniek, maar het wordt nu langzaam duidelijk dat Sedna en 2012 VP113 nog maar het topje van de ijsberg zijn.”

Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto

Toen het team van Sheppard keek naar de omloopbaan van 2012 VP113, Sedna en 10 andere objecten, werd een vreemde uitlijning ontdekt. “Dit was voor ons een grote verrassing,” zei hij. De uitlijning kan worden veroorzaakt door een rotsachtige planeet die 10 keer zwaarder is dan de aarde en die op 250 astronomische eenheden rond de zon draait. Deze wereld zou nabijgelegen objecten als een marionettenspeler wegdrukken en naar zich toe trekken.

In 2010 en 2011 zocht de NASA met de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) in hetzelfde gebied tevergeefs naar de zogeheten Planeet X. WISE zocht echter alleen naar warmtesignalen van gasreuzen. Een superaarde zou te koud zijn om door telescopen te worden gezien. Zelfs al zou de reuzenplaneet een kleine interne warmtebron hebben en een beetje zonlicht absorberen, wordt hij niet opgemerkt door telescopen.

Hoe kan zo’n monster al die tijd onopgemerkt zijn gebleven? Ruimtetelescopen zijn er vooral op gericht om exoplaneten te ontdekken door veranderingen te detecteren in de helderheid van sterren waar ze omheen draaien.

De enige mogelijkheid die we nu hebben om een reuzenplaneet voorbij Pluto te ontdekken, is gravitationele microlensing. Deze techniek maakt gebruik van de gelegenheid waarbij licht van een verre ster gebogen en versterkt wordt door het zwaartekrachtveld van een ster die meer op de voorgrond staat. De aanwezigheid van een planeet in de buurt van deze ster leidt ertoe dat het licht van de verre ster gedurende korte tijd een stuk helderder wordt.

[New Scientist, Carnegie Institution for Science]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
6 jaren geleden

We weten nog helemaal niets en zijn we volgens Michio Kaku een type-0 beschaving; laten de ‘Aliens’ maar aan ons gaan uitleggen hoe het multiversum in elkaar steekt.

geerard vijfhuizen
geerard vijfhuizen
6 jaren geleden

het multiverum werkt als lagen op lagen tussen energie velden en ferquenties in verschilende bubbels gekopeld in een groot netwerk waar het slechts een van vele is uns universum is slechts een op eindeloos we zijn nog geen 0000000000,0000000000,00000000,0000000001% van het totaal beeld

griend
griend
Reactie op  geerard vijfhuizen
6 jaren geleden

hoe kom je aan dat percentage?

royke85
royke85
Reactie op  griend
6 jaren geleden

Ik denk gewoon een schatting maar dat maakt niet uit.
Want wat niet bewezen is kan zomaar waar zijn.

Cdude
Cdude
Reactie op  royke85
6 jaren geleden

Hoe kan iets dat NIET bewezen is ‘zomaar WAAR’ zijn én door welk onderzoek komt Geerard aan die ‘kennis’ en data?

kengai
kengai
Reactie op  Cdude
6 jaren geleden

Kijk eens naar de wetenschap, die komen ook vaak met bewezen dingen, die dan weer na vele jaren weer niet zo blijken te zijn.

Olaf van Kooten
Olaf van Kooten
6 jaren geleden

Ik ben normaal gesproken geen fan van Niburu.nl, maar dit artikel is uitstekend vertaald/geschreven, hulde! Tsja, straks blijkt dat Planet X nog bestaat ook. Ongeacht of daar leven is, of ooit is geweest, kunnen we dat ding net zo goed Nibiru noemen. Zijn we allemaal tevreden 😛

Huisheks
Huisheks
6 jaren geleden

Dit is toch een mooie manier om onder het planeet X verhaal uit te komen en je tegelijkertijd in te dekken door te zeggen dat er een groot object is gedetecteerd. Naderhand kunnen ze altijd nog tot de conclusie dat het toch Nibiru betreft. Goh, dit is HET schoolvoorbeeld ; ja, jullie hebben gelijk, MAAAARR wij geven het niet toe. Jullie zijn maar stom vee, dat niet wijzer gemaakt moet worden, dan het al is.
Toppunt van arrogantie.

EVO
EVO
6 jaren geleden

Het zinnetje “houdt zich mogelijk” ha ha prachtig!

x

Check Also

geoloog

Geoloog: Aarde stevent af op nieuwe ijstijd

Het klimaat is cyclisch. We naderen het ...

gevechtspiloot

Gevechtspiloot: ‘Dit ding is niet afkomstig van de aarde’

Wat gevechtspiloot David Fravor in 2004 overkwam, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

9
0
We lezen graag je reactie!x