Homepagina » Universum » Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto
Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto

Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto

In ons zonnestelsel houdt zich mogelijk een reuzenplaneet schuil. De omloopbaan van een dwergplaneet die net is ontdekt, wijst erop dat zich ver voorbij Pluto een gigantische rotsachtige planeet met 10 keer de massa van de aarde moet bevinden.

De ontdekking van de dwergplaneet, die voor nu bekendstaat als 2012 VP113, is ook interessant te noemen. Scott Sheppard van het Carnegie Institution for Science in Washington DC ontdekte dat het gaat om een brok rots en ijs met een doorsnee van 450 kilometer die zich op zo’n 80 astronomische eenheden van de zon bevindt (een astronomische eenheid is vrijwel gelijk aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon).

Ter vergelijking hebben Pluto en Sedna een diameter van respectievelijk 2340 kilometer en 1000 kilometer. Objecten die in de binnenste Oortwolk liggen kunnen worden gebruikt om het vroege zonnestelsel te bestuderen. Het team van Sheppard vermoedt dat er in deze regio nog veel meer objecten zullen worden gevonden.

“We dachten 70 jaar lang dat Pluto uniek was, maar we weten nu dat de dwergplaneet zijn baan deelt met duizenden andere objecten,” zei Sheppard. “Sedna was 10 jaar uniek, maar het wordt nu langzaam duidelijk dat Sedna en 2012 VP113 nog maar het topje van de ijsberg zijn.”

Nieuwe aanwijzingen voor reuzenplaneet voorbij Pluto

Toen het team van Sheppard keek naar de omloopbaan van 2012 VP113, Sedna en 10 andere objecten, werd een vreemde uitlijning ontdekt. “Dit was voor ons een grote verrassing,” zei hij. De uitlijning kan worden veroorzaakt door een rotsachtige planeet die 10 keer zwaarder is dan de aarde en die op 250 astronomische eenheden rond de zon draait. Deze wereld zou nabijgelegen objecten als een marionettenspeler wegdrukken en naar zich toe trekken.

In 2010 en 2011 zocht de NASA met de Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) in hetzelfde gebied tevergeefs naar de zogeheten Planeet X. WISE zocht echter alleen naar warmtesignalen van gasreuzen. Een superaarde zou te koud zijn om door telescopen te worden gezien. Zelfs al zou de reuzenplaneet een kleine interne warmtebron hebben en een beetje zonlicht absorberen, wordt hij niet opgemerkt door telescopen.

Hoe kan zo’n monster al die tijd onopgemerkt zijn gebleven? Ruimtetelescopen zijn er vooral op gericht om exoplaneten te ontdekken door veranderingen te detecteren in de helderheid van sterren waar ze omheen draaien.

De enige mogelijkheid die we nu hebben om een reuzenplaneet voorbij Pluto te ontdekken, is gravitationele microlensing. Deze techniek maakt gebruik van de gelegenheid waarbij licht van een verre ster gebogen en versterkt wordt door het zwaartekrachtveld van een ster die meer op de voorgrond staat. De aanwezigheid van een planeet in de buurt van deze ster leidt ertoe dat het licht van de verre ster gedurende korte tijd een stuk helderder wordt.

[New Scientist, Carnegie Institution for Science]


Vond je deze info goed? Deel het dan met je kennissen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. geerard vijfhuizen

  het multiverum werkt als lagen op lagen tussen energie velden en ferquenties in verschilende bubbels gekopeld in een groot netwerk waar het slechts een van vele is uns universum is slechts een op eindeloos we zijn nog geen 0000000000,0000000000,00000000,0000000001% van het totaal beeld

  5 likes
 2. We weten nog helemaal niets en zijn we volgens Michio Kaku een type-0 beschaving; laten de ‘Aliens’ maar aan ons gaan uitleggen hoe het multiversum in elkaar steekt.

  7 likes
 3. Het zinnetje “houdt zich mogelijk” ha ha prachtig!

  2 likes
 4. Ik ben normaal gesproken geen fan van Niburu.nl, maar dit artikel is uitstekend vertaald/geschreven, hulde! Tsja, straks blijkt dat Planet X nog bestaat ook. Ongeacht of daar leven is, of ooit is geweest, kunnen we dat ding net zo goed Nibiru noemen. Zijn we allemaal tevreden 😛

  1 likes
 5. Dit is toch een mooie manier om onder het planeet X verhaal uit te komen en je tegelijkertijd in te dekken door te zeggen dat er een groot object is gedetecteerd. Naderhand kunnen ze altijd nog tot de conclusie dat het toch Nibiru betreft. Goh, dit is HET schoolvoorbeeld ; ja, jullie hebben gelijk, MAAAARR wij geven het niet toe. Jullie zijn maar stom vee, dat niet wijzer gemaakt moet worden, dan het al is.
  Toppunt van arrogantie.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kleine ijstijd

Kleine ijstijd op komst? De voorspellingen van de NASA zullen u verrassen

De hele dag door wordt u bestookt ...

studies

19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht

In het afgelopen jaar zijn er maar ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.