Buitenland

Medicijnen met cannabis vanaf deze zomer legaal in België

Help door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In België mag medicinale cannabis vanaf deze zomer verkocht en gebruikt worden. Voorlopig gaat het om één geneesmiddel: Sativex, voor patiënten met multiple sclerose.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei op Radio 1 dat er nog heel wat onderzoek in de pijplijn zit naar het gebruik van cannabis voor de bestrijding van andere pijnen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De verkoop van geneesmiddelen die waren afgeleid van cannabis was tot nu toe verboden in Belgische apotheken. Een koninklijk besluit, ondertekend door De Block, brengt daar nu verandering in. De maatregel zal waarschijnlijk in juli in werking treden.

Goede indicaties

Patiënten met MS die zware spasmen hebben, kunnen de mondspray Sativex gebruiken. De Block zei zich te beperken tot wat al wetenschappelijk onderbouwd is. Er zijn volgens haar goede indicaties dat dit middel bij MS-patiënten spasmen en pijn vermindert.

Er is een grote kans dat er in de toekomst nog heel wat geneesmiddelen met cannabis bijkomen. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar de behandeling bij zware reumatische en degeneratieve aandoeningen en spierziekten met medicinale cannabis.

Vrijheid

Artsen krijgen de vrijheid om te beslissen hoe vaak en hoeveel het middel moet worden voorgeschreven. Sativex kan onder meer uitkomst bieden voor een groep patiënten die niet meer reageren op andere medicatie. In Nederland is medicinale cannabis al op recept verkrijgbaar.

[VRT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
max
max
8 jaren geleden

oh leuk de belgen worden stoned en dan langs de shoarma zaak want dat doet ook iedereen die stoned is maar even serieus nu maken we nu niet gewoon sterio types rondom de belgen ze weten heus wel beter dan aan de cannabis te gaan ziten en als het al gebeurd zou het op ziekenhuis afgiften moeten zijn onder Supervisie van een arts die zijn sporen op dit gebied al verdiend heeft

Kat uit de Tas
Kat uit de Tas
8 jaren geleden

‘Nog heel wat onderzoek in de pijplijn’… B*tch please… Onderzoek EN resultaten zijn er zat. Stop die tijd en dat geld svp in productie?! Mensen wees ontzettend op je hoede voor dit soort zogenaamde positieve berichten. De volgende stap is namelijk synthetische cannabidoïden en als je dan van je “wakkere” huisarts een receptje wiet krijgt, mag je natuurlijk alleen afnemen van een door de zorgverzekeraar aangewezen “dealer”. Dan kun je net zo goed de ge-eikte tabletjes blijven slikken, een zakje chemo al bungelend aan het infuusrek…

Stefan
Stefan
8 jaren geleden

Het wordt gewoon tijd dat coffeeshops en headshops medische cannabis mogen verkopen. Coffeeshops mogen het wel, maar doen het niet, omdat thc beter verkoopt. Headshops mogen alleen zaden verkopen, en zelfs daar wordt sinds 1 maart moeilijk over gedaan.

Het is toch belachelijk dat Nederland vol coffeeshops staat die opgefokte wiet verkopen met belachelijk veel thc, en dat headshops helemaal niets mogen verkopen, terwijl zij wel kwaliteits producten hebben. De beste oplossing voor nu is gewoon je eigen planten kweken.

Planten met 7% thc en 7% cbd is een goed uitgangspunt lijkt mij.

Philip
Philip
8 jaren geleden

“Medicijnen met cannabis vanaf deze zomer legaal in België”

Even der verduidelijking, het is een medicijn met een bepaald bestanddeel van natuurlijke cannabis, dat men synthetisch (kunstmatig) heeft nagemaakt, wat word verkocht als spray-puffer vorm in de apotheek. (voornamelijk voor MS patiënten met spasme-ongecontroleerde bewegingen)(deze puffer-spray worden ook al jaren gebruikt en met succes in landen zoals Amerika en de UK)
Er word dus geen cannabis verkocht in de Belgische apotheken, zoals de titel en het artikel laten uitschijnen.

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x