Homepagina » Gezondheid » Braziliaanse wetenschapper: Ayahuasca kan helpen in de strijd tegen kanker
Braziliaanse wetenschapper: Ayahuasca kan helpen in de strijd tegen kanker

Braziliaanse wetenschapper: Ayahuasca kan helpen in de strijd tegen kanker

Een krachtig psychedelisch brouwsel dat door sjamanen uit de Amazone wordt gebruikt, kan helpen in de strijd tegen kanker. Dat stelt een Braziliaanse wetenschapper.

Ayahuasca – wat slingerplant van de ziel betekent – wordt gemaakt van de liaan Banisteriopsis caapi en bladeren van de Psychotria viridis. Die bladeren bevatten DMT, terwijl Banisteriopsis caapi de MAO-remmers harmine en harmaline bevat.

Positieve effecten

Het brouwsel wordt al decennialang gebruikt bij genezingsrituelen. Eduardo E. Schenberg van de Universiteit van São Paulo zegt dat ayahuasca kan worden gebruikt in de strijd tegen kanker. “Er is genoeg bewijs waaruit blijkt dat de actieve bestanddelen van ayahuasca, met name DMT en harmine, positieve effecten hebben op celculturen die worden gebruikt om kanker te bestuderen, en op biochemische processen die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kanker,” schreef hij in een artikel dat is gepubliceerd in SAGE Open Medicine.

Schenberg pleit voor wetenschappelijk onderzoek naar de kankerremmende werking van ayahuasca. Volgens hem zijn er negen kankerpatiënten geweest die werden behandeld met ayahuasca. Van die negen patiënten vertoonden drie verbeteringen na het drinken van het brouwsel. Dan zijn er nog de nodige geruchten over mensen met kanker die beter werden door ayahuasca.

Inbreuk op de mensenrechten

De drug bindt zich aan de sigma-1-receptor, die onder meer het signaal geeft voor de geprogrammeerde celdood van kankercellen. De combinatie van DMT en harmine heeft mogelijk antitumor-effecten.

“Als wetenschappelijk wordt bewezen dat ayahuasca een geneeskrachtige werking heeft zoals beschreven is door antropologen, ontdekkingsreizigers en etnobotanisten, kan het verbieden van ayahuasca worden gezien als een inbreuk op de mensenrechten,” schreef Schenberg.

[SAGE Open Medicine]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • doler schreef:

  een mentaliteit verandering, stoppen met alles achterna rennen, delen en ontvangen, gezond voedsel,

  6 likes
 • wolfje schreef:

  ‘kan helpen in de strijd tegen kanker’… waar blijft de doorbraak?

  2 likes
 • Richard schreef:

  Al met al zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet.
  Gezond blijven of worden en dat knal knetter high!
  Dat wordt nog een hele leuke wereld!
  Hahaha!
  Wat NWO? Nooit van gehoord…Whoehahahahahah!

  1 likes
 • flardinga schreef:

  Ik heb al heel lang geleden al een boek gelezen over de Amazones, de Braziliaanse betaalde huurlingen trokken toen massaal de oerwouden in om de laatste Indianen te vermoorden, na een tijdje kwamen zij er echter achter dat die Indianen veel kennis hebben van alles wat daar groeit en juist die farmaceutische industrie verzocht hen om die Indianen niet uit te roeien omdat zij die kennis wilden hebben, de anticonceptiepil komt ook van de Indianen en daar heeft heel de aardbol zijn profijt van en dat zou nu ook zo kunnen zijn.

  1 likes
 • x

  Check Also

  sky news

  Sky News doet wat NOS nalaat: berichten over recordkou in Nederland

  Ook in het buitenland beginnen ze te ...

  gebeuren

  Er gebeuren overal ter wereld hele bizarre dingen

  Er gebeuren allerlei bizarre dingen op aarde. ...

  >