Homepagina » Gezondheid » Medicijnen worden massaal weggegooid
Medicijnen worden massaal weggegooid

Medicijnen worden massaal weggegooid

Iedere dag worden er grote hoeveelheden dure medicijnen weggegooid, hoewel er niets mis mee is. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar verspilling in de zorg.

De 1800 ondervraagde verpleegkundigen stellen dat in de praktijk vele miljarden euro’s kunnen worden bespaard.

Allereerst moet steeds opnieuw een dossier worden aangelegd zodra een patiënt van afdeling of zorginstelling wisselt. Dat leidt tot veel onnodige administratie, aldus verpleegkundige Niels Jacobs.

Bonussen

Daarnaast zeggen acht op de tien verpleegkundigen bruikbare medicijnen te moeten weggooien vanwege de huidige regelgeving. Datzelfde aantal denkt niet dat de politiek in staat is de uitgaven in de zorg efficiënter te maken.

Meer dan 60 procent van de zorgverleners heeft geen vertrouwen in een effectieve aanpak van verspilling door de directie. Als belangrijkste oorzaak van verspilling in de zorg noemen verpleegkundigen de bureaucratie. Zij vinden dat de salarissen en bonussen van bestuurders en het weggooien van medicatie bijdraagt aan onnodige kosten die in de zorg worden gemaakt.

Ruim de helft van de geïnterviewden liet weten dat patiënten ziekenhuisbedden onnodig lang bezet houden, omdat er geen plaats voor ze is in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Werkvloer

Het verplegend personeel heeft naar eigen zeggen genoeg praktische ideeën om verspilling tegen te gaan, maar volgens hen hebben de ziekenhuisbestuurders te weinig contact met professionals uit de dagelijkse praktijk.

“Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand vraagt ze ernaar,” zei Monique Kempff van verplegersvakbond NU’91. “Zelf zijn verpleegkundigen heel loyaal naar hun baas en ze zullen niet snel met hun vuist op tafel slaan. Ze willen gewoon hun werk doen.”

Zorgmanagers kunnen zich vinden in de uitspraak dat er beter moet worden geluisterd naar de werkvloer. Bestuurders zijn soms juist geneigd naar ingewikkelde oplossingen te zoeken.

Bron: RTL.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  In 2003 heb ik 6 weken in het ziekenhuis gelegen, en toen al zag ik de verspilling, en heb hier met het verplegend personeel over gesproken, die de verspilling wel terdege zagen, maar steeds met hun leidinggevenden over dit onderwerp BOTSTEN.Na het verlaten van het ziekenhuis, heb ik een ingezonden stuk in de Leeuwarder Courant laten zetten,waar de verspilling stevig ter orde kwam, en het salaris van het verplegend personeel, waarbij Jezus zich zou omdraaien, en bitter wenen.

  0 likes
 • Ineke .Kaptein schreef:

  H, dat weet ik al jaren, dit verhaal. Ik kom zelf uit de zorg. Het management is uit de klauwen gegroeid. De meeste zorginstellingen hebben een waterhoofd. Daardoor blijft er erg weinig over voor handen aan het bed. Tevens is het inderdaad waar, dat management komt met ingewikkelde oplossingen, terwijl eenvoud vaak het antwoord is. D.w.z.: het waterhoofd verkleinen en mensen op de werkvloer meer bewegings vrijheid geven om hun eigen oplossingen te vinden. Er zit genoeg potentieel onder de handen aan het bed!Tevens is het zo, dat de verpleeg opleiding theoretisch is geworden. Het is een grote technische machine, en er wordt niet meer geleerd hoe je bijv. iemand hoort te wassen. Terug naar de 3 jarige verpleegopleiding met mogelijkheid tot aantekeningen zou ik zeggen. Dan komt de menselijkheid weer terug in de zorg, ontstaan uit de contacten met patiënten.Dat zou al een hele bezuiniging zijn!!

  0 likes
 • Netty schreef:

  Ook ik zie als ziekenverzorgende dagelijks de enorme verspilling!Niet all een op het gebied van medicatie,maar ook hulp middelen zoals b.v een rollator die na het overlijden van een patiënt gewoon wordt weggegooid! Ongeopende medicatie,zoals morfine en andere medicijnen en hele dure verbandmiddelen gaan retour apotheek en worden vernietigd. Het kan niet op!

  0 likes
 • tjoh schreef:

  zorgverzekeraars 2011 2000.000.000 euro winst !!! te belachelijk voor woorden .
  en dan dit nog eens . laten ze deze beerput eens open trekken .en de zakkenvullers eens terecht wijzen . en een schop onder hun kont geven .

  0 likes
 • magdalena schreef:

  [quote name=”tjoh”]zorgverzekeraars 2011 2000.000.000 euro winst !!! te belachelijk voor woorden .
  en dan dit nog eens . laten ze deze beerput eens open trekken .en de zakkenvullers eens terecht wijzen . en een schop onder hun kont geven .[/quote]
  Helemaal mee eens de verspilling pakken ze niet aan want jan de arbeider moet het toch allemaal ophoesten.En mocht je wel gaan bezuiningen dan krijg je hetzelfde senario als met de energieprijzen alles word kunstmatig hoog gehouden en goedkopere alternatieven accepteren ze niet,want daar worden hun niet rijk van.

  0 likes
 • mevrouw S. schreef:

  Ik weet zeker dat als de patiënt over het medicijngebruik inspraak zou hebben, er veel minder medicijnen worden gebruikt. De patiënt is op dit gebied murw (gemaakt) en durft of kan niet meer meedenken. De patiënt neemt de medicatie aan en neemt deze niet in of gooit deze weg. Logische reactie. Groet, S.

  0 likes
 • mevrouw S. schreef:

  Verder is het bekend dat in ziekenhuizen bonussen worden aangenomen. Ja, als je als patiënt in een ziekenhuis beland, heb je maar te slikken wat de arts voorschrijft. Je kunt maar beter buiten deze vier muren blijven. Ik probeer zelf mijn lichaam gezond te houden (preventief) en laat me ook niet meer doorlichten. Geen arts komt meer aan mij, zolang ik denk dat het niet nodig is. Als het nodig is – bij een breuk of iets dergelijks – dan bezoek ik een arts. Pijntjes zijn signalen en behoeven niet gelijk te worden gekilled met pijnstillers. Er zijn vele andere wegen dan medicatie. Groet, S.

  0 likes
 • Lil schreef:

  Dit is toch te krankzinnig voor woorden?

  Dan moet de regering zich toch KAPOT SCHAMEN als wordt verkondigt dat de ziektekosten voor het komend jaar omhoog gaan wegens ‘te hoge kosten’..ze zijn echt volkomen geschift..en daar zijn WIJ zoals altijd weer mooi de dupe van!

  Luitjes..hoelang trekken wij dit alles nog ??

  0 likes
 • Doneren ? schreef:

  Ik ben zelf Hiv+ en ben net deze week van medicatie veranderd ,dit omdat mijn medicatie me zwaar depressive klachten geeft, nu heb ik 2 en halve maand achter liggen in mijn koelkast ,per potje kost ,..schrik niet 2.622.82 euro ,ja geen katte pis natuurlijk voor mensen die niet verzekerd zijn en dit zelf moeten kopen of de landen waar deze medicatie nauwlijks is …mijn punt ..ik was bij de apotheek en vroeg of deze medicatie gedoneerd kan worden ,en het antwoord was NEE ,want er zou mee geknoeid kunnen worden … dus hier mijn vraag ,weet iemand die dit wel aanneemt ?

  0 likes
 • Waggi schreef:

  Hoe meer er verbruikt/besteld wordt, hoe meer er vanuit de pharma- en aanverwante industrie met smeergeld en cadeaus word gegooid.
  Wijlen mijn oom was dokter. Het kon niet op.
  Wereld (overheid), open je ogen.
  Waggi.

  0 likes
 • itanimulli.com schreef:

  Ik heb een keer een lading morfine gekregen, en toen was het vrij snel over, en toen heb ik, omdat ik wist dat het zou worden vernietigd als ik wat over was terug naar de apotheek terug zou sturen, heb ik alles wat over was toch maar opgemaakt en daardoor was ik een maand lang knetterlam door die morfine terwijl ik eigenlijk al beter was…de dokter werd nog kwaad ook maar toen zei ik dat ik het zonde om weg te gooien en toen zei die dat het erg verslavend was, maar daar merkte ik niks van want ik ben in 1 keer gestopt met morfine en ik heb zonder problemen kunnen overstappen op heroïne zonder afkickverschijnselen. Dus.

  0 likes
 • johan schreef:

  “Zorgmanagers kunnen zich vinden in de uitspraak dat er beter moet worden geluisterd naar de werkvloer. Bestuurders zijn soms juist geneigd naar ingewikkelde oplossingen te zoeken.”

  Wederom gaat het om de ego’s van de bestuurder, niet luisteren maar drammen om hun zin te krijgen en vooral de eer krijgen.
  Zieke cultuur.

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  [quote name=”itanimulli.com”]Ik heb een keer een lading morfine gekregen, en toen was het vrij snel over, en toen heb ik, omdat ik wist dat het zou worden vernietigd als ik wat over was terug naar de apotheek terug zou sturen, heb ik alles wat over was toch maar opgemaakt en daardoor was ik een maand lang knetterlam door die morfine terwijl ik eigenlijk al beter was…de dokter werd nog kwaad ook maar toen zei ik dat ik het zonde om weg te gooien en toen zei die dat het erg verslavend was, maar daar merkte ik niks van want ik ben in 1 keer gestopt met morfine en ik heb zonder problemen kunnen overstappen op heroïne zonder afkickverschijnselen. Dus.[/quote]

  grappig zo stoned als een garnaal dus van de morfine. Je had het ook kunnen verkopen aan een heroinejunk. Of wegegeven. Die is er vast wel blij mee

  0 likes
 • garriet60 schreef:

  doneren? je moet iemand hebben/kennen in de mokong delta dan kun je daar jou medicijnen heensturen want die mensen hebben al helemaal niks en al zeker geen nagels om hun billen mee te krabben .

  0 likes
 • Netty schreef:

  Om te zorgen dat verbandmiddelen,hulpmiddelen zoals rollatoren in de vuilnisbak verdwijnen is het een optie om dit te verzamelen en weg tea geven aan een goed doel!zelf doe ik dat door een particulier project te steunen in Roemenië !En ik weet dat dit goed terecht komt en we met zijn allen door dit te gaan doen de armsten op deze aard loot een beetje voort kunnen helpen.Dus een ieder die familie heeft die door wat voor omstandigheid dan ook de rollator niet meer gebruikt of op advies van een arts de verbandmiddelen niet meer mag gebruiken,gooi het niet weg!zoek in de naaste omgeving of via Google een hulp project waar dit naar toe kan! Met medicijnen is dat toch een ander verhaal vindt ik!Medicatie die wordt voorgeschreven bij bepaalde ziektes kan je vaak niet zomaar gebruiken als leek en heb je toch een deskundig advies nodig!

  0 likes
 • Linda schreef:

  Dit gebeurd ook in de apotheken….
  Bizar toch dit….
  Ben inmiddels helemaal gestopt met alle chemische middelen die ik “nodig” had. Door alle info o.a. hier; kan ik het af met magnesium+b6 en een compleet ander eetpatroon. Dat als schildklier patiënt en copd patiënt (al vanaf geboorte!)is best bevrijdend!!! Dank jullie wel Niburu!

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  En die medicijnenrommel is ook zwaar gifig voor het milieu.

  0 likes
 • angel schreef:

  Nu heb ik er niet zo’n probleem mee dat die baggerzooi wordt weggegooid ,het vervelende is alleen ze krijgen er een nog grotere baggerzooi voor terug……LOL.Met veelal slechtere ingrediënten meer op Vullers en nep stoffen die voor een andere stof moet doorgaan.
  Nattuurlijk begrijp ik als geen ander dat wanneer je een aanval hebt van welke ziekte dan ook ,deze symptomen gedrukt moeten worden ,maar om daarna met een heel pakket naar huis te gaan waar je vervolgens niet meer vanaf komt gaat mij veels te ver ,en kijken waar de ziekte vanaf komt doen ze niet.Dat het stukken beter kan ben ik van overtuigd ,maar dan moeten ze ook eens serieus gaan worden ,en geen woordvoerder of leverancier zijn van big pharma.Maar eens serieus gaan kijken waarom ze zoveel medicijnen nodig hebben.Ik zou zeggen begin bij het begin ,haal het vergif uit het eten.

  0 likes
 • mb schreef:

  Alleen de laatste alinea al … veel mensen hebben nu eenmaal geen baat bij efficiency. Managers zouden zichzelf daarbij in eigen vingers snijden. Ander systeem voor nodig.

  0 likes
 • C R schreef:

  [quote name=”Linda”]Dit gebeurd ook in de apotheken….
  Bizar toch dit….
  Ben inmiddels helemaal gestopt met alle chemische middelen die ik “nodig” had. Door alle info o.a. hier; kan ik het af met magnesium+b6 en een compleet ander eetpatroon. Dat als schildklier patiënt en copd patiënt (al vanaf geboorte!)is best bevrijdend!!! Dank jullie wel Niburu![/quote]
  Linda op uw schildklier lichtjes kloppen om het beter zijn werking te doen en alleen in de morgen een paar minuten

  0 likes
 • Erik schreef:

  @donereren ,weet iemand die dit wel aanneemt ?
  Dat is nou het probleem. niemand neemt het aan omdat er mee geknoeid kan zijn. Dit slaat nergens op. Tuurlijk de kans dat er geknoeid meer word is er maar laat het degenstoot door de apotheek zelf halveren. Geef de medicatie/ verband per week mee. Elke dag is de apotheek open das je kan het altijd halen ,waarom dan een voorraad meegeven. ik zit zelf in de zorg en ja ik gooi de medicatie ook weg, omdat het moet. Als ik de ‘overige” helft bewaar en dat de volgende dag geef krijgen we het gezeik dat de medicatie niet word gegeven omdat er over is. ( word per week uitgezet door de apotheek zodat het een week op de afdeling van een verzorgingshuis blijft)Komen de medicatie terug dan zijn ze niet gegeven. zo gaan hun er van uit.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  de jonge

  De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

  coalitie

  Bizar: coalitie rent Tweede Kamer uit. ‘We worden geregeerd door schurken’

  Gisteren vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke ...

  >