Homepagina » Gezondheid » Medicinale cannabis: als de rook is opgetrokken
Cannabis helpt spierstijfheid bij multiple sclerose verminderen

Medicinale cannabis: als de rook is opgetrokken

Uit recent onderzoek in The Open Neurology Journal blijkt dat cannabis broodnodige verlichting kan brengen bij chronische pijn.

De studie is door de Amerikaanse autoriteiten gefinancierd, maar staat haaks op de stelling van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) dat het een verboden middel is zonder enige medicinale waarde.

Het onderzoek is gefinancierd door de staat Californië en uitgevoerd door de het Centrum voor Onderzoek naar Medicinale Cannabis van de Universiteit van Californië. Volgens Paul Armentano, directeur van de Nationale Organisatie voor Hervorming van de Cannabiswetgeving NORML laat de studie duidelijk zien dat het Amerikaanse drugsbeleid niet is gebaseerd op wetenschap.

Obstakel

De auteurs van de studie schrijven dat de huidige wetgeving een obstakel is voor medische vooruitgang. Volgens hen komt cannabis dichter in de buurt van substanties als codeïne en dronabinol dan ectasy, peyote en heroïne.

De auteurs hopen dat het voortslepende conflict tussen wetenschappelijk bewijs en politieke ideologie op een verstandige manier wordt opgelost.

Op basis van hun bewijs voegen ze toe dat cannabis chronische neuropathische pijn en spasticiteit van de spieren bij multiple sclerose vermindert.

Overdosis

De studie toont aan dat bijwerkingen die worden geassocieerd met cannabis zoals duizeligheid, vermoeidheid, spierzwakte, pijn en hartkloppingen afhangen van de gebruikte dosis en mettertijd minder worden. De onderzoekers benadrukken dat er nog nooit iemand is overleden aan een overdosis cannabis.

Volgens de wetenschappers is er geen verband gevonden tussen cannabisgebruik en verkeersongelukken. Ze concludeerden dat meer klinisch onderzoek nodig is om te bepalen welke bestanddelen van de cannabisplant de medicinale effecten veroorzaken en of de plant kan worden gebruikt voor de behandeling van een serie andere aandoeningen.

Rechtszaak

Medicinale cannabis wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van chronische pijn. Daardoor hebben vele patiënten niet langer farmaceutische medicijnen nodig. Cannabis helpt ook tegen artritis, misselijkheid en kan worden gebruikt om de eetlust van aids- of kankerpatiënten te stimuleren. Cannabis verzacht bovendien de symptomen van posttraumatische stressstoornis, ADD, ADHD en andere mentale aandoeningen, glaucoom en migraines.

Belangenvereniging Americans for Safe Access (ASA) heeft de federale regering vorig jaar voor de rechter gesleept. Het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia zal zich later dit jaar buigen over de rechtszaak.

Medicinale cannabis is momenteel legaal in 17 Amerikaanse staten en in Washington D.C.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Enkele jaren geleden is mijn man overleden aan alvleesklier-kanker, een afschuwelijk pijnlijke ziekte. Via de krant las ik over Canabis bij kanker, ik heb het dezelfde dag nog gehaald! Daar mijn man nooit had gerookt zette ik er thee van waar hij kleine slokjes van dronk en zich rustig en wel bij voelde..

  Zo heb ik ook jaren in een Hospice gewerkt en kankerpatienten verzorgt. Ondanks zij stervende waren,kregen zij bij pijn,angst en onrust medicijnen..met alle bijwerkingen. Mijn tip van Canabis..o nee, dat kwam niet aan de orde, stel je voor zeg! Zo jammer, het had de mensen zeker veel verlichting kunnen geven. Nu pas..wordt het vorzichtig bespreekbaar.

  Er worden op ‘alle fronten’ zoveel regels en wetten gemaakt door mensen die er zelf geen ervaring mee hebben..zoals in deze.

  1 likes
 2. en hier voeren ze een wietpas in en laten alcohol vrij verkoopbaar. Die Opstelten/vvd heeft de laatste 2 jaar alles naar z’n moer geholpen. Maar dat zal wellicht ook de bedoeling geweest zijn…
  Sticht onrust en heers. Wálgelijk!

  1 likes
 3. ja de wietpas Nederland is dwars ..zo mag en kan alles, zo mag en kan niks meer .dit is Nederland

  1 likes
 4. Een legende zei ooit:

  You can fool some people some time, but you can’t fool all the people all the time…

  1 likes
 5. Peyote en heroïne beide in dezelfde klasse ingeschaald.

  Dat is zo onjuist het is bijna grappig.. Bijna….

  0 likes
 6. @wouter je hebt helemaal gelijk, peyote hoort bij lsd paddo`s salvia en dmt de geestveruimende middelen……………..nouja wiet hoort er eigenlijks ook thuis

  0 likes
 7. Het feit dat de DEA bepaalde middelen op één hoop gooit geeft eigenlijk al aan dat dit agentschap hier weinig kaas van heeft gegeten.

  0 likes
 8. Ooit een salade uitgeprobeerd, waarin een vers takje canabis, samengehakt met peterselie en een stukje peterseliewortel en verse geplukte sla in een sladressing van olijfolie, citroensap, hymalaya-zout en verse peper? Vele variaties mogelijk. Ook lekker met verse champignons! Alles bio en zelf telen natuurlijk!

  0 likes
 9. Onze regering is sneaky bezig maar weinig mensen realiseren zich dat.
  De wietpas is er om de coffeeshops de kop in te drukken en dat lukt vrij aardig want deze week zijn er wederom shops gesloten en er zijn er ook weer die zich failliet hebben verklaard.
  Pedrocan is een bedrijf dat cannabis teelt in het noorden van het land vóór de regering en deze wordt verspreid dmv een doktersrecept, dit alles mag dus gewoonweg wel.

  En dan nog iets wat me nogal stoort in deze…
  Cannabis wordt gedoogd, dus is NIET legaal.
  En toch heeft onze regering in al die tijd miljarden belasting ontvangen van onze goedbedoelende coffeeshophouders.

  Wat is de politiek toch krom !!

  0 likes
 10. Cannabis kopen van de regering..dacht het niet.
  Stop zelf wel een paar zaden in de grond,dat zou iedereen moeten doen..
  En wat verboden is,doen we het toch stiekem.
  Wat ze ook proberen met wetten en passen (blablabla),het zal ze toch nooit lukken.
  Deze plant groeit overal en zal er altijd zijn :-).

  0 likes
 11. ja doe mij ook maar een paar zaden waarom gaat niburu niet gewoon de planten verkopen 😛

  0 likes
 12. Leuk artikel, alleen is men iets vergeten;
  1) het nederlandse bedrijf bedrocan wat hier de officiele medicinale cannabis maakt, is ook bezig in oa finland, polen, engeland, italie, en het sunny californie.

  Daarnaast komen er mede door de honderden patenten op verschillende planten, meer medicijnen op de markt. Hierbij moet men opletten op de mixen, dwz natuurlijk en synth/chemische combinaties.

  Dit buj elkaar zorgt ervoor dat illegaal
  waarschijnlijk in de toekomst nog illegaler kan worden, als de medische( en dus financiele ) wereld hun zin krijgen.
  De eerste finaciele golf was al in 2008.
  met zeer vriendelijke groeten.
  https://sites.google.com/site/cannabismedicinalis/

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

pushberichten

Altijd op de hoogte via pushberichten van NineForNews. Zo zet je ze aan!

Het zal je vast niet ontgaan zijn ...

lijkschouwer

Lijkschouwer schokt wereld: ‘Er is niemand overleden door het coronavirus’

Een vooraanstaande lijkschouwer laat weten dat hij ...