Homepagina » Wetenschap » Medische wetenschap rust op wankel fundament
Elizabeth Iorns: medische wetenschap rust op wankel fundament

Medische wetenschap rust op wankel fundament

Voordat een wetenschappelijke publicatie kan worden beschouwd als deel uitmakend van de literatuur moeten onderzoekers met voldoende kennis en ervaring in het onderzoeksveld in staat zijn de behaalde resultaten te herhalen.

Uit een aantal recente studies is echter gebleken dat het leeuwendeel van de gepubliceerde literatuur niet reproduceerbaar is.

Dat geldt voor studies over vele verschillende onderwerpen, van kankerbiologie tot psychologie. Farmaceut Bayer onthulde bijvoorbeeld onlangs dat ongeveer twee derde van de resultaten in haar gepubliceerde studies over doelwitten voor medicijnen niet kan worden herhaald.

Druk

Bij farmagigant Amgen ligt het percentage nog hoger. Het afgelopen decennium konden de oncologen en hematologen van het bedrijf 47 van de 53 resultaten niet herhalen. Het blijkt dat het grootste deel van het biomedische onderzoek niet kan worden gereproduceerd.

Waar ligt dit aan? De natuurlijke wereld is complex, experimentele methoden bevatten niet altijd alle mogelijke variabelen, financiering is beperkt en de druk om de bevindingen snel te publiceren neemt toe.

Op de schouders van onderzoekers komt steeds meer druk te liggen om de data te masseren. Zelden wordt er bericht over resultaten die niet kunnen worden herhaald. In de moderne wereld corrigeert de wetenschap zichzelf niet snel genoeg.

Beloning

Velen hebben straffen voorgesteld wanneer wetenschappelijke studies niet kunnen worden gereproduceerd. Het kan ook worden omgedraaid. Er wordt gedacht aan een beloning voor onafhankelijke onderzoekers die wetenschappelijke resultaten proberen te herhalen. Hier en daar komen al diverse initiatieven van de grond.

Directeur van Science Exchange Elizabeth Iorns (foto) heeft bijvoorbeeld het Reproducibility Initiative opgericht. Wetenschappers kunnen studies indienen waarna een onafhankelijke adviesraad de resultaten probeert te herhalen. De leden van de adviesraad zijn allen experts in hun eigen onderzoeksveld. De resultaten worden uiteindelijk teruggestuurd naar de oorspronkelijke onderzoekers, die het gecertificeerde materiaal vervolgens kunnen publiceren in een speciale editie van het wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE.

Bron: Newscientist.com

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. wat hier niet gezegd wordt is of deze testen ook resulteren in geneesmiddelen die op de markt komen (het antwoord is nee, de testen waarover sprake in het onderzoek zijn fase 2 testen).

  Dus hoewel dat inderdaad een serieus probleem is, is het niet iets wat doorgaans de bevolking kan treffen. En ook iets waar de wetenschappelijke wereld, ondanks alle verkettering hier, zich terdege van bewust is en er ook iets aan doet.

  Maar dat past natuurlijk niet hier, want dat zou niet genoeg sensatie veroorzaken 🙂

  0 likes
 2. mag ook om vallen en de sceptische er bij .ik denk dat zij in gehuurd worden door de Farmaceutische om kruiden en zo af te breken ik geloof in die lui ook niks meer van ….ze zitten te veel geelogen om hun zin maar te krijgen net een stel kleinen kinderen .

  0 likes
 3. Om een of andere reden vind ik het betoog van Dr. Who helderder dan dat van Catharina R.

  0 likes
 4. [quote name=”Alex Donkers”]Om een of andere reden vind ik het betoog van Dr. Who helderder dan dat van Catharina R.[/quote]
  dit is mijn mening als je het niet snapt kan ik er niks aan doen prettige dag nog

  0 likes
 5. [quote name=”Dr. Who”]wat hier niet gezegd wordt is of deze testen ook resulteren in geneesmiddelen die op de markt komen (het antwoord is nee, de testen waarover sprake in het onderzoek zijn fase 2 testen).

  Dus hoewel dat inderdaad een serieus probleem is, is het niet iets wat doorgaans de bevolking kan treffen. En ook iets waar de wetenschappelijke wereld, ondanks alle verkettering hier, zich terdege van bewust is en er ook iets aan doet.

  Maar dat past natuurlijk niet hier, want dat zou niet genoeg sensatie veroorzaken :-)[/quote]
  Klinkt logisch….. Maar waarom dan zoveel moeite doen om te publiceren…..????
  Nee, wat mij betreft heeft de farmacie nog steeds alle schijn tegen (mexicaanse griepvirus vaccin; baarmoederhalskanker vaccinatie in mijn achterhoofd houdend).

  0 likes
 6. hoi, ik ben met de 4e soort cholosterolpil begonnen voel mij alweer beroerd, toch wordt het je opgedrongen.veel mensen hebbben erge klachten ervan,en de bijwerkingen zijn erger dan de kwaal zelf. hoe zou dat zitten?

  0 likes
 7. Misschien wel de moeite om in de Niburu collum te plaatsen.
  http://alianzacontratransgenicos.org/
  Documentary about unsafe GMO foods
  Documental muy completo sobre el ataque que sufren los cientificos que muestran con evidencias los graves daños de los GMO, semillas o alimentos geneticamente modificados
  Scientists Under Attack FULL Documentary GMO.

  http://www.youtube.com/watch?v=EXz4oo1qsXs&feature=player_embedded#!

  0 likes
 8. [quote name=”willy”]hoi, ik ben met de 4e soort cholosterolpil begonnen voel mij alweer beroerd, toch wordt het je opgedrongen.veel mensen hebbben erge klachten ervan,en de bijwerkingen zijn erger dan de kwaal zelf. hoe zou dat zitten?[/quote]

  Allereerst zou je moeten onderzoeken voor jezelf wat cholesterol nu eigenlijk inhoudt.Ik en vele met mij zijn van mening dat een onderdrukker meer kwaad dan goed doet.Je cholestrol bestaat uit 3 delen ,2 daarvan zijn hdl en ldl de zogenaamde goeie en kwaaie cholesterol ,die worden bij elkaar opgeteld voor een totaalbeeld van je cholesterol.Je pil die drukt niet alleen je slechte cholesterol naar beneden ,maar ook je goede .Ik weet niet waarom jij ze moet slikken ,maar google eens op cholesterol en ga het onderzoeken.Ik vind het niet raar dat jij je niet lekker voelt zogezegd ,maar om je alles uit te leggen hier op het forum gaat niet,dat is een te lang verhaal.

  0 likes
 9. voor alle mensen
  ga eens na wat er allemaal in de natuur staat .en zoek dan op google op wat je ermee kunt doen! dan hebben wij die hele fharma maffia niet nodig hoor. en ook voor chloresteol bestaat/is er al een natuur verschijnsel die jou goed gezond maakt nog beter dan die fharma troep

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

michael flynn

Er is iets gaande: Trumps ex-adviseur Michael Flynn betuigt steun aan QAnon

Er is iets gaande in de Verenigde ...

spray

Eerste spray goedgekeurd die het coronavirus in 2 MINUTEN doodt

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA heeft een desinfecterende ...