Wetenschap

Medische wetenschap rust op wankel fundament

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voordat een wetenschappelijke publicatie kan worden beschouwd als deel uitmakend van de literatuur moeten onderzoekers met voldoende kennis en ervaring in het onderzoeksveld in staat zijn de behaalde resultaten te herhalen.

Uit een aantal recente studies is echter gebleken dat het leeuwendeel van de gepubliceerde literatuur niet reproduceerbaar is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Dat geldt voor studies over vele verschillende onderwerpen, van kankerbiologie tot psychologie. Farmaceut Bayer onthulde bijvoorbeeld onlangs dat ongeveer twee derde van de resultaten in haar gepubliceerde studies over doelwitten voor medicijnen niet kan worden herhaald.

Druk

Bij farmagigant Amgen ligt het percentage nog hoger. Het afgelopen decennium konden de oncologen en hematologen van het bedrijf 47 van de 53 resultaten niet herhalen. Het blijkt dat het grootste deel van het biomedische onderzoek niet kan worden gereproduceerd.

Waar ligt dit aan? De natuurlijke wereld is complex, experimentele methoden bevatten niet altijd alle mogelijke variabelen, financiering is beperkt en de druk om de bevindingen snel te publiceren neemt toe.

Op de schouders van onderzoekers komt steeds meer druk te liggen om de data te masseren. Zelden wordt er bericht over resultaten die niet kunnen worden herhaald. In de moderne wereld corrigeert de wetenschap zichzelf niet snel genoeg.

Beloning

Velen hebben straffen voorgesteld wanneer wetenschappelijke studies niet kunnen worden gereproduceerd. Het kan ook worden omgedraaid. Er wordt gedacht aan een beloning voor onafhankelijke onderzoekers die wetenschappelijke resultaten proberen te herhalen. Hier en daar komen al diverse initiatieven van de grond.

Directeur van Science Exchange Elizabeth Iorns (foto) heeft bijvoorbeeld het Reproducibility Initiative opgericht. Wetenschappers kunnen studies indienen waarna een onafhankelijke adviesraad de resultaten probeert te herhalen. De leden van de adviesraad zijn allen experts in hun eigen onderzoeksveld. De resultaten worden uiteindelijk teruggestuurd naar de oorspronkelijke onderzoekers, die het gecertificeerde materiaal vervolgens kunnen publiceren in een speciale editie van het wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE.

Bron: Newscientist.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dr. Who
Dr. Who
11 jaren geleden

wat hier niet gezegd wordt is of deze testen ook resulteren in geneesmiddelen die op de markt komen (het antwoord is nee, de testen waarover sprake in het onderzoek zijn fase 2 testen).

Dus hoewel dat inderdaad een serieus probleem is, is het niet iets wat doorgaans de bevolking kan treffen. En ook iets waar de wetenschappelijke wereld, ondanks alle verkettering hier, zich terdege van bewust is en er ook iets aan doet.

Maar dat past natuurlijk niet hier, want dat zou niet genoeg sensatie veroorzaken 🙂

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

mag ook om vallen en de sceptische er bij .ik denk dat zij in gehuurd worden door de Farmaceutische om kruiden en zo af te breken ik geloof in die lui ook niks meer van ….ze zitten te veel geelogen om hun zin maar te krijgen net een stel kleinen kinderen .

Alex Donkers
Alex Donkers
11 jaren geleden

Om een of andere reden vind ik het betoog van Dr. Who helderder dan dat van Catharina R.

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

[quote name=”Alex Donkers”]Om een of andere reden vind ik het betoog van Dr. Who helderder dan dat van Catharina R.[/quote]
dit is mijn mening als je het niet snapt kan ik er niks aan doen prettige dag nog

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x