Buitenland

Mexico telt te midden van festiviteiten af naar 21 december 2012 (+video)

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Over 52 weken is het 21 december 2012, maar er zijn nog veel mensen die denken dat de Maya’s hebben voorspeld dat dan de wereld vergaat.

In het zuidwesten van Mexico, het hart van het Mayagebied, worden voorbereidingen getroffen om een jaar lang feest te vieren. Dat meldt de Associated Press.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Naar verwachting zullen Chiapas, Yucatán, Quintana Roo, Tabasco en Campeche volgend jaar alleen al zo’n 52 miljoen bezoekers trekken. Normaal doen per jaar zo’n 22 miljoen buitenlanders een bezoek aan Mexico.

Klok

Veel archeologen stellen dat de referentie naar 2012 op een 1.300 jaar oud tablet het einde markeert van een cyclus in de Mayakalender. “De wereld eindigt niet. Het is een tijdperk,” zei Yeanet Zaldo, woordvoerster van de toeristische sector van de Caraïbische staat Quintana Roo. “Voor ons is het een boodschap van hoop.”

Steden en dorpen in het gebied waar vroeger de Maya’s woonden zijn op woensdag begonnen met aftellen. In het dorp Tapachula nabij de grens met Guatemala telt een 2,5 meter grote klok terug tot de magische datum volgend jaar.

Tijdscapsule

Op de nabijgelegen archeologische vindplaats Izapa branden Mayapriesters wierook, zingen ze liederen en bidden ze. In de tropische jungle van Quintana Roo, tussen de vakantieresorts van Cancún en Playa del Carmen, stoppen mensen foto’s in een tijdscapsule die 50 jaar zal worden begraven. Mayapriesters en Indiase dansers voeren een ritueel op tijdens de ceremonie van de tijdscapsule.

De autoriteiten van de staat Yucatán hebben aangekondigd het Mayamuseum van Merida deze zomer te voltooien. “Mensen die nog steeds in Mayadorpen wonen zullen rituelen houden en wierook branden zodat we terug in de tijd kunnen gaan om de Mayawijsheid te begrijpen,” zei Zaldo.

Geheime kennis

De Mayabeschaving bereikte tussen 300 en 900 na Christus haar hoogtepunt en staat bekend om haar kennis van de astronomie. De Lange telling van de Maya’s begint op 3.114 voor Christus en is opgedeeld in perioden van ongeveer 394 jaar die bekend staan als Baktuns. Dertien was een belangrijk en heilig getal voor de Maya’s en ze schreven dat de 13e Baktun eindigt op 21 december 2012. In de zestiger jaren werd op de archeologische vindplaats van Tortuguero in de staat Tabasco een tablet gevonden dat de terugkeer van een Mayagod aan het einde van de 13e periode beschrijft.

“De Maya’s worden door veel westerlingen gezien als een exotisch volk dat beschikte over een soort speciale, geheime kennis,” zei specialist Sven Gronemeyer. “We projecteren nu onze verwachtingen en angsten op de Mayakalender.” Gronemeyer van de La Trobe Universiteit in Australië vergelijkt de vermeende Mayaprofetieën met de millenniumbug toen mensen vreesden dat alle computersystemen op 1 januari 2000 zouden crashen.

“Mensen negeren vaak het bewijs dat de Maya’s ook data voorbij het jaar 2012 hebben vastgelegd,” ging hij verder. “Mensen lijken te worden aangetrokken door apocalyptische ideeën en gaan altijd uit van het ergste.” Er ontstond veel discussie op het internet toen het Mexicaanse archeologische instituut op 24 november jongstleden aankondigde een tweede referentie naar de datum 21 december 2012 te hebben gevonden op een baksteen in een ruïne.

2012-hype

“Deze nieuwe historische en archeologische kennis is veel interessanter en verbazingwekkender dan alle fantasierijke beweringen over de Mayaprofetieën die je op televisie ziet en in boeken of op het internet leest,” zei specialist op het gebied van Maya-epigrafie van de Universiteit van Texas in Austin David Stuart. “We hebben te maken met duizenden nieuwe ontcijferde teksten en proberen een totaalplaatje te krijgen van de geschiedenis en de cultuur van de Maya’s.”

Alhoewel de 2012-hype de interesse van de bevolking in de Maya’s wekt zal het waarschijnlijk veel inspanning kosten om de misvattingen over 2012 recht te zetten, zelfs nadat het jaar voorbij is, aldus Stuart.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x