Het Complot

“Het Westen trapt in de val van Netanyahu”

Help mee door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de propagandaoorlog rond Gaza lijkt de Israëlische regering Netanyahu aan de winnende hand. Israël en Gaza worden voorgesteld als buren, waarbij één zo onverdraagzaam is dat hij alsmaar raketten afvuurt, en de ander zich logischerwijs verdedigt. Dat zegt Dries Lesage, docent aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de UGent.

De Israëlische overheid vergelijkt Hamas met Al Qaeda, ISIS, Boko Haram en andere jihadistische bewegingen. De meeste westerse politici en media hebben deze vergelijking min of meer overgenomen. Er gaat zeker veel aandacht naar het leed in Gaza, maar westerse waarnemers verengen het debat tot de verantwoordelijkheid van Hamas en nuanceverschillen over het Israëlische militaire optreden, aldus Lesage.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Illegale nederzettingen

“Het is ronduit hallucinant dat het in de publieke discussie over de Gaza-oorlog nauwelijks nog gaat over de Israëlische bezetting van Palestina,” zegt Lesage. “De ruimere context is weg. Volgens diverse resoluties van de VN is de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem illegaal – even illegaal als de Russische annexatie van de Krim, waar het hele Westen meteen van op zijn kop ging staan. Bovendien gaat de bezetting van Palestina al decennia gepaard met dagelijkse vernederingen, moorden, diefstal van water en vruchtbare grond en nog veel meer.”

Het feit dat in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever nieuwe nederzettingen worden gebouwd en aangekondigd, bewijst dat het deze Israëlische regering niet alleen om ‘veiligheid’ te doen is, maar de uiteindelijke annexatie van de bezette gebieden, merkt Lesage op. Hij voegt toe dat we in dit verband de uitgesproken racistische ideologie van een deel van Israëlisch rechts niet mogen onderschatten. Met nieuwe nederzettingen is een duurzame vrede verder weg dan ooit. Er wordt amper nog gerept over de bezettingspolitiek en de nieuwe nederzettingen. Het gaat alleen nog maar over Hamas en zijn raketten uit Gaza en de al dan niet disproportionele reactie van Israël. Dit speelt regelrecht in de kaart van Netanyahu en zijn ultrarechtse coalitiepartners, aldus Lesage.

MH17

“Wat ook zou moeten opvallen, is het verschil tussen de westerse reactie op Oekraïne en Gaza,” zegt Lesage. “De westerse politiek en publieke opinie hebben geen genade voor de Russisch-gezinde rebellen die verdacht worden van het neerhalen van passagiersvlucht MH17. De strijd die deze rebellen tegen de nieuwe regering in Kiev voeren, wordt niet als legitiem gezien. Maar wat is er legitiem aan de Israëlische oorlog tegen de Palestijnen die al sinds 1947 bezig is, en de bezettingen van 1967, die internationaalrechtelijk onmiskenbaar illegaal zijn? Waarom is er wel begrip voor de ‘collateral damage’ door het Israëlische leger, die de afgelopen acht jaar al aan duizenden Palestijnse bugers het leven heeft gekost? Tegen de Russische staat worden ingrijpende sancties ingesteld. Maar zelfs na de nieuwste nederzettingen waren sancties tegen de illegale Israëlische politiek niet aan de orde in Washington en Brussel.”

De VS en EU pleiten voor een vredesproces dat op papier rechtvaardig oogt, maar van acties tegen de hoofdschuldige is geen sprake: Israël blijft veel politieke, economische en militaire steun vanuit het Westen ontvangen. “Graag zou ik van westerse beleidsmakers zoals Mark Rutte vernemen waarom Oekraïne en Gaza, Poetin en Netanyahu, zo anders behandeld worden,” besluit Lesage. “Maar helaas blijft het wachten op westerse journalisten die deze eenvoudige vraag ook stellen, en vooral blijven doorvragen.”

[De Redactie]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
chef
chef
9 jaren geleden

En zo is het maar net!!

Robin
Robin
9 jaren geleden

De moslims hebben het wereldwijd voor henzelf (en anderen) verpest door steeds maar naar geweld te grijpen. Het woord moslim is synoniem aan geweld geworden.

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Nee Ninefornews, het westen en Netanyahu is 1 partij!!!

Het is 1 wereld Theater voor de niets wetende schaapjes.

henk
henk
9 jaren geleden

Volgens mij is dat nog niet eens een leugen om hamas met deze te vergelijken Al Qaeda, ISIS, Boko Haram en andere jihadistische bewegingen.

Waarom worden er door middel van deze organisaties steeds het doel wat Israel en USA wil bereiken bereikt?

CIA iov rotschilds gebruikt deze groepen om hun doelen te bereiken dmv propaganda je kan moeilijk zomaar gaan aanvallen daar komen die groepen goed bij van pas zodat zij het kunnen rechtvaardigen en de kranten het ook makkelijker kunnen opschrijven.

follow the money

Back to top button
54
0
We lezen graag je reactie!x