Homepagina » Gezondheid » Miljoen Nederlanders bezoeken alternatieve genezer
Miljoen Nederlanders bezoeken alternatieve genezer

Miljoen Nederlanders bezoeken alternatieve genezer

Tussen 2010 en 2012 werden bijna één miljoen mensen behandeld door een alternatieve genezer. Vooral vrouwen, hoogopgeleiden en mensen met een aanvullende zorgverzekering zochten vaak verder dan een huisarts om hun gezondheidsklachten te verhelpen. Vanochtend werden de cijfers gepubliceerd door het CBS.

De meeste mensen die tot alternatieve geneeswijze overgingen zijn tussen de 30 en 65 jaar. Vrouwen bezochten twee keer vaker dan mannen een alternatieve genezer. Een kwart van de behandelden ging naar een acupuncturist. Met 22 procent werd ook de homeopaat relatief vaak bezocht. Zo’n 8 procent klopte aan bij een magnetiseur of paranormale genezer. Bijna twee derde van de behandelden heeft een langdurige aandoening.

Bezoek aan een alternatieve genezer neemt toe met het opleidingsniveau. Van de mensen van 25 en ouder met alleen basisonderwijs was in 2012 3,1 procent onder behandeling. Onder mensen met een HBO-diploma op zak lag dat op 9,7 procent. Onder academici daalt het percentage weer tot 8,5 procent. Mensen met een aanvullende verzekering gingen vaker naar een alternatieve genezer dan mensen met alleen een basisverzekering. Of dat komt doordat aanvullende verzekeringen dergelijke bezoeken vaak vergoeden kan het CBS niet zeggen.

Sommige huisartsen passen zelf alternatieve geneeswijzen toe. Zij bieden bijvoorbeeld acupunctuur aan of schrijven homeopathische middelen voor. Degenen die contact hadden met een alternatieve genezer zijn daar erg tevreden over, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld gaven zij een 8,1 als rapportcijfer. Ter vergelijking werd de huisartsenpraktijk gewaardeerd met een 7,7.

10-3-2014 bron: CBSVind je dit belangrijk? Deel het dan met mensen die je kent op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. een miljoen maar? dat snap ik niet. de nederlandse arts weet niks meer, doet niks meer, kan en mag niks meer, vandaar ook de term kwakzalver.

  bij de alternatieve arts, wordt gekeken wat het probleem is, en hoe je het kan oplossen. dus geen symptomen onderdrukken met medicatie.

  als op je dashbord een lampje brand ga je toch ook niet naar de garage om het lampje te laten verwijderen? waarom dan wel bij je eigen lichaam? (je tempel)

  3 likes
 2. Wordt het niet eens tijd voor een ziektekostenverzekering specifiek gericht op alternatieve geneeswijzen?
  Is er niet een belangenorganisatie die dit op kan zetten of iets dergelijks?

  2 likes
 3. [quote name=”Dennis”]Wordt het niet eens tijd voor een ziektekostenverzekering specifiek gericht op alternatieve geneeswijzen?
  Is er niet een belangenorganisatie die dit op kan zetten of iets dergelijks?[/quote]

  Bedoel je met uitsluiting van reguliere geneeswijzen? Dan denk ik niet dat dat haalbaar is, want als je aangereden wordt of een hartaanval krijgt wil je niet naar de homeopaat of acupuncturist, maar naar het ‘gewone’ ziekenhuis om geopereerd of gedotterd te worden.

  2 likes
 4. Nicolas I. Beemster

  De geneeskeracht van Hennepolie/Hennepzaden is de laatste trend betreft 1 van de velen oplossingen om een betere gezondheid te krijgen en te behouden. De trend groeit met de dag en wordt steeds groter en vertrouwder.

  Mijn ervaring met hennepolie of hennepzaden is echt fantastisch.

  Google het eens op, je zal versteld staan! 🙂

  Check hier voor meer info:
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104953-de-geneeskracht-van-hennepzaad.html

  Peace!

  2 likes
 5. Vanmorgen voor een akkefietje naar de huisarts: arrogantie & betweterigheid van de huisarts omdat ik meedacht! Soms heb je de huisarts nodig, maar als het even kan ga ik alternatief.

  2 likes
 6. Biko B, ben het met je eens dat kraanwater niet goed is want alle mensen die chemotherapie krijgen plassen etc.en dan komt het water zgn. gefilteerd weer terug dat kan niet want chemo is niet schoon te maken maar…..wat hebben we voor keus ???? Spa etc. is ook gewoon uit de kraan gewonnen natuurlijke bronnen bestaan niet meer ! Dat is allemaal bedrog ! Al die praatjes alles wat we kunnen doen is een filter in ons huis installeren ik heb navraag gedaan maar ook die mijnheer kon mij niet verzekeren dat het zuiveren ook de chemo eruit haalt dus…….wat nu ?

  2 likes
 7. Er zijn dus een miljoen mensen wakker. ;-)) Ik kom nooit bij de reguliere arts, ik behandel mezelf mocht dat nodig zijn met natuurlijke kruiden, edelstenen en meditatie. Iedere ziekte is een onbalans in onszelf en met meditatie natuurlijke kruiden en edelstenen kun je die recht zetten. Let daarbij ook op wat je eet en drinkt. Veel water is in ieder geval gezond.

  1 likes
 8. En weet je waarom? Niet omdat wij betere methoden hebben. Niet omdat wij meer kennis hebben. Maar gewoon omdat wij meer tijd hebben. Alle onderzoeken laten namelijk zien dat de genezing niet door de techniek komt, maar door vertrouwen en geloof.

  We are winning 😉

  Een warme groet,

  Dzyan

  1 likes
 9. [quote name=”Pieternella”]Vanmorgen voor een akkefietje naar de huisarts: arrogantie & betweterigheid van de huisarts omdat ik meedacht! Soms heb je de huisarts nodig, maar als het even kan ga ik alternatief.[/quote]

  Hmm, ik heb al een paar keer gehad dat ik met een klacht bij de (vorige) huisarts kwam en dat die met een staal gezicht aan mij vroeg wat hij moest doen.
  Daar trap ik niet nog een keer in, want ik zei maak eens een foto, kreeg ik daar ook nog eens de rekening van: omdat ik erom gevraagd had… dan vallen je toch de sokken uit zeg ik je.

  1 likes
 10. Vanaf volgende maand een nieuwe zorgverzekering met 50.000 “alternatieve” zorgaanbieders. Effectiever en goedkoper.

  https://www.vitaness.nl/index.php/vitazorgverzekering.html

  1 likes
 11. Havik kraanwater is slecht net als de rest ! We betalen er veel voor en we krijgen er niets voor terug ! Maar alle water is slecht dus ja… we hebben het nodig om te leven ook als het ons doodt op den duur !

  1 likes
 12. Hier in het hoge noorden is men nog lang niet zover, men gelooft heilig in de reguliere kwakzalverij en men is doodsbang voor alternatieve geneeswijzen.
  Hier heerst de farmaceutische industrie en andere dingen zijn maar raar gedoe.
  Zelf nadenken over je gezondheid is raar, want daarvoor heb je toch artsen en de overheid heeft toch het beste met je voor.

  1 likes
 13. [quote name=”Havik”]Veel water is in ieder geval gezond.[/quote]

  Ik hoop niet dat je het over kraanwater hebt.

  0 likes
 14. Hoe mooi ook deze verhalen ook mogen zijn geloof ik er niet geheel in. Als je het aan iemand vraagt zijn ze allemaal professional en wetenschappelijk onderlegd. Ik ben van mening dat ook de Elite hier de beste antwoorden voor hebben. Wanneer gaan zij komen.

  0 likes
 15. De jaarlijkse 3% groei van vóór 2003 is er de laatste 10 jaar uit, het hoogtepunt van het aantal alternatieve gebruikers ligt al achter ons. Bovendien zijn er grote verschuivingen binnen de alternatieve genezerij. Homepathie kachelt flink achteruit terwijl acupuntuur flink groeit.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavaccin

‘Coronavaccin verplicht? Dan is het gedaan met het vrije Nederland’

Er wordt op dit moment gezocht naar ...

Oostenrijkse onderzoekers vinden bewijs voor meridianen of energiebanen in het lichaam. Hier bevinden ze zich

Oostenrijkse onderzoekers vinden bewijs voor meridianen of energiebanen in het lichaam. Hier bevinden ze zich

Het bestaan van zogeheten meridianen of energiebanen ...