Gezondheid

Miljoen Nederlanders bezoeken alternatieve genezer

Help mee door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tussen 2010 en 2012 werden bijna één miljoen mensen behandeld door een alternatieve genezer. Vooral vrouwen, hoogopgeleiden en mensen met een aanvullende zorgverzekering zochten vaak verder dan een huisarts om hun gezondheidsklachten te verhelpen. Vanochtend werden de cijfers gepubliceerd door het CBS.

De meeste mensen die tot alternatieve geneeswijze overgingen zijn tussen de 30 en 65 jaar. Vrouwen bezochten twee keer vaker dan mannen een alternatieve genezer. Een kwart van de behandelden ging naar een acupuncturist. Met 22 procent werd ook de homeopaat relatief vaak bezocht. Zo’n 8 procent klopte aan bij een magnetiseur of paranormale genezer. Bijna twee derde van de behandelden heeft een langdurige aandoening.

Bezoek aan een alternatieve genezer neemt toe met het opleidingsniveau. Van de mensen van 25 en ouder met alleen basisonderwijs was in 2012 3,1 procent onder behandeling. Onder mensen met een HBO-diploma op zak lag dat op 9,7 procent. Onder academici daalt het percentage weer tot 8,5 procent. Mensen met een aanvullende verzekering gingen vaker naar een alternatieve genezer dan mensen met alleen een basisverzekering. Of dat komt doordat aanvullende verzekeringen dergelijke bezoeken vaak vergoeden kan het CBS niet zeggen.

Sommige huisartsen passen zelf alternatieve geneeswijzen toe. Zij bieden bijvoorbeeld acupunctuur aan of schrijven homeopathische middelen voor. Degenen die contact hadden met een alternatieve genezer zijn daar erg tevreden over, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld gaven zij een 8,1 als rapportcijfer. Ter vergelijking werd de huisartsenpraktijk gewaardeerd met een 7,7.

10-3-2014 bron: CBS

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dennis
Dennis
8 jaren geleden

Wordt het niet eens tijd voor een ziektekostenverzekering specifiek gericht op alternatieve geneeswijzen?
Is er niet een belangenorganisatie die dit op kan zetten of iets dergelijks?

Havik
Havik
8 jaren geleden

Er zijn dus een miljoen mensen wakker. ;-)) Ik kom nooit bij de reguliere arts, ik behandel mezelf mocht dat nodig zijn met natuurlijke kruiden, edelstenen en meditatie. Iedere ziekte is een onbalans in onszelf en met meditatie natuurlijke kruiden en edelstenen kun je die recht zetten. Let daarbij ook op wat je eet en drinkt. Veel water is in ieder geval gezond.

Dzyan
Dzyan
8 jaren geleden

En weet je waarom? Niet omdat wij betere methoden hebben. Niet omdat wij meer kennis hebben. Maar gewoon omdat wij meer tijd hebben. Alle onderzoeken laten namelijk zien dat de genezing niet door de techniek komt, maar door vertrouwen en geloof.

We are winning 😉

Een warme groet,

Dzyan

Aurelia
Aurelia
8 jaren geleden

[quote name=”Dennis”]Wordt het niet eens tijd voor een ziektekostenverzekering specifiek gericht op alternatieve geneeswijzen?
Is er niet een belangenorganisatie die dit op kan zetten of iets dergelijks?[/quote]

Bedoel je met uitsluiting van reguliere geneeswijzen? Dan denk ik niet dat dat haalbaar is, want als je aangereden wordt of een hartaanval krijgt wil je niet naar de homeopaat of acupuncturist, maar naar het ‘gewone’ ziekenhuis om geopereerd of gedotterd te worden.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x