Homepagina » Mens en Dier » Wetenschapper zegt met dieren te kunnen ‘praten’
Wetenschapper zegt met dieren te kunnen praten

Wetenschapper zegt met dieren te kunnen ‘praten’

Een Schotse wetenschapper zegt dat hij met dieren kan communiceren. Hij doet dat naar eigen zeggen op een strikt wetenschappelijke manier. Dr. Ian Duncan zal volgende week tijdens een conferentie onthullen hoe hij precies met dieren kan praten.

Duncan wilde dieren vragen stellen om te achterhalen of ze blij waren en of er goed voor ze werd gezorgd. De emeritus hoogleraar van de Universiteit van Guelph in Canada stelt dat zijn methoden een wetenschappelijke basis hebben.

“We bedenken manieren om met dieren te ‘praten’ en stellen vragen over hun welzijn,” zei dr. Duncan. “Elke soort moet anders worden benaderd, maar in alle gevallen worden tests bedacht waarbij de dieren een keuze krijgen. Als ze steeds dezelfde keuze maken kunnen we zien wat ze van ons willen.” Duncan werkte jarenlang met huisdieren en verschillende soorten vee. Volgende week geeft hij tekst en uitleg tijdens een bijeenkomst in Washington over dierenwelzijn en bewustzijn.

Duncan wil door middel van toegepast onderzoek oplossingen vinden voor problemen met dierenwelzijn op boerderijen. In de jaren tachtig en negentig leidde zijn onderzoek tot veranderingen in de regulering van legbatterijen en varkensboerderijen. Duncan heeft zich ook uitgesproken tegen de religieuze slacht van dieren om kosjer en halal vlees te maken. Hij meent namelijk dat dieren, of het nu gaat om vissen of schapen, slimmer zijn dan we denken.

Afgelopen maand nog werd de religieuze slacht van dieren in Denemarken verboden. Volgens de Europese wetgeving moeten dieren eerst verdoofd worden voor ze geslacht worden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk op basis van religieuze argumenten. Zo mag het dier voor kosjer of halal vlees niet buiten bewustzijn zijn.

“Men dacht altijd dat dieren ‘dom’ waren, werden gedreven door een geprogrammeerd instinct, maar nu is het duidelijk dat ze een veel rijker leven leiden dan we beseften,” zei dr. Duncan. “We kunnen die kennis gebruiken om vragen te stellen over hun zorg en vervolgens verbeteringen doorvoeren.”

10-3-2014 bron: Belfast TelegraphVond je dit artikel leuk? Deel het dan met je vrienden op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Ik communiceer al met dieren zolang ik hen ken en er ook enkele van in huis heb.
  Daarom eet ik ook geen dieren op, sla ze ook niet dood.Luister wel naar hen en vooral kijk ik naar hun wijselijke gedrag!
  http://mens-en-samenleving.infonu.nl/filosofie/56224-het-dier-vergist-zich-nooit-volgens-schopenhauer.html

  4 likes
 2. Het zou prachtig zijn als wij konden communiceren met dieren, want dieren zijn zoveel meer dan alleen producten zonder ziel.
  Misschien dat dan ook de hele vee-houderij op de fles gaat, goed voor mens, dier en het milieu.

  4 likes
 3. Best interessant! Veel mensen zeggen ook een bepaalde connectie met hun dier te delen.

  De nieuwe site ziet er ook overigens toppie uit, Niburu!

  3 likes
 4. Nicolas I. Beemster

  We kunnen elkaar natuurlijk helpen en de dieren ook steunen, door vegetarisch te zijn. Want nader onderzoek geeft weer dat vlees eten niet gezond is, maar tot allerlei ziektes kan leiden.

  2 likes
 5. [quote name=”Nicolas I. Beemster”]We kunnen elkaar natuurlijk helpen en de dieren ook steunen, door vegetarisch te zijn. Want nader onderzoek geeft weer dat vlees eten niet gezond is, maar tot allerlei ziektes kan leiden.[/quote]

  Waarom bestaan er nog steeds vleeseters dan? als deze evolutionair gezien minder zouden zijn?

  Teveel vlees is niet goed, uiteraard, maar dat is met alles zo.

  2 likes
 6. Vlees is slecht(denk maar aan al die schandalen van vlees fabrieken ) Ben gelukkig al jaren en jaren vlees vrij en voel me heel goed ook omdat er niemand hoeft te sterven om mij eten te geven eerlijkheid dwingt me om te zeggen dat ik af en toe nog een visje eet maar voor de rest helemaal niets meer !

  2 likes
 7. Men dacht altijd dat dieren ‘dom’ waren, werden gedreven door een geprogrammeerd instinct,”

  Hoe dom zijn de mensen die dit denken!

  2 likes
 8. Op een rustige morgend, jaren terug. Pas opgestaan, ging ik door de keuken. We hadden daar een dwergkonijntje, in een hok. Het mocht ook rondhuppelen binnenshuis.
  Het hok bevond zich naast een muur.
  Terwijl ik ging, keek ik naar het konijn, en plots zat ik met mijn bewustzijn in de hersenen van het konijn. Ik keek door de ogen van het konijn en de nagels, die nog niet geknipt waren, voelden veel te lang aan. 3 Seconden later zat ik terug in mijn menselijk lichaam. Er was geen gevoelsverschil tussen het konijnenlichaam en het mensenlichaam.

  1 likes
 9. Ik kan met mijn huisdier praten: die kent ondertussen haar naam.

  1 likes
 10. [quote name=”Nicolas I. Beemster”]We kunnen elkaar natuurlijk helpen en de dieren ook steunen, door vegetarisch te zijn. Want nader onderzoek geeft weer dat vlees eten niet gezond is, maar tot allerlei ziektes kan leiden.[/quote]
  Wij zijn gemanipuleerd vlees gaan eten om hormonen binnen te krijgen om de mens te laten evalueren. De gemiddelde lengte van de mensen is in 20 jaar ook al erg toegenomen wat niet het enige zal zijn.

  0 likes
 11. Zou het niet mogelijk zijn dat de video’s met Nederlands onderschriften zijn ik mis een heleboel invoormasig daar ik het Engels niet machtig ben. Nicole

  0 likes
 12. Op Barsoom worden we al helemaal gek van onze vrouwen,
  net als jullie op Aarde.
  Dieren weten heel veel, dus de Prive en de Story gaan het nog drukker krijgen.

  0 likes
 13. Religieus slachten is niet omdat het in eerste instantie religeus is. Het heeft een reden. Dat lang geleden ondekt werd en zo is het religeus geworden. Het heeft juist met de kwaliteit/rein/schoon zijn van het vlees te maken. Laten we dat even eerst duidelijk stellen. Ik vind de manier van westers verdoven ook niet geweldig. Vaak komt het voor dat het dier nog een keer een schok krijgt en er komen ook zwangere dieren voorbij, waarbij dus de baby nog in de buik zit. Dat vind ik ook schokkend. Het stress hormoon zit dus ook in het vlees. Dan erbij is het een massa slacht. Dag en nacht dieren aan een lopende band. Er is geen gevoel. Bij goed religieus slachten wordt juist geprobeerd om het stresshormoon te voorkomen en je mag pas zelf slachten na jarenlang studie, mee kijken enz. Het dier hoort op zijn gemak gesteld te worden( er komt gevoel bij kijken en het is geen doorgaande massa slacht). Wij zijn niet meer gewend aan bloed/dood gaan en daarom kiezen we voor verdoofd slachten. Beide manieren zijn natuurlijk erg. Maar bij mij komt toch de vraag: wat is nu het beste? Voor mij toch religieus slachten. Voornaamste reden: We eten teveel vlees en we produceren teveel vlees. Bij echt religieus slachten wordt er alleen geslacht voor het moment gebruik. Er wordt dus ook minder geproduceerd(want het gaat niet machinaal) en dus ook minder weggegooid wat overblijft. Aangezien ik erg anti financieel economisch piramide groeisysteem ben, lijkt mij dat religieus slachten het minst schadelijk voor mens en dier(er hoeven minder dieren geslacht te worden en het vlees is van betere kwaliteit) Het afschaffen van religieus slachten zorgt ervoor dat verdoofslachterijen groter worden. We moeten juist over op duurzaamheid. Nu wint het westerse bedrijfsdenken en dat wil niemand, die bewust wil zijn. Als je dus ergens tegen bent, dan moet je goed nadenken wat de gevolgen kunnen zijn. En dat kan averechts zijn. Tegenwoordig moet je eerst aan het systeem denken(hoe dat werkt), want die bepaalt alles. Natuurlijk kun je ook helemaal geen vlees meer eten, maar ik wil dus dit gewoon even laten inzien.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*