Homepagina » Propaganda » Milosevic vrijgepleit door Joegoslavië-tribunaal terwijl de oorlogsmachine van de NAVO doordendert
Milosevic vrijgepleit door Joegoslavië-tribunaal terwijl de oorlogsmachine van de NAVO doordendert

Milosevic vrijgepleit door Joegoslavië-tribunaal terwijl de oorlogsmachine van de NAVO doordendert

Nu wijlen Slobodan Milosevic is vrijgepleit door het Joegoslavië-tribunaal, wordt eens te meer duidelijk dat we uitspraken van de NAVO over ‘officiële vijanden’ niet met een korreltje, maar met een hele vrachtlading zout moeten nemen. Dat schrijft de Britse journalist en blogger Neil Clark.

De afgelopen 20 jaar is ons steeds verteld dat Milosevic, een democratisch gekozen leider, een kwaadaardige dictator was die verantwoordelijk kon worden gehouden voor alle sterfgevallen in de Balkan in de jaren negentig.

De conclusie van het Joegoslavië-tribunaal, dat één van de meest gedemoniseerde figuren in de moderne geschiedenis onschuldig is, zou volgens Clark wereldnieuws moeten zijn. Maar dat blijkt niet het geval. Sterker nog: zelfs het tribunaal stopte dit eindoordeel diep weg in een 2590 pagina’s dik vonnis.

‘Slager van de Balkan’

In februari 2002, toen het proces begon tegen de ‘slager van de Balkan’, stonden de kranten bol van berichten over Milosevic. Iedereen die het aandurfde om op te staan tegen de NAVO werd afgeschilderd als een Milosevic-apologeet of nog erger, een genocide-ontkenner.

De Verenigde Staten claimden dat hij honderdduizenden mensen had laten ombrengen, maar in september 2001 bleek dat er nooit een genocide was geweest in Kosovo. Milosevic was niet verantwoordelijk voor de etnische zuiveringen in Bosnië. Sterker nog: hij sprak zich ertegen uit.

In de media kreeg ‘Slobo’ overal de schuld van. Hij werd zelfs vergeleken met Hitler. Toen bleek dat het grootste deel van het ‘bewijs’ was gebaseerd op geruchten, kwam het voor de aanklagers dan ook heel goed uit dat Milosevic in maart 2006 plotseling overleed in zijn cel, aldus Clark.

Onrecht aangedaan

Kroongetuige Ratomir Tanic bleek te zijn betaald door de westerse veiligheidsdiensten, terwijl het voormalige hoofd van de Joegoslavische geheime politie Rade Markovic getuigde dat hij was gemarteld om leugens te vertellen en dat zijn verklaring was vervalst door de aanklagers.

Toen Milosevic stierf in zijn cel claimden de klagers dat hij was ontsnapt aan berechting, maar zoals het Joegoslavië-tribunaal nu heeft bevestigd is hem juist onrecht aangedaan, benadrukt de journalist.

Volgende Hitler aan de beurt

Na Joegoslavië waren Irak, Afghanistan en Pakistan aan de beurt, waar in totaal 1,3 miljoen mensen het leven hebben gelaten. De NAVO verwoestte ook Libië, het land dat de hoogste levensstandaard van Afrika had, zegt Clark.

Voorafgaand aan een door Amerika geleide oorlog of ‘humanitaire interventie’ worden een aantal claims verspreid over de leider of regering van een land, legt hij uit. Deze claims krijgen in de media maximale aandacht en worden net zolang herhaald tot iedereen ze gelooft.

Later blijken die claims helemaal niet te kloppen of zwaar te zijn overdreven. In de tussentijd is de volgende agressieve of genocidale Hitler alweer aan de beurt. In 1999 was het Milosevic; nu is het Assad of Poetin, besluit de journalist.

Neil Clark werkt als journalist, schrijver en blogger en schrijft onder meer voor The Guardian, Morning Star, Daily en Sunday Express, Mail on Sunday, Daily Mail, Daily Telegraph, New Statesman, The Spectator, The Week en The American Conservative. Hij is ook geregeld te zien op de BBC, Sky News en RT.

[RT]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • rocinante schreef:

  Eigenlijk was het de bedoeling van de UN, om Joego na de oorlog in drieeën op te delen. Servië, Kroatië en Slovenië. Dit plan is dus nooit doorgegaan. Er zijn nu zelfs twee moslimstaten in Europa gekomen. BH, en Kosovo. Twee absoluut verachtbare landen, waar criminelen en fundamentalisten heersen. Ze fluisteren dat de USA hier verantwoordelijk voor is.

  Wel denk ik, dat de Balkanoorlogen wat objectiever bekeken moeten worden. Niet zoals nu, de een is goed, de ander is fout.

  8 likes
  • Peter schreef:

   Voordat de Navo zich met joegoslavie ging bemoeien,was het een prachtige, rustig en redelijk welvarend land.
   In de jaren 70 en 80 Vaak geweest.
   Maar net als bij Lybie moest er chaos ontstaan en de verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden.
   Het doel was een op het westen gericht systeem te bevorderen.

   17 likes
   • Rob ter Horst schreef:

    “welvarend”? De Sloveense en vooral Kroatische Kust zeker, ook de binnenlanden van Slovenië en deels Kroatië (Plitvice) ook, maar vooral het platteland was toch echt wel armoedig. Men stond om curruptie bekend in voormalig Joegoslavië, en laten we eerlijk zijn, Tito was nu echt niet zo’n lief mannetje. en vergeet niet de Joegoslavische bendes uit de jaren 70 en 80. Ben er toen ook vaak geweest, en niet alleen aan de kust tot Dubrovnik, maar ook in het armere binnenland (Slovenië, Kroatië, Servië en Bosnië).

    1 likes
  • Oeboema schreef:

   Slovenie en Kroatie wilden zelf onafhankelijk worden. In dat streven werden ze weliswaar gesteund door Duitsland en andere landen, maar het is volstrekt overdreven om het uiteenvallen van Joegoslavië te wijten aan Westerse inmenging.
   Er zijn een paar dingen die je niet moet vergeten:
   – Ook in het Westen (hiero dus) werd alom gewaarschuwd en gevreesd voor onrust en geweld in Joegoslavië als het land uiteen zou vallen.
   – Joegoslavië was een federale republiek. Slovenië en Kroatië eisten hun zelfbeschikkingsrecht op. Je kunt niet juichen over de Brexit of pleiten voor een Nexit en tegelijkertijd tegen zelfbeschikkingsrecht voor Slovenië en Kroatië zijn.
   – Joegoslavië kwam na WO I tot stand. Niet geheel vrijwillig maar uit nood geboren. De landen hadden zwaar geleden, en bijvoorbeeld Slovenïe was zeer bevreesd voor Italië. Dat had bijvoorbeeld Triëst ingepikt. Begin jaren ’20 werd Rijeka (Kroatië) bezet door Italiaanse avonturiers. De landen voelden zich veiliger in een Joegoslavische federatie dan onafhankelijk. Ofschoon de landen sterk van elkaar verschillen.
   – In Servië zaten de communisten stevig in het zadel, terwijl Slovenië en Kroatië daar juist van af wilden. Waren de Serven bereid geweest tot hervormingen en democratisering, dan had het niet zo uit de hand hoeven te lopen.

   Wat volgde was inderdaad een grote tragedie. Maar daarvan de schuld geven aan het Westen of aan de UN is een gotspe.

   3 likes
   • Dejan schreef:

    You have absolutely not a clue what was going with the Slovene nations yet you have a very strong opinion about it. Maybe you have been couple of times and you may seem to be an expert on the political and otherwise situations on those territories but if you really want to stand your ground you would have to read more about the topic. Serbs were not communists, Slovenes were under influence of Germany (first Franks and then Habsburg’s) since the Slovenian people inhabited territories between alps and Adriatic sea. Croatians were all their history also very dependant on Franks, Hungarians and Habsburgs but also Rome (as a capital of Catholic church), Venice who took care of Dalmatia and Duklja (today’s Montenegro). Germans always had pretensions on these lands and when the time was ripe they invested lots of money (among other western countries) to make sure to get what they always wanted. Today’s industry and agriculture of all these countries are in the hands of foreigners such as Italy, Germany, Hungary, USA of course, Turkey (Bosnia & Kosovo) and the others but in smaller numbers. Of course you can not blame the west, or the east only you need a players for the game too. The fact that Slovene nations were never ever united in anything was just a plus for the real conquerers. Or simply, follow the money. Thank you for reading.

    1 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Er zijn inderdaad een x aantal moslim enclaves in Bosnië. Daar moet je als West-Europeaan niet komen.

   0 likes
 • Logiter schreef:

  Onlangs nog in Bosnië Herzegovina geweest,en kan niet anders zeggen dat het uiterst gastvrij is.
  De mooiste vrouwen van europa wandelen er midden in de nacht door het park met hun hondje,omdat het kan!
  Mensen daar zijn trots,en verscheurd door oorlog tegelijk.
  Natuurlijk heb je rotte appels,maar die heb je overal vooral in Nederland.
  Hier kunnen we buro halt boefjes niet eens de baas,worden taxi chauffeurs op Schiphol in de gaten gehouden door “gekleurde” handhaving,die op hun beurt in de gaten worden gehouden door blanke handhaving.
  Nederland is haar gezicht kwijt.
  De Bosniërs hebben na zoveel leed niet meer gekregen dan een vel als van een olifant.
  Ik schaam me voor dit nazi-staatje Nederland.

  22 likes
  • onbekend schreef:

   Als je ‘Opsporing Verzocht’ bekijkt, heb ik de indruk dat Nederland tegelijk op z’n ‘achterste’ (zitvlak) en tegelijk letterlijk op z’n mond is gevallen. Een stelletje (niet allemaal) praatzieke breedsmoel-kikkers die zich in naam van het ‘sociale school-socialisme’ alles laat afpakken.

   7 likes
 • ferrimassi schreef:

  Nato/amerika hebben ook daar hun islamistische milities losgelaten. Srebrenica was niet meer dan een tegenreactie. Hele christelijke dorpen hebben de isis behandeling gekregen. Vervolgens zijn de westerse machten aan het bombarderen geslagen. Dit herhaal recept gaat men nu in Europa gebruiken. Ik geef het nog 10 a 20 jaar. Hetzelfde gebeurd nu in Syrie. Eerst een influx aan moslim mannen dan een gewapende jihad. Vervolgens is het wachten om amerikaanse interventie. Daarna gaat men met lucratieve contracten het land weer “opbouwen”. En in de tussentijd worden je natuurlijke grondstoffen geplunderd. Dat is het abc van nato.
  Niemand is veilig voor deze kliek. Ook rusland staat op de lijst.

  13 likes
  • Oeboema schreef:

   Hebben de NAVO en Amerika islamitische milities losgelaten? Lees ik dat goed? Kom op zeg, dat
   zuig je uit je duim.

   Nederlandse soldaten hebben inderdaad bevestigd dat moslims uit Srebenica “op bezoek” gingen in naburige Christeljke dorpen. Ze waren het goed beu. En terecht. Maar de invasie van het Bosnisch-Servische leger had toch wel plaatsgevonden. De inwoners van Sarajevo hadden hun jarenlange belegering ook niet uitgelokt.

   De bombardementen op Servië waren bedoeld om Milosevic op de knieën te dwingen. Ik kan er ook 20 jaar later alleen maar mee instemmen. Niets anders had geholpen en de EU was onmachtig. Als je het aantal doden als gevolg van die bombardementen vergelijkt met het aantal doden dat Milosevic, Karadzic en Mladic op hun geweten hebben, dan, afijn, zo’n vergelijking gaat volkomen mank.

   2 likes
   • Dejan schreef:

    Bombarding of Serbia came after America said that Muslims from Kosove were repressed and tortured and killed in large numbers by Serbs. That was the reason after bombing of Serbia. But if you want to really know what was going on there are a lot of informations on internet, so read first before you drop bombs on anybody. You guys didn’t feel goo in the 2nd World War when Germans devastated your cities. So do not wish this to happen anywhere else in the World regardless of what your politicians tell you it’s right. They have a business deals behind but common people not. So think first.

    2 likes
   • ferrimassi schreef:

    Al qaida betekend letterlijk de databank en doelt op een netwerk van huurlingen(cia). Deze zijn opgericht om de russen te naaien in Afghanistan en in de Kaukasus. KLA, kossovo liberation army bestond voornamelijk uit deze lieden. Dat is een historisch feit die wel bekend is. Zodra dit clubje ten tonele verschijnt is het raak. Dan worden er complete dorpen afgeslacht, verkracht etc. Vervolgens komt de inheemse populatie in opstand en kan nato nationalisten bombarderen en begint het plunderen.

    1 likes
  • Typhoon schreef:

   “Na de moslims zijn de christenen aan de beurt” Albert Pike

   Dit heeft niks met Islam of Christendom te maken! Een oorlog uitlokken tussen moslims en christenen!

   Cain tegen Abel maar dan grootschalig!
   500 miljoen mensen uiteindelijk overlaten! Wat gaan ze doen met de mensen die de vrije natuur zijn ingevlucht?

   1 likes
   • ferrimassi schreef:

    Nee slechts wat “verwarde” individuen… Het is al 1400 jaar oorlog met hier en daar een pauze. Lang voordat albert pike zijn uitspraken deed. Zijn er mensen die er handig op in spelen voor hun eigen gewin, ja. Maar dit conflict is 100% een religieus conflict. Alleen willen we in het westen die realiteit niet onder ogen zien.

    0 likes
 • exegese schreef:

  De essentie van het verhaal is dat uiteindelijk geen enkele leugen het eeuwige leven heeft, een leugen legt het altijd af tegen de waarheid en wordt als zodanig ontmaskerd. Het grootste obstakel om desastreuze leugens minder kans te geven is dat gewone mensen zo veel zand in de ogen is gestrooid dat ze de pathologische leugenaars en hun leugens niet herkennen, dat ze blijven geloven in een andere, betere uitkomst. Keer op keer op keer. De definitie van waanzin is steeds dezelfde fout maken en blijven hopen op een andere uitkomst. We hebben ons dus waanzinnig laten maken maar we komen nu langzaam bij zinnen. We gaan nu een tijd tegemoet dat leugenaars niet meer klakkeloos op hun blauwe ogen geloofd gaan worden, dat wordt een stuk lastiger voor ze en uiteindelijk onmogelijk, is mijn vurige wens. Een wens die ik met heel veel gelijkgestemden elke dag onophoudelijk het universum in stuur. Het zal elke dag groeien, elke dag in aantal toenemen en elke dag sterker worden tot het kwaad in al zijn misleidende verschijningen bezwijkt onder de immense kracht. Er is immers NIETS sterker dan de massaal en in alle oprechtheid aangewakkerde wil van ons mensen. Mensen met een ziel, de Goddelijke vonk die ons onderscheid van al het nadere op de wereld en het Universum

  15 likes
 • Armonicus schreef:

  “Toen Milosevic stierf in zijn cel claimden de klagers dat hij was ontsnapt aan berechting….”

  Nee hoor, sterker nog Milosevic heeft gewoon een officieuze doodstraf gekregen!
  http://www.afvn.nl/2006_2/afpag3_5_20.htm

  6 likes
 • Oeboema schreef:

  Het Joegoslaviëtribunaal heft nooit uitspraak gedaan in de zaak tegen Slobodan Milosevic. De titel van dit stuk slaat daarom nergens op.

  Waarom neemt deze site het eigenlijk op voor iemand die duizenden doden op zijn geweten heeft? Denkt de redactie dat dit monster onschuldig was?

  Waar het tribunaal mee worstelde is dat het juridisch moeilijk aantoonbaar was dat Milosovic zelf was die op enig moment formeel opdracht heeft gegeven voor genocide, aanvallen etcetera. Dat is iets heel anders dan de vraag of de man de facto en moreel schuldig was. En of er nou wel of niet genocide was in Kosovo, so what? Er zijn duizenden doden gevallen.

  1 likes
  • Namaste schreef:

   Hij heeft net als elke andere betrokken partijen doden op zijn geweten.
   Lees het boek eens waar ik in mijn vorige post over sprak.

   Zie je de hypocrisie van alles in.

   1 likes
  • ferrimassi schreef:

   Jihadi’s verschuilen zich in burger populaties. In een oorlog ga je voor de effectieve methode niet de moreel juiste. Makkelijk oordelen als je zelf nooit voor dit soort keuzes word gezet. Als je volk links en rechts afgeslacht word krijg je een andere moraliteit.

   0 likes
 • Namaste schreef:

  Het Joegoslavië Tribunaal boek van Robin de Ruiter is echt een aanrader.

  1 likes
 • x

  Check Also

  kaag

  Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

  Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...

  merkel

  Ambassadeur vergelijkt Merkel met Hitler: ‘Zijn droom is uitgekomen!’

  De Maltese ambassadeur in Finland heeft de ...

  >