Homepagina » Binnenland » Minister Opstelten verdraaide onderzoek over cannabis
Minister Opstelten verdraaide onderzoek over cannabis

Minister Opstelten verdraaide onderzoek over cannabis

Beleidsonderzoek gaat nogal eens een eigen leven leiden. Zeker als het gaat om onderzoek naar cannabis. Feiten worden verdraaid en rapporten belanden in een la. Soms trekt de minister zelf een conclusie.

Voormalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verdraaide feiten uit wetenschappelijk onderzoek naar wietteelt in Nederland en presenteerde onderzoeken die in zijn opdracht waren verricht ten onrechte in zijn voordeel.

Opstelten beweerde steeds dat 80 procent van de wiet naar het buitenland wordt geëxporteerd. Hij zei zich te baseren op wetenschappelijk onderzoek. De auteurs van de studie waar hij zich op baseerde waren stomverbaasd. Uit hun onderzoek bleek juist iets heel anders.

Selectief

NRC Handelsblad deed een rondgang langs de onderzoekers die in opdracht van Opstelten de wietteelt moesten bestuderen. Onwelgevallige publicaties zijn uitgesteld, conclusies werden selectief naar buiten gebracht en vraagstellingen zo gestuurd dat de uitkomst het beleid ondersteunt.

De gemeenteraad van Roermond wil dat de wietteelt uit handen van de georganiseerde misdaad wordt gehaald en gereguleerd wordt. Heerlen presenteerde een aantal weken geleden een plan om een proefproject op te zetten. Elke poging van burgemeesters om de wietteelt te reguleren, wordt door het ministerie van tafel geveegd.

Opstelten zei steeds dat veel cannabis de grens over gaat, maar de onderzoeker die in 2006 het rapport publiceerde waarop het ministerie de hoge exportschatting baseerde, kaartte intern aan dat dit niet de conclusie was uit zijn onderzoek.

Onderste la

Verschillende burgemeesters hebben bij herhaling laten weten dat er inmiddels geen sprake is van export, maar import uit het buitenland. Toch verdraaide Opstelten een conclusie die vorig jaar in een nieuwe exportschatting werd getrokken.

Ook verdraaide de oud-minister de conclusies van een rapport over landen die wietteelt toestaan of ermee experimenteren. Afgelopen jaren legaliseerde Uruguay de teelt en er mag ook cannabis worden verkocht in Amerikaanse staten. Opstelten zei dat de regulering in andere landen minder ver gaat dan gedacht, maar volgens de onderzoekers staat die conclusie helemaal niet in het rapport.

Genuanceerde wietrapporten verdwenen in de onderste la en kwamen daar nooit meer uit. Omdat de overheid de enige opdrachtgever is, houden de onderzoekers hun mening voor zich. Ze zeggen ‘teleurgesteld’ te zijn.

[NRC]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rik
rik
6 jaren geleden

Je zou toch verwachten dat met de huidige (gure) liberale wind in Nederland ook wietteelt gewoon als “MARKT” gezien wordt.

Net zoals de zorgsector, het onderwijs, het nutsbankieren en allerlei andere overheidstaken die benaderd worden alsof het “een markt” is met alle ellende die daar uit voort komt.

Waarom dat dan voor wietteelt niet mag gelden en voor de tabaksindustrie en alcohol e.d. weer wel, kan volgens mij geen liberaal uitleggen 🙂

Edwin
Edwin
6 jaren geleden

Ach , al die feiten-verdraaingen door die haagse stakkertjes …what’s new?

F*ck it…al dat zielige gedoe rond een plantje

Ganja=Lamb’s Bread= Body of Christ

Zelfs in de bijbel wordt Mama Ganja vermeld, alhoewel dit angstvallig wordt verzwegen:
http://www.cannabisculture.com/articles/1090.html

Can’t stop the herb from grow
https://www.youtube.com/watch?v=qnIUknO1r0Q

JaapMburg
JaapMburg
6 jaren geleden

Wie zijn in dit land nu eigenlijk de (echte) boeven?

Richard
Richard
6 jaren geleden

Ik krijg het idee dat iemand hier keihard zijn handel aan het beschermen is.
Er wordt natuurlijk grof geld mee verdient zolang deze status quo voortduurt.

x

Check Also

vvd

Waarom blijven mensen VVD stemmen na al deze schandalen?

In de peilingen staat de VVD van ...

burgemeester

Burgemeester Londen doet alsof hij zich laat vaccineren: ‘Ze denken dat we dom zijn’

De campagne is in volle gang: door ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

41
0
We lezen graag je reactie!x