Homepagina » Binnenland » Minister Opstelten verdraaide onderzoek over cannabis
Minister Opstelten verdraaide onderzoek over cannabis

Minister Opstelten verdraaide onderzoek over cannabis

Beleidsonderzoek gaat nogal eens een eigen leven leiden. Zeker als het gaat om onderzoek naar cannabis. Feiten worden verdraaid en rapporten belanden in een la. Soms trekt de minister zelf een conclusie.

Voormalig minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie verdraaide feiten uit wetenschappelijk onderzoek naar wietteelt in Nederland en presenteerde onderzoeken die in zijn opdracht waren verricht ten onrechte in zijn voordeel.

Opstelten beweerde steeds dat 80 procent van de wiet naar het buitenland wordt geëxporteerd. Hij zei zich te baseren op wetenschappelijk onderzoek. De auteurs van de studie waar hij zich op baseerde waren stomverbaasd. Uit hun onderzoek bleek juist iets heel anders.

Selectief

NRC Handelsblad deed een rondgang langs de onderzoekers die in opdracht van Opstelten de wietteelt moesten bestuderen. Onwelgevallige publicaties zijn uitgesteld, conclusies werden selectief naar buiten gebracht en vraagstellingen zo gestuurd dat de uitkomst het beleid ondersteunt.

De gemeenteraad van Roermond wil dat de wietteelt uit handen van de georganiseerde misdaad wordt gehaald en gereguleerd wordt. Heerlen presenteerde een aantal weken geleden een plan om een proefproject op te zetten. Elke poging van burgemeesters om de wietteelt te reguleren, wordt door het ministerie van tafel geveegd.

Opstelten zei steeds dat veel cannabis de grens over gaat, maar de onderzoeker die in 2006 het rapport publiceerde waarop het ministerie de hoge exportschatting baseerde, kaartte intern aan dat dit niet de conclusie was uit zijn onderzoek.

Onderste la

Verschillende burgemeesters hebben bij herhaling laten weten dat er inmiddels geen sprake is van export, maar import uit het buitenland. Toch verdraaide Opstelten een conclusie die vorig jaar in een nieuwe exportschatting werd getrokken.

Ook verdraaide de oud-minister de conclusies van een rapport over landen die wietteelt toestaan of ermee experimenteren. Afgelopen jaren legaliseerde Uruguay de teelt en er mag ook cannabis worden verkocht in Amerikaanse staten. Opstelten zei dat de regulering in andere landen minder ver gaat dan gedacht, maar volgens de onderzoekers staat die conclusie helemaal niet in het rapport.

Genuanceerde wietrapporten verdwenen in de onderste la en kwamen daar nooit meer uit. Omdat de overheid de enige opdrachtgever is, houden de onderzoekers hun mening voor zich. Ze zeggen ‘teleurgesteld’ te zijn.

[NRC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • JaapMburg schreef:

  Wie zijn in dit land nu eigenlijk de (echte) boeven?

  31 likes
  • Loki schreef:

   JaapMburg

   Dat is toch niet zo moeilijk; De Staat der Nederlanden NV en haar departementen.

   Kijk maar eens flink rond hoe het ene corruptieschandaal na het andere in de doofpot verdwijnt.

   Banken, Pharma, MH17, Justitie en Veiligheid, Rechtspraak enz enz. Het houdt niet op.

   En nu dus WEER Opstelten die willens en wetens foute informatie heeft verspreid.

   22 likes
   • Sé Paratist schreef:

    Je vergeet nog een paar (echte) boeven Loki…

    Dikke Willem.. samen met zijn hele zogenaamde familie van Oranje…

    En het was al langer bekend dat die Opstelten alles verdraaide… Dat deed ie altijd als ie zat te (Ja, eh… nou eh…) hakkelen als hem iets gevraagd werd.
    Enige keer dat ie niet stamelde en hekkelde was bij zijn afscheid. Maar dat was meteen ook de eerste keer dat Ivo O. niet loog… Hij ging (gelukkig) echt pleite..!!

    4 likes
    • Loki schreef:

     Sé Paratist

     Er is geen familie van oranje meer. De laatste die nog een beetje heeeel verre afkomst had was Willem III welke overleed in 1890. Daarna niets meer van dat Oranje Nassau gedoe. Emma Wilhelmina Theresia von Waldeck und Pyrmont (weduwe van Willem III) waarvan de familie als oorlogzuchtig bekend stond, heeft gewoon op sneaky wijze een stille staatsgreep gepleegd en insiders waarschuwde toen al dat Wilhelmina niet van Willem III was.
     En daar hebben we het weer “Geschiedvervalsing”.
     Dus zitten we nu met het toneelstuk van Oranje opgescheept.

     6 likes
   • Rini schreef:

    En het mooie van alles is dat ze gewoon ontslag nemen en gewoon met hun centjes een mooi leven hebben,terwijl ze het voor heel het land verpeste en opgelicht hebben,wij gaan er de gevangenis voor in,FIJN FIJN FIJN NEDERLAND.

    3 likes
    • Loki schreef:

     Nederland bestaat officieel niet meer na het uitroepen van decreet no 1 op 18 mei 1940 met toestemming van de paus Pius XII door Adolf Hitler.
     Is ook nooit hersteld. Feitelijk zijn we een provincie van Duitsland.

     Daar begint het gesodemieter al. Geschiedvervalsing!!!
     En vanaf die tijd werd het alleen maar erger.

     6 likes
  • Frans schreef:

   Het zijn de verdraaikonten die het zijn. nou Demmink nog aan het licht.

   1 likes
 • exegese schreef:

  ex-minister Opstelten loog zo ongeveer overal over, net zoals de rest van het criminele oplichterszootje in Den Haag. En waarom zouden ze ook niet ? Niemand wordt ooit echt verantwoordelijk gehouden voor de ellende die de verantwoordelijke bestuurder aanricht. Als de nood aan de man komt verdwijnen ze weer uit de schijnwerpers en vullen hun zakken eerst met wachtgeld en vervolgens met één of andere zwaar overbetaalde overbodige functie in het bedrijfsleven welke ze over de rug van de belastingbetaler onophoudelijk bevoordelen, en zo is de cirkel dan weer rond. Of je doet het net als Fred Teeven, je vertrekt als ex-staatssecretaris door de voordeur en komt als tweede kamerlid door de achterdeur weer binnen om het wachtgeld tot het absolute maximum op te kunnen pompen. Ook weer een soort cirkeltje toch ? Het gebeurt open en bloot, dag in dag uit en toch zijn er nog steeds mensen in overvloed die gaan stemmen op dat criminele tuig. Wie het nog snapt mag het zeggen.

  31 likes
 • rik schreef:

  Je zou toch verwachten dat met de huidige (gure) liberale wind in Nederland ook wietteelt gewoon als “MARKT” gezien wordt.

  Net zoals de zorgsector, het onderwijs, het nutsbankieren en allerlei andere overheidstaken die benaderd worden alsof het “een markt” is met alle ellende die daar uit voort komt.

  Waarom dat dan voor wietteelt niet mag gelden en voor de tabaksindustrie en alcohol e.d. weer wel, kan volgens mij geen liberaal uitleggen 🙂

  17 likes
  • Arwijn schreef:

   – Geregistreerd Internet stemmen (geen anonymiteit meer). Als je ergens voor stemt dan kom je er ook maar gewoon voor uit.
   – Grenzen dicht.
   – tijdelijk minimum inkomen voor alle staatsburgers
   – Legalizeer en reguleer alle drugs!
   – Medische en logistieke vrijheid. Geen verplichte verzekeringen meer voor burgers. Burgers mogen zelf bepalen hoe ze hun gezonheid managen, zei het met spiritualiteit, suplementen, kruiden uit de tuin, of medische ingrijpen.
   – Belastingen lager en lager over tijd tot er uiteindelijk max 3% over blijft. Terwijl de belastingen omlaag gaan zullen gelijkwaardig ook het minimum inkomen omlaag gaan, wat geen probleem zal zijn omdat de werkgelegenheid torenhoog zal steigen in zeer korte tijd door de radicale belastingsverlaging.
   – Geen aftrek posten meer. Geen belasting vrij geld parkeren in het buitenland. Geen belastingvrije fondsen meer. Gewoon niet. Iedereen over 1 kam.
   – Vrije educatie. Geen leerplicht meer. Mensen mogen zelf bepalen hoe ze hun kinderen opvoeden en wat voor een opleidingen ze volgen.
   – Toevoeging aan de grondwet: recht op toegang tot een volledig ongecensureerd (door de staat) internet.
   – En als aller allerlaatste: Reintroductie van vrij wapenbezit. Zelfverdedigen, en verplicht (uitsluitend binnen de staatsgrenzen) de nieuwe staat verplicht verdedigen tegen de Fascistische bewegingen en grillen uit het buitenland. En reken maar dat die hun uiterste best zullen doen om de nieuwe vorm kapot te maken via bedrog en corruptie.

   Doe het in die volgorde en Nederland zal weer aan de front komen van de nieuwe wereld economy. De vrije economy, net zoals waar ze nu eindelijk in Ijsland aan begonnen zijn.

   Als je nog toevoegingen weet hoor ik ze graag. Er kan nog meer bij. Ik ben nog bezig het plan verder uit te werken.

   8 likes
   • Arwijn schreef:

    O Ja, nog een paar toevoegingen (chronologisch vervolg):
    – Uiteindelijk worden belastingen volledig verwijderd behalve aan de grenzen waar belasting word geheven op import van producten (niet grondstoffen) naar de wil van het volk. De grenzen zullen in de toekomst best wel goed beschermd zullen zijn (denk Zwitserland), tenzij onze buurlanden hetzelfde model gaan volgen.
    – Volledig verbod op niet biologisch afbreekbaar vergiffen en genetisch gemodificeerde organismen. Het voorkomen van grond en watervervuiling blijft belangrijk.
    – Geld in nieuwe zelfstandige landbouw wetenschappen. Gevorderd onderzoek naar Aquaponics en goedkope massaproductie van zelfstandige units.
    – Burgers krijgen het recht om volledig zelfvoorzienend te zijn (apparaten en voorlichting) in hun woonomgeving. <- dit is het futuristische (maar erg haalbaar op in de komende jaren) utopia waar ik naar toe streef.
    – Investeren in Ecowoningen massaproductie op grote schaal is zeer wenselijk (hangt van de wil van het volk af of ze geld willen geven ervoor).

    Misschien bedenk ik binnenkort nog meer.

    4 likes
    • rik schreef:

     Op de hele puntenlijst reageren, gaat wat voorbij de bedoeling van de commentaar sectie alhier, denk ik.

     Maar één puntje van kritiek toch wel even hier op deze site:
     – Het is een fabel dat belastingverlaging leidt tot structureel meer (betaalde) werkgelegenheid.

     We moeten het feit dat productiviteit stijging skyhigh is en werkgelegenheid nog steeds verder terug loopt niet onderschatten en in bestaande bedrijfstakken zullen ook nog reorganisaties volgen die het aantal arbeidsplaatsen vermindert (en waar gelijktijdig meer geproduceerd kan worden).

     En dit is een mooie ontwikkeling maar dan moeten we de welvaart wel eerlijk verdelen en niet naar de (enkele) aandeelhouders en bedrijfsmanagers.

     1 likes
     • Arwijn schreef:

      Nee dat is het niet. Zolang megacorporaties geen misbruik ervan kunnen maken door hun slavernij producten belastingloos kunnen importeren zal er een grote vraag ontstaan naar goedkope nederland geproduceerde goederen. Dit dwingt de markt om zich vriendelijker op te stellen naar de burger en deze zo aan te trekken om te gaan werken in bedrijven onbelast door belastingen (zolang het binnen het land blijft).

      Je hebt het dus mis.

      2 likes
 • Kalki schreef:

  Mijnheer “Eh,…eh…eh..eh” komt vaak niet verder dan propaganda en leugens. De waarheid is niet aan Opstelten besteed. Maar goed dat die spekulant niet langer minister is.

  11 likes
 • mono schreef:

  ja en zijn opvolger, de heer steur zei al dat ie mensen kende die aan cannabis gestorven zijn..
  oplichters dat het zijn, zo de bodemloze put in, niet op burger zijn kosten ook nog even nagenieten van je leugens, dus geld afpakken en aan de armen geven, dan plop latersssSS
  vergis je niet cannabis olie (dus niet roken) is 1 van de beste geneesmiddelen op aarde, maar de farma verdient er niks aan…
  GRT Mono

  9 likes
  • legalize schreef:

   Cannabis is een super plant en gezien de medicinale kant een van de grootste doofpot affaires ooit.

   En dat tuig van Monsanto is bezig met patent op de plant te krijgen, oooh oooh wat zijn de meeste mensen toch blind.

   Koester het regulier cannabis zaad wat je nog hebt want dat zal op den duur verdwijnen.

   8 likes
   • Edwin schreef:

    Alhoewel ik je alleen met het eerste zinnetje gelijk geef, adviseer ik je toch uitdrukkelijk
    om geen negatieve verwachtingen uit te spreken.
    In mijn werkelijkheid zal cannabiszaad NOOIT onder controle van dat stakkerige monsanto komen, simpelweg omdat monsanto binnenkort zichzelf “opblaast” …
    Wat ik daarmee bedoel zal je duidelijk worden wanneer het gebeurt.

    Dat is Mijn VOOR-spelling.

    Vergeet NOOIT de kracht van “het Woord”

    1 likes
    • Richard schreef:

     Er zijn al heel lang genetisch gemanipuleerde zaden op de markt.
     Vroeger kreeg je gewoon een gezonde mix van zowel vrouwelijke als mannelijke planten in je tuin. Tegenwoordig wordt er alleen maar op vrouwelijk zaad geselecteerd.
     Goed voorbeeld zijn de auto-flowerzaden.

     1 likes
 • eric schreef:

  deze seniele oude man die nog geen hotdog kraam kan besturen, beperkt zijn baas die een ontwaakt volk onderdanen onderdanig wil houden. heil faro der nieuwe Nederlanden…

  12 likes
 • Mike schreef:

  En gelukkig hebben we nu Monsanto en George Soros nog die driftig aan de weg timmeren om hun gmo-cannabis aan de man te brengen. Kennelijk zien ze hiervoor een gat in de markt.

  Nu maar afwachten tot ze formeel verklaren dat hun cannabisolie kuch “wel” goed werkt tegen kanker…

  10 likes
 • Richard schreef:

  Het verbaasd dan ook niet een oude ijzervreter als Art Steur op deze post te zien.
  Allemaal uit de zelfde Minerva-pedo-kliek getrokken. Aan de voorkant zijn er heel veel banen en mooie posities mee gemoeid, aan de achterkant wordt er flink verdient aan het steeds meer criminaliseren van drugs en het op de markt brengen van steeds hardere drugs. Met als bij komend en welkom effect dat hele bevolkingen totaal in de war zijn van zowel legale als illegale drugs en daardoor vooral met zichzelf bezig zijn. En waardoor een steeds grotere groep uit de onderlaag van de bevolking verzeild raakt in een steeds diepere geweldsspiraal. Zowel van overheidswege als van mensen onder elkaar neemt het geweld steeds grovere vormen aan. Hele naties (bijv. Mexico, Guatemala, Afghanistan) worden er door vernietigd. Hele bevolkingsgroepen die angstig zijn en elkaar naar het leven staan. Zo ook in Nederland waar drugs steeds verder gecriminaliseerd worden en de aanpak steeds harder wordt, zien we met gelijke tred ook een verharding in de drugs en de drugs scene komen. Waar is de tevreden roker met zijn plantjes in de tuin gebleven? Ergens begin 2000 moest ik ze eens uit de tuin verwijderen nadat de politie ze bij toeval hadden gezien bij de jacht op een fietsendief. Het is allemaal te link geworden en zo springen grote jongens in het gat. En nu schieten ze elkaar in Brabant af voor die plantjes. Allemaal bewuste strategie.
  Een mooi voorbeeld hiervan is het oprollen van de Amsterdamse opium-scene,die daarna plaats maakte voor heroïne. En dat is een veel ruigere scene. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat dit het werk was van de CIA/Mossad. Zo ook het criminaliseren van wiet en andere drugs en het op de markt brengen van drugs het werk is van geheime diensten, overheden, bedrijfsleven en elite die grof geld verdienen aan het in stand houden van deze ellende.

  4 likes
  • Gezinusk schreef:

   Ik ben niet verbaasd en een burger. Drugs is sinds mensenheugenis een gewillige inkomstenbron, speciaal voor de elite, en daar zitten de Kamerleden niet zo ver van vandaan. Wat heeft het Westen anders te zoeken in Afghanistan buiten onherbergzaam terrein? en buiten het feit dat er ooit ene Osama Bin Laden een trainingskamp opgezet heeft met de wilde plannen om Amerika te vernietigen. Afghanistan is zeker bijzonder, des temeer omdat de papaver in dit land twee a driemaal per jaar kan worden geoogst vanwege de unieke klimaatomstandigheden. In de 17e eeuw verkocht de Europese elite het Afghaanse opium al grootschalig aan Azië, speciaal China.

   Ik zal geen grappen maken dat dit de oorzaak is dat de gemiddelde chinees tegenwoordig aan de lopende band staat maar het is bekend dat de geur van opium in die tijd tot diep in het paleis van de Chinese keizer was doorgedrongen. Kris Millegan, een auteur en afkomstig uit een en CIA familie schreef hier een leuk stuk over, The Boodle Boys,

   http://www.ctrl.org/boodleboys/boddlesboys2.html

   En als je het over deel II hebt bestaat er ook een deel I, in een tijd van democratie, vrede en veiligheid.

   http://www.ctrl.org/boodleboys/boodleboys1.html

   Naast Afghanistan is de gouden driehoek een unieke locatie voor opium/heroïne. De gouden driehoek bestaand uit Laos, Cambodja, en Vietnam is door Professor Alfred W. McCoy mogelijk het beste in kaart gebracht. Over de connecties van het witte poeder en het grote geld van Azië tot Zuid Amerika zijn de boeken van McCoy aan te raden. Een van zijn werken kun je hier downloaden als *pdf bestand.

   https://www.google.nl/?gfe_rd=cr&ei=f8W9VKGvN8Lk-gacgIEo#q=the+politics+of+heroin+in+southeast+asia+pdf

   5 likes
 • Edwin schreef:

  Ach , al die feiten-verdraaingen door die haagse stakkertjes …what’s new?

  F*ck it…al dat zielige gedoe rond een plantje

  Ganja=Lamb’s Bread= Body of Christ

  Zelfs in de bijbel wordt Mama Ganja vermeld, alhoewel dit angstvallig wordt verzwegen:
  http://www.cannabisculture.com/articles/1090.html

  Can’t stop the herb from grow
  https://www.youtube.com/watch?v=qnIUknO1r0Q

  8 likes
 • Robin schreef:

  Ik vraag me af waarom al die andere mensen die dat rapport gelezen hebben – en zeker ook de opstellers van het rapport – hun mond hebben gehouden toen de minister de juiste conclusies van tafel veegde en verkeerde dingen concludeerde. Blijkbaar zijn er velen die niet van de waarheid houden.

  8 likes
 • Richard schreef:

  Ik krijg het idee dat iemand hier keihard zijn handel aan het beschermen is.
  Er wordt natuurlijk grof geld mee verdient zolang deze status quo voortduurt.

  6 likes
 • Dnnnoz schreef:

  Toch heeft Opstelten vaak gelijk.
  De meeste zaken in Nederland, reageert Opstelten voornamelijk met uhhhhh…

  En als je goed kijkt hoe ons land draait is dat wel de reactie van de meesten!
  Is de politiek corrupt? DuhhhH!

  3 likes
  • Loki schreef:

   Dnnnoz
   Wat wil je nou eigenlijk zeggen. EN als je vindt dat Opstelten met zijn gelijk juist handelt, moet je je eens af gaan vragen of hij niet juist de aangewezen individu is om als correct voorbeeld ten aanzien van de bevolking hoort te zijn.
   Als hij secretaris generaal J. D. in bescherming neemt door van alles tegen te werken en vragen te ontwijken en nog meer van dat soort praktijken, dan was het niet de juiste persoon op de juiste plek.
   Wat er dan uiteindelijk op neerkomt dat Justitie en Vuiligheid de bevolking geen bescherming biedt en zij maar gewoon haar gang kan gaan.

   1 likes
 • legalize schreef:

  Ik denk dat ze erop geselecteerd worden, liegen en bedriegen.

  Het is echt soms te gek voor woorden, en ja wij doen er niks aan, zijn toch weer mensen die vvd stemmen.
  Hoezo hardleers.

  Het zou toch geweldig zijn als er eens een politiek figuur op het toneel kwam die ook eens echt het goede met de mens voor heeft en het niet als melkvee ziet.

  Maar het systeem is al zo verrot dat dit helaas niet meer mogelijk is.

  3 likes
 • Ach, krijg ook nog 1000 euro van een of andere politici, maar ja, die mogen liegen…. 🙂

  2 likes
 • Johan schreef:

  Wanneer er zo’n grote export naar het buitenland is lijkt het mij dat er regelmatig een drugsvangst in het buitenland moet zijn van Nederlands geteelde wiet.

  Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou hiermee juist hun bewering op de kaart kunnen zetten.

  Aangezien dit al jaren niet het geval is, op een kruimeldiefje na (laatst in Duitsland een paar kilo wiet en vooral harrdrugs, geen tonnen wiet), kan men aannemen dat het broodje aap wat dit ministerie beweert qua export.

  Het begint erop te lijken dat de onderwereld en bovenwereld samenspannen om elkaars belangen te verdedigen.

  Justitie wil de lucratieve budgetten om wiet te bestrijden niet verliezen.

  Onderwereld wil hun lucratieve positie op de markt niet verliezen.

  Hiervoor wordt soms een nietzeggende teelt opgegeven door de onderwereld en als katvangst wordt soms een thuisteler gepakt, wat een armoe voor al deze budgetten, echter het onnadenkend deel van de bevolking is er tevreden mee en zal beweren dat de gelden goed besteed wordt.

  2 likes
 • luna schreef:

  vroeger was he een leuk tijdverdrijf.. Op Stelten Lopen.. steeds er voor zorgen dat je voetjes op de plankjes bleven staan.. en maar verder waggelen..
  Leek net Circus Soleil soms.. maar de echte clowns moeten nu echt verdwijnen want die hebben een dubbele rol en hun rode dopneus is slechts maar het begin.. dus weg met die zooi! En snel allemaal
  Nederland is aan het wakker worden ?

  Leugens.. bedrog en nog meer onfraais wat we maar moeten slikken van deze regering die er NIET ZIT voor jou of MIJ maar in dienst van… vul maar in
  Nederland is eng aan het worden
  Ik durf eerder een spookhuis in of een reuzen python te knuffelen als dat ik ooit nog geloof op het woordje d e m o c r a t i e

  2 likes
 • Spade schreef:

  Ik had altijd al het vermoeden dat hij de boel op stelten zet. Gelukkig is hij nu geen mini ster meer.

  1 likes
 • leon*** schreef:

  liegen verdraaien en regeltjes brengen geld in het laatje bij de overheid

  0 likes
 • luna schreef:

  kijk ook eens op http://www.herstelderepubliek.nl het artikel : ” het ronde huis ”
  h u i v e r i n g w e k k e n d.. made in Holland
  denk zelf erbij na en vergelijk de feiten met de op stelten lopende regering

  0 likes
 • Patrick schreef:

  Wie heeft er baat bij de acties en woorden van deze door en door corrupte leugenaar?
  Blijkbaar waren er ook op dit vlak criminele belangen die verdedigd moesten worden door de minister van Justitie.
  Het legaliseren zou de belangen van vrinden schaden. Belangen die Ivo O. door verdraaiing en het voorliegen van kamer en volk weer glansrijk heeft verdedigd.

  Deze “een minsister liegt niet”-leugenaar, dient te worden aangeklaagt.

  0 likes
 • x

  Check Also

  cannabis

  Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

  In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

  canadese

  Canadese wetenschappers claimen dat ‘medicinale cannabis’ kan helpen tegen Covid-19

  Canadese wetenschappers hebben tegen een tv-zender gezegd ...

  >