Homepagina » Financieel » Groninger krijgt als eerste Nederlander een basisinkomen
Groninger krijgt als eerste Nederlander een basisinkomen

Groninger krijgt als eerste Nederlander een basisinkomen

Frans Kerver uit Groningen krijgt een jaar lang iedere maand 1000 euro op zijn rekening gestort. Hij is de eerste Nederlander die een zogeheten basisinkomen krijgt. Daarnaast mag hij ook nog gewoon werken.

Kerver doet mee aan een sociaal experiment. Later zullen meer mensen volgen die elke maand 1000 euro krijgen. Op deze manier hoeft hij zich geen zorgen te maken of hij elke maand wel rond kan komen.

Er wordt in Nederland al langer gepraat over het basisinkomen en de eventuele economische gevolgen. Het betekent dat alle toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, worden achtergehouden en dat iedere burger een vast bedrag per maand krijgt, ongeacht wat men verdient.

“Ik wil graag tijd steken in de dingen die ik heel waardevol vind, maar die niet direct geld opleveren,” zegt Kerver. “Als we in een maatschappij leven waarin echt iedereen een basisinkomen heeft, hoop ik dat we op een prettigere manier met elkaar om zouden gaan. Dat we heel wat stress uit de maatschappij halen en dat iedereen daar beter van wordt.”

“Ik heb een gezin met drie kinderen en de hypotheek moet ook betaald worden,” gaat hij verder. “Met het basisinkomen heb ik zekerheid en weet ik dat ik me een jaar lang geen zorgen hoef te maken over het feit of ik überhaupt wel rond kan komen.”

Het geld wordt opgehaald met een crowdfundingactie via de website onsbasisinkomen.nl. Tientallen mensen zijn bereid een bijdrage te leveren zodat Kerver een basisinkomen kan krijgen. Men verwacht dat het bedrag voor het eerste basisinkomen van 12.000 euro voor 1 juni binnen is.

Bij onze oosterburen loopt dit sociale experiment al enkele jaren. Op dit moment krijgen 11 Duitsers een basisinkomen van 1000 euro per maand.

[RTV Noord]


Vind je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

95 reacties

 1. Het zal allemaal heel nobel bedoelt zijn dat basisinkomen maar het blijft een feit dat de 1000 euro’s die persoon X krijgt door andere mensen betaald moeten worden. Gratis geld bestaat niet, het is gratis voor de ontvanger maar iemand anders zal dit geld af moeten staan (al dan niet verplicht).

  Wat als straks een miljoen mensen dit basisinkomen ontvangen? Waar gaat dit geld vandaan komen? Ik voorzie een vorm van Zimbabwiaanse financiering, maw de persen worden aangeslingerd….met alle gevolgen van dien.

  8 likes
  • Er zit weinig leercurve in je commentaar beste Alfred.

   Het basisinkomen wordt gefinancierd uit de productiviteitstijgingen van de afgelopen 40 jaar en de productiviteitstijgingen die aanstaande zijn door nieuwe technieken en methoden van productie.
   De tijd dat “Arbeid” zo belangrijk was, is nu snel aan het vervagen.

   We hebben geen behoefte meer aan groei van materiële welvaart maar meer aan een steady state economy.
   Ik zeg het nog maar eens hoewel ik weet dat het dove oren zijn bij Alfred.

   35 likes
   • En nog vergeten te vermelden. Voor wat meer achtergrond informatie:

    http://issuu.com/zonnemax/docs/basisinkomen_2015/0

    1 likes
   • Hoe zit het nu precies? 1 basisinkomen per huis, is dat het idee?

    0 likes
    • Lees bovenstaande document even?

     En bekijk wellicht onderstaande film om meer te leren over het onderwerp basisinkomen en waarom het op de agenda staat:
     https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

     Het basisinkomen is bedoeld voor iedere individu vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in Nederland woont. Onvoorwaardelijk en meebewegend met de inflatie en deflatie van de basisbehoeften.

     1 likes
   • Mijn doel hier op aarde is gelukkig zijn en dat geluk kan ik ervaren door de neurotransmitters in mijn hersenen goed te beïnvloeden! Dit is heel basaal en simpel, maar voor mij waar het leven om draait. IK denk daadwerkelijk dat de kwaliteit van het leven ver vooruitgaat met een basis inkomen omdat de stofjes in je hersenen beter gaan werken met bijvoorbeeld minder stress, gevoel van vrijheid, doen wat je wil kunnen doen. Vroeger in de oertijd moest wij jagen voor ons voedsel, wat een dagtaak was, tegenwoordig kan een enkele boer enorm veel mensen voorzien van voedsel. Dit is een hele simpele kijk, maar soms is een simpel inzicht al veelzeggend naar mijn idee.

    IK denk dat alles langzamerhand klaar is voor deze ontwikkeling!

    1 likes
  • Het is heel simpel, we hebben nu Sociale Dienst, Huurtoeslag, Zorgtoeslag, UWV en nog meer van deze dure apparaten. Als dat allemaal wegvalt, omdat werken niet meer verplicht is maar een inkomen gegarandeerd….hou je al heel wat geld over. Vervolgens zul je direct gevolg zien in o.a. de zorg, want als mensen minder zorgen hebben, hebben ze minder zorg nodig. Nog meer besparingen. Vervolgens kunnen we met zijn allen minder werken en meer dingen doen die we leuk vinden. Wederom goed voor de zorg en goed voor de economie.

   Voor de azijnpissers die denken dat niemand meer gaat werken: ONZIN. Er zijn nog genoeg mensen die Audi’s willen rijden, groot willen wonen en noem het maar op. Het leven gaat gewoon door, alleen met een aanzienlijk gezondere maatschappij.

   Nee , dit is zeker niet iets om direct maar af te ketsen als links gel*l. Dit is echt het onderzoeken waard

   21 likes
  • Alfred, om je even uit de droom te helpen….lees eerst even wat info……zie basisinkomen.nl
   financiering is geen enkel probleem….nog beter, lees “gratis geld voor iedereen” van Rutger Bregman (zie de correspondent.nl)

   10 likes
  • Neem de VS, met een kwart van wat ze daar uitgeven aan defensie kun je iedere Amerikaanse burger boven de 18 voorzien van een basisinkomen. Zoveel kost het niet. Mensen blijven ook echt wel werken want geld is de slechtste motivator (hoewel de top vd zakelijke wereld steeds het tegenovergestelde spuit). Mensen willen juist nuttig zijn. Met een basisinkomen geef je mensen veel meer kansen om zich nuttig te maken. Opleiding volgen is opeens betaalbaar, van A naar B komen ook goed te doen ipv voor de keus gesteld worden brandstof/vervoermiddel of eten wat nogal eens voorkomt ofwel bewegingsvrijheid (= sociale interactie de basis voor elk ondernemen). Daarnaast moet je je realiseren dat ook nu al zo’n beetje de helft vh BNP voort komt uit vrijwilligerswerk.

   3 likes
  • Geld wordt bovendien al jaren uit het niets gecreerd, er zal deze maand(morgen geloof ik) over het nationaliseren van de geldcreatie gesproken worden in de 2e kamer. Dat geld ‘uitlenen’ zonder rente kun je dan gratis geld noemen en hoeft dus ook niet door iemand anders betaald te worden.
   Sterker nog, het principe van het kapitalisme: winstmaximalisatie en zo weinig mogelijk uitgaven(salaris) zorgt er voor dat binnenkort n iemand werk heeft omdat alles door robotten wordt gedaan, daar ga je dan mooi op je bek met het huidig economisch model. 🙂 Al heb ik waarschijnlijk de pech dat ik door moet werken tot mijn 80e, lui als ik ben! 😉

   2 likes
 2. IK zou graag de 2e Nederlander willen zijn die een basisinkomen ontvangt, waar kan ik me eigen aanmelden ?

  31 likes
  • Ik meen het echt heel erg als ik zeg: HELP. Ik heb dit ook nodig!
   Mijn leven valt uit mekaar omdat ik niet kan rondkomen met mijn uitkering!

   7 likes
   • Dan ga je toch gewoon zelf producten maken en verkopen via marktplaats en dan met het profiel van iemand die wel werk heeft 🙂 .

    6 likes
    • Als ik daad werkelijk helemaal niks zou doen behalve de hand ophouden dan zou ik al overleden zijn van de honger. Ik moet naast mijn uitkering constant klusjes op mij nemen om maar net genoeg centen bij mekaar te krijgen om te kunnen eten. Het idee alsof je in lui lekker land leeft met een uitkering is uitermate naief!

     1 likes
  • Weet wel dat er een ander kant van deze munt zit. WIE ZIJN KIND NIET INENT KRIJG GEEN BASIS INKOMEN laten we zien want kan me niet voorstellen dat dit zo makkelijk komt zonder dat ZEI daar profijt van krijgen.

   3 likes
  • @pascal

   Beste Pascal,

   Dit is weer zo een stukje wat de elite loslaten om te zien hoe het volk reageert en hoe materialistisch het volk is. GELD is een illusie die jij en vele andere nog steeds op de been houden. Erg jammer dat jullie dit niet doorziet.

   1 likes
   • @Bob de Jong

    Op het moment dat een deurwaarder je huis leegrooft (want dat is het!) omdat je de rekeningen niet meer kan betalen, of als je je huis uitgeknikkerd wordt (BARBAARS in de 21ste eeuw!) omdat je de huur niet meer kan betalen, hoe durf je dan te zeggen dat geld een illusie is. Echt zo’n uitspraak die alleen maar een rijke knakker kan maken, of in ieder geval iemand die gebijteld zit. Walgelijk.

    2 likes
  • Ik vind dat basisinkomen geen goed idee! Inkomensondersteuning moet maatwerk zijn. Mensen die nu in de bijstand zitten of chronisch ziek zijn zouden er met een basisinkomen op achteruit gaan. 1000 euro voor een alleenstaande is veel te weinig als daar ook de huur e.d van betaald moeten worden. Nu krijgt zo iemand € 900 aan bijstand, € 200 huurtoeslag en € 80 zorgtoeslag. Bij elkaar dus € 1180. Plus nog langdurigheidstoeslag en recht op bijzondere bijstand. Zelfs met deze bedragen kan een alleenstaande in de bijstand al niet rondkomen, laat staan met een basisinkomen van € 1000. Het leven in Nederland is te duur, de huren en zorgkosten zijn te hoog. Chronisch zieken zullen er niks bij kunnen verdienen naast het basisinkomen. Daarentegen hebben mensen met hoge inkomens dat basisinkomen helemaal niet nodig! Dat zou dan bovenop al het geld komen dat zij al verdienen. Ik ben dus tegen het basisinkomen, of maak het € 1400 per maand! Dan kan een chronisch zieke alleenstaande die niet meer kan werken er ook van rondkomen. Met € 1000 lukt dit niet. Of houd de zorg-en huurtoeslag naast het basisinkomen in stand!

   0 likes
   • Je hebt helemaal gelijk dat 1000€ te weinig is om als volwaardig basisinkomen gerekend te worden. Maar het gaat hier nog wel om een experiment. Daarnaast wanneer het landelijk of iig grootschaliger dan 1 testpersoon wordt ingevoerd zal het hele systeem veranderd moeten worden inclusief de zaken die jij nu naar voren brengt en daar is allang door intelligente mensen diep over nagedacht (het idee van een OBI is ook echt niet nieuw maar technologisch gezien binnenkort een vereiste). Ik zou zeggen zoek wat meer info op en de verschillende mogelijke implementaties van het OBI. Dit ene artikeltje dekt de lading echt niet.

    Het zal toch echt moeten want dit zit er toch echt gewoon aan te komen.
    https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

    1 likes
 3. Dit plan zal nooit uitgevoerd worden. Denk erover na. Als iedereen dit zal krijgen dan hebben de mensen het goed. En als mensen het goed hebben dan gaan ze zich voortplanten. En dat staat niet in het agenda van de Elite.

  9 likes
  • Tegen die tijd ben je gechipt en is cashgeld verleden tijd. Kun je ook geen baby’s meer krijgen. Alleen de elite kan zich nog voortplanten. En die willen niet, want zij staan achter minder mensen op aarde. Die basisinkomen is een onderdeel van de NWO en valt onder sociale beheersing. Alle mensen zonder golden ticket worden in de toekomst onteigend van bezit/recht. Je ziet nu al dat veel jeugd niet kiest voor gezin, want het is te duur en te ingewikkeld. De meeste krijgen nu schulden door studie. Lager opgeleiden zullen steeds moeilijker een baan vinden. Allemaal middelen voor geboortebeperking.
   Alle landen staan achter de NWO. Dus 99% wordt geestelijk of lichamelijk uitgehold en krijgt te maken met een afvalrace/eindtijd/dag des oordeels. Tja, hoe anders kun je er een heilig boek van maken. Omdat het al een keer gebeurt is. Een holocaust in het groot dus.

   8 likes
   • Alle landen? En hoezo krijt Poetin dan steeds iets op de muts en wordt tot duivel verklaard? En wat is met de Grieken? Ze kruipen toch ook onder oom Vladimirs atoomschermpje. En Rusland is geen klein plekje op de aardbol, het is een immens groot stuk land, en als zij niet meedoen aan de NWO, dan wordt dat niks.

    0 likes
    • Brics landen vallen gewoon onder de NWO. It’s all in the game. Alles wat wij horen/lezen is gewoon propaganda. Komt er een oorlog, dan is het puur om mensen op te ruimen.

     7 likes
    • @Patricia van Moffeland

     Het kan best zijn dat Poetin een onderdeel is van de NWO en is al wat men krijgt te zien en te horen één groot spel waarbij het moet lijken alsof er twee kampen zijn die elkaar willen bevechten, maar zijn ze in werkelijkheid bezig de wereld klaar te stomen voor de totale onderdrukking (krijgsrecht) of voor een grote vernietiging die voor de elite miljarden overbodige mensen zal wegvagen.

     Alles kan één groot spel zijn en is dat wat de mainstream media en het establishment ons voorhoudt een grote leugen. Een leugen kan ook betekenen dat Poetin helemaal geen vijand is van het Westen, maar juist een heel goed bevriende satanische/sektarische lid is van de psychopaten die doorsnee mensen zien als een product die zodra ze opgebruikt of overbodig is geworden door de shredder gaat. En of het nu één mens is of miljarden mensen, maar zodra je niet meer van pas komt, geen winst meer oplevert en het geld is geconsolideerd tot een juiste verhouding (zeg maar voor 1 miljoen euro/dollar krijg je 100 werelddollar terug, waarbij dus het grootste gros van de mensheid dus arm zal worden gemaakt en dus overbodig) zullen er miljarden het veld moeten ruimen. Het zal er dan op neerkomen dat alleen degene overblijft die nog nuttig zijn en een beperkte exclusieve top kan voorzien van het meest luxueuze in het leven. Zodra het zover is dat de wereld kan doorgaan met de helft minder mensen (of nog minder) en de meest noodzakelijke industrie en landbouw geautomatiseerd kan draaien met minder mensen zal de “grote verdrukking” met een gecontroleerde en gechipte mensheid, vermoed ik, komen en zal men proberen de wereld te maken zoals men het voor ogen heeft.

     Begrijp wel dat veel komt vanuit het logische denken, maar natuurlijk weet niemand precies hoe de wereld zich zal of mag ontwikkelen, want niemand weet exact welk draaiboek er klaarligt. Het is en blijft enigszins vissen in troebel water hoewel er natuurlijk veel tekenen, voorvallen en aanwijzingen zijn die laten vermoeden dat de toekomst voor veel mensen niet veel goeds in petto heeft, blijft het belangrijk positief maar tegelijkertijd niet naïef te zijn en te denken dat het allemaal wel niet zo’n vaar zal lopen.

     2 likes
   • Nee, de huidige uitkeringsindustrie in stand houden met al zijn regeltjes dat is pas sociaal onrechtvaardig en niet transparant.

    Dus nee, laat dat idee van een basisinkomen maar zitten want dat maakt het zo eenvoudig en transparant dat iedereen onvoorwaardelijk voorzien is in de basisbehoeften.

    9 likes
  • Daar ben ik het niet mee eens. Ik moeilijke tijden wordt er veel meer voortgeplant. Ik zie het zelf als Hulp Organisatie voor de minima. Allemaal grote gezinnen.

   1 likes
 4. Hoe wil je een representatief beeld krijgen al je maar 1 test persoon hebt?
  En aangezien deze beste man een hypotheek heeft zegt mij dat hij zeker niet onderaan in de samenleving staat.

  Test zoiets op grotere schaal in in een omgeving waar je ook daadwerkelijk kunt meten of het werkt.
  Neem personen die nu onder die 1000 euro per maand zitten. En kijk wat ze met het extra geld doen.

  17 likes
 5. Met het verstrekken van geld aan iedereen zal dit geld en uiteindelijk al het geld waardeloos worden. Het geeft de economie een korte en heftige boost, maar daarna zullen de problemen die er ook nu zijn en niet structureel worden opgelost door onderliggende problemen aan te pakken versnelt toenemen, want het geld is dan waardeloos en zijn producten onbetaalbaar geworden.

  Feitelijk zal een basisinkomen voor iedereen een finale doodsteek betekenen voor het monetaire en economische systeem. Als men dit systeem in de EU doorzet zal dat het failliet betekenen voor de gehele unie en zal de VS, die dit systeem hoogst waarschijnlijk niet zal invoeren, als grote winnaar uit de bus komen, wellicht is dit dan ook de opzet!?

  3 likes
  • Het basisinkomen lost het probleem op dat steeds hardnekkiger is in de economie: vraaguitval.

   Daarnaast zorgt het voor een betere verdeling van de welvaart: sociaal rechtvaardig en transparant.
   Het basisinkomen zal meebewegen met de inflatie en deflatie dus de huidige graaiers kunnen dat niet gebruiken in de toekomstige op basisinkomen gebaseerde economie.

   En het denken in termen van “winnen” en “verliezen” is voor de ordening van de samenleving best vreemd te noemen… Daarom ook: weg met jouw.

   3 likes
   • Leg eens uit waarom het basisinkomen vraaguitval oplost en waarom het dat beter zou doen dan bijvoorbeeld een bijstandsuitkering.

    Leg eens uit waarom de welvaart beter verdeeld wordt met een systeem waarin iedereen hetzelfde bedrag aan zakgeld krijgt ongeacht het bestaande inkomen.

    Leg dat eens specifiek uit voor uitkeringstrekkers die hun uitkering vervangen zien worden door een basisinkomen wat wellicht lager is dan het bedrag wat ze nu aan uitkeringen en toeslagen ontvangen.

    1 likes
    • Dat wordt allemaal al uitgelegd in links die je de afgelopen maanden hebt kunnen lezen in items die hier gepubliceerd worden op Nine9.

     Maar als je er niet voor open staat en uitsluitend direct begint te zoeken naar argumenten om maar tegen te kunnen zijn, dan zie je dat niet.

     Er begint zich – sneller dan verwacht – een meerderheid af te tekenen die voorstander is van een OBI !

     Dus de periode van draagvlak creatie is bijna voorbij en kunnen we de implementatie verder vorm gaan geven.

     5 likes
    • Vertel het liever aan mensen met een “open mind” niet vastgeroest in het oude paradigma en het wegzetten van groepen.

     2 likes
   • @rik

    Weg met jou is altijd nog weg met ons, precies zoals de elite het wil. Denk dat jullie adepten aan een dood paard trekken, behalve als het de bedoeling is om de burger tot slaaf te maken, dan kan een basisinkomen nog wel eens een gewiekst instrument zijn. Niet dat ik mensen een basisinkomen misgun, maar er zijn in de wereld werkelijk nog nooit mensen geweest die iets doen voor niets en een ander het leven mooier maken om er vervolgens zelf niet beter van te worden of er niet meer macht door te krijgen. Alles heeft twee zijden in het leven.

    1 likes
    • Dus jij gelooft in een elite die de wereld bestuurt en manipuleert volgens een draaiboek voor eigen gewin.

     Vervolgens ga je op basis van de geschreven geschiedenis die dan zeker is gemanipuleerd door die elite tot conclusies komen over hoe de mens in elkaar steekt.

     Alles heeft twee zijden dat betekent dat de mens ook gevormd wordt door het systeem waar de mens in leeft en niet uitsluitend andersom.

     3 likes
     • @rik
      Ik geloof niet in een sturende elite, ik weet het zeker, net zo zeker als dat er tegenover de elite veel mensen staan die zich verzetten en juist het tegenovergestelde nastreven van wat de sturende elite wil, gelukkig zijn er nog goede mensen met een gezonde en heldere visie die zich niet bij de neus laten nemen of niet laten ‘lijmen’ met allerlei zogenaamde voordeeltjes of door belangenverstellingen. Dat zijn mensen met karakter die nog ergens voor staan, alleen deze worden, helaas, wel steeds schaarser

      Je tweede opmerking zou best wel eens kunnen kloppen en je laatste opmerking daar ben ik het met je eens, omdat door de bank genomen bijna de hele wereld afhankelijk is van het systeem en men belangen zal verdedigen die uiteindelijk helemaal geen belangen blijken te zijn, maar juist het tegenovergestelde zijn, alleen zal men dat pas ontdekken als het te laat is en men begrijpt welke macht men werkelijk heeft gediend. Natuurlijk zullen ook daarbij weer velen zijn die tot de laatste dag blijven volharden, zoals plichtsgetrouwe onderdanen met kortzichtig verstand hebben te doen.

      1 likes
  • Overigens, aan degene die willen kan ik mijn bankrekeningnummer doorgeven waarop men donaties kan storten ten behoeve van mijn basisinkomen. 🙂

   1 likes
   • Hoeveel wil je hebben?

    0 likes
    • @Henk Brasschaat

     Vriendelijk dat je vraagt, natuurlijk helemaal niets! Zolang ik ongestoord mee kan draaien op een manier die ik prettig vindt en voor mezelf mag of kan zorgen dan heb ik liever geen hulp en wil al helemaal geen anderen belasten met mijn eventuele problemen, als het leven te moeilijk wordt en bij mij er klachten gaan komen die ik niet prettig vindt dan neem ik liever afscheid dan er een ander mee lastig te vallen, het leven is niet oneindig en hoeft niet tot het uiterste worden uitgemolken of gerekt. Iemand die echt hulp nodig heeft, maar dan ook werkelijk en geen simulant is, dan begrijp ik het. Bovenstaande meneer heb ik geen oordeel over, maar er zijn meer manieren om aan geld te komen dan alleen zo. Hetzelfde geldt voor hulp aan vluchtelingen die tot in de puntjes worden verzorgd ten koste van anderen, ook daar ben ik op tegen. Niet tegen hulpverlenen, maar tegen mensen die menen over de top te moeten gaan met hulp aanbieden (ten koste van de maatschappij en van vele burgers die geen voorkeursbehandeling krijgen, maar evenzo hulp nodig hebben) Ik wil mezelf kunnen bedruipen en daarbij niet worden beperkt, belemmerd, beroofd en bestolen door de overheid die met regels, wetten en dwang/afpersing zich uit naam van bijv. “het algemeen belang” of “sociale gelijkheid” denkt te mogen of moeten bemoeien met het leven van mensen. Er zouden minder mensen kunnen zijn die afhankelijk zijn van hulp of donaties als de overheid alleen het werk zou doen waarvoor ze feitelijk is aangenomen, namelijk werken voor het volk en niet het volk laten werken of laten opdraaien voor de miskleunen van de overheid. Het is ergens totaal fout gegaan in de wereld van overheden en nu probeert men uit alle macht de eigen fouten te repareren i.p.v. te herstellen en zonder ergens ook maar lering uit te hebben getrokken en dat alles ten koste -nog steeds- van praktisch gezien iedere burger.

     Kijk bijv. eens naar de oorlogen in het Midden-Oosten, wie zetten deze in gang en wie moeten er vechten, worden bewapend met miljarden kostende materiaal, wie moeten er vluchten uit landen waar ze in vrede horen te leven en ten koste van hoeveel en vooral van wie zal dit alles gaan? Ten koste van iedereen, behalve van degene die er beter van worden, natuurlijk. Misschien is dit niet een heel goed voorbeeld, maar wel een actueel probleem die veel toestanden met zich meebrengt en waar de overheden in de wereld niet openlijk tegen durven of mogen ageren door te vertellen hoe nu precies de vork in de steel zit en welke grote consequenties dit zal hebben voor de balans en vrede in de wereld. Overheden worden namelijk gedwongen toe te geven aan de druk van de macht die bepaalt welke dwingende maatregelen er genomen moeten worden die ten koste gaan van anderen die daardoor gekort worden, langer thuis moeten blijven wonen zonder verpleging, geen huis krijgen toegewezen maar wel al jaren op de wachtlijst staan en worden gepasseerd door vluchtelingen die daarbij compleet in de watten worden gelegd, al wat er gebeurt zal ten koste gaan van anderen en van de zwakkeren in onze samenleving en dat maak je niet even goed met een basisinkomen.

     Ik kan me redelijk goed verplaatsen bij de gedachte van de klassiek liberaal en ben voor minder overheid, minder regel- en bemoeizucht, minder belasting en dan alleen belasting voor zaken die echt noodzakelijk zijn en ben vooral voor self supporting, waarbij mensen die echt niet anders kunnen hulp krijgen aangeboden om te voorkomen dat ze afglijden. En natuurlijk moet je mensen niet straffen als ze (even) niet kunnen werken of problemen hebben, maar ondersteunen en helpen daar waar het kan, maar dat mag dan weer niet ten koste gaan van een ander. Ik ben er van overtuigd dat de overheid juist degene is die problemen veroorzaakt door zich te veel te bemoeien met zaken waar men zich helemaal nooit mee had mogen bemoeien, tenminste niet zoals in het verleden is gebeurd, waarbij de overheid als een hongerig monster stelselmatig gevoed moet worden zonder enig positief resultaat of een heel slecht rendement levert.

     1 likes
  • Ah het principe van de financiele fortex. als de prijzen in de maatschappij stijgen en in een equivalent daarvan een onvoorwaardelijk basisloon dan worden de rijkste en daarmee de bedrijven gedrained van hun vermogen, en hun vermogen om geld te genereren inclusief geld uit handel.

   0 likes
 6. Klinkt mooi in de ooren van de burger,maar men vergist zich zwaar,als dit er door komt word je een bezit van de staat,altans de meeste mensen dan he,dat is wat men wil dat er gebeurd.
  Nee laaat het voor mij maar zitten hoor!

  4 likes
 7. Zelf ben ik positief over een basisinkomen, maar ik ‘erger’ mij altijd aan de mensen die dit soort dingen op de kaart willen zetten. Ze zijn inderdaad vernieuwend in hun ideeen, en wellicht heeft dat met elkaar te maken, maar het zijn zo vaak ‘onverzorgde’ types die daardoor veel minder serieus genomen worden door de mensen die het echt voor het zeggen hebben. Als ze zich nou scheren, knippen en kleden dan komen ze een stuk verder lijkt me..
  Dat moest ik even kwijt 🙂

  5 likes
  • Zie toch liever een authentiek mens die zich niet anders voordoet dan hij is. Lijkt me een stuk beter als die opgedirkte meiden en die mannen in (driedelige) pakken met een laagjes vernis die meest van tijd grote onzin lopen te verkondigen.

   14 likes
 8. Wil het een kans van slagen hebben moeten de kosten van levens onderhoud gelijk blijven, de huren niet blijven stijgen tot achterlijke hoogtes, geen inflatie en het belasting systeem niet dusdanig veranderen dat we straks nog verder uitgemolken worden….want dan is er over een aantal jaren na de invoering dus geen weg terug meer en kan niemand straks meer rondkomen van zijn normale inkomen en dan zijn ze dus inderdaad bijna allemaal afhankelijk van de staat. Als je kijkt hoe het is verlopen na de invoering van de euro en wat dat met de kosten van levensonderhoud en huurprijzen heeft gedaan hebben die incapabelen in den Haag daar ook niet goed op toegezien en alles maar op de vrije loop gelaten. Ik vrees dat dit dus een middel word om het gros van de mensen straks afhankelijk te maken.

  8 likes
  • Inderdaad. Daarom moet in de grondwet vast komen te liggen dat het basisinkomen meebeweegt met de inflatie en deflatie en jaarlijks wordt herwogen.

   In ieder geval is een feit dat – als we willen ! – het basisinkomen eenvoudig te realiseren is. We kunnen makkelijk de basisbehoeften produceren in Nederland voor 16 tot 20 miljoen mensen. No Problem!

   En dan kunnen we dat nog verder verduurzamen ook richting een steady state economy.

   10 likes
 9. Iedereen verdient een basisinkomen, dit systeem moet dus snel wereldlijk worden ingevoerd. De politiek moet hiervoor gaan en omdat dan makelijk meritocracie kan worden ingevoerd, wat een beter systeem is dan democratie.

  14 likes
 10. Het voordeel zit m er toch juist in dat de overheid met heel dat subsidie apparaat kan worden beëindigd? Hoe kan je dat met 1 persoon testen?

  4 likes
  • Ach henkie, nu gaan ze eindelijk jouw free-rider gedoe eens testen en dan vind je het ook weer niet goed.

   Hoe vaker en in meer regio’s er over basisinkomen gepraat wordt en er vormen van ontstaan, des te sneller zal het in het groot ingevoerd gaan worden.

   6 likes
 11. Een basisinkomen voor iedereen zal geen enkel positief effect hebben voor ons land en onze burgers. Kijk wat er gebeurde toen de euro werd ingevoerd en leer. Als iedereen 1000 euro meer krijgt wordt gewoon alles duurder. Hypotheken worden aangepast naar de nieuwe maatstaven (oftewel waar je eerst voor bijv. 1000 euro per maand 250.000 kon lenen, kun je daar straks bijv. maar 200.000 voor krijgen, omdat je nu meer in de maand zou kunnen missen dan die 1000 euro), benzine wordt duurder, zorgverzekeringen gaan omhoog, etc… Het is geen oplossing. Het probleem is niet het feit of er weinig geld is of veel geld is, het probleem is het mechanisme en het geld zelf. Ik geloof meer in het afschaffen van geld en een nieuw soort betaalmiddel, dan in een basisinkomen.

  3 likes
  • In de grondwet komt vast te liggen dat het basisinkomen meebeweegt met de inflatie/deflatie van de basisbehoeften.

   En inderdaad is er nu een probleem in het mechanisme: De verdeling van de welvaart loopt via de noemer Arbeid. En dat kan niet meer!

   Een maatschappij zonder geld daar zijn we de komende 100 jaar nog niet aan toe en een ander ruilmiddel als geld: dan blijft alles hetzelfde. Dus toch maar het basisinkomen invoeren.

   5 likes
   • “In de grondwet komt vast te liggen dat het basisinkomen meebeweegt met de inflatie/deflatie van de basisbehoeften.”

    Voor het aanpassen van de Grondwet is een tweederde meerderheid nodig in zowel de Eerste als Tweede Kamer waarbij er eerst ook nog verkiezingen gehouden moeten worden. Veel succes daarmee!

    Verder worden inflatiecijfers al decennia lang gemanipuleerd en wordt regelmatig met een onnavolgbare logica de definitie van inflatie aangepast. Drie keer raden in wiens voordeel. Ik ben heel benieuwd waar het extra geld vandaan getoverd gaat worden als in inflatie ineens zeg 6% bedraagt. Alleen maar roepen ´het beweegt mee!´ – onzin. Wat is de financiering? (En dan laten we nog maar buiten beschouwing dat inflatie zich niet altijd in geld zichtbaar is, maar ook in hoeveelheden. Bijvoorbeeld een pot pindakaas die over een jaar nog precies hetzelfde kost als nu, alleen zit er dan nog maar 400 gram in ipv 450.

    Ook verneem ik graag hoe een ‘productiviteitsstijging’ zich vertaalt in financiering voor het basisinkomen.

    1 likes
 12. Uiteindelijk zal het leven gewoon 1000 euro meer kosten. Met als uitzondering dat je nu afhankelijk ben van de staat, dan hoeven we allemaal alleen nog maar een chip te hebben. En als je niet meedoet, schakelen ze je chip uit en je bent niets meer. Nee fantastisch idee !!!

  1 likes
  • Geld van de staat is geld van de burgers.

   Nu kunnen ze ook van alles in en uitschakelen. Afhankelijk zijn van banken … is dat ‘t ?

   4 likes
  • Laten we de huidige uitkeringsindustrie met al zijn regeltjes in stand houden. Dat lijkt me veel beter als een sociaal rechtvaardig en transparant basisinkomen voor iedereen.

   3 likes
 13. @rik, heb je soms aandelen of belangen in het basisinkomen dat je nagenoeg de meest fanatieke voorvechter bent?
  Als het basisinkomen écht zo’n goed systeem is,dan was het al meteen na de 2e wereldoorlog toegepast lijkt me.
  Persoonlijk vind ik het een doodenge ontwikkeling,dat de overheid letterlijk alles gaat dicteren op de voorgrond.

  0 likes
  • @logiter
   Heb zelfs geen basisinkomen nodig maar leef wel liever in een sociaal rechtvaardige omgeving. Ik denk ook dat het sociale onrust enorm zal laten afnemen.

   En wat dat dicteren betreft: de huidige uitkeringsindustrie met al z’n regeltjes dat is pas dicteren.
   Een transparant systeem dat gelijkwaardig voor iedereen oplevert – onvoorwaardelijk – dat is dan van ons allemaal, eenmaal ingevoerd veranderd “een overheid” dat niet zomaar meer. Dan staan er 16 miljoen Nederlanders te roepen.

   En ook in de 21e eeuw kunnen nog steeds vernieuwingen worden doorgevoerd hoor. Dat is niet alleen voorbehouden aan de vorige eeuw 😉

   5 likes
  • Want een uitkering die je enkel krijgt als je op straat vuil gaat lopen prikken is fantastisch?

   En je andere argument is bullsh*t. Mensen zijn conservatief in denken. Geld staat al decennia lang gelijk aan arbeid, terwijl al vanaf de Industriële Revolutie werd gedacht aan de 20 urige werkweek. Machines nemen ontzettend veel werk over, en daarmee is werkloosheid een logisch gevolg. Steeds groter worden is niet meer mogelijk gezien we de fysieke limieten van de aarde bereiken en van wat wij kunnen consumeren. Als één bedrijf groeit krimpt een ander. Dit zorgt voor enorm veel onzekerheid bij mensen, en dat is wat wordt weggehaald met het basisinkomen.

   De gedachte hierachter is dat mensen sowieso werk verrichten. Mensen willen niet continu stilzitten, dat zit niet in onze aard. Dus het basisinkomen verandert de manier van denken en bekijkt het op een positieve manier: mensen zijn te vertrouwen, en werken altijd hard. De mensen die dat niet doen doen dat nu ook al niet, dus dat verandert niks. Meer uitleg ga ik niet geven, er zijn genoeg onderzoeken gedaan die je met een simpele google search kan vinden.

   2 likes
 14. Ja, laten we elkaars inkomen gaan crowdfunden..

  6 likes
 15. Ik zie en hoor een hoop geblaat zonder dat men weet waar het over gaat.
  Het principe gaat er van uit dat mensen uitstekend weten wat ze nodig hebben. Het probleem is alleen altijd dat ze geen geld hebben. (Mark Twain, het probleem met arme mensen is dat ze geen geld hebben, dus geef ze geld) Onze conservatieve gedachtegang gaat er van uit dat als je mensen “gratis” geld geeft ze zullen stoppen met werken. Dat blijkt uit alle al lang uitgevoerde grote onderzoeken dus neit het geval te zijn. Als mensne geld krijgen blijken ze a) harder te gaan werken, b) minder vaak ziek te zijn, c) meer en vaker te gaan studeren, d) minder schooluitval te ontstaan, en er ontstaan meer positieve effecten.
  Het principe is wel, dat je alléén je basis inkomen krijgt. Als je meer wilt zul je moeten werken.
  Alle uitkeringen, subsidies en begeleiding worden afgeschaft. Dus geen wao, geen aow, geen kinderbijslag, geen ww, enz. En dus ook geen uitkeringsinstanties, geen begeleidende geiten wollen sokken enzovoort. een enorme besparing op het overheids apparaat dus. Het basis inkomen wordt daarmee gefinancierd. Verder financiering komt uit toegenomen productiviteit. en normale belasting opbrengsten over dat deel wat je verdient met werken. En bedenk eens, Als je nu 2000 euro verdient, en je krijgt er straks 1000, dan hoef je nog maar voor 1000 euro te werken om hetzelfde te hebben, Daarmee dalen de kosten voor arbeid enorm. We worden daarmee veel concurerender.
  Je kunt ook deeltijd werken. geen stress meer, je kunt je wijden aan zaken die je altijd had willen doen, maar door de geldzorgen nooit kon, enz.
  Alle onderzoeken tot nog toe in verschillende landen, en daar zijn zeer grote onderzoeken bij geweest hebben bewezen dat dit werkt. De uitkomst was overal gelijk. geef mensen gewoon geld en zeur niet over wat ze wel en niet moeten doen. En ze zullen het juiste doen.
  En ja er zullen altijd mensen zijn die zeggen dank je wel en gewoon in bed blijven liggen. maar di heb je nu ook. Maar nu kosten die nog eens een godsvermogen aan begeleiding en nz. En dan niet meer.

  Dus wat mij betreft zo snel mogelijk invoeren. En alle uitkeringen en subsidies met de daarbij behorende instanties afschaffen.

  5 likes
  • Het afschaffen van het hele UWV circus en aanverwante diensten is niet voldoende om een basisinkomen te financieren – bij lange na niet zelfs (was het maar waar). Het basisinkomen ter hoogte van het minimumnettoloon voor alle meerderjarige Nederlanders is zo waanzinnig duur dat het alleen gefinancierd kan worden met een forse belastingheffing op datzelfde basisinkomen, waarmee het zijn doel meteen voorbij schiet. Vage verhalen over ‘financiering door toegenomen productiviteit’ veranderen daar niets aan. Vertel me eens hoe je daarmee precies meer belastingopbrengsten binnen gaat halen. Het feit dat een fabriek meer producten kan maken betekent nog niet dat ze die ook verkopen; het betekent evenmin dat ze meer mensen aan gaan nemen en meer loonheffing gaan afdragen. Ze zullen eerder werknemers eruit doen.

   Verder lijkt ook geen hond stil te staan bij het feit dat werkgevers bij invoering van het basisinkomen onmiddellijk de salarissen fors omlaag zullen proberen te krijgen. ‘Je krijgt immers al een basisinkomen’ heet het dan. Dit zal onvermijdelijk tot lagere belastinginkomsten leiden, maar niet per sé tot meer werkgelegenheid.

   En wat betreft de overbodige ambtenaren: we hebben nu al een heel leger aan overbodige ambtenaren. Zie jij ze vertrekken? Het is een illusie om te denken dat de UWV-ambtenaren en hun vriendjes zich zo maar aan de kant laten schuiven. Die verzinnen wel een nieuwe bureaucratie om hun luxe positie te behouden. Ik voorspel dat als het basisinkomen zou worden ingevoerd, er t.z.t. méér ambtenaren zullen zijn.

   0 likes
 16. 1000 euro is bij lange na niet genoeg om hier van te leven. Er staat ook geschreven: toeslagen en subsidies vervallen. Vaste lasten gemiddeld gezin: gemiddelde huur 500, gemiddelde energiekosten 200, water 40, internet/telefonie: 70, verzekering inboedel/wa. Dan kom je dus al uit op zo’n 850 euro en dan heb je dus 150 euro per maand om van te eten/huishoudelijke producten zoals wasmiddel/shampoo enz. Zelfs een alleenstaande gaat dit niet redden, laat staan een gezin. Je moet dus iets bijverdienen. Ik zie die basisinkomen dus ook een middel om te kijken hoe het gaat als men die toeslagen enz. gaat afschaffen.

  2 likes
  • Ach Elise, jij bent toch zo voor het (CDA) gezinnetje? Dan zorg maar dat je met z’n twee een basisinkomen hebt dab heb je 2200 euro netto en daar kun je een gezinnetje wel van onderhouden hoor.

   En anders zul je naast je basisinkomen toch wat moeten doen in de horeca, schoonmaak of verzorging en die kleine bijverdiensten kunnen dan gewoon zonder loonbelasting.

   3 likes
  • Een gemiddelde huur van 740 incl.? Dus iedere Nederlander heeft in z’n eentje zijn of haar eigen appartement? Mooie rekensom, maar die vlieger gaat niet op.

   Daarnaast: 1000 euro is voor veel mensen net genoeg om rond te komen, en het is niet alsof je dan niet meer gaat werken. Het basisinkomen is er vooral om mensen minder stress te leveren, en meer zekerheid te geven. Zodat mensen meer intrinsieke motivatie hebben voor wat ze doen, en zo gelukkig worden. Dit zorgt er weer voor dat mensen gezonder zijn, productiever, en vooral: veel en veel gelukkiger.

   0 likes
 17. Doneren kan hier:
  https://www.onepercentclub.com/nl/#!/projects/onsbasisinkomen

  Sympathiek idee? Doneer dan minimaal ËËN EURO !
  of meer als je het missen kunt.

  4 likes
 18. ik denk dat je pas mag juichen als je de kleine lettertjes weet

  4 likes
 19. Dus…

  Iedereen ongeacht wat je verdiend?

  Dus als ik straks 10.000 in de maan verdien, krijg ik 1000 euro erbovenop kado? Beetje vreemd en neit eerlijk tegenover degene die het wel nodig hebben, zul je zien dat naast de toeslagen ook de uitkeringen worden afgeschaft, zo zal iemand met een basisinkomen van 1000 minder overhouden dan die nu heeft met zijn uitkering en de toeslagen.

  Another story of, rich getting rich and the poor getting poor.

  Toch mooi verpakt in een papiertje waardoor het mooi overkomt.

  Zeker vvd

  2 likes
  • Je snapt duidelijk niet hoe het werkt. Er zijn genoeg mensen die onder de 1000 verdienen of baantjes hebben die tijd en energie kosten maar hen niet verder helpen.

   Door dit basisinkomen kun je dan minder werken en je meer focussen op studeren of je eigen ontwikkeling. Dit zorgt weer voor productievere mensen (want deze mensen besteden dan hun tijd en energie aan iets waar ze geïnteresseerd in zijn) en dat is positief voor de economie. Een fijn extra effect is dat die mensen gelukkiger worden omdat ze vanuit intrinsieke motivatie werken en geen stress hebben over het wel of niet rondkomen.

   2 likes
 20. Ten eerste, totaal niet eerlijk tegenover mensen die amper of niet kunnen rondkomen. Laat hun aan het experiment beginnen ipv 1 knakker!

  Tweede had ik eerst wel vertrouwen in de basisinkomen, maar als het geld van de overheid moet komen dan zullen wij ook niet verder kunnen groeien. Ben bang dat er meer op je word gelet dan nu, omdat de overheid ook wel een bepaalde rol zal hebben en niet zomaar geld uitgeven tenzij er een tegenprestatie(haat dit woord) tegenover staat.

  Sta heel sterk achter punt 1 want tis gewoon achterlijk dat hij het krijgt terwijl ze het geld beter kunnen geven aan de armoede hier in Nederland, ja ik zei het ARMOEDE IN NL..

  1 likes
  • wat is armoede? ik ken zat mensen die in de bijstand zitten maar hun geld over de balk gooien..
   ik had 4 baantjes en was bezig met mijn toekomst (sparen bijv) zuinig zijn met mijn geld..

   ik ken zat mensen die het geld over de balk gooien maar wel hun hand ophouden..
   met dit systeem heeft iedereen recht op even veel geld.. of je nu arm/rijk/zwart/wit/blaauw bent het maakt niet uit.

   door mijn sparen en zuinig zijn heb ik een minimaal vermogen opgebouwd om later wat mee te gaan doen. maar nu ik al een jaar thuis zit zonder werk, geen uitkering meer en geen recht op bijstand gaat het hard met de spaarrekening. aan de bak komen lukt je niet zo snel en je eigen geld opvreten waar je zo hard voor gespaard hebt is dan best zuur.

   al met al ben ik voor het basisinkomen omdat het gelijkheid geeft voor iedereen en je voor luxe gewoon moet werken mocht je hier belang bij hebben.. wil je geen of minder luxe dan kun je altijd nog minder gaan werken of niet werken.

   3 likes
  • Er mag absoluut geen tegenprestatie tegenover staan, want dat zou dan betekenen dat er een voorwaarde kleeft aan het basisinkomen. Dus geen addertjes onder het gras en gewoon mogen bijwerken wat nu al scheer en inslag is met “zwart” werk (oh oh oh wat is dat toch erg he als dat gebeurt, legitiem werkende menschjes!) … de grote grap is dat als dit systeem er echt doorkomt, dat alles waar nu nog op neergekeken wordt straks botweg de NORM zal zijn. Doet me denken aan (il)legaliteit van wiet in Amerika en de vooroordelen daarover. Veel kortzichtige mensen geilen er op om iemand de grond in de trappen op dingen die “not done” zijn omdat men “nou eenmaal” vindt dat dat not done is. Je kent ze wel, van die mensen die zeggen: “Als belastingbetaler… [hoop onzin volgt]”

   0 likes
 21. Dan wordt je een keer niet als stront behandeld door je baas. Maar ik vindt dan wel dat ze die huurverhoging wel moeten stoppen die loopt de spuigaten uit.

  1 likes
  • Er is inderdaad iets vreselijk mis in de markt van woninghuur. 15 jaar geleden was het normaal dat je ongeveer 25% van je inkomen aan “wonen” moest besteden. Tegenwoordig is dat percentage opgelopen tot 38% voor inkomens tot circa 30.000 euro per jaar. En daar is geen enkele legitieme reden voor aan te wijzen (ook geen “markt” reden).

   Waarschijnlijk is dat er in het land van de woningcorporaties ook te veel “Rik Slingelands” rondlopen.

   3 likes
 22. Ook ik zou graag de 2e of de 3e Nederlander willen zijn die een basisinkomen ontvangt. Waar kan (kunnen wij ons) ik mij aanmelden ?

  3 likes
 23. Voor een positieve en opbeurende boodschap kan ik eenieder verwijzen naar de tegenlicht documentaire van de VPRO van zondag 12 april.
  Daar kom je de betreffende groninger ook in tegen!

  3 likes
 24. Er zitten hier nogal paranoïde wat typetjes die zich niet bij het onderwerp kunnen houden. Chips en NWO, wat een flauwekul.

  Het probleem met de huidige uitkeringsstelsel is dat ze zeggen dat je ‘achter de geraniums vandaan moet’. Maar hetzelfde stelsel zorgt er juist voor dat je gedwongen wordt om achter de geraniums te gaan zitten. Je mag echt helemaal niks, tenzij het iets is wat door hun wordt opgelegd, zoals nutteloos vrijwilligerswerk. Serieus ondernemer worden? Moet je een BTW en KVK nr hebben, en dan raak je meteen je uitkering kwijt. Je hebt geen basis om op terug te vallen en dus ook geen onderhandelingspositie naar de klant toe. Oplossing van de sociale dienst: startkapitaal van een half jaar maar dat is dan wel meteen een lening, en je bent dan al vanaf het begin een schuldenaar. Hoe bouw je een bedrijf op in heen half jaar? Er zit dan niks anders op om alles belastingvrij en ontraceerbaar handje contantje te doen, het sociale stelsel creëert daarmee zelf een hele schaduweconomie, waar geen enkele burger wat mee opschiet. En anders kun je gewoon achter de geraniums gaan zitten.

  3 likes
 25. Kijk eens aan, en als we nou elke maand een nieuwe Nederlander van 18+ toevoegen dan heeft in augustus van het jaar 1.110.348 iedereen een basisinkomen!

  2 likes
 26. het chippen van de mens is inzicht.
  we werden ervoor gewaarschuwd dat
  in de eindtijd de mensen alleen nog om geld geven

  2 likes
 27. In de TC Tubantia (de papieren versie) stond vandaag een heel item over het basisinkomen.
  Uiteindelijk zou in Nederland elke volwassene 1100 euro moeten krijgen. Je mag net zoveel werken/ bijverdienen als je wil. Maar je bent niet verplicht. Dit dan omdat in de toekomst steeds meer werk door robots gedaan gaat worden. Als men dat landelijk in zou voeren zou het 150 miljard euro kosten en dat zou enkele 10 tallen miljarden meer zijn dan er nu kwijt is aan subsidies, uitkeringen, pensioenen, belasting teruggaven enz. Aldus de TC Tubantia.

  Dus zo’n heel gek/ kansloos idee is het ook niet. Als je elke volwassene ipv. 1100 euro 800 of 900 zou geven ben je er ook. En dan de WAO ers AOWers en gepensioneerden wat meer.

  Ook op de website is er wat over te vinden, hetzij niet zo uitgebreid. In onderstaande linken hebben ze het alleen maar over een proef voor bijstandsgerechtigden.

  Hier de linken: http://www.tubantia.nl/algemeen/economie/steden-willen-gratis-geld-voor-bijstandsgerechtigden-1.4855821

  En http://www.tubantia.nl/algemeen/binnenland/stelling-van-de-week-geef-elke-nederlander-een-basisinkomen-1.4856427

  1 likes
 28. Anders ik wel Pascal!

  1 likes
 29. Ik zou ook graag willen weten hoe je je kan aanmelden hiervoor, ik wordt werkeloos dankzij de regering dus kan een basisinkomen HEEL goed gebruiken!

  1 likes
 30. … inderdaad niet slim. Door enkele mensen uit te kiezen krijg je scheve gezichten, en terecht. Het mooie van een basisinkomen is juist dat iedereen die krijgt, dat dat geld in omloop komt en dat vele instanties opgeheven kunnen worden.

  Bij de Oosterburen doen ze er jaren over om 11 mensen zo’n uitkering te geven. Ook dat werkt blijkbaar dus niet.

  0 likes
 31. Lijkt me geweldig als ik dit bovenop mijn bestaande uitkering krijg. Kan ik nog meer mensen helpen met onze Hulp Organisatie en Huisdieren voedselbank. Politiek beseft nog steeds niet hoe erg de armoede is in Nederland. Mede Door fouten van instanties en bewindvoering.

  0 likes
 32. en verder mogen vele de mensen van ons blijven rond kom van 40 euro in de week en creperen en achter volgt worden door schuldeisers belasting enz enz enz oke ik snap dat er een begin gemaakt moet worden…. met iets wat al lang door andere landen bewezen is dat het werkt…. maar natuurlijk hier in nederland niet zomaar als waar gezien wordt…. weet je waarom word dit nu weer op facebook gezet worden????? had er mee gekomen als het een succes is

  0 likes
 33. Allereerst voor de mensen die “mekaar” schrijven… Hou alsjeblieft je bek. Als je nog niet eens kan schrijven… Ach ja, Sorry, het onderwijs… Ook een staatsdingetje he..
  Verder, we zijn idd al een onderdeel van de staat. Daar brengt een basisinkomen geen verandering in.
  Je zou wel jezelf soeverein kunnen laten verklaren, maar dat is niet bepaald eenvoudig.
  Dus..blijf gewoon lekker eigendom van de staat, en dwing ze om met het basisinkomen te beginnen. Laat je daar naast niet gek maken door elite(waar werkgever met name onderdeel van uitmaken).
  Trouwens, pachtig dit soort projecten, want daarmee Hebben we straks een bewijs/stok om mee te slaan! Meer van dit soort initiatieven! 🙂
  Leve de republiek! Leve de vrijheid! Vrijheid in de breedste zin van het woord! Vrij om te doen waar je passie ligt, vrijheid om te leven zonder zorgen om de grote lijnen van het bestaan, en straks dan vooral de nieuwste vrijheid… De vrijheid om te kunnen doen wat je graag wil(je passie).
  Definitief en absoluut het grootste goed (als we het gaan behalen).

  0 likes
 34. Even in Jip-en-Janneke-taal: Ik ben een alleenstaande vader en krijg een uitkering + toeslagen, samen € 1250,- Bij een basisinkomen komen de toeslagen te vervallen? Dan zou ik er met € 1000,- basisinkomen flink op achteruitgaan… Of zijn er nog honderden haken en ogen, valkuilen en addertjes onder ‘t gras?

  0 likes
  • Een voorwaarde is dan ook dat je er goed mee rond moet kunnen komen. Voor NL is die 1000€ dan ook eigenlijk gewoon een beetje te weinig. Helaas zie je dat vaak bij die experimenten dat men niet goed begrijpt wat een OBI behoort in te houden.

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

poetin

Poetin geeft geschiedenisles: Hoe het Westen een oorlog met Hitler uitlokte

Het is onze taak om de herinneringen ...

energietransitie

Professor waarschuwt alvast: ‘Energietransitie loopt uit op regelrechte ramp’

De prominente SPD’er Fritz Vahrenholt waarschuwde tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.