Financieel

Minister Varoufakis wil Grieken een gegarandeerd basisinkomen bieden

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In een brief van de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis aan de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de hervormingsplannen, wordt onder meer gesproken van een systeem waarin de Griekse burger recht heeft op een gegarandeerd basisinkomen.

Die maatregel zou niet alleen het sociale stelsel van het land drastisch kunnen veranderen, maar zou ook de basis kunnen leggen voor een geheel nieuwe definitie van de moderne welvaartsstaat, aldus Tomas Hirst van Business Insider.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“In dat systeem zou iedere Griekse burger kunnen beschikken over een gegarandeerd maandelijks inkomen, ongeacht zijn situatie op de arbeidsmarkt,” zegt Hirst. “Op die manier kan het land zijn burgers op een directe manier – zonder bureaucratische omwegen – een minimale levensstandaard aanbieden.”

Sam Bowman van het Adam Smith Institute, een Britse economische denktank, gaf vorig jaar al aan dat het ideale welvaartssysteem bestaat uit een basisinkomen ter vervanging van bestaande overheidsprogramma’s die zijn gericht op armoedebestrijding. “Het basisinkomen zou voor de burger een veiligheidsnet bieden,” verduidelijkte hij.

Hirst merkte op dat Griekenland niet het eerste land is dat een gegarandeerd basisinkomen overweegt. Afgelopen jaar werd in Cyprus een wet aangenomen over een basisinkomen voor lage inkomensgroepen. En in Zwitserland wordt een referendum voorbereid over een basisinkomen van 2500 Zwitserse frank.

Er wordt in Griekenland in eerste instantie gedacht aan een basisinkomen voor werknemers tussen 50 en 65 jaar, die op die manier ontmoedigd moeten worden om vroegtijdig met pensioen te gaan.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

82 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Geen slecht idee, ook al geldt HET voorlopig alleen voor ‘ een basisinkomen voor werknemers tussen 50 en 65 jaar ‘.

rop
rop
9 jaren geleden

Een basis inkomen, daar gaat Nederland ook aan mee betalen , om elke Griek ongeacht of het nu arbeid verricht of niet, iedereen krijgt daar een basis, De Nederlandse belastingbetaler gaat daar aan mee dragen tot aan zn 70 ste jaar , en de Griek kan daardoor stoppen met met zn 50.ste jaar, Hoera lang leven de Nederlandse belasting betaler

emka
emka
9 jaren geleden

IEDERE Nederlander betaalt nu al €700 pp aan de Grieken.
Dat dat land maar z’n zaken omgooit. In Griekenland kunnen mensen met 52 of zo al met pensioen. Mogen wij lekker voor die luilakken blijven betalen. Fight de corruptie. Belast de rijken daar!
Dat basisinkomen gewazel van Varoufakis is niets anders dan een verkiezingsstunt.
Belachelijk voor woorden dat wij die bananenrepubliek steunen!

Zonnemax
Zonnemax
9 jaren geleden

Uiteindelijk heeft ieder volwassen mens recht op een onvoorwaardelijk basisinkomen dat de basisbehoeften gegarandeerd goed dekt en meebeweegt met inflatie/deflatie. Het is een universeel mensenrecht dat mogelijk is geworden door het werk van onze ouders en ouders voor hen. Het is zeker niet een instrument voor armoedebestrijding, wel een instrument voor rechtvaardige verdeling.

Er is sowieso niet te ontkomen aan een onvoorwaardelijk basisinkomen. De arbeidsproductiviteit is SkyHigh maar slechts enkelen profiteren hier op dit moment van. Werkgelegenheid gaat niet meer toenemen eerder afnemen, het is ook niet meer nodig, de materiële behoefte van de mens kan toch wel worden ingevuld.

Het basisinkomen gaat er komen, op één of andere manier, ook door de manifestatie van het tijdperk van Aquarius deze eeuw. Langs de lijn van rechtvaardigheid, transparantie, intuïtie naast formaliteit en vrijheid met eerbied wordt langzaam een nieuwe maatschappij ontwikkelt waar de oude ideologieën naar de achtergrond verschuiven.

Er wacht een mooie toekomst!

Back to top button
82
0
We lezen graag je reactie!x