Homepagina » Natuur en Milieu » Leidt zonsverduistering op 20 maart tot massale black-out?
Leidt zonsverduistering op 20 maart tot massale black-out?

Leidt zonsverduistering op 20 maart tot massale black-out?

Op vrijdag 20 maart vindt in het noordwesten van Europa een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Aangezien we in Europa steeds meer zonne-energie gebruiken, kan een zonsverduistering een groot effect hebben op de elektriciteitsvoorziening.

Het bijzondere aan de eclips is dat elektriciteit die wordt opgewekt door de zon in heel Noordwest-Europa in snel tempo niet meer beschikbaar is. Op een zonnige dag betekent dit dat er in Europa 34.000 megawatt minder zonne-energie kan worden geproduceerd. In Nederland wordt rekening gehouden met een tekort van 500 megawatt, wat ongeveer gelijk is aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale.

Extra noodvermogen

Zal de zonsverduistering volgende maand leiden tot een massale black-out? Elektriciteitsbedrijven kijken met angst en beven naar 20 maart, schrijft de Telegraaf. Omdat het dan donker wordt, zal de vraag naar elektriciteit toenemen. En dat terwijl tegelijkertijd het aanbod van zonne-energie juist drastisch omlaag gaat. Men vreest problemen of uitval door tekorten.

Een steeds groter deel van de Europese energievoorziening wordt geleverd door zonnepanelen. De overvloed aan panelen en windmolens in Duitsland betekent dat het land een grote exporteur van elektriciteit is. Zo groot, dat in Nederland talloze gas- en kolencentrales permanent staan uitgeschakeld.

In Europees verband wordt er al maanden gekeken welke maatregelen moeten worden genomen om de zonsverduistering het hoofd te bieden. Zo wordt er onder meer extra noodvermogen ingekocht.

Transavia

De eclips is tussen 09.29 en 11.48 uur in Nederland te zien. Tijdens het maximum om 10.37 uur zal 81 procent van het zonneoppervlak niet meer te zien zijn. De zonsverduistering is in Nederland niet totaal, totaliteit is alleen te zien in een strook die onder Groenland begint en doorloopt naar het noorden.

Transavia vliegt op 20 maart in de richting van de Faeröer Eilanden om de zonsverduistering op die dag vanuit een Boeing 737 waar te nemen. De laatste gehele zonsverduistering in Nederland was in 1715.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

35 reacties

 1. Mooi zo’n staaltje natuur in werking te zien! En nog mooier dat we inmiddels zoveel zonne-energie opwekken en waterkracht benutten en andere natuurlijke hulpbronnen gebruiken voor onze behoefte aan energie (al loopt Nederland daar hopeloos achter…. met z’n windmolen park op zee: hahahaha).
  Als we beter en gecoördineerd ons best zouden doen, dan is binnen 10 jaar de energiebehoefte voor 80% niet meer fossiel. Kan de EU zich ook eens een keer positief onderscheiden…

  De elektriciteitscentrales kunnen zo’n eclips met het grootste gemak aan, het is geen enkel probleem. Wordt er weer angst verspreid of wil de energiebranche weer wat extra aandacht hebben?

  19 likes
 2. Hahahahaha lol een totale zonsverduistering duurt een paar minuten van te voren en er na is er gewoon weer licht. Het is niet dat het dan gelijk dagen achter elkaar donker is. Ik denk dat een goede storm meer zonlicht weg neemt dan een verduistering.

  19 likes
  • brainstormforum,
   Je hebt helemaal gelijk…. Zelfs een storm in een glas water (wat dit dus nog niet eens is…) geeft al meer duisternis…
   Maar ja. Genoeg Telegraaf-lezers die zich er wel druk om gaan maken en dan geen tijd meer over hebben om over belangrijke zaken na te denken… (TTIP, om maar iets te noemen..)

   5 likes
 3. Dagelijks hebben we te maken met zonsverduistering. ‘s Winters begint dit rond half vijf ‘s middags… tot de volgende ochtend kwart voor negen. En dat allemaal zonder problemen.
  Maar een zonsverduistering van een paar minuten, dat kunnen we niet aan?!

  15 likes
 4. Heeft niemand het dan door?! Dat bericht in de Telegraaf is natuurlijk verschenen om ons vooral bang te maken voor de negatieve (?) effecten van zonne-energie… zodat de energielobby gebaseerd op fossiele grondstoffen, nucleaire energie etc. weer helemaal vrijspel krijgt. Toch benieuwd wie dat artikel heeft gefinancierd en/of waar de opdracht tot dat artikel vandaan komt…

  9 likes
 5. angst zaaien noem ze dat, een artikeltje van de telegraaf, dat geeft al te denken natuurlijk..
  oud nazi propaganda krant van hier tot sint juttemis..
  wees niet bang maar wees voorbereid, baat het niet dan schaad het niet..
  Grt Mono

  9 likes
 6. Mooi, dit is de dag dat de vriezer dus schoongemaakt kan worden 😉
  Een ticket winnen is natuurlijk ook leuk!

  Ben benieuwd of er op deze lijn van verduistering ook aardbevingen komen, vlak voor, tijdens of vlug nadien.
  Volgens het filmpje gaat deze over IJsland, waar regelmatig bevingen van 5 zijn.
  ‘DAT’ lijkt mij spannend voor 20 maart.

  1 likes
  • misschien kun je me uitleggen wat een zonsverduistering met aardbevingen te maken heeft?

   2 likes
   • hoop dat je hier iets mee kunt henk001,

    Je weet wat eb en vloed is neem ik aan, Maan en zon die samen een ‘tsunamie’ maken die iedere 6 uur ongeveer hoog- en laag water geeft aan de zeeen.
    Nu staan ze 20 maart precies samen en is er dus ook een hogertij dan gewoonlijk, dit komt dus door een grotere aantrekkings kracht.
    Deze kracht werkt ook op de aardkorst en zoals je waarschijnlijk wel weet loopt door IJsland de Atlantische rug, daar waar de Aarde uit elkaar wordt gedrukt.
    Met de grootste en dichtbijzijnde hemellichamen op een rechte lijn met de Atlantisch rug in IJsland is de kans op een beving groter, ook op een uitbarsting van een van de vele vulkanen.

    En ‘dat’ vindt ik hier spannender, dan of er wel genoeg stroom is op 20 maart.
    Deze site heeft in het verleden ergens een melding gemaakt over een vulkaan op IJsland die door zijn uitbarsting dood en verderf zaaide op het Europese continent, die was in 1783.

    http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2014/December/Wachten-op-de-vulkaan.html
    Hier kun je aardbevingen bijhouden… http://www.emsc-csem.org/#2

    2 likes
    • zon en maan staan iedere maand twee keer op een lijn met de aarde: met nieuwe maan en met volle maan. dat we niet iedere maand een zons- en een maansverduistering hebben, komt omdat het baanvlak van de maan 5° gekanteld is ten opzichte van dat van de aarde om de zon. dus meestal gaat de maan net onder of boven de zon langs (of de aardschaduw). Die kleine hoek maakt voor de getijdenkrachten geen enkel verschil. het is op (of eigenlijk iets na) 20 maart gewoon springtij zoals iedere maand met nieuwe maan en er is dan ook op grond daarvan geen verschil te verwachten. de getijdenkracht van de maan op de aardkorst lijkt overigens wel indrukwekkend als je naar eb en vloed kijkt, maar vergeleken met de krachten die van binnenuit (door beweging van het mantelmateriaal) worden uitgeoefend is het te verwaarlozen (verhouding ruwweg 1 op de 10.000)

     2 likes
 7. Nee, natuurlijk niet! Dom artikel! Daarnaast zijn er zijn voldoende middelen!

  6 likes
 8. Ja hoor wat een paniek makerij weer hoor!! Zon is ff verduisterd, nog niet eens helemaal voor een paar tel doen ze gelijk of de wereld vergaat!! nooit eerder problemen gehad nu ook niet!!! Vindt maar weer zwaar over dreven dit!!

  5 likes
 9. Onwaarschijnlijk dat dit tot problemen op het Europese energienet zal leiden.
  Het tijdstip van een verduistering staat vast. Energie netbeheerders (zoals Tennet in Nederland) anticiperen daarop door ruim van tevoren reservevermogen in te kopen.

  Indien een grote unit bij een elektriciteitscentrale door een onvoorziene gebeurtenis uitvalt tijdens de verduistering neemt de kans op een black-out toe. Die kans is echter nog steeds zeer klein.

  Er zijn voldoende centrales die reservevermogen hebben of zeer snel extra elekriciteit kunnen opwekken, zoals gasgestookte centrales.

  De laatse keer dat er sprake is geweest van een (gedeeltelijke) blackout op Europese schaal was in november 2006. De oorzaak was een samenloop van omstandigheden. Tijdens deze blackout hebben ongeveer 15 miljoen mensen in verschillende delen van Europe een tijdje zonder stroom gezeten.

  5 likes
 10. “Zonnestorm in een glas water.”

  5 likes
 11. Gebruik de tijd dat het even donker is voor een meditatie voor meer licht in de mens. Geestelijk licht.
  En mediteer voor vrije energie, de apparatuur is al in de maak, en je hoort er bij geen enkele functionaris over? Die hebben het zelfs over steenkolen die nu voor een habbekrats uit Amerika komen!
  Ik hoop en mediteer op een tijd waarin energie kosteloos is als ze vrij is. Want dat hoort zo in de toekomst.
  Het hoort bij de verder opkomende vrijheid van de mens die zich in materiele zin ook werkelijk overal ter wereld kan vestigen juist omdat er vrije energie is.
  Het is van de zotte dat er enkelen zijn die schatrijk worden aan energie maken.
  Snap jij dat de EU een keuze maakt tussen Atoomenergie en schaliegas? En dan kiest voor schaliegas?
  Waar bijna iedere Nederlander tegen is. De lobbyisten aan de macht.
  Wil je echt het stenen fundament onder Nederland, zachte bodemland, gaan vernietigen?

  4 likes
 12. Terecht stukje van zonne-energie ontwikkelaar Sunrock Investments met betrekking tot de ‘paniek’:
  http://sunrockinvestments.nl/zonsverduistering-zonne-energie-zonnepanelen/

  2 likes
 13. Ik zit eigenlijk te wachten over een bericht dat de zonsverduistering helemaal geen zonsverduistering is, maar planeet X die voor de zon schuift. Lol!

  3 likes
 14. Ahhh mensen zullen weer eens flink bang worden… Ze maken der eigen meer druk om het luxe leven dan het echte gevaar wat in Japan al jaren aan de gang is….. Mijn punt hierin niet snappen..! Ga er dan maar vanuit dat ik op een andere soort bewustzijn level zit! Dat de bom maar barst!!! Amen!

  2 likes
 15. Tja hoeveel zonsverduisteringen hebben we ook al weer gehad,waar dit in 2 uur tijd kan gebeuren.
  Zou niet best zijn….
  Wat wel op die dag samenvalt met de zonsverduistering is een bijzondere planetenstand, een zogenaamd Grand Cross.
  Als er wat zou gebeuren zou ik daar eerder de oorzaak zoeken ,in combinatie met die zonsverduistering en passeren van de lente equinox.

  http://janosh.com/nl/about/news-item/4
  http://janosh.com/nl/about/news-item/5
  http://janosh.com/nl/about/news-item/6
  http://janosh.com/nl/about/news-item/7
  http://janosh.com/nl/about/news-item/8

  Maar goed,zal voor de meesten te zweverig zijn 😉
  We zullen zien wat het brengt

  2 likes
 16. Hallo mensen, dit stond in de Telegraaf he 😉 De grootste sensatiekrant! De Prive onder de kranten lol

  2 likes
 17. Zon verduisterring, het licht word verduisterd door de maan, maar daar hoef men toch niet door in paniek of angst voor te krijgen.. ach ja, die angst ook, angst voor duisternis hoe is het mogelijk dat men daar voor angstig moet zijn het is toch een onderdeel van de Natuur? nou ja , misschien dat er even geen genoeg stroom word geleverd, is dat dan een ramp, ja ,dat is een ramp en ja dat is even in onzekerheid leven en onzekerheid geeft angst,, om de productie die men gewend is dat deze Even Stagneert, Elektrische bedrijven moeten Licht leveren, als dan even de Duisternis zich laat zien raakt het in Paniek of Angst,
  Elk bedrijf kan weleens niet over voldoende energie beschikken, het heeft soms een tekort aan middels die even niet voorhanden zijn door een uitval , meestal is het gebrek aan het middel geld,, wat verlichting moet zijn is dan verduisterring , soms is er dan een verschuiving die het licht van de geldmiddelen door een tekort , er komt dan een verduisterring en angst,,
  het licht word even dan verduistert , schitterend hoe dit spel met licht en duisternis zijn spel speelt.
  Ja dat kan angst geven, als men dit spel niet ziet als een heel gewoon gebeurtenis die het evenbeeld draagt van de natuur.. Angst is de grootste illusie sinds de mens deze aarde ging bewonen..
  Voor verlies wat het ook mag zijn ,Angst heeft te maken met energie verlies terwijl energie oneindig is, waar nooit een eind aan Komt, wat een gekke angst illusie is dat toch.. word men dan nooit eens vrij van die angst voor verlies van energie ,terwijl die energie oneindig is, wat kan men eigenlijk werkelijk verliezen? Toch Niets het keert gewoon weer om .. Naar Iets…

  1 likes
 18. CERN gaat 20 maart ook weer aan en dan wel 2x zo snel dan de vorige keer waar die op full speed draaide rara verbonden met elkaar? toevallig?

  1 likes
 19. Word t niet ook eens per dag donker omdat de zon achter de aarde verdwijnt? Kan niemand dat verzinnen?

  1 likes
 20. Als er een centrale uitvalt van 1200 mw geeft dit een rimpeling in het net. Dus 500 mw lijkt geen probleeem, reserves genoeg.
  Stemmingmakerij inderaad.
  November 2006 scheelde het inderdaad weinig of groot del van ons land was zwart, maar dat was een samenloop van een hoofdlijn in onderhoud, een afschakeling die op een andertijdstip was geplanned en dardoor een overbelasting, waardoor ten oosten van Duitsland in een overfrequentie kwam en het westen van Duitsland (incl ons land) in een frequentie dip.

  0 likes
 21. Is puur geldkwestie. Dat ene moment verdienen ze er niks aan. Het leven hier gaat gewoon door en de apparaten dus ook. Ik heb zelf ook last van internetuitval. Het is een heel kort moment en met een ouder systeem valt ie dan ook weg. Moet ik dan ook de provider steeds gaan aanklagen om dat ene momentje wat ik dus betaal terug te vragen? Nee, ik wacht gewoon even. Komt vanzelf weer goed. Overigens heeft mijn probleem te maken dat de binnenkomst te hoog piekt. Dus daarom hoeft men zich helemaal niet druk te maken. Er is stroom zat.

  0 likes
 22. weer een artikel waarvan we weten dat een zonsverduistering minimaal iets uitmaakt. ff geen internet. lekker rustig toch?!

  Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you; here, between you, me, the tree, the rock, everywhere, yes. Even between the land and the ship.

  – yoda, return of the jedi.

  0 likes
 23. Het gevaar van zonsverduisteringen schuilt hem hierin dat, zelfs al is het voor 1 seconde, duistere krachten de kans krijgen hun weg te banen naar de aarde, overdag! En dit is veel gevaarlijker dan ‘s nachts, want ‘s nachts treft de natuur zelf maatregelen om het duistere gevaar in te dammen. Deze beschermingsschild vervalt tijdens de zonsverduisteringen waardoor het ook zo gevaarlijk is.
  In veel landen maakt men tijdens de verduistering veel kabaal (geluid) om de duistere krachten (alle gezamenlijke negatieve gedachten van ons zelf) te weren. In de praktijk komt het hierop neer dat als je tijdens deze periode niet bezig bent met het slechte, het gemene, het egoistische, het kwade maar met het bezig zijn met kabaal maken, het slechte geen negatieve karma kan opbouwen!
  Nog beter is het om tijdens de zonsverduistering een positieve activiteit te verrichten waardoor positieve karma op ons planeet toeneemt.

  0 likes
  • Haha, hilarisch! Heel de wereld moet kabaal maken als het even donker is? Wat doe jij met zware onweerstormen of regenbuien? Kom met je voetjes op de grond, a.u.b.!

   0 likes
 24. Het antwoord op de gestelde vraag is simpel: het is pure bangmakerij en zo.
  Natuurlijk levert een tijdelijke zonsverduistering geen totale black-out op, Jemig… Sommigen denken kennelijk net als in “Kuifje en de … Dat stripfiguur was toen bij de Maya’s en maakte daar handig gebruik van om zijn leven te redden. En het leven van kapitein Haddock, professor Zonnebloem en dat ene hondje. En Vergeet beide Janssens niet. En zo.
  Paniek om niets. gel*l en bullsh*t…. Ik hoop dat dit door de screening komt (logisch blijven denken, dan zie je zelf ook wel dat het totale nonsens is, wat men je doen laten geloven… Hoe lang duurt een zonsverduistering? … Hoe vaak is het totaal donker per dag? …. Nou? …. Dus…. 😉

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...

duitse

Duitse Jaap van Dissel verdient goud geld aan coronatest: ‘Belangenverstrengeling’

Christian Drosten wordt in de media vaak ...