Natuur en Milieu

Leidt zonsverduistering op 20 maart tot massale black-out?

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op vrijdag 20 maart vindt in het noordwesten van Europa een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Aangezien we in Europa steeds meer zonne-energie gebruiken, kan een zonsverduistering een groot effect hebben op de elektriciteitsvoorziening.

Het bijzondere aan de eclips is dat elektriciteit die wordt opgewekt door de zon in heel Noordwest-Europa in snel tempo niet meer beschikbaar is. Op een zonnige dag betekent dit dat er in Europa 34.000 megawatt minder zonne-energie kan worden geproduceerd. In Nederland wordt rekening gehouden met een tekort van 500 megawatt, wat ongeveer gelijk is aan de capaciteit van een flinke elektriciteitscentrale.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Extra noodvermogen

Zal de zonsverduistering volgende maand leiden tot een massale black-out? Elektriciteitsbedrijven kijken met angst en beven naar 20 maart, schrijft de Telegraaf. Omdat het dan donker wordt, zal de vraag naar elektriciteit toenemen. En dat terwijl tegelijkertijd het aanbod van zonne-energie juist drastisch omlaag gaat. Men vreest problemen of uitval door tekorten.

Een steeds groter deel van de Europese energievoorziening wordt geleverd door zonnepanelen. De overvloed aan panelen en windmolens in Duitsland betekent dat het land een grote exporteur van elektriciteit is. Zo groot, dat in Nederland talloze gas- en kolencentrales permanent staan uitgeschakeld.

In Europees verband wordt er al maanden gekeken welke maatregelen moeten worden genomen om de zonsverduistering het hoofd te bieden. Zo wordt er onder meer extra noodvermogen ingekocht.

Transavia

De eclips is tussen 09.29 en 11.48 uur in Nederland te zien. Tijdens het maximum om 10.37 uur zal 81 procent van het zonneoppervlak niet meer te zien zijn. De zonsverduistering is in Nederland niet totaal, totaliteit is alleen te zien in een strook die onder Groenland begint en doorloopt naar het noorden.

Transavia vliegt op 20 maart in de richting van de Faeröer Eilanden om de zonsverduistering op die dag vanuit een Boeing 737 waar te nemen. De laatste gehele zonsverduistering in Nederland was in 1715.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jaap
jaap
9 jaren geleden

Mooi zo’n staaltje natuur in werking te zien! En nog mooier dat we inmiddels zoveel zonne-energie opwekken en waterkracht benutten en andere natuurlijke hulpbronnen gebruiken voor onze behoefte aan energie (al loopt Nederland daar hopeloos achter…. met z’n windmolen park op zee: hahahaha).
Als we beter en gecoördineerd ons best zouden doen, dan is binnen 10 jaar de energiebehoefte voor 80% niet meer fossiel. Kan de EU zich ook eens een keer positief onderscheiden…

De elektriciteitscentrales kunnen zo’n eclips met het grootste gemak aan, het is geen enkel probleem. Wordt er weer angst verspreid of wil de energiebranche weer wat extra aandacht hebben?

rop
rop
9 jaren geleden

Zon verduisterring, het licht word verduisterd door de maan, maar daar hoef men toch niet door in paniek of angst voor te krijgen.. ach ja, die angst ook, angst voor duisternis hoe is het mogelijk dat men daar voor angstig moet zijn het is toch een onderdeel van de Natuur? nou ja , misschien dat er even geen genoeg stroom word geleverd, is dat dan een ramp, ja ,dat is een ramp en ja dat is even in onzekerheid leven en onzekerheid geeft angst,, om de productie die men gewend is dat deze Even Stagneert, Elektrische bedrijven moeten Licht leveren, als dan even de Duisternis zich laat zien raakt het in Paniek of Angst,
Elk bedrijf kan weleens niet over voldoende energie beschikken, het heeft soms een tekort aan middels die even niet voorhanden zijn door een uitval , meestal is het gebrek aan het middel geld,, wat verlichting moet zijn is dan verduisterring , soms is er dan een verschuiving die het licht van de geldmiddelen door een tekort , er komt dan een verduisterring en angst,,
het licht word even dan verduistert , schitterend hoe dit spel met licht en duisternis zijn spel speelt.
Ja dat kan angst geven, als men dit spel niet ziet als een heel gewoon gebeurtenis die het evenbeeld draagt van de natuur.. Angst is de grootste illusie sinds de mens deze aarde ging bewonen..
Voor verlies wat het ook mag zijn ,Angst heeft te maken met energie verlies terwijl energie oneindig is, waar nooit een eind aan Komt, wat een gekke angst illusie is dat toch.. word men dan nooit eens vrij van die angst voor verlies van energie ,terwijl die energie oneindig is, wat kan men eigenlijk werkelijk verliezen? Toch Niets het keert gewoon weer om .. Naar Iets…

Robert
Robert
9 jaren geleden

Nee, natuurlijk niet! Dom artikel! Daarnaast zijn er zijn voldoende middelen!

Henkie
Henkie
9 jaren geleden

Ja hoor wat een paniek makerij weer hoor!! Zon is ff verduisterd, nog niet eens helemaal voor een paar tel doen ze gelijk of de wereld vergaat!! nooit eerder problemen gehad nu ook niet!!! Vindt maar weer zwaar over dreven dit!!

Back to top button
35
0
We lezen graag je reactie!x