Buitenland

Minstens 120 doden bij aanslagengolf in Parijs: “Het is oorlog”

Help door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Frankrijk is gisteravond opgeschrikt door een golf van terreur. Op minstens vijf plekken zijn aanslagen gepleegd in Parijs waarbij 128 doden zijn gevallen, zo meldt het Franse ministerie van Justitie. Nog eens 200 mensen raakten gewond.

De Franse president Hollande zegt dat terreurgroep IS achter de aanslagen zit. Volgens hem zijn de aanslagen voorbereid. IS waarschuwt in een video voor meer aanslagen. De terreurdaden zijn in het buitenland gepland en voorbereid, met hulp van handlangers in Frankrijk, aldus de president.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Getuigen die aan het bloedbad wisten te ontkomen zeiden dat de schutters ‘Allah is groot’ en ‘wij doen dit voor Syrië’ riepen, terwijl anderen zeiden dat de daders zwegen. Frankrijk doet mee met de coalitie die luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS in Irak en Syrië. De meeste doden vielen in een theater waar op dat moment een concert was.

Chaos

In het Stade de France was tijdens de wedstrijd Frankrijk – Duitsland een harde knal te horen. Fans dachten in eerste instantie dat het vuurwerk was, maar achteraf bleek dat het de eerste zelfmoordterrorist was die zich net buiten het stadion had opgeblazen.

Op hetzelfde moment openden mannen vanuit een rijdende auto met automatische geweren het vuur in een druk uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement. Minutenlang werd op terrassen van bars en restaurants geschoten.

In theater Bataclan werden meer dan 100 mensen gegijzeld tijdens een optreden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal. Er werd met kalasjnikovs in het rond geschoten.

Op het moment dat een speciale eenheid het theater binnenviel bliezen drie terroristen zichzelf op. In het theater lagen op dat moment al tientallen doden. Een Amerikaanse journalist wist te ontkomen en bracht verslag uit.

Noodtoestand

President Hollande heeft de noodtoestand afgekondigd terwijl er wordt gezocht naar medeplichtigen. Scholen, musea, bibliotheken en zwembaden blijven vandaag dicht. Alle markten en sportwedstrijden in de stad zijn afgeblazen, Disneyland Parijs houdt de deuren gesloten en de Ierse band U2 heeft het voor vanavond geplande concert in Parijs afgezegd.

Na de aanslagengolf heeft de overheid opdracht gegeven 1500 militairen te mobiliseren om burgers en gebouwen te beschermen tegen terroristen. In Beieren is negen dagen terug een man aangehouden die waarschijnlijk hoorde bij de groep terroristen die afgelopen nacht de aanslagen pleegde. De 51-jarige man, afkomstig uit Montenegro, had in zijn auto pistolen, revolvers, handgranaten en machinegeweren liggen.

Volgens terrorismedeskundige Edwin Bakker van de Universiteit Leiden laten de aanslagen zien dat de veiligheidsdiensten de situatie niet onder controle hebben. “Dit is heel slecht nieuws,” zei hij.

Oorlog in Parijs

De voorpagina’s van de kranten staan vandaag vrijwel volledig in het teken van de aanslagen in Parijs. Le Figaro spreekt van ‘oorlog midden in Parijs’. Ook Le Parisien rept van oorlog: “Deze keer is het oorlog”.

De Franse journalist Daniel Psenny, een journalist van Le Monde, heeft gefilmd hoe mensen het theater Bataclan probeerden te ontvluchten. In de video komen gillende bezoekers het theater uit rennen. Ook zijn er mensen te zien die aan de gevel van het gebouw hangen en worden er bebloede mensen over straat gesleept.


[NOS]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x