Mens en Dier

Waarom kraaien begrafenissen houden voor hun doden

Help ons door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kraaien verzamelen zich vaak rond de lichamen van hun doden. Een dode kraai zal worden omringd door tientallen andere kraaien, die allemaal hun gevallen soortgenoot een laatste eer lijken te bewijzen.

Biologen Kaeli Swift en John Marzluff van de Universiteit van Washington wilden erachter komen hoe dit ongewone gedrag onder kraaien kan worden verklaard. Kraaien leren individuele gezichten te herkennen en leren hun nageslacht voor wie of wat ze moeten oppassen. De dieren beschikken over een zeer goed geheugen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Tijdens een experiment gooide Swift pinda’s op de grond. Terwijl de kraaien zich tegoed deden aan het voer, liep een gemaskerd persoon op de vogels af met in zijn hand een dode kraai. Deze persoon werd bijna iedere keer aangevallen op het moment dat hij op de kraaien afstapte. Tot wel zes weken erna bleven de kraaien deze persoon aanvallen, ook al had hij niets meer in zijn hand. De kraaien waren ook minder geneigd op voedsel af te stormen nadat ze een persoon met een dode kraai in dat gebied hadden gezien.

Informatie delen

Als de gemaskerde vrijwilliger in zijn hand een opgezette kraai had, werd hij in slechts 40 procent van de gevallen aangevallen door de kraaien. Ook keerden de vogels sneller terug naar het voedsel nadat de persoon was verdwenen.

De conclusie? Een dode kraai laat een blijvende indruk achter op levende kraaien. Volgens Swift en Marzluff letten de kraaien zo goed op omdat ze in een dergelijke situatie de kans krijgen om te leren welke mensen of dieren gevaarlijk zijn. Door bijeen te komen kunnen ze deze informatie delen binnen de groep en beschermen ze de rest.

Cadeautjes

Kraaien kunnen goed onderscheid maken tussen een vriend en een vijand. Zo bouwde de 8-jarige Gabi Mann en echte band op met de kraaien in haar tuin. In ruil voor voedsel brengen de dieren haar cadeautjes.

Het ritueel begon in 2011, toen Gabi regelmatig voedsel liet vallen in de tuin. Voor ze het wist zaten er heel wat kraaien op haar te wachten als ze in de tuin kwam. Na verloop van tijd begonnen Gabi en haar moeder opzettelijk eten achter te laten voor de kraaien, en kregen ze ook dingen in ruil.

Als een kraai is overleden proberen andere kraaien mogelijk te achterhalen wat er precies met het dier is gebeurd, zodat ze ervan kunnen leren. Er zijn maar weinig diersoorten die aandacht hebben voor hun doden. “Het is indrukwekkend dat een kraai – een vogel – iets doet wat zo weinig andere dieren doen,” zei Swift.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Animal Behavior.

[MNN via New York Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x