Homepagina » Buitenland » Missie van ‘onze jongens’ in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies
Missie van 'onze jongens' in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies

Missie van ‘onze jongens’ in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali per 1 mei volgend jaar wordt gestopt. Volgens premier Rutte is de missie het ‘zeker waard geweest’.

Over de missie in het Afrikaanse land was de afgelopen jaren veel te doen. De Algemene Rekenkamer concludeerde vorige week in een vernietigend rapport dat militairen met een gebrek aan materieel kampen en onvoldoende zijn getraind.

Onderzoeksjournaliste Dieuwertje Kuijpers merkte in Buitenhof op dat terreurbestrijding, één van de redenen dat Nederland naar Mali ging, helemaal geen component was van de missie. “Dat zat gewoon niet in het mandaat.”

Politieke keuze

De militairen daar deden eigenlijk niets anders dan rondrijden en inlichtingen verzamelen.

Een paar maanden geleden koerste minister van Defensie Ank Bijleveld nog af op een verlenging van de missie.

Hierover zei militair historicus Christ Klep: “Het is overduidelijk een politieke keuze. Er werd nadrukkelijk een verband gelegd tussen Mali en een zetel in de VN-Veiligheidsraad. We associëren de VN vooral met de PvdA. Dus alles is politiek als het gaat om VN-missies.”

Geen toeval

“Ik denk dat het geen toeval kan zijn dat we nu een missie in Afghanistan uitbreiden die nadrukkelijk onder de NAVO-vlag valt,” zei hij, toevoegende dat dat vooral goed moet zijn gevallen bij de VVD.

“Het is één en al politiek,” benadrukte Klep.

“Als mensen ooit tegen me zeggen: ‘We doen VN-missies omdat we goed willen doen’, dan zeg ik: ‘Kijk nou eens naar de wisseling van de kabinetten en welke minister er zit en wat hij zegt, en dan zal overduidelijk blijken dat elke internationale missie, elke internationale interventie politiek is,” besloot hij.

[Buitenhof]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louise
Louise
3 jaren geleden

Godallemachtig bestaat dat programma nog en dan met de intelligentie van nu…….ja, dan krijg je een zwam programma …….Niks nieuws onder de zon , Nederland is altijd het ijverigste van de club om ergens aan mee te doen, NAVO in dit geval….en ach materiaal en mensenoffers daar gaan we aan voorbij… Maar toch is ‘t het zelfde verhaal , bewijs van goed gedrag voor de buitenwereld …..Het drama van Nederland collectieve minderwaardigheids complex, Calimero complex zij zijn groot en ik ben klein…… Onze glimlachende Rutte is daar een voorbeeld van nu…..

Gezinusk
Gezinusk
3 jaren geleden

Het ging in Mali ook onder het mom vam terrorisme maar olie was het doel.

Captain B.I.F.F.
Captain B.I.F.F.
3 jaren geleden

Natuurlijk was de missie politiek. Dat komt omdat het door de politiek is besloten. In dit artikel wordt gezegd dat politiek een politiek iets is.

dat wisten we al

eindhoven
eindhoven
3 jaren geleden

Winstgevende grote goudmijnen in Afrika bevinden zich momenteel in Ghana en Mali. De meeste in Zuid-Afrika zelf maken geen winst meer.
Mali staat nu nog op plaats 11, maar zal de grootste exporteur in Afrika worden. De mijnen vallen onder Zuid-Afrikaans AngloGold Ashanti. De overheid van Mali heeft 18% aandelen in bezit.

x

Check Also

kaag

Henk Krol roept Tweede Kamerleden op minister Kaag WEG te sturen: ‘Kom op ex-collega’s’

Minister Sigrid Kaag (D66) zei onlangs dat ...

back better

Roep om debat over Build Back Better-uitspraken Kaag: ‘De hoogste tijd!’

Minister Sigrid Kaag heeft de Tweede Kamer ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

6
0
We lezen graag je reactie!x