Homepagina » Buitenland » Missie van ‘onze jongens’ in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies
Missie van 'onze jongens' in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies

Missie van ‘onze jongens’ in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali per 1 mei volgend jaar wordt gestopt. Volgens premier Rutte is de missie het ‘zeker waard geweest’.

Over de missie in het Afrikaanse land was de afgelopen jaren veel te doen. De Algemene Rekenkamer concludeerde vorige week in een vernietigend rapport dat militairen met een gebrek aan materieel kampen en onvoldoende zijn getraind.

Onderzoeksjournaliste Dieuwertje Kuijpers merkte in Buitenhof op dat terreurbestrijding, één van de redenen dat Nederland naar Mali ging, helemaal geen component was van de missie. “Dat zat gewoon niet in het mandaat.”

Politieke keuze

De militairen daar deden eigenlijk niets anders dan rondrijden en inlichtingen verzamelen.

Een paar maanden geleden koerste minister van Defensie Ank Bijleveld nog af op een verlenging van de missie.

Hierover zei militair historicus Christ Klep: “Het is overduidelijk een politieke keuze. Er werd nadrukkelijk een verband gelegd tussen Mali en een zetel in de VN-Veiligheidsraad. We associëren de VN vooral met de PvdA. Dus alles is politiek als het gaat om VN-missies.”

Geen toeval

“Ik denk dat het geen toeval kan zijn dat we nu een missie in Afghanistan uitbreiden die nadrukkelijk onder de NAVO-vlag valt,” zei hij, toevoegende dat dat vooral goed moet zijn gevallen bij de VVD.

“Het is één en al politiek,” benadrukte Klep.

“Als mensen ooit tegen me zeggen: ‘We doen VN-missies omdat we goed willen doen’, dan zeg ik: ‘Kijk nou eens naar de wisseling van de kabinetten en welke minister er zit en wat hij zegt, en dan zal overduidelijk blijken dat elke internationale missie, elke internationale interventie politiek is,” besloot hij.

[Buitenhof]


Vind je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Onze ” krijgsmacht ” hang met touwtjes aan elkaar en Rutte maar wauwelen dat het allemaal wel mee valt. Deze schaamteloze, achterlijke psychopaat is te crimineel voor woorden. Het zal je zoon of dochter maar zijn die daar als gevolg van gebrek aan het meest noodzakelijke roemloos de geest geeft ! De flikker moest zich kapot schamen !

  6 likes
 2. Godallemachtig bestaat dat programma nog en dan met de intelligentie van nu…….ja, dan krijg je een zwam programma …….Niks nieuws onder de zon , Nederland is altijd het ijverigste van de club om ergens aan mee te doen, NAVO in dit geval….en ach materiaal en mensenoffers daar gaan we aan voorbij… Maar toch is ‘t het zelfde verhaal , bewijs van goed gedrag voor de buitenwereld …..Het drama van Nederland collectieve minderwaardigheids complex, Calimero complex zij zijn groot en ik ben klein…… Onze glimlachende Rutte is daar een voorbeeld van nu…..

  5 likes
 3. Winstgevende grote goudmijnen in Afrika bevinden zich momenteel in Ghana en Mali. De meeste in Zuid-Afrika zelf maken geen winst meer.
  Mali staat nu nog op plaats 11, maar zal de grootste exporteur in Afrika worden. De mijnen vallen onder Zuid-Afrikaans AngloGold Ashanti. De overheid van Mali heeft 18% aandelen in bezit.

  4 likes
 4. Kolonisatie van de tegenwoordige tijd. Over 300 jaar krijgen we daar ook weer monumentjes voor met excuses van de toekomstige machthebbers.

  3 likes
 5. Het ging in Mali ook onder het mom vam terrorisme maar olie was het doel.

  2 likes
 6. Natuurlijk was de missie politiek. Dat komt omdat het door de politiek is besloten. In dit artikel wordt gezegd dat politiek een politiek iets is.

  dat wisten we al

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

geoloog

Geoloog onderzoekt alle warme en koude periodes van de afgelopen 800.000 jaar en achterhaalt oorzaak klimaatverandering (nee, het is niet CO2)

Geoloog Don J. Easterbrook heeft een boek ...

vn

VN zet mogelijk leger in om klimaatagenda door te drukken. Deense professor schetst huiveringwekkend beeld

De VN gaat mogelijk het leger inzetten ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.