Buitenland

Missie van ‘onze jongens’ in Mali was direct verbonden met zetel in VN-Veiligheidsraad. Historicus onthult echte reden achter militaire interventies

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali per 1 mei volgend jaar wordt gestopt. Volgens premier Rutte is de missie het ‘zeker waard geweest’.

Over de missie in het Afrikaanse land was de afgelopen jaren veel te doen. De Algemene Rekenkamer concludeerde vorige week in een vernietigend rapport dat militairen met een gebrek aan materieel kampen en onvoldoende zijn getraind.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Onderzoeksjournaliste Dieuwertje Kuijpers merkte in Buitenhof op dat terreurbestrijding, één van de redenen dat Nederland naar Mali ging, helemaal geen component was van de missie. “Dat zat gewoon niet in het mandaat.”

Politieke keuze

De militairen daar deden eigenlijk niets anders dan rondrijden en inlichtingen verzamelen.

Een paar maanden geleden koerste minister van Defensie Ank Bijleveld nog af op een verlenging van de missie.

Hierover zei militair historicus Christ Klep: “Het is overduidelijk een politieke keuze. Er werd nadrukkelijk een verband gelegd tussen Mali en een zetel in de VN-Veiligheidsraad. We associëren de VN vooral met de PvdA. Dus alles is politiek als het gaat om VN-missies.”

Geen toeval

“Ik denk dat het geen toeval kan zijn dat we nu een missie in Afghanistan uitbreiden die nadrukkelijk onder de NAVO-vlag valt,” zei hij, toevoegende dat dat vooral goed moet zijn gevallen bij de VVD.

“Het is één en al politiek,” benadrukte Klep.

“Als mensen ooit tegen me zeggen: ‘We doen VN-missies omdat we goed willen doen’, dan zeg ik: ‘Kijk nou eens naar de wisseling van de kabinetten en welke minister er zit en wat hij zegt, en dan zal overduidelijk blijken dat elke internationale missie, elke internationale interventie politiek is,” besloot hij.

[Buitenhof]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Louise
Louise
5 jaren geleden

Godallemachtig bestaat dat programma nog en dan met de intelligentie van nu…….ja, dan krijg je een zwam programma …….Niks nieuws onder de zon , Nederland is altijd het ijverigste van de club om ergens aan mee te doen, NAVO in dit geval….en ach materiaal en mensenoffers daar gaan we aan voorbij… Maar toch is ‘t het zelfde verhaal , bewijs van goed gedrag voor de buitenwereld …..Het drama van Nederland collectieve minderwaardigheids complex, Calimero complex zij zijn groot en ik ben klein…… Onze glimlachende Rutte is daar een voorbeeld van nu…..

Gezinusk
Gezinusk
5 jaren geleden

Het ging in Mali ook onder het mom vam terrorisme maar olie was het doel.

Captain B.I.F.F.
Captain B.I.F.F.
5 jaren geleden

Natuurlijk was de missie politiek. Dat komt omdat het door de politiek is besloten. In dit artikel wordt gezegd dat politiek een politiek iets is.

dat wisten we al

eindhoven
eindhoven
5 jaren geleden

Winstgevende grote goudmijnen in Afrika bevinden zich momenteel in Ghana en Mali. De meeste in Zuid-Afrika zelf maken geen winst meer.
Mali staat nu nog op plaats 11, maar zal de grootste exporteur in Afrika worden. De mijnen vallen onder Zuid-Afrikaans AngloGold Ashanti. De overheid van Mali heeft 18% aandelen in bezit.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x