Homepagina » Bewustzijn » Nieuw bewijs voor revolutionaire theorie over het bewustzijn
Nieuw bewijs voor revolutionaire theorie over het bewustzijn

Nieuw bewijs voor revolutionaire theorie over het bewustzijn

Sir Roger Penrose is één van de belangrijkste wetenschappers in de relativiteitstheorie en kwantummechanica. Samen met Stuart Hamerhoff, een Amerikaanse anesthesist en hersenonderzoeker, ontwikkelde hij een nieuwe theorie over bewustzijn.

Die bleef omstreden omdat niemand haar kon bewijzen. Tot nu toe. Na vijf jaar onderzoek op hersencellen met een atoomscanner bevestigt nanowetenschapper Anirban Bandyopadhyay de theorie. En hij voegt eraan toe: niet alleen kwantumfluctuaties spelen een rol in onze neuronen; ze communiceren ook via geluidsgolven.

Roger Penrose (82), emeritus hoogleraar wis- en natuurkunde van de Oxford-universiteit, heeft een eigen theorie over bewustzijn die haaks staat op de neurowetenschappen. Dat miljarden hersencellen in ons brein met elkaar knap ingewikkelde netwerken vormen, is volgens hem niet voldoende aanleiding voor bewustzijn.

Diepgaand begrijpen

Hét missende ingrediënt is volgens Penrose ‘een diepgaand begrijpen’ dat buiten rekenkracht omgaat. Onze hersencellen hebben daartoe waarschijnlijk toegang tot een speciaal fenomeen, zegt de hoogleraar: de kwantummechanica.

Dat is een tak van de natuurkunde die verklaart hoe kleine deeltjes zoals elektronen bijvoorbeeld op meerdere plekken tegelijk kunnen bestaan, of in meerdere toestanden tegelijk kunnen verkeren. Volgens Penrose helpt de speelruimte van zulke kwantumtoestanden onze neuronen hun normale rekenkracht te overstijgen, waarmee de deur naar bewustzijn is geopend.

Ziel

Hameroff veronderstelt dat kleine buisjes binnen onze hersencellen bewustzijn voortbrengen: de microtubuli. Die zouden een soort oerbewustzijn uit de kwantumwereld tappen en doorgeven aan de rest van het brein.

In het blad Physics of Life Reviews schrijven Penrose en Hameroff dat Bandyopadhyay, werkzaam als natuurkundige aan het Nationaal Instituut voor Materiaalwetenschap (NIMS) in Japan, aanwijzingen voor kwantumeffecten in deze buisjes heeft ontdekt.

In een boekhoofdstuk dat Hameroff samen met Deepak Chopra heeft geschreven, zegt de anesthesist dat het kwantumbrein een goede verklaring biedt voor bijna-doodervaringen, het gezonde effect van meditatie en het bestaan van de ziel.

[Elsevier]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Het bewustzijn komt uiteindelijk neer op de staat van VERLICHTING bij het individu en welke ontstaat middels een mutatie in de hersenen.. Via meditatie is dit te bereiken.

Wilde@yahoo.com
Reactie op  Kalki
5 jaren geleden

Wat een belachelijke reactie. Slaat werkelijk nergens op.

Poresch
Poresch
Reactie op  Kalki
5 jaren geleden

@Kalki
Blijkbaar is het beeld en definitie van Verlichting niet helemaal duidelijk voor je. Ontwaken is de enige mogelijkheid en meditatie zal je niet helpen. Verlichting is een diepgaand proces om alles af te breken waarvan je nog nog steeds denkt dat het waar is… Als je werkelijk wilt weten het het zit: vraag jezelf af wat waar is. En ga hiermee door totdat je dt werkelijk met zekerheid kunt zeggen. Ik zal je de uitkomst vast verklappen: het zal blijken dat alles wat je nu gelooft, dat dat niet waar is. Je zult zelfs mijn stelling hierin ontkennen…

EllenB
EllenB
Reactie op  Poresch
5 jaren geleden

‘Verlichting’ is sowieso, een vage term. Denk maar eens aan de ‘Illuminatie’
Als dat verlichting is, geef mij dan maar de duisternis.
Ik ben mijn spirituele pad ook opgegaan, met het idee, dat ik uiteindelijk verlicht zou worden.
Ik ben nu meer dan 25 jaar onderweg, maar van die zogenaamde verlichting, heb ik nog maar weinig gemerkt.
Misschien betekent het wel, dat we alles wat donker in ons, aan het licht brengen.
Dan verklaar ik mezelf nu dus officieel, voor verlicht.

Poresch
Poresch
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

@EllenB
Zie Verlichting in de zin dat het je verlicht van dat wat je zwaar maakt. Het is simpelweg niet meer dan alles wat je geleerd hebt vergeten, dus lichter worden in last die je je hele leven al met je meedraagt.
Na 25 jaren ook zo’n pad bewandeld te hebben, heb ik geleerd dat er helemaal geen pad is. Het is het meest pijnlijke wat ik ooit heb meegemaakt, maar uiteindelijk heeft het me verlicht van de last van het leven: bevrijd van angst…

EllenB
EllenB
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

Het is duidelijk welke weg jij gekozen hebt, maar dat is niet mijn weg.
Wat deze wezens onder verlichting verstaan, is voor mij de hel op aarde.
Ik verhuis straks liever naar de vijfde dimensie, als je het niet erg vindt.

Hein
Hein
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

Wachten op de 5e dimensie is de moderne versie op wachten tot Jezus terug komt, en staat gelijk aan toekijken hoe de aarde naar de klote gaat, maar dat maakt niet uit, want ooit zal het zomaar uit het niets één groot feest zijn.. nee, sorry new-age fanaten.
de materie is de vrucht van de creatie, de geest de boom, eeuwig bewustzijn de wortels, en God de aarde en de lucht en al daar tussen in. Door de mens is de cirkel compleet, zodat Hij, al dat is, zijn eigen creatie kon genieten. Met één vraag naar Zijn eigen kinderen, geschapen in vrijheid, hun Vader te leren kennen.

Kalki
Kalki
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

Je kunt nog beter over ‘Ontwaaktheid’ spreken ipv. ‘Verlichting’.

Kalki
Kalki
Reactie op  EllenB
5 jaren geleden

Je zou idd. nog beter over ‘Ontwaken’ kunnen spreken ipv. ‘Verlichting’.

Birgit
Birgit
5 jaren geleden

Hehehe !! 😉 Eindelijk !!!! de toekomst !! Ik hoop dat deze denkwijze door alle waanzinnig slimme mensen van de wereld snel verder ontwikkeld wordt !!!

Gerda
Gerda
5 jaren geleden

Ik snap er niets van. Ik ben niet de enige denk ik. !

Bert
Bert
5 jaren geleden

Het is aardig in de buurt. Ons bewustzijn is een onsterfelijk onderdeel van ons “zijn”. Het stoffelijke lichaam en ook het brein is slechts een interface vanuit een fijnstoffelijke naar een dicht stoffelijke realiteit. Ons lichaam is slechts een verpakking.
Zodra we sterven blijft het fijnstoffelijke, de ziel, over. Dat is niets anders dan een vorm van energie. Energie gaat nooit verloren. Maar daarmee is het ook zo dat alles wat we in deze wereld zeggen, denken en doen opgeslagen blijft.
Na dit leven worden we met deze informatie geconfronteerd. Het is doorslaggevend bij de vraag of we naar een hoger niveau, richting Goddelijk, promoveren of reincarneren terug in deze wereld om opnieuw lessen te leren. Ook is er een groep zielen die tussen het grof- en fijnstoffelijke in blijft. Deze zielen proberen bezit te nemen van de lichamen van mensen die op aarde zijn. Dit om de aardse gewoonten en lusten waar ze maar niet van kunnen loskomen middels het lichaam van een ander te herbeleven.
De kwantum fysica is een wetenschap waarmee in feite verklaard kan worden dat een deeltje op twee plaatsen tegelijk kan zijn en bewijst dat het mogelijk is dat wanneer we doodgaan een deel van ons, het bewustzijn, op een andere plek verder functioneert. Overigens is ons bewustzijn nu al in de fijnstoffelijke wereld maar door het, ouderwets omschreven, zilveren koord met het lichaam verbonden.
Alles in dit leven heeft een functie. Niets is nutteloos. Het leven op aarde heeft alleen zin als er een vervolg is. En dat komt nu eindelijk meer en meer ook vanuit de echte wetenschap in beeld.
Dit alles heeft weinig met religie te maken. Het is een kosmische wetmatigheid die simpel is gebaseerd op harmonie. Zonder harmonie geen synergie en geen voortuitgang in het groeiproces van van onze ziel.

Poresch
Poresch
Reactie op  Bert
5 jaren geleden

Niets heeft enkele zin… Als je alles goed onderzoekt, kom je er achter dat niets een werkelijke betekenis heeft; niets een werkelijke betekenis kan hebben. Niemand kan een zinnige reden van het bestaan bedenken. Hooguit een fantasie erop los laten om de angst tegen te gaan, een angst voor het niet-bestaan, de diepe angst dat er werkelijk helemaal niets is…

Edh
Edh
Reactie op  Bert
5 jaren geleden

@Bert
Na het lezen van je leuke verhaal heb ik eigenlijk maar 1 vraag….wat was er eerder, de kip of het ei?

Nedroj
Nedroj
5 jaren geleden

Wat de man bedoeld, is dat wij in tegenstelling tot dieren. Een bewustzijn hebben dat verder gaat als instinct. De microbutulie, is een soort poort naar onze ziel.

marco
marco
Reactie op  Nedroj
5 jaren geleden

ik denk dat ook dieren een bewustzijn hebben – ik zie mijn hond dromen, hij toont emoties

koekje
koekje
Reactie op  Nedroj
5 jaren geleden

Zouden andere levende wezens geen microtubuli in hun (hersen)cellen hebben?

Julieke
Julieke
5 jaren geleden

Een revolutionair bewijs! Hopelijk is dit boek snel vertaald naar het NL. Het is een eye-opener. Een verlichte ziel in het aardse lichaam hier op aarde is onvoorwaardelijk in het doen en laten in alle aspecten van zijn of haar leven. Verlicht van alle levenslessen. Wat is een ziel en hoe is dit verbonden in ons menselijke systeem? Hoe ‘werkt’ dit? Iedereen is op zijn eigen bewustzijnslaag op zoek naar een waarheid. Dit boek heb ik gelezen en kan ik aanbevelen! Over revolutionair gesproken..
Schrijf daar maar eens een artikeltje over.

https://www.drsha.com/SoulMindBodyScienceSystem/press-release.php
A theoretical physicist focused on string and grand unification theories, Dr. Rulin Xiu’s work was at a standstill until she was inspired and guided by Dr. and Master Sha to mathematically formulate soul, mind, heart, and consciousness.

Using physics, she subsequently created a grand unification theory to unify soul, spirit, mind, heart, and consciousness with physical existence. In short, Rulin Xiu found a way to scientifically prove the existence of soul.

Dhyan
Dhyan
5 jaren geleden

Licht ziet zich zelf niet. Licht wordt pas zichtbaar als het botst met een object
Ook bewustzijn kan zichzelf niet zien.

pedro
pedro
5 jaren geleden

hmmm bewijs… wat ik hier lees is dat ze interactie zien in onze hersenen met kwantummechanica achtige eigenschappen. Daarmee is ook alles gezegd. Er kan verder niets worden gezegd, het feit dat de wetenschappers kwantummechanica zelf nog niet goed begrijpen zeg alles.

Ja, er komen steeds meer bewijzen dat bewustzijn kwantum processen kan beïnvloeden. Wellicht hebben we inderdaad een connectie met dat onbekende wereld.

Maar om meteen al je hoop erop te baseren en je fantasy erop los te laten en te zeggen dat we op de juiste richting zijn wat de ziel betreft….laten we eerst dat rare wereld van de kwantummechanica beter leren begrijpen voordat we zulke “conclusies” gaan omarmen als waarheid.

Ik ben met EllenB eens…

Carla Rus
Carla Rus
Reactie op  pedro
5 jaren geleden

Deze theorie van Penrose, namelijk dat ons bewustzijn niet alleen door complexe neuronale netweren, maar ook door de kwantumfysica verklaard Zou kunnen worden, strookt volledig met de klinische fenomenen die ik als traumatoloog/ psychiater tegen kom bij mijn clienten met een dissociatieve stoornis. Het werkingsmechanisme van dissociatie kan in mijn optiek allen verklaard worden vanuit kwantumfysische fenomenen. Non- liniaire wiskundige systemen dekken volgens mijn berekeningen en inzichten onvodoende het fenomeen dissociatie. Zie ook hoofstuk 9 en 10 van mijn hand in het boek ‘De wetende Getuige’ van orthopedagoog Anneke van Duin. Daarin heb ik ook een paragraaf staan met als titel’ Kwamtumfysica voor dummies’ (waar ik mijzelf ook toe reken) , waain de stelling dat kwamtumfysica alleen bij heel lage temperaturen werkzaam is, onderuit wordt gehaald. Ook onze MRI’s werken (deels) via de kwantunfysica.

Mogelijk staan we niet zover weg van een paradigmawisseling. De geschiedenis leert ons dat dit altijd veel verzet, angst en soms narcistische krenking van nog levende wetenschappers die hun sporen hebben verdiend gebaseerd op de voor ons bekende paradigma. Het laatste woord is er dus nog lang niet over gezegd!

Sargon of Akkad
Sargon of Akkad
5 jaren geleden

Hij zit er weer fundamenteel naast, zoals ook Thomas Nagel in zijn boek “Mind and Cosmos” .
Wat ze als axioma aannemen is dat bewustzijn een aspect is van de natuur. Maar juist het tegenovergestelde is correct.
Natuur is een consequentie van bewustzijn.
Maar een atheist kan dat uiteraard niet bevatten, omdat het spirituele analfabeten zijn.
Het onvermogen van spirituele nitwits om te onderkennen dat materie het resultaat is van begeerte van een bewustijn, en dat de cosmos met alles er op en er aan dus intelligent is ontworpen, leidt tot mallote theorien zoals bijvoorbeeld Darwinisme. En dan nu dit. Bewustijn onstaat volgens deze knakker in buisjes in de hersencellen.
Dat slaat echt helemaal nergens op.
Mensen met een dermate formidabel intellect als Penrise en Nagel zouden volgens mij beter moeten weten, en soms denk ik zelfs dat ze dat ook stilletjes doen.
Maar dat zou kwade opzet suggereren, en zo ver wil ik nou ook weer niet gaan.

Rory
Rory
Reactie op  Sargon of Akkad
5 jaren geleden

Het is een goed begin voor de wetenschap. In praktijk loopt de wetenschap achter op intuïtie en spiritualiteit. Dat is ook logisch omdat de wetenschap alleen wetenschappelijk aantoonbaar bewijs accepteert als bewijs.

“Problems cannot be solved with the same mind set that created them.” Einstein

Als deze heren verkondigden dat het bewustzijn in parallelle dimensies bestaat en de hersenen simpelweg een complexe antenne is om dit op te vangen, worden ze voor gek verklaard. Rusland is al vrij ver in metaphysics. Maar dit word in de westerse wereld niet als een wetenschappelijk veld gezien.

Carla Rus
Carla Rus
5 jaren geleden

Deze theorie van Penrose, namelijk dat ons bewustzijn niet alleen door complexe neuronale netweren, maar ook door de kwantumfysica verklaard Zou kunnen worden, strookt volledig met de klinische fenomenen die ik als traumatoloog/ psychiater tegen kom bij mijn clienten met een dissociatieve stoornis. Het werkingsmechanisme van dissociatie kan in mijn optiek allen verklaard worden vanuit kwantumfysische fenomenen. Non- liniaire wiskundige systemen dekken volgens mijn berekeningen en inzichten onvodoende het fenomeen dissociatie. Zie ook hoofstuk 9 en 10 van mijn hand in het boek ‘De wetende Getuige’ van orthopedagoog Anneke van Duin. Daarin heb ik ook een paragraaf staan met als titel’ Kwamtumfysica voor dummies’ (waar ik mijzelf ook toe reken) , waain de stelling dat kwamtumfysica alleen bij heel lage temperaturen werkzaam is, onderuit wordt gehaald. Ook onze MRI’s werken (deels) via de kwantunfysica.

Mogelijk staan we niet zover weg van een paradigmawisseling. De geschiedenis leert ons dat dit altijd veel verzet, angst en soms narcistische krenking van nog levende wetenschappers die hun sporen hebben verdiend gebaseerd op de voor ons bekende paradigma. Het laatste woord is er dus nog lang niet over gezegd!

x

Check Also

onderbewustzijn

Is jouw onderbewustzijn mateloos veel slimmer dan jij?

Wist je dat jouw onderbewustzijn ontelbaar veel ...

mondkapjes

Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

24
0
We lezen graag je reactie!x