Gezondheid

Monsanto nauw betrokken bij terugtrekken baanbrekende studie. In deze interne e-mails wordt alles onthuld

Help door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse chemiereus Monsanto was zelf nauw betrokken bij het terugtrekken van een onwelgevallige studie. Dat blijkt uit vrijgegeven e-mails.

In 2012 publiceerde de Franse wetenschapper Gilles-Éric Séralini een baanbrekende studie waaruit bleek dat ratten die genetisch gemodificeerd maïs aten, na verloop van tijd tumoren kregen en schade opliepen aan hun organen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De ratten kregen een streng dieet van NK603, een maïssoort die bestand is tegen onkruidverdelger Roundup.

400 dollar per uur

Na een storm van kritiek besloot het wetenschappelijke tijdschrift waarin het onderzoek was verschenen, Food and Chemical Toxicology, de studie terug te trekken.

Interne e-mails laten zien dat hoofdredacteur van het tijdschrift A. Wallace Hayes in 2012 als betaald adviseur voor Monsanto werkte.

Hayes kreeg maar liefst 400 dollar per uur en 3200 dollar per dag als externe adviseur van het chemiebedrijf.

Onder druk

De e-mails onthullen dat Monsanto het tijdschrift onder druk heeft gezet om het onderzoek van Séralini terug te trekken.

Tegenover de New York Times ontkent Hayes in alle toonaarden.

Een toxicoloog van het bedrijf schrijft in een interne memo dat hij ‘zijn relatie met de hoofdredacteur eind 2012 als hefboom heeft gebruikt’.

Banden

Ook leverde Monsanto ‘wetenschappelijke kritiek’ aan op de studie door ‘onafhankelijke experts’.

In de e-mails staan diverse voorbeelden van experts die kritiek hebben geuit op de studie én banden hebben met het bedrijf.

Macht

“We moeten voorkomen dat gesteld kan worden dat Monsanto haar macht heeft ingezet om deze studie te laten terugtrekken,” schrijft pr-medewerker Eric Sachs van Monsanto.

“Het is nu tijd voor ons netwerk van experts om hun bijdrage te leveren,” voegt hij toe.

[OneWorld]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Wanneer beginnen de rechtelijke procedures nou eens om Monsanto wereldwijd neer te halen en te verbieden om hun dodelijke gedrochten te verspreiden?

Justin
Justin
6 jaren geleden

Zouden ze die troep zelf ook eten? Trouwens als bekend/of bewezen is dat het dodelijk is dan zijn ze toch schuldig aan doodslag? Oppakken die lui en berechten , hopsakee achter de tralies.

Tijn
Tijn
6 jaren geleden

Dit is nogal oud nieuws. Dat onderzoek is toendertijd volledig onderuit gehaald en de onderzoeker volledig afgemaakt; dit werd breed uitgemeten in het nieuws. Vorig jaar heeft die onderzoeker, na lang procederen, alsnog zijn gelijk gehaald en zijn de onderzoeksresultaten erkend. Dat heeft het nieuws uiteraard niet gehaald. Resultaat: onderzoeker kom nooit meer ergens aan de bak en iedereen denkt dat die GMO mais onschuldig is. Beproefde methode.

luna
luna
6 jaren geleden

vieze ziektemakers die hele handel, zo ook toen Cargill ( heb dit van dichtbij meegemaakt)
nu ook de ” EIERAFFAIRE “, DAAR ZIT OOK EEN GROTE MONSANTO SMAAK AAN..

( ook het gelieg en gedraai met het drinkwater ( regio randstad) krijgt een vies smaakje, zelf drink ik al 30 jaar geen kraanwater meer, hoewel het drinkwater in Nederland 1 van de beste ter planeet is, drink ik toch liever een mineraaltje met platte bodem!)

Het kan zijn dat het allemaal wel ” meevalt ” met die eierzaak, maar ” ze ” wisten verleden jaar al dat er iets niet goed zat in die eier-industrie-wereld, we worden allemaal belazerd en voorgelogen en we moeten van die lui af die hier aan meedoen en hun voorgoed uitschakelen, maar … h o e ????

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x