Universum

Binnenste van de maan bevat enorme hoeveelheden water. Maar waar komt het vandaan?

Help mee door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van de Brown University in de VS zijn tot de ontdekking gekomen dat de maan veel meer water bevat dan gedacht.

Ze troffen grote waterreserves aan onder het maanoppervlak. Het eerste bewijs voor water op de maan werd pas tien jaar geleden gevonden.

Na het bestuderen van satellietgegevens kwam het onderzoeksteam tot de conclusie dat de mantel van de maan rijk aan water is.

Veel natter

Uit meetgegevens van de Indiase maansonde Chandrayaan-1 blijkt dat vrijwel alle afzettingen van explosief vulkanisme op de maan relatief rijk zijn aan water.

Dat wijst erop dat de mantel van de maan veel natter is dan altijd is aangenomen.

Het is onduidelijk of het water altijd in het gesteente aanwezig is geweest of dat het kort na de vorming van de maan is aangeleverd door inslagen van planetoïden en kometen.

Grote vraag

“Het blijft een grote vraag waar het water in het binnenste van de maan precies vandaan komt,” zei coauteur Shuai Li.

In 2008 ontdekte geoloog Alberto Saal van de Brown University sporen van water in vulkanische glasbolletjes die waren meegenomen door astronauten van de Apollo 15- en Apollo 17-missies.

Net zoveel

Na onderzoek bleken die net zoveel water te bevatten als basalt op aarde. Dat suggereert dat de mantel van de maan tenminste net zoveel water bevat als die van de aarde.

Onlangs werden er nog ‘oceanen aan water’ ontdekt in het binnenste van de aarde.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

[Brown]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ad Dral
Ad Dral
5 jaren geleden

De maan moeten we met rust laten. Want de maan is NIET van ons. Trouwens mars ook niet. De miljarden die uitgegeven worden aan ruimte programma’s kunnen we beter aan de aarde besteden. Dan is er nog hoop.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

Die vulkanische bolletjes onderzocht, die astronauten hadden meegenomen? ok, wel lastig als die daar helemaal niet geweest zijn. Geeft verder niks hoor, alles wat hier onderzocht wordt op bijvoorbeeld kanker dat pleuren ze morgen gewoon door je vreten heen. In het woord onzin staat zin…. dus het zal allemaal wel een doel hebben.

louis gieling
louis gieling
5 jaren geleden

Jeff, wellicht is het goed je medicijnen op tijd in te nemen.

Justin
Justin
5 jaren geleden

Gejat van de aarde.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

26
0
We lezen graag je reactie!x