Homepagina » Financieel » Europa moet uit de euro-val ontsnappen. Gouverneur van centrale bank komt met waarschuwing
We moeten toegeven dat de euro een vergissing is geweest. Gouverneur van centrale bank klapt uit de school

Europa moet uit de euro-val ontsnappen. Gouverneur van centrale bank komt met waarschuwing

EU-lidstaten zowel binnen als buiten de eurozone moeten toegeven dat de euro een strategische vergissing is geweest. Dat zegt gouverneur van de Hongaarse centrale bank Gyorgy Matolcsy in de Financial Times.

De Hongaarse overheid en centrale bank zeiden eerder al dat Hongarije zich niet moet aansluiten bij de euro op het moment dat de economie van het land sterk genoeg is.

Matolcsy waarschuwde dat het tijd is geworden voor Europa om ‘uit de euro-val te ontsnappen’.

Niet logisch

Er werd gezegd dat de euro de logische volgende stap was om West-Europa te verenigen. Maar een gemeenschappelijke Europese munt was helemaal niet logisch aangezien aan vrijwel geen van de voorwaarden werd voldaan, aldus Matolcsy.

Twintig jaar na de lancering van de euro ontbreken nog altijd de noodzakelijke pijlers van een succesvolle gemeenschappelijke munt, merkte hij op.

Denk daarbij aan een gemeenschappelijke staat, een budget dat ongeveer 15 tot 20 procent van het bbp van de eurozone omvat en een minister van Financiën voor de eurozone.

Verlaten

Matolcsy, die eerder dit jaar werd aangesteld als gouverneur van de centrale bank, zei dat lidstaten het recht moeten hebben om de komende decennia de eurozone te verlaten.

Hij zei ook dat het Verdrag van Maastricht, met daarin de voorwaarden om toe te kunnen treden tot de euro, herschreven moet worden.

[FT]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • salvar schreef:

  natuurlijk moet je uit BRUSSEL (eu).
  tegen de tijd dat ze in de eu wakker worden is het allang te laat de NWO gaat zijn intrede doen en willen ze in brussel ook natuurlijk .
  we wandelen met ons mobiel en kijken wat naar onze tv met nietszeggende programma,s.
  we babbelen of plaatsen iets op facebook om onze eenzaamheid te verdrijven.
  waar maken we ons eigenlijk ook druk het contact met anderen of de buitenwereld is allang weg.

  maar goed we moeten uit de eu.

  18 likes
  • ger schreef:

   EU is wat mij betreft een wankele constructie. Een licht broos fundament. De Euro heeft ons in
   dat opzicht alleen het betaal gemak in andere eurolanden gegeven, voor de rest is het maar
   een dure kwestie geworden voor ons allen ( behalve “die obersten der oberen” Ha! )
   Dus ben het mee eens, uit de EU, ik vindt het ook niks.

   11 likes
  • Jeff schreef:

   Ik denk wel dat je gelijk hebt, maar een NWO is gewoon ook nog ver weg. Dit omdat m.i. er teveel verdeeldheid onder de machten bestaat. Dan heb ik het natuurlijk over de deepstates en niet over een geschilletje tussen Trump en Un of zo.

   5 likes
 • Gezinusk schreef:

  De meesten wisten dit al maar Brussel gaat hier helemaal niks mee doen natuurlijk.

  22 likes
  • Silbereye schreef:

   Niet alleen Brussel maar ook Nederland laat het euro gezwel maar voortwoekeren, er zijn genoeg EU landen welke op voorhand deze munteenheid nooit hebben ingevoerd.
   Misschien is het wel opzet om als reden op een bepaald moment over te gaan op alleen digitaal geld, om zo veel zwartgeld stromen te traceren en daarna te elimineren.
   Toen jaren terug de rente op spaargeld zo goed als is komen te vervallen wat uiterst merkwaardig was/is in een kapitalistische samenbeleving stonden wij aan het begin van de ineenstorting van de EU.
   Zeer veel geld is nu onzichtbaar geworden opzet? lijkt er wel op.

   2 likes
 • Jeff schreef:

  Maar eigenlijk kan ie gewoon beter zeggen, dat de JSF nu eindelijk gebruikt kan worden om een gebouwtje in Brussel plat te gooien.

  18 likes
 • exegese schreef:

  Denk maar niet dat ze ook maar 1 land zo maar laten uitstappen. Kijk naar Engeland die in feite nog gewoon zijn eigen munt heeft maar zelfs aan de resterende verplichting niet kan ontsnappen. Het is een smerig en zeer gehaaid spelletje wat men speelt in Brussel, als ze je eenmaal in de tang hebben kom je daar niet makkelijk meer uit ! Ze blijven dreigen en etteren en als dat uiteindelijk niet helpt trachten ze je uit te kleden tot op het bot. Tuig van de richel, daar moet je geen zaken mee willen doen.

  13 likes
 • Rob schreef:

  Er is überhaupt geen sprake van ‘gezamelijk’ als er een centrale macht is die alles bepaalt. De euro is dan ook een machtsmiddel van Brussel om overal de controle over te nemen. Met individuele muntsoorten per land is dat niet mogelijk. Gezamelijk zou het zijn als bepaalde individuen van elk land gezamelijk aan tafel zouden zitten om bepaalde standaarden te bepalen. Omdat ieder land zijn eigen manier heeft zou dus ook elk land dat op zijn eigen manier in de praktijk moeten brengen. Een centraal machtsorgaan heeft daar helemaal niets mee te maken. Het feit dat ze in Brussel over ‘gezamelijk’ praten is dan ook een misleiding.

  5 likes
 • TACP schreef:

  Vind niemand het hier verdacht dat deze persoon met zo´n hoge functie heeft en deze uitspraak doet; zijn baan krijg je echt niet als jij het systeem echt schade wilt berokkenen. In de laatste zin van het stuk zegt hij ook nog dat het “Verdrag van Maastricht” herschreven moet worden, in plaats van dat het verdrag de prullenbak in moet. Deze man wilt duidelijk niet uit de EU, wat ook niet verassend is aangezien Hongarije ondanks hun kritiek maar wat graag die jaarlijkse miljaren aannemen. Nogmaals, hij zit niet op die positie omdat hij zogenaamd het beste voor heeft met de Hongaren; laat staan de mensheid op zich. Dit is politiek gezwam voor de bühne, net zoals die stoer doenerrij dat ze het IMF wel even uit het land gooien.

  2 likes
 • x

  Check Also

  huisarts

  Huisarts: ‘Een besmetting is iets totaal anders dan een positieve test’

  Gisterochtend zijn bij het RIVM ruim 1700 ...

  europa

  Europa heeft in 2025 afvalberg van 100.000 (!) ton windmolenwieken: ‘We zijn knettergek geworden’

  Amerika begraaft ze, en ook Europa heeft ...

  >