Natuur en Milieu

Monsterachtige supervulkaan in Italië staat op uitbarsten. Kunnen we een herhaling van Pompeii verwachten?

Help mee door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De kans dat de Italiaanse supervulkaan Campi Flegrei uitbarst neemt steeds verder toe, schrijven vulkanologen in Nature Communications.

Nieuwe aardbevingen verzwakken de aardkorst steeds verder, totdat een uitbarsting onvermijdelijk is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De supervulkaan is gelegen ten westen van Napels. Een uitbarsting kan verwoestende gevolgen hebben, aangezien er 500.000 mensen in de omgeving van de vulkaan wonen.

Vulkanische winter

Na aardbevingen in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig kwam de grond rond Campi Flegrei omhoog. Vijf tot 10 meter is genoeg voor de volgende uitbarsting, aldus de wetenschappers.

De supervulkaan barstte in 1538 voor het laatst uit. De eerste uitbarsting, zo’n 200.000 jaar geleden, veroorzaakte een vulkanische winter.

De tweede uitbarsting vond 39.000 jaar geleden plaats en was zo zwaar dat hij volgens sommigen heeft bijgedragen aan het uitsterven van de neanderthalers.

Kritiek stadium

De onderzoekers hebben de bodem rond Campi Flegrei bestudeerd en denken dat we een kritiek stadium naderen waarin de kans op een uitbarsting toeneemt.

“Het is van groot belang dat de autoriteiten hierop voorbereid zijn,” zei hoofdonderzoeker Christopher Kilburn in een verklaring.

Hele planeet

Het is onmogelijk om te voorspellen wanneer de supervulkaan precies uitbarst. Om die reden is het belangrijk dat onderzoekers de vulkaan nauwgezet in de gaten houden.

Een uitbarsting heeft de potentie om de hele planeet te beïnvloeden.

[MNN]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Maurice Pepels
Maurice Pepels
7 jaren geleden

Zou het niet zo kunnen zijn dat deze vulkaanuitbarsting in de hand gewerkt door walgelijke praktijken als het toepassen van Chemtrails icm HAARP-technologie (btw Angels don’t play HAARP 🙂 ) ?

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Volgens Michio Kaku ķunnen aliens dit soort rampen voorkomen.

Joke Jansen
Joke Jansen
7 jaren geleden

Onder de zee nabij Napels ligt er ook 1 en als die klapt dan is langs heel de mioddenlandse zee kust 1 groot ramp gebied, veelkans tot Turkijen toe.

rob
rob
7 jaren geleden

Monsterachtige vulkaan ? Uitbarsting…aardbevingen rampen is gewoon een prachtig natuurverschijnsel die bij deze aarde behoort . daar is niks verkeert mee,alleen mensen kunnen dit invullen in met monsterachtig , is het wel monsterachtig? Weet wel dat mensen monsterachtige dingen kunnen doen .maar de natuur nee die zit zo niet in elkaar…

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x