Homepagina » Buitenland » Tientallen Israëlische elite-militairen weigeren missies tegen onschuldige burgers
Tientallen Israëlische elite-militairen weigeren missies tegen onschuldige burgers

Tientallen Israëlische elite-militairen weigeren missies tegen onschuldige burgers

Tientallen oud-leden van een elite-eenheid van de Israëlische militaire inlichtingendienst weigeren nog langer deel te nemen aan missies tegen Palestijnen. De informatie die we verzamelen wordt gebruikt tegen onschuldige burgers, zo verklaren ze in een brief aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Jaalon.

De brief is door een Israëlische nieuwssite gepubliceerd. De militairen schrijven onder meer dat een aanzienlijk deel van de doelstellingen van de eenheid onschuldige mensen raakt die niets hebben te maken met enige militaire activiteiten. Volgens de briefschrijvers zijn ze voor de geheime dienst interessant om andere redenen, maar worden ze net zo goed behandeld als terroristen.

De 43 oud-leden, waaronder een majoor en twee commandanten, doen verder uit de doeken dat personeel geïnstrueerd werd om alle schadelijke details over het privéleven te melden zodat het eventueel gebruikt kon worden als chantagemiddel. De militairen beweren dat de informatie niet werd gebruikt door de staat, maar door individuele politici voor persoonlijke doeleinden.

“We kunnen niet met een schoon geweten in dit systeem dienen en de rechten van miljoenen mensen schaden,” staat in de brief. De informatie ‘brengt onschuldige mensen schade toe’ en wordt gebruikt om ‘de Palestijnse samenleving te ontwrichten’, aldus de oud-leden, die alle Israëlische soldaten oproepen hun stem te laten horen.

[Trouw, Haaretz]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Enkidoe schreef:

  Jammer dat de hamasmannen en vrouwen geen geweten hebben en maar blijven doorgaan met hun aanvallen en geweld.

  5 likes
  • Hendrik schreef:

   Waarom mag Israël wel bijdragen leveren aan het Eurovisiesongfestival en Palestina nooit? Wat heeft een land uit het Midden-Oosten trouwens met Europa te maken?

   Zie je hier ooit Palestijnse producten in de winkel liggen?

   Krijgen Palestijnen ooit de gelegenheid iets anders te laten zien dan wat we gebruikelijk te zien krijgen? Wie controleert de media?

   Als één meisje een dagboek in haar achterkamertje schrijft, dan moeten we dat eindeloos vaak horen en worden er talrijke boeken, musea en theatervoorstellingen aan haar geweid, maar krijgen de honderdduizenden, uitgeroeide Palestijnse kinderen ooit zo’n persoonlijk gezicht in onze media?

   16 likes
   • Nobel schreef:

    @Hendrik. Misschien een idee om het sonfestival in Gaza te houden, en dat Hamas gewoon iedere dag 100 raketten blijft afschieten op Israël.

    2 likes
    • Aardebewoner schreef:

     @ Nobel; Hamas vind burgerslachtoffers onder Israelische bevolking geweldig en onder de eigen bevolking nog veel beter want dan kunnen ze de media bespelen met zielige burgers die gewond zijn geraakt die de ziekenhuizen binnen gereden worden. Ik denk dat de meest eigenlijk acteurs zijn met lichte verwondingen. En om je opmerking om te keren waarom geen tapijtbombardement op de Gazastrip. dan doe je precies hetzelfde als Hamas met de burgers in Israel zou willen doen alleen heeft Hamas gelukkig lekker geen luchtmacht.

     3 likes
   • Marc schreef:

    Ik begrijp je boosheid en je verwoordt het ook goed. Het is frustrerend om te zien dat de Palestijnen in de media enkel worden neergezet als terroristen en zelfs agressoren.

    Als je kijkt naar de plaatjes in een boek van Dries van Agt zie je heel duidelijk hoe de Palestijnen steeds meer gebied verliezen en letterlijk tegen de muur worden gezet terwijl de knoop verder wordt dichtgetrokken. En een kat in het nauw…

    Het ligt natuurlijk allemaal wel wat genuanceerder, maar in deze zaak kies ik voor de underdog en neem ik het op voor de mensen die gevangen zijn in hun eigen land.

    2 likes
    • Hendrik schreef:

     Je bedoelt dat jij “boos” en “gefrustreerd” bent? Ik ervaar geen van beide. Het is gewoon leuk om informatie te verzamelen en weer te geven, zo goed en zo kwaad als dat kan. Woorden kunnen weliswaar emoties oproepen, maar daar is weinig aan te doen. Taal blijft een beperkt hulpmiddel en ervaringen omzetten in woorden is altijd een ingewikkelde taak. Evengoed wel leuk om te proberen.

     Even voor de goede orde: voor mij bestaat er geen “ik” dat moet wedijveren met een “jij” en dat geleerd heeft zich aangesproken te moeten voelen, ook al is dat de gebruikelijke, emotionele onvolwassenheid waar altijd veel ruimte voor is. Emoties zijn er maar hebben op zich geen inherente, vaste betekenis en emoties geven zeker niet het recht om actie te ondernemen. Een recente peiling op deze site geeft aan dat de mensen inzien dat deze “realiteit” virtueel is, conform nieuwe inzichten, laat staan wat onze emoties en ervaringen dan nog zijn :-).

     Dit is een poging om een ervaringswereld weer te geven die wellicht heel anders is dan wat men verwacht. Mag iemand iets ervaren dat onbegrijpelijk is?

     1 likes
  • Hendrik schreef:

   De autochtone bevolking van Palestina is altijd de grote boeman en zij zijn de “terroristen” want dat past prima in het door zionisten gretig verspreide idee dat moslims (en vooral ook christenen in dit geval) altijd alleen maar terroristen zijn en zij mogen zich totaal niet verzetten tegen de bezetting van het land dat al eeuwenlang door hun voorouders wordt bewoond.

   Het is boeiend om te zien hoe goed zionisten het voor elkaar hebben gekregen om altijd maar weer te worden gezien als de good guy, ondanks de talrijke schendingen van mensenrechten en ondanks de compleet illegale bezetting van een gebied waar al eeuwenlang andere bevolkingsgroepen wonen. Je hoort ook nooit iets over de Joodse terreurgroepen die in de begintijd 500 Palestijnse dorpen van de kaart hebben geveegd. Dat ging er niet bepaald zachtzinnig aan toe. Die terreurgroepen zijn nu opgenomen in het Israëlische leger of andere overheidsinstanties die er oppervlakkig bekeken zo beschaafd en democratisch uitzien omdat ze over keurige uniformen en modern uitziend materiaal beschikken. De hoeveelheid financiële en technologische steun die ze jaarlijks vanuit Washington ontvangen is gigantisch groot. Een land als Palestina – of wat er nog van over is – krijgt ook niet de kans noch de mogelijkheden met iets anders voor de dag te komen dan met primitief ogende “terreur”. Wat wil je ook als de infrastructuur van je land vernield is en je alleen maar bezig bent met overleven?

   Toen Nederlanders zich verzetten tegen de bezetting van wat zij als hun land beschouwden werden zij door de bezetter ook weggezet als “terroristen”. Het is zo simplistisch.

   13 likes
   • Aardebewoner schreef:

    Och er zijn zoveel landen met geweld ontstaan. Israel is zeker geen heilig boontje. Veel buren van Israel zijn afschuwelijke dictaturen waar het leven veel en veel beroerder is. In Israel kunnen Arabieren ook in relatieve vrijheid leven. En Gaza is een landje dat is gegijzeld door HAMAS die de burgerbevolking als schild gebruitk om raketten af te schieten en daarna mensen op het dak drijft vanwaar de raketten werden afgeschoten. Als er dan vrouwen en kinderen omkomen dan de zieligheidskaart uitspelen. Ben die achterbakse terroristen van Hamas best wel zat. En nee Israel is geen heilig boontje maar heilige boontjeslanden overleven daar niet. Israel heeft van een achtergebleven stof en steenland er een modern, groen en beschaafd land van gemaakt en nu hebben de Arabieren natuurlijk nijd en willen het land afpakken. En net wat ik zeg er zijn weinig landen zonder geweld ontstaan dus waar zeikt men nog over. Oh ja de Arabieren die we wonen hoeven niet eens in dienst.

    8 likes
    • nour schreef:

     Yebamoth 63a. Een Jood mag een drie jaar oud meisje trouwen (specifiek, drie jaar “en een dag” oud). Sanhedrin 55b. Een Jood mag seks hebben met een kind, zolang als het kind jonger is dan negen jaar oud. Sanhedrin 54b. “Als een volwassen man geslachtsgemeenschap heeft met een klein meisje, is het niets.” Kethuboth 11b.

     0 likes
  • flardinga schreef:

   Ik schrijf onder mijn echte naam al jarenlang brieven voor de Vlaamse tak van Amnesty maar zonder lid te zijn van AI, omdat ik soms voor de straf ben die Amnesty in zijn geheel zou willen afschaffen en omdat ik zoveel mogelijk onafhankelijk wil blijven, ik schrijf dus soms voor Joodse,Christelijke,Islamitische, vrouwen,homosexuele, ongelovige,kinderen brieven en soms zijn er mensen met gewetensproblemen bij en dat zijn soms Moslims, hoe zo zouden zij geen geweten hebben, zijn het in uw ogen geen mensen dan?
   Om u een tip te geven, beluister eens Dr.Hanan Ashrawi een Christelijke Palestijnse of beluister Dr. Barghouti ook een Palestijns dokter op youtube, u heeft een verkeerd beeld van het Palestijnse volk, vriendelijke groet naar u!

   0 likes
 • exegese schreef:

  Tsja, zelfs bij de totaal gehersenspoelde Israëlische elite-eenheid begint het geweten te knagen. Dat spreekt toch boekdelen, niet waar ?

  19 likes
  • Nobel schreef:

   @exegese. Je kan het ook zien als: “In een democratie mag je zeggen en vinden wat je wilt”
   In Gaza worden mensen die zich openlijk uitspreken tegen Hamas op een plein publiekelijk geëxecuteerd.

   6 likes
 • Faith schreef:

  Geweldig! Zo’n daad van verzet zet pas echt zoden aan de dijk! Dat dit maar snel door andere militairen in de hele wereld opgepikt gaat worden. Hotlips Hennis kwam van de week met de boodschap dat ze weer schietschijven nodig heeft. Wat kost dat weer? En wij maar bezuinigen. Het is nergens voor nodig, net zoals al die oorlogen totaal zinloos en overbodig zijn. En in het achterhoofd dat je 15 jaar gevangenisstraf kan krijgen als je weigert, hoe laf ben je dan, is het nog dwangarbeid ook. En het levert je niets op, alleen in de meeste gevallen lichamelijke maar zeker altijd psychische schade op. Opgesodemieterd met dat stelletje psychopaten.

  18 likes
 • Emile schreef:

  We lezen dat Hamas op een gegeven moment 800 raketten heeft afgevuurd op Israel en daarbij sneuvelt dan 1 Israelier , tja, dan krijg je actie-reactie en zie daar, Israel heeft dan een vrijbriefje om gloednieuwe made in America wapens af te vuren op Gaza en daarbij lieten tot nu toe wat, 1500 Palestijnen het leven.
  Hamas weet dat dat gaat gebeuren want dat gebeurde in 2006 (volgens mij) ook, toen sneuvelden er uiteindelijk rond de 1400 palestijnen waarvan 400 kinderen, exact hetzelfde zien we nu weer.
  Je kan zeggen dat het wanhoopsdaden zijn van Hamas maar ze moeten toch weten dat het westen ze nooit te hulp zal schieten en Iran etc.. houden zich eigenlijk ook altijd op de achtergrond.
  De Palestijnen zullen nooit de sympathie krijgen van westerse landen, sinds de oprichting van de Ghetto Gaza niet , in 2006 niet en waarom zou dat nu wel zo zijn in 2014, ik begrijp de zielige aanvallen van Hamas niet , 3 joden dood door 1400 raketten, tja, wat zijn dat voor projectielen, het zijn letterlijk proppenschieters, niks meer dan dat, maar je krijgt Hell-Fire missiles terug die direct een flatgebouw platleggen, wellicht dat het palestijnse volk hun eigen Hamas maar eerst eens ter verantwoording moet roepen om niet constant dit soort zinloze aanvallen uit te voeren waarbij niemand geraakt word maar andersom wel, je word als burger toch moedeloos van het waardeloze optreden van je eigen “leger” .
  En wellicht is Hamas gecreeerd door Israel zelf wat ook wel eens word geopperd maar dan juist moet je met een miljoen Gaza burgers dat de kop indrukken, statistisch en tactisch gezien slaat het nergens op wat Hamas doet, ze bewerkstelligen helemaal niks, ik kan me voorstellen dat je als Israelische soldaat denkt , waar gaat dit over, niemand van ons sterft daadwerkelijk en ik moet een hospital bombarderen, gaat dus puur om etnische zuivering lijkt me, ik ben trouwens bang dat het maar om een klein groepje soldaten gaat die het er moeilijk mee hebben.

  Tja, de joden zijn bezig met untermenschen te bestrijden, ze blijven maar lebensraum creeeren en ze hebben een ghetto gecreeerd voor die untermenschen, en ze zien zichzelf als het enige ware volk van god (ubermenschen) waar hebben we die termen eerder gehoord, het bevreemd mij tot op de dag van vandaag hoe het mogelijk is dat een volk pakweg twee jaar (1948) na hun eigen genocide exact hetzelfde kan doen met een inheemse bevolking in Palestina dan de Nazi’s met hen hebben gedaan, het is alsof ze het hebben afgekeken en er al 65 jaar naar handelen, dit is dan ook de enige reden waarom het westen zich er niet mee durft te bemoeien, dan krijgen we de Guilt trip weer !!, maar die sympathie brokkelt steeds meer af, history repeats itself !!

  1 likes
  • Nobel schreef:

   @Emile. Hoe komt het dat er maar zo weinig Israëliers zijn omgekomen? omdat Israël zijn burgers beschermt. Dit is een officiele verklaring van een Hamas leider:

   Hamas parlementslid Fathi Hammad verklaarde bij de vorige oorlog tussen Hamas en Israël op de officiële Hamas-televisie:

   “Wij gebruiken vrouwen en kinderen als menselijk schild. De zionisten weten
   niet dat het Palestijnse volk methoden van dood en het opzoeken van de dood
   hebben ontwikkeld.

   De dood is ons middel. Daarom gebruiken wij ouderen, vrouwen en
   kinderen als menselijk schild. Zij doen het fantastisch.

   Wij houden zo van de dood, zoals de Zionisten van leven houden.”

   Zegt dit niet genoeg? ze willen juist veel burger slachtoffers, daar komen ze mee in het nieuws.

   3 likes
   • Aardebewoner schreef:

    Precies Hamas wil veel burgerslachtoffers onder de bevolking van Gaza en Hamas schiet het liefst als achterbakse ratten raketten af vanaf daken van scholen en ziekenhuizen en jaagt zelfs mensen het dak op om af te laten slachten door een eventuele bom van Israel. Echter Israel trapt er neit altijd in en schiet dan vaak niet. Ik vond het smullen toen het huis van een Hamaskopstuk hania in gruzelementen werd gebombardeerd terwijl hij lekker ver van het frotn zat uit te buiken bij een dikke volgevreten sjeik in Qatar met een hele dikke kop. Boodscsh blijf maar lekker daar met je babbels.

    2 likes
  • Aardebewoner schreef:

   HAMAS verschuild zich na het afschieten onder de burgerbevolking en wil zoveel mogelijk slachtoffers om de media te bespelen en Israel in een kwaad daglicht te zetten. Israel moet zich ook nooit terugtrekken van de Golanhoogte en de Westbank. Alleen gekke Henkieland zou dat doen en dan schieten die verraderlijke terroristen van HAMAS raketten van de Westbank. Er is een gezegde vertrouw nooit een Arabier heeft opgang. Dat midden oosten is een slangenkuil en daar is geen plaats voor gekke Henkie want dat wordt verzwolgen (Nederland zou verzwolgen worden want dat is gekke Henkieland).

   3 likes
 • ibrahim schreef:

  Geweldig dat wel maar het had meer impact gehad als het was gedaan door active-leden, maar ondanks dat is het natuurlijk geweldig dat er ook in dit partij schapen over de dam beginnen te springen…;)

  7 likes
 • Faith schreef:

  De joden zijn bezig met untermenschen te bestrijden? Het is de schaduwregering in de U.S. die de hele wereld domineren. En ze hebben overal hun vetbetaalde poppetjes zitten, anders was het onmogelijk. Hetzelfde clubje dat de MH17 naar beneden heeft gehaald. Het is ook hetzelfde clubje wat de hele wereld doelbewust in de angstgreep en arm houdt. Daar valt nl. veel aan te verdienen en ze vinden daardoor dat ze boven de mensheid staan. Ze worden dan ook overal eervol onthaald en als koningen behandeld. Het is net een achterlijke droomstaat waar we in leven want in mijn nachtelijke droomstaat is het beter toeven.
  @Ibrahiim: over openlijk spijt betuigen en wroeging: die militairen in Israel, al die jonge mensen zijn daar allemaal opgegroeid met oorlog en een eenzijdige waarheid, de waarheid vanuit de U.S. Bovendien moeten alle jongens en meisjes verplicht in dienst in Israel maar ze weten amper wat ze doen. Die voeren domweg orders van boven uit, verplicht dus. Hoeveel jonge mensen je daar zonder armen, benen en andere lichamelijke verminkingen ziet is schrikbarend. Over de psychische schade maar te zwijgen. Die generatie is alvast verloren, je snapt niet waarom ze zo vechten voor nog een stuk land erbij. Het is werk van gekken die in zwaar bewaakte geriatrische inrichtingen horen.

  0 likes
  • Aardebewoner schreef:

   @ Faith:

   En waarom moeten alle jongens en meiden in dienst is Israel. Omdat er nogal wat Arabische landen zijn die dat kleine landje geen bestaansrecht gunnen. Die willen Israel kapot maken en omdat men in de 2 e wereldoorlog 6 miljoen joden heeft vermoord hebben ze er geen zin in om weer afgeslacht te worden. En dat gezeik dat Israel met geweld is ontstaan is ook zo zeikerig want vele landen zijn door geweld ontstaan. (kijk India en Pakistan na de onafhankelijkheid, kijk naar Indonesie). Och ja joden krijgen toch altijd overal de schuld van omdat er nogal wat slimme en beidehande mensen bij zijn en dat kunnen mensen niet hebben. Och en is het nu niet in de mode om Israel te demoniseren ? Ga maar eens onderzoeken wat HAMAS of ISIS voor “gezellige” clubs is. Israel is zeker geen heigl boontje maar (schijn)heilige boontjeslansden overleven niet in die achterbakse grotendeells Arabische midden oosten.
   Dat is een slangenkuill waar je “streetwise” moet zijn. Er zijn nogal wat volgevreten sjeiks (van bijvoorbeeld Qatar) die als hobby hebben om terroristen te financieren om hun hobby joodje pesten te doen. En dan aan de zijlijn gniffelend kijken hoe de media op Israel reageren. Zelf sponsoren ze als hobby de Arabische hielenlikkerzender Al Jazeera. De arabische leiders zijn slangen met allerlei achterbakse spelletjes.

   3 likes
   • Nona schreef:

    Jouw mening is enkel onderbouwd , door uw vooroordelen jegens het Arabisch volk , u bent duidelijk rascistisch aangelegd. Israël heeft Palestina decennia lang geterroriseerd , lang voordat Hamas bestond , of je dit nu graag hoort of niet .

    1 likes
    • Aardebewoner schreef:

     Andersom ook. Een deel van de Palestijnse mensen heeft de mensen in Israel getorriseerd vaak gesponsord met fondsen van rijke oliesjeiks die achterover leunden om te kijken hoe radeloze Palestijnen hele domme dingen gaan doen (of gingen doen) . En ja Israel is ook deels door geweld tot stand gekomen. Welk land niet eigenlijk ? Met de Sinai erbij had het land groter kunnen zijn. Sinai is verlaten door Israel in ruil voor vrede met Egypte. Ik vermoed dat het gebied onder Israelisch bewind er een stuk groener en produktiever had uitgezien (meer bomen en meer landbouw, meer creatieve activtiteit) na 40 jaar. Israeliers hebben veel daadkracht en kennis om vooruit te gaan. Arabieren zijn volgens mij een beetje blijven hangen en laten liever buitenlanders dat soort werk doen (infra, irrigatie, waterbeheer, bosaanplant). Wie legt de metro in Mekka aan ? Antwoord deel Hollanders die moslim zijn geworden (dat moest namelijk) .

     2 likes
    • Aardebewoner schreef:

     Nee niet racistisch dat is een kreet die nergens op slaat Arabieren zijn namelijk geen ras. Joden ook niet overigens. Ik vind de moslimfundamentalistische tak van de Arabische cultuur een achterlijke gewelddadige cultuur. Niet mijn smaak.

     1 likes
   • Faith schreef:

    Ik demoniseer de Israeli’s niet, het zijn mensen net zoals wij, ook die militairen, die gewoon een normaal leven willen leiden, net als de arabieren daar. Net als in de Oekraine, de rebellen, het zijn gewoon de groenteboer, de bakker, de slager en de schoenmaker met hun zonen. Het gewone volk is altijd de dupe, hier ook. Kijk hoe wij ervoor staan, en in Spanje, Italië, Portugal, Engeland, overal is het gewone volk de dupe. Overal armoe. Ik heb geen kinderen dus dat scheelt een hoop zorgen, ik red me wel en kijk met verbazing hoe vele mensen uitgeknepen worden, zich een breuk werken om de touwtjes aan elkaar te knopen en nog steeds armoe, werkeloosheid door leugens, alles wordt duurder, we moeten steeds meer kopen, reclames, trends, hypes, neppe dure opleidingen die de jeugd volgt waar ze dan blijkt erna, niets mee kunnen en maar kopen kopen kopen. En dan natuurlijk televisie kijken, die schermen worden steeds groter, steeds prominenter in beeld, de Leugen. Lekker suf en naiief blijven. En Hotlips Hennis is een leuke vrouw op het eerste gezicht maar als iemand mijn type niet is ben ik daar snel op uitgekeken. Naast oorlogen om eigen gewin, waar wij ook nog eens ongewild in investeren, ook dat nog, is die rechtse kliek ook aan bovengenoemde idioterie schuldig.

    0 likes
 • S0M30N3 schreef:

  Aan de ene kant ben ik blij dat zelfs dit soort mensen zelf kunnen denken, maarjah wie zegt dat het waar is..

  3 likes
 • ibrahim schreef:

  Geweldig dat wel maar het had meer impact gehad als het was gedaan door active-leden, maar ondanks dat is het natuurlijk geweldig dat er ook in dit partij schapen over de dam beginnen te springen…;)
  Jammer dat dit openlijk uiten van spijt en wroeging pas komt nadat Een Europese Parlementaire delegatie Israël beschuldigd van het plegen van genocide. Tsja….

  2 likes
 • hicco schreef:

  Weigerde Hamas maar ook met hun daden tegen hun eigen bevolking en Israël.

  2 likes
 • Henkie schreef:

  Tja de complot theoristen van deze site laten wederom hun nazi kant zien. Juist nazi kant of beter middeleeuswse bloedlegenden van moslim en christeklijke boekjes.
  Van de 43 zogenaamde ondertekenaars / weigerachtigen, waren er slechts 30 in de eenheid. – van die 30 waren er welgeteld 4 bij de eenheid die afluistert en 2 die betrokken waren bij de laatste opeartie.
  Kortom eeerst weten waar het over gaat, dan je bronnen natrekken en dan pas nazi-achtige ‘joden zijn slecht en woillen de wereld overbnmene, a la protocillen van zion- onzin gaan bleren.Ik denk dat vele van de reagreerders veel overeenmosten met schilderswijk tuig hebben. die geloven ook in een joods komplot. Bah

  0 likes
 • x

  Check Also

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  cannabis

  Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

  In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

  >