Homepagina » Bewustzijn » Het mysterie rond bewustzijn ontrafeld. Draait het allemaal om vibraties?
Het mysterie rond bewustzijn ontrafeld. Draait het allemaal om vibraties?

Het mysterie rond bewustzijn ontrafeld. Draait het allemaal om vibraties?

Waarom is mijn bewustzijn hier en het jouwe daar? Waarom is het universum voor elk van ons in tweeën gespleten, in een waarnemer en een oneindigheid aan objecten? Waarom staan we stuk voor stuk centraal in onze eigen ervaring? Waarom hebben sommige dingen bewustzijn en andere niet?

Deze vragen hebben allemaal betrekking op het lichaam-geestprobleem, dat gaat over de ogenschijnlijk onverklaarbare wisselwerking tussen de onstoffelijke geest en het stoffelijke lichaam.

In het afgelopen decennium hebben Tam Hunt en Jonathan Schooler van de Universiteit van Californië – Santa Barbara gewerkt aan een resonantietheorie van bewustzijn.

Trillingen

Zij suggereren dat resonantie, trilling dus, de kern vormt van zowel menselijk en dierlijk bewustzijn als de fysieke realiteit in het algemeen.

Alle dingen in ons universum bewegen continu, ze trillen of vibreren. Zelfs objecten die niet lijken te bewegen trillen en resoneren, op verschillende frequenties.

Uiteindelijk bestaat alle materie uit vibraties. De hele natuur trilt, aldus Hunt.

Hij merkt op dat er iets opvallends gebeurt als twee trillende dingen bij elkaar worden gebracht. Ze gaan uiteindelijk op dezelfde frequentie trillen, vaak op mysterieuze wijze.

Zelforganisatie

Dit fenomeen wordt ook wel spontane zelforganisatie genoemd.

Het bestuderen van resonantie biedt diepe inzichten in de aard van bewustzijn en het universum als geheel.

De theorie van Hunt en Schooler suggereert dat alle dingen om ons heen – van elektronen tot atomen en moleculen en van bacteriën tot muizen, vleermuizen en ratten – op zijn minst een beetje bewustzijn bezitten.

Panpsychisme

Dit begrip, panpsychisme geheten, wordt door steeds meer onderzoekers geaccepteerd.

De theorie stelt dat bewustzijn niet is ontstaan tijdens de evolutie, maar altijd geassocieerd is met materie en andersom.

Een elektron of atoom heeft bijvoorbeeld een piepklein beetje bewustzijn. Daarbij geldt: hoe complexer de materie, hoe meer bewustzijn.

Stap verder

Mensen en zoogdieren beschikken over een grootschalig bewustzijn.

Je kunt nog een stap verder gaan. Vuurvliegjes die een groep vormen, geven op hetzelfde moment licht. Ze synchroniseren hun gedrag en neigen richting zelforganisatie, waarbij grootschalige bewuste entiteiten ontstaan; een soort groepsbewustzijn.

[The Conversation]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • densie schreef:

  misschien een tip, iedereen is daar vrij in…

  heel, heel veel antroposofie lezen….wordt t vanzelf duidelijk en helder…

  namaste

  6 likes
 • onbekend schreef:

  Een elektron of atoom heeft bijvoorbeeld een piepklein beetje bewustzijn. Daarbij geldt: hoe complexer de materie, hoe meer bewustzijn. Dit ruikt naar racisme en Indiaas kastenstelsel.

  2 likes
  • Jay schreef:

   Ik hoop maar dat dit sarcastisch bedoelt is…. (zo niet: mensen worden moe van dat soort geleuter. Maar vooruit; we geven de posistrons wel een roetveegje.. Een elektron wordt immers met de kleur zwart aangeduid…. ivm met negatieve lading.) 😉

   7 likes
  • bert maathuis schreef:

   Hoe trek je deze conclusie “Dit ruikt naar racisme en Indiaas kastenstelsel.” (in reactie op: “hoe complexer de materie, hoe meer bewustzijn.”), NN?
   Hoe ziet die samenhang er uit?

   1 likes
   • Caesar Lion Cachet schreef:

    LS…

    Over het racisme van Rudolf Steiner maar niet te spreken !

    4 likes
   • onbekend schreef:

    Daarbij geldt: hoe complexer de materie, hoe meer bewustzijn.
    Hiermee bedoel ik, dat het ‘bewustzijn’ los staat van de hersenenontwikkeling.
    Een musicus heeft niet méér of minder bewustzijn dan een wiskundige. Een kat niet méér of minder dan een mens. Of een zwarte (of moet ik zeggen een bruine) niet méér of minder dan een blanke, een Indiaan, een Chinees enzovoort.

    1 likes
 • eksegese schreef:

  Dat alles een eigen frequentie heeft is oude koek en verklaart helemaal niets. Het artikel gaat dus helemaal nergens over.

  8 likes
 • Pascal schreef:

  was al bekend bij onze verre voorouders !!! Alles over geluid en resonatie >
  Michael Tellinger
  https://youtu.be/XZLv2WT84CI

  4 likes
  • thomass30 schreef:

   ‘De Boodschap van Water’ van Masaru Emoto

   Dit boek heb ik ergens liggen thuis en is ook interessant. Gaat over de invloed van geluid, gedachten, intenties, gevoelens en emoties op water, dus ik haak even aan.

   ‘Onze gevoelens, emoties en intenties zijn vormen van energie, trillingen, die invloed uitoefenen op de materie, in positieve dan wel negatieve zin.’

   3 likes
 • johan den haag schreef:

  Ik denk dat Tesla ook een en ander zei. Ik lees daar niks over in dit stuk

  5 likes
 • Arwijn schreef:

  Deze theorie klopt. Bewustzijn troont op de materie. Het is als een extra-dimensionaal effect dat zich inmengt met leven na mate er een cumulatieve groei in complexe structuren ontstaat. Begrijp dat we in ons bewustzijn zijn begrenst aan onze eigen zintuigen en innerlijke ervaringen, en door ons redeneren neigen we vaak datgene wat we niet goed begrijpen te negeren in onze inschattingen.

  2 likes
 • elisabethje schreef:

  Moet je maar eens bedenken hoezeer het stralingsveld van gsm en zoveel meer die resonantie beïnvloed! En niet alleen straling, ook voeding, lucht, licht, eigenlijk alles heeft invloed op dat trillingsveld. Onze natuurlijke frequentie is volledig verstoord, en daarom worden we ziek, depressief, angstig enzovoorts.

  3 likes
 • Jaya schreef:

  Trillingen en stralingen vanuit de oerknal vormen de gehele schepping.

  1 likes
 • Borsthaar schreef:

  en weet dat jij dat atoom bent

  0 likes
 • x

  Check Also

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  >