Homepagina » Natuur en Milieu » Tientallen gemeenten negeren gasverbod. Hoogleraar legt uit waarom dat er in de toekomst nog véél meer zullen worden
gemeenten

Tientallen gemeenten negeren gasverbod. Hoogleraar legt uit waarom dat er in de toekomst nog véél meer zullen worden

Minstens 39 gemeenten sluiten nieuwbouwwoningen toch gewoon aan op het gasnet, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.

In principe geldt sinds 1 juli 2018 het zogeheten aardgasverbod, maar veel gemeenten maken daar een uitzondering op.

Die uitzonderingen variëren van enkele woningen tot hele woonwijken. In sommige gevallen is een hele gemeente als uitzonderingsgebied aangewezen.

Veel te vroeg

De reden: vaak dreigen nieuwbouwprojecten onbetaalbaar te worden als ze géén gasaansluiting krijgen.

Daarnaast zijn er voorbeelden waarbij er simpelweg geen alternatieven zijn.

“Bij warmtenetten wordt vaak overtollige warmte van industrie of afvalverbrandingsinstallaties gebruikt,” reageert hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven tegenover BNR.

“Als die bronnen ontbreken, houdt het snel op,” aldus Smeulders, die zegt dat het veel te vroeg is om huizen van het gasnet te halen.

Bewuste keuze

Eén van de gemeenten die nieuwe huizen gewoon op het gasnet aansluit, is De Wolden.

“Een bewuste keuze,” zei wethouder Gerrie Hempen. “We moeten niet van het gas af.”

De gemeente is van plan om op den duur over te gaan op groen gas, dat gewonnen moet worden uit bijvoorbeeld afvalstromen van vergisters en afvalverwerkers.

Véél meer

Hoogleraar Smeulders vindt het juist goed dat de gemeente het gasverbod negeert.

Hij voorspelt dat in de toekomst véél meer gemeenten dit gaan doen.

“Groen gas is veel goedkoper dan elektrificeren,” zei hij.

[BNR, Cobouw]


Vond je deze informatie interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. De schoonste brandstof is gewoon gas maar er zijn betweters en doordrammers die de Nederlandse bevolking op kosten willen jagen zo blijkt maar weer eens . Eindelijk hoor je eens verstandige verhalen van gemeenten ipv al die zogenaamde futoristische verhalen die we steeds om de oren geslingerd krijgen dat word ik onderhand behoorlijk zat . Vooral de D66 aanhang heeft hier een handje van om alles mooier voor te stellen als dat het in werkelijkheid is en de media loopt er gretig achteraan . Of dat gas nu uit de Noordzee komt of uit Rusland maakt geen zier uit , who care . We hebben het gezeik al met windmolens al gehad en met zonnepanelen wat achteraf ook niet het ei van Columbus is dus whats next . Als je bang bent voor het milieu of whatever ga dan eens naar de psychiater en als niks helpt hang jezelf op of zo maar maak geen hele bevolkingsgroepen gek met je milieu gezeik steeds maar weer .

  32 likes
 2. Het hele idee om alle woningen in Nederland van het gas te halen is alleen te omschrijven als krankzinnig. De kosten daarvan zijn astronomisch, het (ondergrondse) electriciteitsnet in Nederland is op dit moment volledig ongeschikt voor electrische verwarming van zoveel woningen, de leidingen onder de grond zullen roodgloeiend worden. Verder worden woonwijken onleefbaar als daar vele honderden warmtepompen 24/7 staan te brommen.

  9 likes
 3. Over welke gemeentes hebben we het? Wel goed om dat te weten, denk ik, in verband met de keuze waar wel of niet te gaan wonen.

  7 likes
 4. Het zijn voornamelijk kleine gemeentes, ik dacht in Drente en Gronigen. Technisch niet haalbaar en te duur.
  Technisch niet haalbaar en te duur in kleine gemeentes, nu even wachten op Amsterdam, Rotterdam, Utrecht hoe die denken dit te gaan realiseren, voorlopig niet haalbaar en te duur.
  Kortom het lost zich zelf op. Iedereen blijft aan het gas, let maar op.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

aardgasvrij

Aardgasvrij Amsterdam kost 65 (!) miljard: ‘Stille roof’. Drie keer raden wie de rekening krijgt

Amsterdam wil in 2040 alle huizen van ...

warmtenet

Warmtenet of warmtepomp? ‘Je doet er hier 250 jaar over om de investering terug te verdienen!’

Uit een haalbaarheidsstudie die woningcorporaties en warmteleveranciers ...