Universum

Mysterieus Transneptunisch object komt ons zonnestelsel binnen

Help ons door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Transneptunisch object is uit zijn baan geschoten en komt steeds dichter bij ons in de buurt.

Het object, 2010 WG9, zal niet in de buurt van de zon komen waardoor zijn ijzige oppervlak goed bewaard blijft.

Dr. David Rabinowitz omschreef het object uit de Oortwolk als een heilige graal der planetaire wetenschappen. De Oortwolk is vermoedelijk een overblijfsel van het vroege zonnestelsel.

Kleurfilters

Meestal zijn het kometen die uit de Oortwolk worden getrokken. Het observeren van kometen is echter bijzonder lastig. Ze worden omgeven door stof- en gaswolken en komen dicht in de buurt van de zon.

Sterrenkundigen van de Yale-universiteit hebben 2010 WG9 twee jaar lang bestudeerd. Ze gebruikten kleurfilters voor blauw, zichtbaar, rood en infrarood licht. Ze zagen dat de kleur van het object in een tijdsbestek van enkele dagen varieerde. Volgens Rabinowitz weten de astronomen nog niet precies wat de kleurverschillen betekenen.

Trage rotatie

Rabinowitz merkte verder op dat 2010 WG9 een ongewoon trage rotatie heeft. De meeste Transneptunische objecten voltooien om de paar uur een rotatie, terwijl 2010 WG9 11 dagen nodig heeft voor een omwenteling.

Mogelijk maakt 2010 WG9 deel uit van een binair systeem. Rabinowitz wil het object nu gaan bestuderen met grotere telescopen. “Er is nog maar heel weinig bekend over de Oortwolk,” zei hij. “Door een pas gearriveerd lid tot in detail te bestuderen kunnen we meer te weten komen over deze mysterieuze wolk.”

Bron: Universetoday.com Foto: ESO

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
lauke
lauke
9 jaren geleden

Eris en sedna vallen hier ook onder, SDO , eris word ook vaak verkeerd aangezien voor planeet x, valt nog veel te onderzoeken in de oortwolk,, onze eigen plutino s

Lampje
Lampje
9 jaren geleden

[quote name=”lauke”]Eris en sedna vallen hier ook onder, SDO , eris word ook vaak verkeerd aangezien voor planeet x, valt nog veel te onderzoeken in de oortwolk,, onze eigen plutino s[/quote]
SDO?Is een sataliet.http://sdo.gsfc.nasa.gov/

lauke
lauke
9 jaren geleden

[quote name=”Lampje”][quote name=”lauke”]Eris en sedna vallen hier ook onder, SDO , eris word ook vaak verkeerd aangezien voor planeet x, valt nog veel te onderzoeken in de oortwolk,, onze eigen plutino s[/quote]
SDO?Is een sataliet.http://sdo.gsfc.nasa.gov/%5B/quote%5D
Nee SDO betekend (scatterd disk object) dat zijn planetoiden in de buiteste regionen van ons stelsel in de oortwolk waarvan hun omlooptijd rond de zon minstens 300 jaar is , ERIS is de grootste op moment van die groep, als zulke (dwerg) planeten dicht bij elkaar komen wil het wel eens zijn dat hun banen veranderen i.v.b. met hun zwaartekracht

Lampje
Lampje
9 jaren geleden

[quote name=”lauke”][quote name=”Lampje”][quote name=”lauke”]Eris en sedna vallen hier ook onder, SDO , eris word ook vaak verkeerd aangezien voor planeet x, valt nog veel te onderzoeken in de oortwolk,, onze eigen plutino s[/quote]
SDO?Is een sataliet.http://sdo.gsfc.nasa.gov/%5B/quote%5D
Nee SDO betekend (scatterd disk object) dat zijn planetoiden in de buiteste regionen van ons stelsel in de oortwolk waarvan hun omlooptijd rond de zon minstens 300 jaar is , ERIS is de grootste op moment van die groep, als zulke (dwerg) planeten dicht bij elkaar komen wil het wel eens zijn dat hun banen veranderen i.v.b. met hun zwaartekracht[/quote]
Bedankt!! Dit alles was mij niet bekend.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x