Archeologie

Mysterieuze markeringen onder Jeruzalem stellen archeologen voor raadsel

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mysterieuze gravures in steen die duizenden jaren geleden zijn aangebracht en die recentelijk zijn ontdekt gedurende opgravingen onder Jeruzalem stellen archeologen voor een raadsel.

Israëlische onderzoekers hebben een complex vol kamers blootgelegd dat is uitgehouwen in rots onder het oudste gedeelte van de stad.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In de kalkstenen vloer van één van de kamers zijn drie V-vormige markeringen gevonden van vijf centimeter diep en 50 centimeter lang. Er zijn geen aanwijzingen aangetroffen die duidelijk maken door wie of met welk doel ze zijn gemaakt.

De archeologen weten zo weinig dat ze zelfs nog geen mogelijk theorie hebben kunnen bedenken, aldus Eli Shukron van de Israëlische Dienst voor Oudheden.

Stad van David

“De markeringen zijn zeer vreemd en erg intrigerend,” zei Shukron. “Ik heb nog nooit zoiets gezien.” De vormen zijn aangetroffen bij een vindplaats die bekend staad als de Stad van David, een politiek gevoelige opgraving omdat Israëlische archeologen gefinancierd door een joodse groepering opgravingen verrichten onder de Palestijnse buurt Silwan in Oost-Jeruzalem. De kamers zijn ontdekt toen men bezig was de muren rond de enige natuurlijke waterbron van oude stad, de Gihonbron, op te graven.

Op de vindplaats is nog tenminste één andere oude markering aangetroffen. Een 100 jaar oude kaart van een expeditie onder leiding van de Britse ontdekkingsreiziger Montague Parker, die tussen 1909 en 1911 zocht naar verloren schatten van de joodse tempel in Jeruzalem, bevat ook een V-vorm in een ondergronds kanaal niet ver van de vindplaats. Moderne archeologen hebben in dat gebied nog geen opgravingen verricht.

Juda

Aan de hand van scherven keramiek kunnen archeologen zeggen dat de kamers rond 800 v.Chr. voor het laatst zijn gebruikt. Het is echter onduidelijk of ze zijn gebouwd ten tijde van het koninkrijk Juda of eeuwen daarvoor door de Canaänieten.

Er is nog een andere unieke vondst gedaan in een kamer, namelijk iets wat lijkt op een moderne grafsteen. Dergelijke stenen werden in het oude Midden-Oosten gebruikt voor rituelen of om voorouders te herdenken. Mogelijk is het een overblijfsel van de ‘heidense godsdiensten’ die de Israëlische profeten probeerden uit te roeien. Het is voor het eerst dat een dergelijke steen intact is gevonden ten tijde van opgravingen in Jeruzalem.

Hiërogliefen

Op de Facebookpagina van de Stad van David werd een foto van de opgraving geplaatst zodat mensen suggesties konden aandragen. Sommigen dachten aan een systeem met houten panelen waar een voorwerp in werd bewaard, anderen aan vormen waar gesmolten metaal in werd gegoten en weer anderen dachten aan oude Hebreeuwse of Egyptische hiërogliefen.

Oost-Jeruzalem werd in 1967 ingenomen door Israël. De opgravingen worden gefinancierd door Elad, een organisatie die joodse families naar dit gedeelte van de stad helpt verhuizen in een poging om opdeling als gevolg van vredesbesprekingen te voorkomen. Veel Palestijnse maar ook enkele Israëlische archeologen bekritiseren de opgravingen.

Bron: Yahoo.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x