Homepagina » Binnenland » Orde van Advocaten maakt zich zorgen: ‘Coronawet gaat veel te ver en is ondemocratisch’
orde van advocaten

Orde van Advocaten maakt zich zorgen: ‘Coronawet gaat veel te ver en is ondemocratisch’

De coronabeperkingen voor burgers gaan veel te ver en horen niet thuis in een democratische samenleving, zegt de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in een advies. Zij maakt zich zorgen over de zorgvuldigheid en kwaliteit van de coronawet, onder meer omdat het kabinet zoveel haast maakt.

Volgens de NOvA is het niet nodig de inperking van grondrechten en vrijheden via een tijdelijke noodwet te regelen. Noodverordeningen zijn voldoende, zegt de orde.

De NOvA wijst er verder op dat de werkingsduur van de coronawet één jaar is, maar dat de wet en daarmee de inperking van grondrechten hierna eenvoudig verlengd kunnen worden.

Democratische rechtsstaat verwaarloosd

De orde heeft ook kritiek op de handhaving en het uitdelen van boetes. “Omdat de regels zo onduidelijk zijn, ligt willekeur op de loer. Burgers moeten weten en kunnen begrijpen wat precies van hen verwacht wordt en wat de gevolgen zijn als zij een regel schenden.”

De beperkingen die het wetsvoorstel mogelijk maakt gaan te ver, zijn niet normaal en horen niet thuis in een democratische samenleving, concludeert de Orde van Advocaten.

“De maatregelen tegen het coronavirus zijn gebaseerd op een wet die daarvoor grotendeels geen grondslag biedt en zijn in de strijd met de Grondwet,” voegde advocaat Willem van der Werf toe. “De democratische rechtsstaat wordt behoorlijk verwaarloosd.”

[NOvA]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

33 reacties

 1. Helaas leven we niet meer in een democratie , de goedgelovigen denken er waarschijnlijk anders over maar zo is het .

  31 likes
 2. Grondwet is in Nederland in wezen een wassen neus daar wetgeving niet door een onafhankelijke objectieve instituut kan worden getoetst.
  De eerste kamer die dat informeel zou kunnen en moeten doen, doen dat niet want het is gewoon stemvee, tekenen bij het kruisje. 99% van de wetgeving komt erdoor. Alleen bij grondwetswijzigingen laten zij hun tanden dikwijls zien.

  De coronawet is niets anders dan de totalitaire staat definitief in te voeren. Zou een tijdelijke wet zijn maar alles wat tijdelijk is wordt permanent als politici daardoor nog meer macht krijgen. De Tweede Kamer, de Eerste Kamer zullen deze wet kritiekloos aannnemen. De reguliere media lopen er als makke schapen er achteraan.

  Toch maar weer citaten uit wikipadia aanhalen omdat wikipedia redelijk betrouwbaar is.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Totalitarisme
  “Bij totalitarisme wordt de heersende ideologie in een totalitaire staat gepropageerd als de enig mogelijke weg naar een betere toekomst. Het is een systeem waarbij de staat bijna volledige controle heeft op het dagelijks leven van mensen, zowel in politiek, cultureel, filosofisch, godsdienstig als in sociaal en economisch opzicht.”
  Dit is precies wat er aan de hand is. Ik heb deze al een keer eerder behandeld.

  Deze is net zo boeiend:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Politiestaat
  “Voorbeeld is nazi-Duitsland. Adolf Hitler kwam via verkiezingen op democratische wijze aan de macht. Vervolgens wist hij na de Rijksdagbrand, die mogelijk door de nazi’s zelf is veroorzaakt, grote bevoegdheden naar zich toe te trekken (uitroepen van de noodtoestand, etc) om ‘de orde te handhaven’. Met deze, in theorie tijdelijke, ‘ordehandhavingswetten’ schakelde hij in snel tempo alle politieke tegenstanders uit, werd de noodtoestand permanent, en werd het hele land aan zijn wil ondergeschikt gemaakt (gleichschaltung).”
  Ook deze maar aangehaald en te zien is dat het deze kant gewoon opgaat.

  Dan dit artikel van rtlnieuws:
  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5144731/coronavirus-afstand-houden-nieuwe-wet-hugo-de-jonge
  Let hierbij op de foto’s met de bijschrift: De politie houdt het terras in de gaten (Niet vanwege zakkenrollers ten overvloede).
  Andere foto: Sinds vrijdag in gemeente Utrecht bij een park zijn er vakken aangebracht waar men kan gaan zitten.

  Hoe totalitair wil je het hebben?

  Wanneer wordt het volk eens wakker dat dit verre van normaal is?
  Dit moeten wij toch niet willen?
  Waar blijft de reguliere media om hier tegen in verzet te gaan? Waarom pakken zij de definitie van de totalitaire staat er niet bij?
  Nog even en het is weer 1940. 80 jaar terug in de tijd geworpen binnen een paar maand tijd.

  Dit is zeer zeer zeer zorgwekkend.

  25 likes
  • “Vervolgens wist hij na de Rijksdagbrand, die mogelijk door de nazi’s zelf is veroorzaakt, grote bevoegdheden naar zich toe te trekken (uitroepen van de noodtoestand, etc) ”
   Deze zin. Ik dacht: hier heeft de regering zich niet schuldig aan gemaakt totdat ik mij realiseer: dat hebben zij wel.
   Hoe dan?
   Eind april was al duidelijk door diverse onderzoeken dat aerosolen een (grote) rol speelde. Om dit fenomeen tegen te gaan is ventilatie cruciaal. Echter, dit wordt ontkent door de regering met als gevolg de grote slachtpartijen in verzorgingstehuizen en andere slecht geventileerde gebouwen.
   HCQ. Werkt aantoonbaar in de 1ste lijnszorg samen met Zink. Dit is verboden om voor te schrijven. Weer met als gevolg onnodig doden.

   Dus is de regering aantoonbaar bezig om slechte omstandigheden te creëren om de totalitaire staat door te drukken.

   Ik kan er niets anders van maken.

   10 likes
  • @ProAsfalt
   juist 1940
   75 jaar vrijheid ik zei tegen vrouw precies het zijn ook de laatste 75 jaar.

   4 likes
 3. Het gaat veel te ver en is ook nooit nodig geweest, maar mensen doen het zelf, niemand heeft het lef er tegen op te staan. Ook de horeca en andere bedrijven zijn helemaal op de 1,5 meter gefocust, als iedereen het weigert en de boa’s en agenten die boetes uitdelen worden veroordeeld voor verraad zijn we er vanaf, regering afzetten moet ook kunnen, ze zitten er voor ons van oorsprong en nu tegen ons en dat wil niemand. Dus hoe pakken we dit aan? Alleen met rageren en protesteren komen we er niet want dat zijn hun spelregels.

  22 likes
  • @Willem
   er moet erg snel protest komen anders zijn we het haasje.
   er moet overal protest komen in heel veel plaatsen maar ja we iemand hebben die goed kan organiseren.
   ik ben er klaar voor om de straat op te gaan, dit is nog de enige manier.
   we hoeven nu niet bang te zijn om naast elkaar te staan en ook geen muilkorf , kijk maar naar halsema en de actiegroep.
   ze kunnen je nu niet in een bus zetten want dan meten ze met twee maten.

   7 likes
   • Op de Dam in Amsterdam waren 5000 mensen. In Rotterdam waren er twee keer zoveel mensen bij elkaar. En Hart(eloos) van Nederland maar kakelen over de 1,5 meter. Wat een circus.

    8 likes
   • De straat op… Daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen zonder organisator/spreekbuis. Zijn we tenslotte allemaal. Ik denk dat ze (regering) helemaal gek worden als er dagelijks steeds meer mensen de straat op gaan en ze met niemand kunnen praten. wat gaan ze doen dan? they got the guns. We got the numbers

    4 likes
 4. bla bla blaaa , niet bla bla blaa maar doe er iets tegen ?
  bijna de hele bevolking is blind en rennen achter de regels aan van rivm en het kabinet , ze vragen nog net niet van doe ik goed zo?
  ze snappen het niet of ze hebben nu een doel in leven , de kont likken van rutte.

  19 likes
  • Was het alleen maar Rutte c.s., maar wat ergens als pluspunt werd gezien, namelijk dat praktisch alle regeringsleiders het eens waren over de “corona-aanpak”, is in werkelijkheid de trieste constatering dat ze allemaal werken voor dezelfde “bazen” en dat zijn echt niet de burgers.

   11 likes
   • @Evert
    natuurlijk ben ik ook achter gekomen.
    daarom heb ik een proef op de som genomen en namelijk een mail gestuurd naar baudet , wilders , vvd en de tweede kamer over het lek in duitsland van de regering dat het corona virus zwaar overdreven is.
    dit 3 weken geleden en ik dacht zo nu kun je in een debat dit naar voren brengen.
    nee dus en nog steeds geen antwoord wat wel belooft is.
    het is daar een grot k*t zooi.

    9 likes
   • het is dan ook het eindspel.
    het is voor hun en ook voor ons,ALLES OF NIETS.

    degene die daar niet op voorbereid zijn,gaan een hel tegemoet.

    fff

    7 likes
    • @Vladi
     ja er zijn maar weinig wakkere zielen helaas , vandaag weer genoeg meegemaakt.
     ik blijf bezig maaar soms denk je het is vechten tegen de bierkaai.

     4 likes
 5. “De maatregelen tegen het coronavirus zijn gebaseerd op een wet die daarvoor grotendeels geen grondslag biedt en zijn in de strijd met de Grondwet,” voegde advocaat Willem van der Werf toe. “De democratische rechtsstaat wordt behoorlijk verwaarloosd.”

  Zeg maar gerust: “Met de voeten getreden”.

  17 likes
 6. Verontruste vader

  !!! DE WAANZIN MOET STOPPEN !!!

  Video – Levensgevaarlijke massahysterie door onze overheden maakt de maatregelen vele malen dodelijker dan het virus zelf.

  Professor Michaéla Schippers, hoogleraar Behavior en Performance Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam herkent de massa gekte rondom het nieuwe coronavirus direct, ze bestudeert fouten in besluitvorming vanuit een psychologisch persepectief. Het groepsdenken is aan het stuur. Een gevaarlijke mix van vooroordelen, angst en niet willen toegeven fout te zitten. Het gaat fout volgens het boekje, als iemand het opzettelijk zou willen doen had hij het niet beter kunnen aanpakken.

  Video: https://youtu.be/e3rCPv-IXHE

  16 likes
  • Mijns inziens is dit opzet, dus gewoon op weg naar een totalitaire staat. Als het besef van fout aanwezig zou zijn, dan hoeft deze totalitaire wetgeving niet ingevoerd te worden en geven zij er een draai aan om terug naar het oude normaal te gaan zonder dat zij toegeven fout te zitten. Normaliter doen politici dit altijd op deze manier.

   Dus op grond hiervan is dit dus opzet met als doel de totalitaire politiestaat.

   17 likes
  • Ik heb eens nagedacht.
   Zij heeft het over groepsdenken en vanuit het volk over de cognitieve dissonantie theorie.
   Ik vraag mij af of het niet meer met macht en mogelijk met gehoorzaamheid te maken heeft.
   Gehoorzaamheid waarbij mensen in dit geval een artsenkledij zodanig gezag uitstralen dat zij als deskundige alles weten/ alles bepalen, in dit geval het RIVM, dat Rutte blindelings opvolgt.
   Het schokkenexperiment van Milgram: https://nl.wikipedia.org/wiki/Experiment_van_Milgram

   Maar ook macht.
   Wat gebeurt er als de machthebbers niet worden teruggefloten door wie dan ook?
   Dan gebeurt er niet veel moois.
   Zie het gevangenisexperiment van de beroemde sociaal psycholoog zimbardo.
   De bewaarders die ongelimiteerde bevoegdheden hadden versus de gevangenen.
   De uitkomst was zodanig dat de honden er geen brood van lusten.
   Experiment zou een dag of 7 duren maar werd met 5 dagen afgebroken want de honden lusten d’r helemaal geen brood meer van.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Stanford-gevangenisexperiment
   Wordt Rutte & Co teruggefloten?
   Neen. Niet door de Tweede Kamer. Al helemaal niet door de meanstream media. Noch door de rechter daar er nog geen zaken zijn geweest (Er staat er een op de rol. Een kortgeding. Zie viruswaanzin.nl).
   Dit betekent concreet dat hij onbeperkte macht heeft. Wat onbeperkte macht doet dat blijk wel uit het standford gevangenis experiment (of Adolf H.).

   Een paar jaar geleden was er ook nog in wezen een sociaal psychologisch experiment van BNN/VARA. Ook dat zou een dag of 5 duren maar werd met een dag of drie afgebroken omdat de pleuris volledig dreigen uit te breken.
   2 tal groepen werden tegen elkaar opgezet. In die groepen bevond zich ook een mol om het vuurtje op te stoken. Die mollen waren al spoedig werkloos.
   Zie https://www.bnnvara.nl/datwordtoorlog

   Het is kennelijk niet moeilijk om met de juiste kennis en sturing mensen het ‘juiste’ gedrag te laten vertonen waar inderdaad de hooglerares psychologie het over had.

   Het is interessante materie.

   3 likes
 7. Zo ze zijn wakker geworden. Beetje laat maar beter laat dan nooit. Helaas is de noodwet v.w.b. de 1e en 2e kmr al volledig in werking en leven we in feite nu in een juridische dictatuur. Het wachten is nu op de corona versie van de kristalnacht. Dan zullen er ineens wat mensen (w.o. wat advocaten, amokmakers, kritische artsen) op raadselachtige wijze verdwijnen. Misschien dat er dan toch ook wat lijnvluchten worden ingezet om boven zee de kritische last uit te werpen, net zoals toen in Argentinië. En voila de volledig gewenste communistische dictatuur zoals beoogd door Bill Gates/who/rivm en ons slap kabinet en vele slappe Nederlanders die de andere kant op keken uit angst.

  15 likes
 8. Mijn vraag dan : waarom dient de orde van advocaten geen klacht in tegen de nederlandse staat???

  11 likes
 9. wat er de laatste tijd door mijn hoofd heen gaat is, kunnen we niet alvast een parallel regionaal noodplan onder het volk opzetten met gepensioneerde orginisatorisch getalenteerde mensen, die de basis behoefden van de mens in kaart gaan brengen per regio, zodat als we ons willen terug trekken uit dit door en door corrupte systeem, en of als dit systeem valt, we niet terug keren naar een mad max de pleuris maatschappij, en dat dit dus ook de reden is voor iedereen om aan dit plan mee te werken.

  dat er een alternatiefe munt klaarstaat, of nog beter een diensten maatschappij, met evt een basis inkomen voor iedereen.
  de boeren regionaal gevarieerd voedsel kunnen aanbieden, we weten wie er in de nuts bedrijven werken, en kan bedienen.
  regionaal vakmanschap weer terug keert, zodat het geld in de regio blijvt, ipv verdwijnt naar het buitenland, in rijken zakken.
  zodat er onder het volk weer een machtsmiddel terug komt, om dingen weer menselijk en rechtvaardig te laten stromen.

  dit weer bijeen komt in een overkoepelend orgaan, waarmee de regering onder druk kan worden gezet, zodat daar uiteindelijk, de vieze verborgen agenda, ons kent ons mensen, met geheime clubjes achtergronden, weer vervangen kunnen worden door echte mensen, met een rein hart, die niet het multinational bedrijfsleven, en nwo agenda nastreven.
  dit zou uiteindelijk op wereld schaal moeten gebeuren, want anders zijn we een schurkenstaat, en worden we platgebombardeerd, zoals we hebben kunnen zien met een flink aantal landen waar nog geen wereld bank aanwezig was.

  11 likes
 10. En dat allemaal dankzij de regering,die de grondwet overtreed met een noodmaatregel,wat stelt dan eigenlijk een grondwet voor ,als ze zomaar de grondwet met een noodwet ontkrachten, dan werkt een grondwet alleen maar als er geen andere oorzaken zijn om het te ontkrachten ZOALS NU MET CORONA HET GEVAL IS,,dat wil dan zeggen als het ,de regeringen uitkomt zomaar een noodwet kunnen laten ontstaan en daarmee de grondwet naar de achtergrond duwt zoals het hun uitkomt,staat de regering dan boven de grondwet,als zij erboven staan waarom dan een grondwet? de grondwet is een grondwet en daar mag eigenlijk helemaal niet aan getorst worden wat regeringen vallen er ook onder, zo zie je maar zoals het hun uitkomt maken ze de grondwet gewoon Belachelijk, vind je het dan vreemd dat vele en vele het er niet mee eens zijn, een Regering die de Grondwet overtreed,vraagt dan ook dat de Burger de noodwet en de regel overtreed ,net zoals de Regering de Grondwet OVERTREED EN DE REGEL , Ze lokken dat gewoonweg ZELF uit. Want de Regering is Ongehoorzaam aan de GRONDWET ,MET ALS GEVOLG DE BURGER AAN DE REGEL EN DE NOODWET. Hoe meer mensen bewust worden van deze toch niet ,door omstandigheden niet werkende grondwet, omdat het zomaar ontkracht kan worden door een noodmaatregel, dat kan men de grondwet maar beter afschaffen,hier is duidelijk dat regeringen de Burger als een product zien voor het democratische stelsel. Loopt dit gevaar dan doen ze gewoon een noodwet invoeren om het te redden, maar zelfs dit is niet de middel om de democratie te redden ze ontkrachte het JUIST,en ook het hele economie hebben ze nu een flinke deuk op laten lopen ,vele radeloze mensen daarmee samen gegaan met de nodige ANGSTEN. Dankzij het beleid van hoog opgeleiden geschoolde intelligente zeer goed vooruit kijkend naar de Toekomst slimme leiders?

  7 likes
 11. De Orde van Advocaten houdt toezicht op het functioneren van advocaten.
  Daarnaast bestaat de Orde uit leden die over uitgebreide wetskennis beschikken.
  Wanneer er dus één orgaan is die zicht heeft op de kwaliteit van onze democratie, is het de Orde van Advocaten.
  En juist zij trekken aan de bel.
  Maar zij weten verduveld goed dat met alleen maar praten het tij niet wordt gekeerd.
  Dus …
  Waarom doen ze verder niets ?
  Ook Democratisch Links soms ?
  Ik vermoed van wel.
  Dat aan de bel trekken is slechts een gebaar.
  Een leeg gebaar dus.

  7 likes
 12. Izerina van der linden

  Doodeng,die noodwet. Bovendien over regels( 1,5 buitn) waar medici verschillend over denken. Wat is de volgende noodwet? Verplichte vaccinatie?

  7 likes
 13. “De maatregelen tegen het coronavirus zijn gebaseerd op een wet die daarvoor grotendeels geen grondslag biedt en zijn in de strijd met de Grondwet,” voegde advocaat Willem van der Werf toe. “De democratische rechtsstaat wordt behoorlijk verwaarloosd.”

  Orde van advocaatjes geeft een adviesje , dat is net zoiets als een petitie tje. Word gelezen ter zijde gelegd dan gaat met gewoon verder met het uitrollen van de Agenda.

  Gewoon de schone schijn ophouden dat er nog een strijd is.
  Grondrecht of niet , en als de tijd rijp is even de grondwet veranderen. Interessant te weten dat geordende advocaatjes achter het recht staan dat wel , leuk !

  6 likes
 14. Kijk naar nationale bond overheidszaken.nl .

  Groetjes Siegfried.

  5 likes
  • Nationale bond overheidszaken ( Jordy Zwarts)…:) laat me niet lachen…. Ga gerust u gang en u zult merken dat dit niets oplevert dan een lege portemonnee. Rattevangers zijn het.

   2 likes
 15. Waarom horen we eigenlijk niks van het College van de Rechten van de Mens of een organisatie als Amnesty International ?

  2 likes
 16. Lekker vrijblijvend advies van de NOvA.
  Laten ze als orde van advocaten de regering een proces aan doen, dan tonen ze tenminste karakter.
  Grote woorden maar geen daden.

  1 likes
 17. Een eerlijke vraag: welke maatregelen zou jij genomen hebben in januari 2020, toen mensen in sommige landen bij bosjes dood gingen en er niet meer informatie beschikbaar was over de virus dan dat het erg besmettelijk was en dodelijk was?

  0 likes
  • Dat was allemaal fake-nieuws, zoals gewoonlijk bij de MSM, duidelijk zichtbaar. Er was toen maar 1 idioot die roeptoeterde al liegend dat het een erg gevaarlijk virus zou zijn dat was Tedros, de meesteroplichter van het WHO. WHO speeltuininstituut van Bill Gates, net zolas het RIVM overigens.

   1 likes
 18. :adrianus-johannes.

  buiten het recht doen we als burger en handhaver “als of” het (de wet) wel bestaat binnen het recht (de bank) bestaat het totaal niet..

  ik heb het zo vaak al woord voor woord verteld en het is ook zo simpel dat nog niemand van dit niveau, het wil begrijpen : nogmaals art.120 GW verbied rechter (wat nu voorzitter is) wetten toe te passen, in zijn wil onpartijdig te zijn en daar boven te staan.. dit is naast de eed(de, je bouwt hem zelf karma) die hij/zij zich oplegt door de schepper aan te zweren.. voodoo gelijkenis.. dus democratie is niet de meerderheid 50% plus 1 maar allen behalve de uitzondering die niet de zelfde kant op wil.. en toch wel volgt..

  0 likes
 19. Het zal toch niet zo zijn dat Rutte met die coronawet de verkiezingen probeert uit te stellen, omdat die wet vooralsnog voor 1 jaar is. Nee toch dat zou Rutte toch nooit doen, uhm.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

corona

‘Niet gevaccineerd tegen corona? Dan kom je het concertgebouw niet in’

Veel mensen hebben twijfels over het vaccin ...

spray

Eerste spray goedgekeurd die het coronavirus in 2 MINUTEN doodt

Het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA heeft een desinfecterende ...