Binnenland

Nieuw NCTV-rapport over dreiging van extremisme ‘is één grote poppenkast’: dit zijn de meest opvallende onderdelen

Help mee door dit artikel met anderen op je socials te delen!

Jurist Sietske Bergsma las het laatste NCTV-rapport ‘Nationale Extremismestrategie 2024-2029’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid zodat jij dat niet hoeft te doen.

Ze merkt op dat het rapport op één A4’tje had gepast. De boodschap is: we moeten iets met ‘problematisch gedrag’ (van extremisten, die niet per se strafrechtelijk handelen) ‘dat de democratie ondermijnt’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Ook opmerkelijk: links-extremisten ontspringen de dans, want dat zijn blijkbaar veelal activisten of antifascisten (en die ‘strijden tegen rechtsextremisme’). Het staat er echt.

Aanzetten tot wantrouwen = intimidatie of bedreiging

Bergsma licht de meest opvallende, veelzeggende onderdelen eruit.

In het rapport staat onder meer dat mensen met extremistische denkbeelden hun wil kunnen opdringen aan anderen door intimidatie of bedreigingen, of dat ‘zij systematisch aanzetten tot wantrouwen tegen instituties als de wetenschap’, de rechtspraak of de journalistiek.

Het systematisch aanzetten tot wantrouwen in instituten als wetenschap en media wordt in dezelfde adem genoemd als intimidatie of bedreigingen, merkt Bergsma op. “Wantrouwen, ook het aanzetten daartoe, is nou juist fundamenteel in die ‘weerbare democratie’ die beschermd moet worden.”

Zaaien van twijfel = extremisme

Verder staat in het rapport dat extremisten de democratische rechtsorde kunnen ondermijnen door ‘het zaaien van twijfel over zaken waar binnen de wetenschap weinig onenigheid over bestaat’.

Dus ook ‘het zaaien van twijfel over zaken waar weinig onenigheid over is’ is anno 2024 extremisme. Bergsma: “Hoe kan ergens weinig onenigheid over zijn als er blijkbaar rapporten nodig zijn om die onenigheid te bestrijden?”

Kers op de taart

En dan nog een aantal opvallende passages uit het rapport:

‘Extremisme is an sich geen juridisch begrip en niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht’.

‘Niemand wordt als extremist geboren’.

‘Het is belangrijk dat een democratie voor iedereen werkt’.

‘Het tegengaan van de negatieve effecten van borderline of legal yet harmful content is ingewikkeld’ (merk op dat borderline een connotatie heeft met een persoonlijkheidsstoornis).

‘Extremistische aanjagers verspreiden kwaadaardige narratieven, onder andere via sociale media’.

‘Er is ook aandacht voor de sluimerende ondermijning van de democratische rechtsorde wanneer journalisten zich niet meer durven uitspreken, de wetenschap liever niet meer iets controversieels publiceert of politici moeilijke besluiten uit angst niet meer nemen’.

En dan de kers op de taart:

‘Activisten die bijvoorbeeld als verboden gebied verklaarde terreinen betreden, zoals vliegvelden of bedrijventerreinen, of verkeersaders blokkeren ondanks lokale verordeningen, overtreden wet- en regelgeving en zijn dus strafbaar. Maar dat maakt hen nog geen extremisten’.

“Prachtige koorddans hier van ambtenaren die in de totale ontwrichting van het huidige links-extremisme geen ‘ondermijning van de democratie’ willen zien. Want links (‘activisme’) is hoe we met elkaar omgaan in dit land, weten we nog?” reageert Bergsma.

Eén grote poppenkast

En nog een uitsmijter:

‘Antifascisten verzetten zich tegen rechtsextremistische denkbeelden’.

Bergsma vindt dit de grootste misvatting aller tijden. “Antifascisten zijn in hun ‘verzet’ op geen enkele manier te onderscheiden van hun vijand. Omdat ze jagen op hun eigen schaduw, en wie dat niet wil zien, heeft niets te zoeken in het analyseren van extremisme, of hoe je een democratie weerbaar houdt. Het is één grote poppenkast, dit rapport incluis. Ik wens ons land veel sterkte en moed toe de komende jaren.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 138 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

125 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jan Vleugelmoer
Jan Vleugelmoer
1 maand geleden

Het NCTV is toch de club van Pieter- Jaap Aalbersberg, de voormalige voorzitter van het Joint Investication Team ( vlucht MH 17 ) ? Dat zegt al genoeg.

wolfje168
wolfje168
1 maand geleden

Het zal mijn tijd wel uitduren maar hoe zal het mijn prachtige kleinzoon van bijna 4 jaar het straks vergaan? Als de pleuris straks uitbreekt doe opa mee.

Hendrik
Hendrik
1 maand geleden

Als je al aangespoord wordt hoe je moet denken, wat is dan vrijheid? Wat is dan democratie? Ik bepaal zelf hoe ik denk en wat mijn mening is dat laat ik mij niet op leggen door niemand niet!

Paperclip
Paperclip
1 maand geleden

Dit is dus hoe de Nederlandse “Deep State” werkt …. linkse ambtenaren die Nederland runnen …. het wordt tijd voor de grote schoonmaak in dit land ….

Back to top button
125
0
We lezen graag je reactie!x