
De allereerste wetenschappelijke studie over de EmDrive is verschenen. “Een mijlpaal om dit werk serieus te nemen,” schrijft Forbes.
De brandstofloze motor, die de wetten van de fysica lijkt te tarten, zou astronauten in minder dan 70 dagen kunnen afzetten op Mars.
Toen de Britse uitvinder Roger Shawyer eind jaren negentig met de EmDrive kwam, werd hij geconfronteerd met zeer veel wetenschappelijke scepsis.
Vacuüm
Het leek sciencefiction, een ruimteschip met een motor die geen brandstof verbruikt, maar die stuwkracht opwekt in een vacuüm.
Het Eagleworks Laboratory van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de EmDrive uitgebreid getest en is tot de conclusie gekomen dat het apparaat een voortstuwing van 1,2 millinewton per kilowatt opwekt.
De motor stelt wetenschappers al geruime tijd voor een raadsel en zij keken dan ook reikhalzend uit naar de publicatie.
Volgende experiment
Zonder brandstof kunnen ruimtevaartuigen een stuk lichter worden, kunnen ze gewoon blijven vliegen en kunnen ze extreem hoge snelheden bereiken.
Een ruimteschip kan met een EmDrive in enkele maanden tijd de rand van ons zonnestelsel bereiken.
De onderzoekers zijn van plan het volgende experiment in de ruimte te doen om te kijken hoe de EmDrive daar presteert.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Propulsion and Power.
Voor de liefhebbers: in onderstaand filmpje wordt dieper ingegaan op de werking van de ruimtemotor.
[HLN]
Het wordt nu makķeĺïjķe om planeten te koĺonïsëŕen.
Is die motor alleen voor ruimte voertuigen of ook voor bijv. Auto’s? Zullen de oliemaatschappijen niet blij mee zijn …. waar moeten ze met die olie plas heen ?
Aarde naar Mars in 70 dagen? Zo snel is dat toch niet? Mars staat 56 000 000 kilometer hier vandaan. gedeeld door 70 (dagen) gedeeld door 24(uur), kom je uit op 33 333 kilometer per uur. De Spaceshuttle haalt een hogere snelheid en sommige satellieten halen een veel hogere snelheid, dus zo bijzonder is dat niet…
Hoe vaak moet ik dit overal nog zeggen? Deze motor is NIET brandstofloos, hij gebruikt geen FOSSIELE brandstof dat klopt. Maar stroom/electra is ook brandstof! En zal via zonnepanelen en/of accu’s een klein kernreactorje moeten worden geleverd…
Met impossible drive word bedoelt dat het op papier (natuurkundig, of in iedergeval volgens de natuurkundige regels die wij kennen) onmogelijk is om een toeter na een magnetron te plaatsen en dan voortstuwing te krijgen door moleculen die alle kanten op gaan.
En toch werkt het, dat is het het frappante.