Wetenschap

Wetenschapper legt uit: Waarom (bijna) alles wat je weet, niet klopt

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschapper John Ioannidis heeft de afgelopen jaren aangetoond dat veel studies die in vakbladen worden gepubliceerd, misleidend, overdreven of gewoonweg onjuist zijn.

Hij kwam in verschillende tijdschriften met gedetailleerd bewijs dat wetenschappers in de meeste gevallen verkeerde bevindingen publiceren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png
Bias

Eén van de belangrijkste redenen waarom medisch onderzoek niet klopt, is volgens de internist wat in vaktermen bias wordt genoemd.

Anders gezegd: onderzoekers willen om allerlei redenen dolgraag bepaalde resultaten vinden. Ze maken keuzes die hen naar deze conclusies leiden.

We weten dat de kans dat een studie ernaast zit erg groot is, tot wel 99 procent, aldus Ioannidis. Al het onderzoek dat voortborduurt op die ene foute studie, klopt dan ook niet.

Verdraaid

Daarnaast wordt de boodschap vaak verdraaid in de media die uit vele studies de meest extravagante kiezen en de informatie zo spectaculair mogelijk samenvatten, stelt Ioannidis.

Wetenschappers vergaren tegenwoordig enorme hoeveelheden informatie, waardoor ze de data zelf niet meer kunnen interpreteren.

De hoogleraar noemt een voorbeeld: onderzoekers beweerden een bepaalde eiwitsignatuur te hebben gevonden waarmee ze bij vrouwen die nog geen klachten hadden konden zien wie er eierstokkanker zou krijgen.

Kapot

De studie verscheen in vakblad The Lancet en werd talloze keren geciteerd. Vele onderzoeken borduurden erop voort.

Na enkele jaren bleek er niks van de studie te kloppen: het apparaat waarmee de eiwitten waren onderzocht, bleek kapot te zijn.

Eerder dit jaar publiceerde Ioannidis een studie met de titel ‘Waarom het meeste klinische onderzoek niet nuttig is’.

Hij liet zien dat de meerderheid van de grote klinische studies, waarover in topbladen werd gepubliceerd, niet zinvol was.

Onjuist

Toch is dit wel het onderzoek waar artsen op varen als zij medicijnen voorschrijven of een bepaalde operatie aanraden.

Eerder verscheen de publicatie ‘Waarom de meeste gepubliceerde onderzoeksresultaten onjuist zijn’ in PLoS Medicine, waarin hij liet zien dat wetenschappers meestal verkeerde bevindingen publiceren.

In het gerenommeerde blad JAMA toonde hij aan dat 41 procent van de claims in de meest belangrijke klinische studies van de afgelopen 13 jaar, niet klopten of schromelijk waren overdreven.

[AMC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johan
Johan
7 jaren geleden

Door concurrentie tussen wetenschappers worden door wetenschappers te snel conclusies getrokken naar de waarheidsbevindingen van hun onderzoeken. Dan wordt het artikel nog geschreven door een vakjournalist , niet altijd, soms schrijven ook wetenschappers stukken in de vakbladen, en dan krijgen op die manier de mensen eerder onjuiste info over het onderzoek of onderzoeken.

Louise
Louise
7 jaren geleden

Zo langzamerhand is er niets meer wat lijkt,,,,,,eigenlijk zou iedereen zn oren van zn kop moeten schamen,maar zelfs daar zijn de meeste mensen nog te dom voor,is dit nou de vooruit gang of komt het dat mensen al alles hebben en leeg zijn vanbinnen………want dan moet je inderdaad alles uit de kast halen ,om nog wat van jezelf te maken naar buiten toe,wat een treurigheid…….Een goed leven bereik je niet door ‘je ware zelf’.??te ontdekken en een groots plan uit te voeren,maar door de weg van innerlijke beschaving en betrokkenheid te bewandelen,Confucius……..

WouterV
WouterV
7 jaren geleden

Dus volgens zijn eigen studie moet ik er van uit gaan dat er maar 1% kans is dat zijn eigen studie klopt. Dus voor 99% kans hebben we nu onzin zitten te lezen 🙂

Rose
Rose
7 jaren geleden

Wetenschappers worden overwegend betaald door grote farmaceutische bedrijven. Vele studies rammelen aan alle kanten .
GENEESKUNDE bestaat niet meer!!
Medicijnen om vooral de symptomen te bestrijden en het ene medicijnen legt de basis van een nieuw probleem !!

BIG PHARMA is er niet voor u gezondheid . BIG PHARMA is om geld te verdienen ….. heel veel geld !!! En dat kan niet als u weer gezond bent.

Dat is ook de reden dat men met alle geweld de alternatieve GENEESWIJZEN wil verbieden.

De laatste 3 jaar zijn 1200 gestorven door medische blunders bij de reguliere ” geneeswijzen”.
Als er 1 dode valt in de 20 jr bij de alternatieve GENEESWIJZEN dan staat heel Nederland op zijn kop !

Ik heb vele malen meer vertrouwen in de alternatieve geneeswijzen dan in de reguliere pillendoktors.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x