Homepagina » Gezondheid » Nationaal Schoolontbijt is ongezond
Nationaal Schoolontbijt is ongezond

Nationaal Schoolontbijt is ongezond

Het Voorlichtingsbureau Brood organiseert ieder jaar het Nationaal Schoolontbijt. De organisatie wil kinderen stimuleren om goed te ontbijten.

In de praktijk blijkt het Nationaal Schoolontbijt door voedselbedrijven te worden gebruikt om kinderen met marketingtechnieken te bestoken.

Op de ontbijttafels van de 2000 scholen die meedoen aan de actie staan overwegend merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje. In plaats van een gezond ontbijt krijgen de kinderen margarine op brood, hagelslag, zoute smeerkaas en sinaasappelsap uit een pakje.

Promotie

Voedselwaakhond Foodwatch vindt het een slechte zaak dat de inhoud van de ontbijtpakketten wordt samengesteld door de voedselbedrijven die het ontbijt sponsoren.

Het gaat deze bedrijven in de eerste plaats niet om de gezondheid van de kinderen, maar om de promotie van hun eigen producten. De ontbijtpakketten bevatten vooral te zoete, te vette of te zoute producten.

Als de kindermarketing ook in scholen wordt gepromoot, zijn er bijna geen plaatsen meer over waar kinderen niet worden geprikkeld om te snacken en te snoepen.

Afspraken omzeilen

Het is niet toegestaan om reclame te verspreiden op scholen, tenzij het gaat om voorlichtende activiteiten die zijn goedgekeurd door een erkende autoriteit. In het geval van het Nationaal Schoolontbijt is dat het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum staat hiermee reclame toe voor voedselproducten die niet passen binnen de richtlijnen voor een gezond ontbijt. Bedrijven kunnen op deze manier afspraken omzeilen, zoals geen reclame maken voor kinderen tot 7 jaar en terughoudend zijn bij kinderen tot 12 jaar.

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

49 reacties

 1. Verrotte wereld!

  0 likes
 2. Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.

  0 likes
 3. Ik werk op een basisschool.
  Het ontbijt bestaat meestal uit:

  Chemisch brood uit de supermarkt.
  Boter met transvet.
  Chemische muisjes voor op de boterham.
  Sinaasappelsap uit pak met meer E-nummers en kartonvezels dan sinaasappels.
  Chemische hagelslag melk en puur.
  Rn natuurlijk de melk om de darmen lekker te verstppen.
  Eet smakelijk.

  0 likes
 4. jeetje waar gaat dit over…mag en nou nooit iets voor de gezelligheid zonder dat er weer een label op moet

  0 likes
 5. Zijn er werkelijk nog mensen die zich hierover verbazen? Verbazingwekkend?

  0 likes
 6. Dat zei mijn ma al vanaf het begin. Het beste is gewoon havermoutpap. En dan bedoel ik niet die troep uit een pak van quaker maar gewoon nog die vlokken die je moet koken. Simpel, goedkoop en gezond. Je kan er eventueel fruit aan toevoegen en zoeten met stevia.

  0 likes
 7. Graag fruit bij het ontbijt.

  0 likes
 8. [quote name=”Vonzie”]Dat zei mijn ma al vanaf het begin. Het beste is gewoon havermoutpap. En dan bedoel ik niet die troep uit een pak van quaker maar gewoon nog die vlokken die je moet koken. Simpel, goedkoop en gezond. Je kan er eventueel fruit aan toevoegen en zoeten met stevia.[/quote]

  Helemaal mee eens, lekker iedere ochtend havermout(oatmeal €0,41)met een schepje fairtrade rietsuiker erdoor, heerlijk!

  0 likes
 9. [quote name=”Nico”]Ik werk op een basisschool.
  Het ontbijt bestaat meestal uit:

  Chemisch brood uit de supermarkt.
  Boter met transvet.
  Chemische muisjes voor op de boterham.
  Sinaasappelsap uit pak met meer E-nummers en kartonvezels dan sinaasappels.
  Chemische hagelslag melk en puur.
  Rn natuurlijk de melk om de darmen lekker te verstppen.
  Eet smakelijk.[/quote]
  Tip: neem ontslag bij de directeur en wordt BOER!

  0 likes
 10. Waar gaat het hier om? Om kinderen die niet of alleen vloeibaar ontbijten op school te laten merken wat het is om samen een “redelijk gezond” ontbijt voor te zetten. Voor sommige kinderen is dat nieuw. Dat het mogelijk is om nog gezonder te ontbijten dan klopt, maar op die kinderen is het niet gericht.
  Ik ben blij dat dit gebeurt, niet voor mij en mijn kinderen want wij eten al lang biologisch; ik ben blij dat dit gebeurt voor de kinderen die met een pak drinkyoghurt voor onderweg naar school gestuurd worden.

  0 likes
 11. [quote name=”biko steve”]Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.[/quote]

  Ook Volkorenbrood ? Is dat ook ongezond ??

  0 likes
 12. vet vetter vetst een van de beste boeken geschreven over de misleiding van de voedsel industrie

  0 likes
 13. Als kinderen niet gewend zijn aan een ontbijt dan geef je ze een zo gezond mogelijk ontbijt. En Esther552, je vraagt; mag er dan niets meer. Ja hoor, maar geen bagger aan kinderen geven. Want in een gewone supermarkt kun je 10% Levensmiddelen kopen en de rest is…..zie boven. Tarwe is vergiftigd door het manipuleren. In volkorenbrood zit teveel fytinezuur. Dat is dus ook maagvulling geworden. Brood van speltmeel, roomboter, gewoon fruit en groene biologische thee. Broodbeleg? Stukjes banaan of appel. Op deze leeftijd pure levensmiddelen voorschotelen scheelt direct aan ziektes en voor latere leeftijd gebreken.

  0 likes
 14. Havermoutpap en dat natuurlijk met melk voor kalveren, zo dat ligt als een blok steen op je maag en zorgt voor veel slijm vorming.
  Melk zo slecht voor kinderen, zie bv. chronische verkoudheid.

  0 likes
 15. Fruit is helemaal niet zo gezond. Even los van de bestrijdingsmiddelen die er vaak opzitten levert fruit weinig VOEDING. Bovendien bevat fruit doorgaans veel fruitsuikers. In onze maatschappij worden we al overvoerd met calorierijke maar voedingsarm voedsel. Voor een goede gezondheid moet je daar afstand van nemen en voeding nemen die ook daadwerkelijk VOEDT. Fruit en groente is een hype waar de kudde weer vrolijk achteraan loopt. Echter, voor een goede gezondheid is zijn groenten en fruit van weinig belang. De meeste mensen die dit lezen zullen het niet geloven, omdat ze geindoctrineerd zijn met het idee dat groeten en fruit gezond zijn. Echte voeding wordt nooit genoemd (rauwe melk, orgaanvlees, vis). Als de school van mijn zoon weer meedoet aan het Nationale schoolontbijt dit jaar, dan ga ik actie ondernemen. Het is echt belachelijk dat wij dit als ouders toestaan.

  0 likes
 16. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”biko steve”]Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.[/quote]

  Ook Volkorenbrood ? Is dat ook ongezond ??[/quote]

  Ja, sterker nog, ALLE tarweprodukten zijn erg slecht voor je gezondheid.

  Zie bv:
  http://www.youtube.com/watch?v=yCFQNUG97HQ

  0 likes
 17. [quote name=”antonio”]Waar gaat het hier om? Om kinderen die niet of alleen vloeibaar ontbijten op school te laten merken wat het is om samen een “redelijk gezond” ontbijt voor te zetten. Voor sommige kinderen is dat nieuw. Dat het mogelijk is om nog gezonder te ontbijten dan klopt, maar op die kinderen is het niet gericht.
  Ik ben blij dat dit gebeurt, niet voor mij en mijn kinderen want wij eten al lang biologisch; ik ben blij dat dit gebeurt voor de kinderen die met een pak drinkyoghurt voor onderweg naar school gestuurd worden.[/quote]

  Probleem is alleen dat het geen ‘redelijk gezond’ ontbijt is, het is een zeer ongezond ontbijt zelfs. Alle produkten los van elkaar zijn al slecht, in combi met elkaar is het echt een aanslag op je lichaam.

  Een koolhydraten/suiker-bom, kwestie van tijd voordat die kindjes ADHD, allergieen en/of buik/darmklachten ontwikkelen.
  En dan hebben we het nog niet eens over E nummers en transvetten.

  0 likes
 18. Goh, wordt er eens een ontbijtje voor je gemaakt tussen de lessen door, mag dit ook weer niet… Flauw hoor! :'( En brood in de ochtend is juist goed want je lichaam moet weer energie krijgen en zonder energie ga je of dood of wordt je een kasplantje…

  Alles beter dan dat koeienvoer genaamd KELLOGG’S…

  0 likes
 19. Ik snap het artikel ook niet zo goed. De voeding en ontbijt van kinderen begint bij de ouders. Ik ken geen school waar het ontbijt door de school geregeld word. Daarom zeg ik als de ouders een fatsoenlijke boterham meegeven fruit en wat te drinken. Dan is het toch goed!

  0 likes
 20. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”biko steve”]Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.[/quote]

  Ook Volkorenbrood ? Is dat ook ongezond ??[/quote]

  Het beste is zelf bakken. Geen tijd of mogelijkheid hiervoor ?

  Ik eet volkoren spelt brood, zuurdesem.
  Goddelijk, voedzaam en heel goed te verteren voor/door mijn lichaam.
  Kost wel 3.99 per stuk bij de biowinkel maar dan heb je ook wat.

  Doordat het voed en vult heb je geen bhoeften aan zinloze tussendoortjes.

  0 likes
 21. [quote name=”RRR”][quote name=”Aardebewoner”][quote name=”biko steve”]Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.[/quote]

  Ook Volkorenbrood ? Is dat ook ongezond ??[/quote]

  Het beste is zelf bakken. Geen tijd of mogelijkheid hiervoor ?

  Ik eet volkoren spelt brood, zuurdesem.
  Goddelijk, voedzaam en heel goed te verteren voor/door mijn lichaam.
  Kost wel 3.99 per stuk bij de biowinkel maar dan heb je ook wat.

  Doordat het voed en vult heb je geen bhoeften aan zinloze tussendoortjes.[/quote]
  Zuurdesem: dus eigenlijk zit je dus bloem en water te eten. Jam, lekker… hoe zwaar weeg je, Tante Sidonia?

  0 likes
 22. [quote name=”biko steve”]Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.[/quote]
  Granen in het algemeen kan je beter mijden. Gluten en fytinezuur zijn belastend voor ons lichaam, of je dat nu merkt of niet. En bovendien zit er in granen weinig voeding die opneembaar is voor mensen. Kortom, het is meer maagvulling (vol gevoel door de calorieën) dan echte voeding. Het probleem is dat mensen suikerverslaafd zijn. Daarom zeggen mensen ook zo vaak dat ze niet zonder brood zouden kunnen. Ze draaien op koolhydraten. Ons lichaam is voor de lange termijn gemaakt voor vetverbranding. Koolhydraten zijn het aanmaakhout, vetten zijn de dikke blokken eikenhout. Wie stookt zijn kachel nu alleen met aanmaakhout? Niemand, dat is idioot. De grote vraag is waarom de meeste mensen dat wel met hun lichaam doen.

  0 likes
 23. Moondust ik wil niet veel zeggen, maar de meeste mensen leven al als carnivoor en we zien dagelijks hoe goed dat is.
  Dus nee, ik geloof je helemaal niet en als we zoals jou allemaal moeten leven, dan zal er een groot aantal mensen moeten doodgaan of je moet nog een paar planeten weten waar we veevoer kunnen verbouwen.
  Een vraag, je hebt een brood om weg tegeven, wie geef je het, een broodmager hongerig kind of een vleesvarken.
  De meesten zullen zeggen het kind, maar we geven het aan het varken.

  0 likes
 24. [quote name=”RRR”][quote name=”Aardebewoner”][quote name=”biko steve”]Zolang er brood op het menu staat BLIJFT het ongezond.[/quote]

  Ook Volkorenbrood ? Is dat ook ongezond ??[/quote]

  Het beste is zelf bakken. Geen tijd of mogelijkheid hiervoor ?

  Ik eet volkoren spelt brood, zuurdesem.
  Goddelijk, voedzaam en heel goed te verteren voor/door mijn lichaam.
  Kost wel 3.99 per stuk bij de biowinkel maar dan heb je ook wat.

  Doordat het voed en vult heb je geen bhoeften aan zinloze tussendoortjes.[/quote]

  Uhm, nee.
  Het beste is GEEN brood of andere tarweprodukten of nog beter geen enkele graansoort.

  Steeds meer voedingsdeskundigen zijn het hier over eens. De bewijzen spreken voor zich.
  Je moet zelf het onderzoek doen, maar… dit is een makkelijke intro in het nederlands:

  http://www.youtube.com/watch?v=QJcNwgQHPEQ

  http://www.youtube.com/watch?v=4mU9AkXu3KA

  0 likes
 25. [quote name=”kengai”]Havermoutpap en dat natuurlijk met melk voor kalveren, zo dat ligt als een blok steen op je maag en zorgt voor veel slijm vorming.
  Melk zo slecht voor kinderen, zie bv. chronische verkoudheid.[/quote]
  Nee, gewoon met water, haverdrank, rijstmelk of amandelmelk om maar iets te noemen. Wij gebruiken haverdrank.

  0 likes
 26. Ik denk serieus waar, dat het nationaal schoolontbijt niet in het leven is geroepen om producten aan te smeren aan kids van 4 t/m 12 jaar. Het is eerder een sociaal gebeuren voor de kinderen, iets heel onschuldigs, wat nu een beetje afgeschilderd wordt alsof het een bewuste aanslag is op de gezondheid van je kind. Van dat ene schoolontbijtje zal er echt niet één afgevoerd hoeven te worden naar spoedeisend hulp. En wat wel of niet verstandig is om naar binnen te werken, is ook heel persoonsgebonden natuurlijk. Luister naar je lichaam en je geest, heb oog voor wat er leeft bij je kinderen en volgens mij is deze discussie dan zo goed als gesloten.

  0 likes
 27. [quote name=”Moondust”]Fruit is helemaal niet zo gezond. Even los van de bestrijdingsmiddelen die er vaak opzitten levert fruit weinig VOEDING. Bovendien bevat fruit doorgaans veel fruitsuikers. van nemen en zullen het niet geloven, omdat ze geindoctrineerd zijn met het idee dat groeten en fruit gezond zijn. Echte voeding wordt nooit genoemd (rauwe melk, orgaanvlees[/quote]
  Hier wil ik toch even op reageren. Orgaanvlees? Gezond? Groente en fruit (van eigen grond en bomen) NIET?????
  Lijkt mij een vreemde stelling. Vlees en zuivel zijn voor de mens van deze 21ste eeuw waarin weinig tot geen lichamelijke arbeid verzet wordt veel te moeilijk te verteren. Sorry, maar deze mening kan ik NIET delen. En plaats ik dus OOK onder de noemer van FOUTE voorlichting

  0 likes
 28. [quote name=”kengai”]Moondust ik wil niet veel zeggen, maar de meeste mensen leven al als carnivoor en we zien dagelijks hoe goed dat is.[/quote]
  De meeste mensen eten vlees afkomstig van de vleesindustrie. Natuurlijk is dat vragen om problemen. Ik blijf dan ook ver weg bij alle producten van die vleesindustrie.

  [quote name=”kengai”]Dus nee, ik geloof je helemaal niet…[/quote]
  Mij hoef je niet te geloven. Lees het boek van Weston Price (Voeding en Fysieke Degeneratie) en weerleg zijn bevindingen en conclusies. Als jij dat kan ben ik om.

  [quote name=”kengai”]…en als we zoals jou allemaal moeten leven, dan zal er een groot aantal mensen moeten doodgaan of je moet nog een paar planeten weten waar we veevoer kunnen verbouwen.[/quote]
  Orgaanvlees bevat tientallen keren meer opneembare(!) voedingsstoffen dan groenten. Je hebt er – mits de voorraden in je lichaam goed zijn aangevuld – minder van nodig. Heb je enig idee hoe bizar veel grond we nodig hebben om groenten en tarwe te verbouwen!? Als al die grond gebruikt wordt voor biologisch-dynamisch veeteelt, dan ga je mij er niet van overtuigen dat er te weinig is om de wereldbevolking te voeden. Jij gelooft teveel in de sprookjes van de heersende klasse. En los daarvan is het natuurlijk onzin om te suggereren dat ik me maar zou moeten ondervoeden alleen omdat mijn voedingspatroon niet genoeg voeding zou opleveren voor alle mensen op de wereld.

  [quote name=”kengai”]Een vraag, je hebt een brood om weg tegeven, wie geef je het, een broodmager hongerig kind of een vleesvarken.
  De meesten zullen zeggen het kind, maar we geven het aan het varken.[/quote]
  Jij hebt de neiging om al het wereldleed op je schouders te nemen. Ik deed dat vroeger ook totdat ik inzag dat dat zinloos is. Ik ben niet verantwoordelijk voor het wereldleed. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen daden, en niet voor die van anderen.

  0 likes
 29. [quote name=”paulsater”]Vlees en zuivel zijn voor de mens van deze 21ste eeuw waarin weinig tot geen lichamelijke arbeid verzet wordt veel te moeilijk te verteren. Sorry, maar deze mening kan ik NIET delen. En plaats ik dus OOK onder de noemer van FOUTE voorlichting[/quote]
  Het is geen mening. Ik baseer me op het onderzoek van Weston A. Price wat tot op heden niemand deugdelijk heeft kunnen weerleggen. Net als 99,9999% van de bevolking heb je je allemaal nepkennis laten aannaaien gedurende je leven. Je hebt nu een hele serie overtuigingen die samen jouw identiteit vormen. Afgezien van bewustzijn kost je dat 2 intensieve jaren van je leven om al die onzin af te leren. Als je denkt dat je de bodem van misleiding hebt bereikt, blijkt er NOG een laag te zijn. De kans dat je het licht gaat zien is vrijwel nihil, dus eigenlijk is dit verspilde moeite van mij en levert me wellicht weer het label “arrogant” op, maar goed….de woorden heb ik alweer getypt. Voor wat betreft gezonde voeding, weerleg de inhoud van het boek “Voeding en Fysieke Degeneratie” van Weston A. Price en ik geef je gelijk.

  0 likes
 30. [quote name=”Proud mum”]Ik denk serieus waar, dat het nationaal schoolontbijt niet in het leven is geroepen om producten aan te smeren aan kids van 4 t/m 12 jaar. Het is eerder een sociaal gebeuren voor de kinderen, iets heel onschuldigs, wat nu een beetje afgeschilderd wordt alsof het een bewuste aanslag is op de gezondheid van je kind. Van dat ene schoolontbijtje zal er echt niet één afgevoerd hoeven te worden naar spoedeisend hulp. En wat wel of niet verstandig is om naar binnen te werken, is ook heel persoonsgebonden natuurlijk. Luister naar je lichaam en je geest, heb oog voor wat er leeft bij je kinderen en volgens mij is deze discussie dan zo goed als gesloten.[/quote]
  Mijn hemel wat naief. Ik ben er sprakeloos van…

  0 likes
 31. Moondust, maar voor dat beetje orgaanvlees heb je veel dode dieren nodig, die voor hun dood ook allemaal voedsel en water nodig hebben en dit word gestolen in andere landen of bestaat de ontbossing van Zuid-Amerika en Afrika niet, en zo ben je dus wel degelijk verantwoordelijk voor de ellende die jou eet patroon met zich mee brengt.
  Hoe komt het dat ons lichaam dan niet is ingesteld op zoveel vlees en melk van een ander diersoort, volgens mij is dat boek voor jou een soort bijbel, wat jou heel goed uitkomt.
  Mededogen is mijn bijbel.

  0 likes
 32. ‘ Het Voorlichtingsbureau Brood organiseert ieder jaar het Nationaal Schoolontbijt. De organisatie wil kinderen stimuleren om goed te ontbijten. ‘

  En dat laatste is vooral het grootste probleem. Opnieuw zien onbetrouwbare bedrijven en z.g. onderzoeksbureau’ s, hier weer een gaten in de markt. Ik had dit al eerder geopperd. Het is nu zaak, dat we hier met z’n allen paal en perk gaan stellen. Want deze bedrijven bedenken natuurlijk allerlei plannetjes. om hun troep te kunnen blijven verkopen. ” Onze regering ” doet hier geen reet aan, dus moeten we het zelf wel doen. Door eerst die troep niet te kopen, slaan we onze eerste slag. De tweede zou zijn, deze figuren voor de rechter te slepen. Wegens oplichting en het opzettelijk vergiftigen van onze jeugd en wij zelf mogen ook meer op gaan letten lijkt me ?
  Makkelijk gezegd dan gedaan, want als bepaalde partijen zich hier niet over durft te buigen, wegens geld en tegenmachten, zal er helemaal geen mallemoer veranderen.

  0 likes
 33. [quote name=”Proud mum”]Ik denk serieus waar, dat het nationaal schoolontbijt niet in het leven is geroepen om producten aan te smeren aan kids van 4 t/m 12 jaar. Het is eerder een sociaal gebeuren voor de kinderen, iets heel onschuldigs, wat nu een beetje afgeschilderd wordt alsof het een bewuste aanslag is op de gezondheid van je kind. Van dat ene schoolontbijtje zal er echt niet één afgevoerd hoeven te worden naar spoedeisend hulp. En wat wel of niet verstandig is om naar binnen te werken, is ook heel persoonsgebonden natuurlijk. Luister naar je lichaam en je geest, heb oog voor wat er leeft bij je kinderen en volgens mij is deze discussie dan zo goed als gesloten.[/quote]

  Helemaal mee eens, wat lijkt het me verschrikkelijk om in alles een complot te zien en niemand meer te kunnen vertrouwen.

  0 likes
 34. [quote name=”kengai”]Moondust, maar voor dat beetje orgaanvlees heb je veel dode dieren nodig, die voor hun dood ook allemaal voedsel en water nodig hebben en dit word gestolen in andere landen of bestaat de ontbossing van Zuid-Amerika en Afrika niet, en zo ben je dus wel degelijk verantwoordelijk voor de ellende die jou eet patroon met zich mee brengt.
  Hoe komt het dat ons lichaam dan niet is ingesteld op zoveel vlees en melk van een ander diersoort, volgens mij is dat boek voor jou een soort bijbel, wat jou heel goed uitkomt.
  Mededogen is mijn bijbel.[/quote]
  Mijn vlees komt van Schotse Hooglandrunderen die rond Groningen en in Drenthe in uitgestrekte natuurgebieden rondlopen en ik heb niets te maken met Zuid-Amerika en Afrika, laat staan dat ik verantwoordelijk ben voor problemen daar. mensen moeten zelf weten wat ze in hun lichaam stoppen. Met de kennis die ik nu heb zou ik gek zijn als ik zou blijven eten als mijn buren doen. Je kan er vanalles bijhalen, feit blijft dat ons lichaam een bepaalde voedingsbehoefte heeft die plantaardig voedsel onvoldoende kan geven (zie boek Price). Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat voor elk klimaat en landschap er wel een geschikte natuur- en diervriendelijke oplossing is. Ik eet echt geen kilo’s vlees in de week. Het is veel bescheidener dan jij wellicht denkt. Tot slot, (orgaan)vlees is maar een deel van een gezond voedingspatroon, er komt veel meer bij kijken.

  0 likes
 35. [quote name=”sander”]Helemaal mee eens, wat lijkt het me verschrikkelijk om in alles een complot te zien en niemand meer te kunnen vertrouwen.[/quote]
  Dat is ook vreselijk, maar als dat de wereld is waarin wij leven dan doe je jezelf toch zwaar tekort door je kop dan maar in het zand te steken? Misleiding is er altijd en overal. Het is net als 10.000 jaar geleden gewoon puur overleven. Ik zie het als mijn taak om bij mijn kind het bewsutzijn te kweken dat hij zich realiseert in wat voor wereld hij leeft en hoe hij goede keuzes kan maken ipv een massaschaap wordt. Het Nationale Schoolontbijt draagt bij aan het creëren van massaschapen en ouders zouden er massaal furieus van moeten worden. Dat dat niet gebeurt geeft aan in wat voor bewustzijn de massa leeft. Wie aankomt met het verhaal van de spirituele revolutie lach ik vierkant uit. We gaan maar één kant op en dat is naar de afgrond. Ik heb er ook niet veel zin in, maar het is niet te stoppen, zoveel is duidelijk. Zet u maar schrap. Er gaat een dag komen dat alles als een kaartenhuis in elkaar stort. En dat zal voor de massa onverwacht en snel gebeuren.

  0 likes
 36. @ Moondust: Noem mij maar naief. Ik probeer mijn kind van 4 niet wantrouwend door het leven te laten gaan, wel bewust. Zoiets doe je gedoseerd, als je geen compleet gedesillusioneerde kleuter aan de hand wilt hebben. En ik dacht (en hoopte) dat je er stil van werd, maar als ik al je posts lees, zie ik toch iets heel anders. Jammer dat een schoolontbijtje, waar je zelf niet eens deel aan neemt, je zo van je stuk brengt.

  0 likes
 37. Maar toch nog even dit Moondust: Hoe zou het nationaal schoolontbijt samengesteld zijn als dit werd verzorgd door Weston A. Price..?

  0 likes
 38. Als je in de vetverbranding zit (ipv koolhydratenverbranding) dan is een ontbijt helemaal niet belangrijk. Sterker nog, dan is een ontbijt alleen maar een onnodig vroege verstoring van de vastenperiode van de nacht. Regelmatig langer vasten dan 18 uur is levensverlengend. Maar goed, als er dan toch ontbeten moet worden dan suggereer ik spiegeleieren met spek (van grasgevoerde biologische runderen) en niet al te zuinig zijn met de roomboter. Maar een stevige runderbouillon (van echte botten getrokken uiteraard) met keltisch zeezout en kruiden en champignons is ook niet te versmaden. Ach, er zijn eindeloos veel mogelijkheden om gezond te ontbijten, maar daar trekt de gemiddelde Nederlander zijn neus voor op. Mensen zijn gebrainwashed en kunnen niet meer afstappen van hun overtuigingen omtrent voedsel. Wat dat betreft beschouw ik de mensheid als verloren. Ze denken dat de nieuwe generatie gemiddeld over de 100 jaar gaat worden. Ik voorspel bij deze dat de jongste generaties eerder zullen sterven dan hun ouders.

  0 likes
 39. [quote name=”Moondust”]
  Het is geen mening. Ik baseer me op het onderzoek van Weston A. Price wat tot op heden niemand deugdelijk heeft kunnen weerleggen. [/quote]

  raar dat vegetariërs gemiddeld langer leven en gezonder zijn in de latere levensjaren dan hun omnivore medemens.
  Daar zijn (meer dan genoeg) cijfers over. Geen ingewikkelde cijfers hoor, gewoon hoe oud mensen geworden zijn, bijvoorbeeld.

  Dus daar gaat je Weston A. Price 🙂

  En wat velen vergeten, de mensen die nu erg oud geworden zijn, waren noodzakelijkerwijs gedeeltelijke vegetariërs, gewoon omdat vlees in die tijden te duur was om iedere dag op tafel te komen.

  Ah, en het doden van dieren, en dan enkele om het grootste deel nog niet eens te gebruiken is verlichting in uw ogen?

  0 likes
 40. [quote name=”Dr. Why”]raar dat vegetariërs gemiddeld langer leven en gezonder zijn in de latere levensjaren dan hun omnivore medemens.
  Daar zijn (meer dan genoeg) cijfers over. Geen ingewikkelde cijfers hoor, gewoon hoe oud mensen geworden zijn, bijvoorbeeld.[/quote]
  Gezond eten gaat over veel meer dan alleen (orgaan)vlees eten. Price heeft gezonde volkeren bestudeerd en de gemene deler in hun voeding gevonden. Vlees is daar een onderdeel van maar gezond oud worden heeft natuurlijk veel meer om het lijf. Overigens bedoel ik met (orgaan)vlees NIET het vlees uit de vleesindustrie. Ik bedoel biologisch vlees van grasgevoerde runderen (hun natuurlijk voedsel).

  [quote name=”Dr. Why”]Dus daar gaat je Weston A. Price :-)[/quote]
  Neehoor, jij roept maar wat en hebt geen idee wie Price was laat staan het levenswerk wat hij heeft achtergelaten.

  [quote name=”Dr. Why”]Ah, en het doden van dieren, en dan enkele om het grootste deel nog niet eens te gebruiken is verlichting in uw ogen?[/quote]
  Je zegt dit echt tegen de verkeerde en trekt dus al je conclusies voordat je de nodige vragen hebt gesteld. Ik ben tegen de vleesindustrie en voor het gebruiken van het gehele dier. Orgaanvlees (biologisch van grasgevoerde runderen) is zeer gezond en van de botten kan hele lekkere en gezonde beestenbottenbouillon gemaakt worden.

  0 likes
 41. [quote name=”Moondust”]
  [quote name=”Dr. Why”]Dus daar gaat je Weston A. Price :-)[/quote]
  Neehoor, jij roept maar wat en hebt geen idee wie Price was laat staan het levenswerk wat hij heeft achtergelaten.[/quote]

  cijfers liegen niet, en de cijfers vertellen dat vegetariërs langer en gezonder leven. Je kunt lullen tot je blauw ziet, het zal niets aan de feiten veranderen.

  Price was een tandarts uit hetzelfde tijdperk waarin ze ondervoede mensen een lap vlees gaven, en dan uit de vooruitgang van hun gezondheid concludeerden dat vlees goed is voor een mens. Over een evenwichtig dieet werd niet gesproken. Zijn conclusies over voeding zijn achterhaald en waren zelfs in zijn tijd oppervlakkig.

  [quote name=”Moondust”]
  Je zegt dit echt tegen de verkeerde en trekt dus al je conclusies voordat je de nodige vragen hebt gesteld. Ik ben tegen de vleesindustrie en voor het gebruiken van het gehele dier. Orgaanvlees (biologisch van grasgevoerde runderen) is zeer gezond en van de botten kan hele lekkere en gezonde beestenbottenbouillon gemaakt worden.[/quote]

  Je bent duidelijk niet tegen het onnodig doden van dieren 🙂
  Dat is evenzeer vleesindustrie. Op een ambachtelijke schaal dan, wat we zo’n 60-70 jaar geleden deden.
  Veel orgaanvlees eten kan je (onder meer) jicht opleveren op latere leeftijd.

  Organen zijn niet zo veel, en samen met de botten hebben we verder nog heel wat beest over. Wat doen we daarmee?

  0 likes
 42. Ik doe niet mee aan het gooien met wetenschappelijke onderzoeken die vanalles zouden ‘bewijzen’. Voor elk onderzoek dat ik aandraag, draag jij er een aan die het tegendeel ‘bewijst’ en vice versa. De wetenschap is wat dat betreft een zeer beperkte visie op de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot natuurvolkeren wiens voeding reeds bewezen gezond is. Price heeft deze voeding in de praktijk bestudeerd en geconcludeerd dat het niet uitmaakt waar je je voedingsstoffen vandaan haalt, zolang je er maar genoeg van binnenkrijgt. Met het westerse dieet of een zuiver plantaardig dieet lukt dat niet. Het werk van Price oppervlakkig noemen is absurd. Ach, noem het wat je wil, pas als je het weerlegt ben je mijn held. Dat zal lastig worden, want het onderzoek is gebaseerd op veldonderzoek (dus de werkelijkheid) en niet op bureautheorieën of laboratoriumtesten. Wetenschappers vinden dat vervelend, want die willen alles isoleren, uitschrijven en een som kloppend maken. Door denkfouten, verkeerde veronderstellingenm, etc. gaan ze daarmee geregeld de mist in. Vlees isoleren en er conclusies aan verbinden is idioot. Alles werkt in samenhang met elkaar en dient ook zo benaderd te worden. En nog een ding over het ‘onnodig’ doden van dieren. Het leven is eten en gegeten worden. Jij kan dat ontkennen, maar het is wel de werkelijkheid. Jij eet planten, dat zijn ook levende wezens. Voor jouw plantaardige voedsel sterven er ook dieren. En je hebt vast weleens een mug doodgeslagen of een mier vertrapt. It’s all in the game en o.a. vegetariërs/veganisten leven in de ontkenning. Sterkte met je vegetarische/veganistische voeding.

  0 likes
 43. Moondust, nee hoor veganisten leven juist niet in onkenning, die weten heel goed dat als je met machines bv. granen oogst, dat daar vaak doden bij vallen, daarom kiezen deze mensen vaak ook voor eigen geoogst spul, maar ook daarmee kun je wormen vertrappen of andere insecten, maar gelukkig geen miljoenen koeien, varkens of kippen of zo,n prachtige schotse hooglander in de bloei van zijn leven afmaken omdat er mensen zijn die denken dat ze daar gezond van worden.
  Zou zeggen probeer eens een stuk vlees van zo,n kadaver af te scheuren met je blote tanden, gaat je niet lukken, want ook onze neus zit in de weg of probeer gewoon een stuk rauw vlees weg te kauwen.
  Misschien dat je er dan achter komt dat de mens geen vleeseter is.

  0 likes
 44. [quote name=”Moondust”]Dit in tegenstelling tot natuurvolkeren wiens voeding reeds bewezen gezond is. [/quote]

  het is waarschijjnlijk daarom dat wij gezonder zijn en langer leven dan de primitieven 🙂

  0 likes
 45. [quote name=”Dr. Why”][quote name=”Moondust”]Dit in tegenstelling tot natuurvolkeren wiens voeding reeds bewezen gezond is. [/quote]

  het is waarschijjnlijk daarom dat wij gezonder zijn en langer leven dan de primitieven :-)[/quote]
  Natuurvolkeneren primitieven noemen is typisch de hoogmoed van vegetariërs/veganisten. Het is echter dankzij de voeding van deze voorouders dat wij zijn wie we nu zijn. Vegetarisme is iets van de laatste 2000 jaar. In al die miljoenen jaren daarvoor hebben de mens en zijn voorlopers altijd vlees gegeten. Vegetariërs/veganisten eten voeding waar onze genen gedurende 99,999% van hun evolutie nooit aan blootgesteld zijn. Het is onnatuurlijk en leidt onherroepelijk tot tekorten.

  0 likes
 46. [quote name=”kengai”]Moondust, nee hoor veganisten leven juist niet in onkenning, die weten heel goed dat als je met machines bv. granen oogst, dat daar vaak doden bij vallen, daarom kiezen deze mensen vaak ook voor eigen geoogst spul, maar ook daarmee kun je wormen vertrappen of andere insecten, maar gelukkig geen miljoenen koeien, varkens of kippen of zo,n prachtige schotse hooglander in de bloei van zijn leven afmaken omdat er mensen zijn die denken dat ze daar gezond van worden.
  Zou zeggen probeer eens een stuk vlees van zo,n kadaver af te scheuren met je blote tanden, gaat je niet lukken, want ook onze neus zit in de weg of probeer gewoon een stuk rauw vlees weg te kauwen.
  Misschien dat je er dan achter komt dat de mens geen vleeseter is.[/quote]
  De mens heeft gedurende zijn evolutie voornamelijk geinvesteerd in intelligentie (als overlevingswapen) en niet in fysiologische eigenschappen als klauwen, scheurtanden, etc. Doordat mensen werktuigen zijn gaan gebruiken waren die aanpassingen niet nodig.

  Lees eens wat artikelen op mikedonkers.com.

  0 likes
 47. [quote name=”Moondust”]
  Natuurvolkeneren primitieven noemen is typisch de hoogmoed van vegetariërs/veganisten. Het is echter dankzij de voeding van deze voorouders dat wij zijn wie we nu zijn. Vegetarisme is iets van de laatste 2000 jaar. In al die miljoenen jaren daarvoor hebben de mens en zijn voorlopers altijd vlees gegeten. Vegetariërs/veganisten eten voeding waar onze genen gedurende 99,999% van hun evolutie nooit aan blootgesteld zijn. Het is onnatuurlijk en leidt onherroepelijk tot tekorten.[/quote]

  dat is onzin 🙂
  Ik ben al bijna 40 jaar vegetariër en onlangs heb ik nog een bloedonderzoek laten doen: geen tekorten 🙂
  En je snapt ook al niet veel van genetica…

  En het feit blijft dat de primitieven sneller het loodje leggen. Dus zo gezond zijn ze niet bezig.

  Overigens, de mens zoals we die nu kennen loopt hier nog geen miljoenen jaren rond. Onze dierbare voorouders waren inderdaad omnivoor, maar meer uit noodzaak dan iets anders. En de hoeveelheid vlees die ze in een maand binnenkregen wordt nu in een dag of 2 naar binnen gespeeld.

  0 likes
 48. Ik vind het prima dat je er niet aan wil. Over wat wel en niet werkt of is kan je eindeloos twisten. Ik baseer mijn voeding op traditie vanwege de betrouwbaarheid (in mijn ogen) en die is niet betwistbaar.

  0 likes
 49. [quote name=”Moondust”]Ik vind het prima dat je er niet aan wil. Over wat wel en niet werkt of is kan je eindeloos twisten. Ik baseer mijn voeding op traditie vanwege de betrouwbaarheid (in mijn ogen) en die is niet betwistbaar.[/quote]

  Inreressant Moondust.

  Ik kan me in veel verplaatsen met name over de suiker en de tijdstippen waarop we eten.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

boeren

Op deze lafhartige manier wil Den Haag de boeren keihard terugpakken omdat ze zich tegen de elite hebben verzet. ‘Van de pot gerukt!’

Het huidige kabinet is vastbesloten om de ...

franse

Franse geschiedenisleraar linkt CIA aan 9/11 in Frans geschiedenisboek. Ophef alom!

Een Franse uitgeverij heeft een geschiedenisboek uitgebracht ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.