Homepagina » Binnenland » Nederland in top 3 ergste belastingparadijzen ter wereld
Nederland derde op de lijst van de 15 ergste belastingparadijzen ter wereld

Nederland in top 3 ergste belastingparadijzen ter wereld

Nederland neemt na Bermuda en de Kaaimaneilanden de derde plaats in op de lijst van de 15 ergste belastingparadijzen ter wereld. Dat stelt Oxfam Novib in haar rapport Tax Battles.

De hulporganisatie merkt op dat belastingparadijzen, waaronder Nederland, een ernstige bedreiging vormen voor de armoedebestrijding.

Door onder andere Nederland lopen ontwikkelingslanden miljarden aan belastinginkomsten mis die kunnen worden ingezet voor scholen, ziekenhuizen en het creëren van banen.

Toenemende extreme ongelijkheid

“Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen,” zei Esmé Berkhout van Oxfam Novib.

“Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op een beter leven te geven,” voegde ze toe.

Het rapport komt uit terwijl er binnen de Europese Unie wordt gewerkt aan een zwarte lijst van belastingparadijzen.

Als enige

Veel van de landen uit de top 15 zijn betrokken bij fiscale schandalen, merkt Oxfam Novib op.

Ierland sloot een belastingovereenkomst met Apple die het mogelijk maakt dat de technologiegigant slechts 0,005 procent vennootschapsbelasting betaalt.

Luxemburg maakt met veel multinationals geheime afspraken om hun belastingafdracht te verminderen.

Nederland hield vorige week nog, als enige EU-lid, tegen dat in 2019 een belangrijk belastinglek wordt gedicht door een nieuwe EU-richtlijn.

Samenwerken

“Er zijn geen winnaars in deze race naar de bodem op belastingtarieven. Gewone mensen betalen de prijs voor deze roekeloze concurrentie,” aldus Berkhout.

“Belastingen voor burgers gaan omhoog en bezuinigingen op essentiële diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, nemen toe,” ging ze verder.

“Regeringen moeten samenwerken om deze race een halt toe te roepen,” besloot ze.

[Oxfam Novib]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Elise49
Elise49
4 jaren geleden

Allemaal dingen die vallen onder een hoger plan. Stel de drie dagen donker(bijbel/niburu) komt voor op het noordelijk halfrond, dan is de migratie van mensen naar hier een overlevingsplan. Want op het zuidelijk halfrond zou het dan drie dagen licht/hitte zijn. Projecten daar hebben nu geen zin meer. It’s possible.
Ik probeer toch nog steeds het grotere plaatje van meerdere kanten te bekijken. Dit verklaart dan ook weer VS versus Rusland. De rest is niet meer belangrijk, cru gezegd. Oude wereld versus nieuwe wereld. Na de wobble aarde(door de drie donkere dagen, staat de aarde stil, daarna weer oude manier) staat de hemel weer in Vissen. Het tijdperk dat Jezus/christendom gesticht is. Veel mensen willen niks meer met het geloof te maken hebben(ik ook niet, want het geloofsinstituut speelt dubbelspel, mijn eigen huis/gedachte/ziel is mijn kerk), maar het christendom(de sleutel is de heilige grafkerk in Jeruzalem) speelt in huidig en volgend tijdperk een grote rol. Qua macht, maar ook de boodschap van Jezus(omgang mensen). Even los gezien van huidig systeem en zijn gebreken/chaos/tweedeling enz door tri-assen. Het wereld geheim draait om de zon/hemelkalender/cycli’s.(natuurlijke gebeurtenissen en systeem gestuurde gebeurtenissen) Als je het kan zien(ver verleden naar ver vooruit), dan vullen die elkaar aan. De agenda zal als een vlinder haar vleugels sluiten en weer open gaan. Of die zwarte zon(waar vele oude culturen over weten) nu een technische, menselijke, ouderlingen, Alien gebeurtenis is of puur natuur is, de gevolgen blijven/het einddoel(nieuw tijdperk) blijft hetzelfde. Zie zeven zegels/bazuinen/schalen. Het is ons lot en we zullen het samen doorgaan.(doorwaad plaats).
Ik wens daarom voor iedereen veel geluk met elkaar.

Hans
Hans
4 jaren geleden

“Belastingen voor burgers gaan omhoog en bezuinigingen op essentiële diensten, zoals gezondheidszorg en onderwijs, nemen toe,” ging ze verder.
“Regeringen moeten samenwerken om deze race een halt toe te roepen,” besloot ze.

Ha! Het is juist de bedoeling vd regering zodat ze iedereen onder de duim kunnen houden. Het spelletje bevolking onderdrukken gaat gewoon vrolijk verder zolang we deze criminelen ons land laten besturen.

Loki
Loki
4 jaren geleden

Ja ja een belastingparadijs voor de multinationals, maar niet voor de gewone burger, want die wordt als financiële trekpop steeds verder uitgekleed, in een maatschappij waar voedselbanken meer en meer groeien.
Miljarden over de balk worden gesmeten aan neporganisaties, onderzoeken, militaire acties die geen enkele basis vormen, fascistisch dictatorschap-EU en allerlei aanverwante zaken.
Wie we daar voor kunnen bedanken is met zijn kabinet tot 15 maart 2017 nog steeds verdeel en heers meester.
Ik zou adviseren eens flink NEE te stemmen tegen dit soort politieke partijen en het heil ergens anders te zoeken. Let wel PVV is eveneens een wolf in schaapskleren.
Er is nog niet 1 politiek leider opgestaan die het wel meent ten aanzien van de bevolking, het zijn vooral liegende en bedriegende managers die al decennia lang de lakens uitdelen. Niet aan de bevolking maar aan welgestelden.

tavi
tavi
4 jaren geleden

En waarom is Nederland een belastingparadijs? Omdat het probeert multinationals te lokken om zich in Nederland te vestigen, en niet in bvb Duitsland of België. Het geeft dus meer voordelen dan de buurlanden.

Hoe kun je dit oplossen? Door meer Europese regelgeving hierover te bekomen, en zoiets te verinderen. Momenteel is de EU onder andere al bezig om het belastingvoordeel van Google in Ierland aan te vechten. De EU probeert Google te verplichten om meer belastingen te betalen in Ierland. Maar Ierland verzet zich er tegen. Dat is dus een absurde situatie waar een land zich verzet tegen het verkrijgen van belastingsinkomsten!

Belastingparadijzen kunnen verminderd worden wanneer Europese landen samenwerken en dezelfde regels toepassen – iets wat de EU naartoe streeft. Maar de aparte landen willen dat niet (en worden gesteund door de anti-EU stemming van een groot deel van de bevolking).

Je kunt dus niet tegen belastingparadijzen zijn, en ook tegen de EU.

x

Check Also

de jonge

‘Minister De Jonge houdt ons vast in de crisis en de regels’

Lange tijd gold overal in Nederland het ...

vaccin

‘Dat gevaccineerden straks misschien meer mogen, vind ik echt van een totalitaire orde die niet past bij Nederland’

Mensen denken dat het nu voorbij is, ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

15
0
We lezen graag je reactie!x