Natuur en Milieu

Enorm illegaal klimaatexperiment opgemerkt voor kust van Canada

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een privébedrijf dat wordt gesteund door een controversiële Amerikaanse zakenman is voor de westkust van Canada begonnen met geo-engineering, de grootschalige beïnvloeding van het klimaat.

Russ George heeft 100 ton ijzersulfaat in de Grote Oceaan gedumpt. Het experiment, dat in strijd is met twee VN-moratoria, kan rekenen op felle kritiek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het ijzersulfaat is afgelopen juli in de Grote Oceaan gedumpt, maar de effecten worden nu pas opgemerkt door satellieten. Kunstmatig plankton strekt zich uit over een gebied van 6214 vierkante kilometer.

Zalm

De gedachte van George is dat het plankton koolstofdioxide absorbeert en vervolgens naar de oceaanbodem zinkt. Hij hoopt flink te verdienen aan de lucratieve CO2-belasting.

De zakenman overtuigde de lokale raad van een inheems dorp om de Haida Salmon Restauration Corporation op te richten. Hij hield de raadsleden voor dat de zalmpopulatie door het project zou worden hersteld. De inwoners van de Haida Gwaii, een Canadese archipel in de Grote Oceaan, investeerden zelf 1 miljoen dollar in het project.

Mythologie

Critici stellen dat George de regels van de Verenigde Naties heeft overtreden. De kwestie wordt momenteel onderzocht door Environment Canada. Experts wijzen erop dat het project in strijd is met de afspraken die zijn gemaakt op de VN-Biodiversiteitstop (CBD) en het Verdrag van Londen.

George vertelde aan de Britse krant The Guardian dat de twee moratoria een ‘mythologie’ zijn die niet opgaan voor zijn project.

VN-functionarissen ontmoeten elkaar later deze week in de Indiase stad Haiderabad om zich te beraden over de kwestie. “Als Russ George de inheemse gemeenschap echt heeft misleid en ijzer in hun wateren heeft gedumpt, hopen we dat er snel gerechtelijke stappen tegen hem worden ondernomen en dat de Canadese en Amerikaanse overheid hier daadkrachtig tegen zullen optreden,” zei Silvia Ribeiro van de milieuwaakhond ETC Group.

Bron: Io9.com

Gerelateerd:

 

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Spring
Spring
11 jaren geleden

Ben benieuwd hoe dit kan worden ‘opgeruimd’?

saskia
saskia
11 jaren geleden

Linke soep, maar weer afwachten wat de schade is die hierdoor wordt veroorzaakt want dit soort dingen wordt gewoon afgestraft. Wat voor mens doet dit?

johan
johan
11 jaren geleden

Rus George zal worden beloond voor zijn werk.

Het is niets voor niets profit vs humanity.

dymph
dymph
11 jaren geleden

Planten hebebn net CO2 nodig en dat ruimt men op ? Ik heb ooit extra zuurstof gehad en dat voelt heel erg goed. Ik neem aan dat voor de planten extra CO2 ook goed aanvoelt en ik neem aan, als de panten het extra goed doen wij extra zuurstof erdoor gaan krijgen in loop der jaren en dat ales dan gewoon hersteld dat is aan getast door ons.
Ik vind het vreemd dat CO2 opruimt moet worden.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x