Binnenland

Nepnieuwsfabriek NU.nl neemt NineForNews op de korrel en faalt hard. Zie hoe droevig het gesteld is met de Nederlandse journalistiek

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen keren Facebook massaal de rug toe. Vorig jaar stopten maar liefst 640.000 Nederlanders met het platform. De forse daling heeft onder meer te maken met een gebrek aan vertrouwen in Facebook.

Er zijn recentelijk meerdere schandalen geweest en daarnaast laat het sociale medium zogenaamd nepnieuws beoordelen door ‘factcheckers’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In Nederland wordt dat vooral gedaan door NUcheckt. Facebook betaalt NU.nl om nieuwsberichten te controleren waar ‘lezers vraagtekens bij zetten’.

Zoals verwacht

De ‘factchecks’ laten vooral zien hoe de mainstream media zich in allerlei bochten wringen in een poging gedegen nieuwsberichten toch op de één of andere manier te bestempelen als nepnieuws.

Enkele dagen geleden besloot NUcheckt een bericht te checken waarin werd beweerd dat tanden poetsen met fluoridetandpasta schadelijk is voor het menselijk lichaam.

Het oordeel was, zoals verwacht, ‘grotendeels onwaar’.

NUcheckt verwijst onder andere naar een artikel op de website NineForNews uit 2017 waarin staat dat fluoride giftig is en het IQ van kinderen verlaagt.

Onbetrouwbare informatie

Het artikel is gebaseerd op informatie van CTV News en CNN, nota bene mainstream media. Beweert NUcheckt hier dat CTV News en CNN onbetrouwbare informatie verspreiden?

Het artikel verwijst naar een wetenschappelijke studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Toronto, de McGill University en de Harvard-universiteit en die gepubliceerd is in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

CNN meldde dat hoge blootstelling aan fluoride in verband werd gebracht met lagere IQ-scores.

De bevindingen ‘openen de deur’ naar het erkennen van fluoride als neurotoxine, klonk het.

Eén enkele gepensioneerde hoogleraar

Waar baseert NUcheckt zich op? Op het oordeel van één enkele gepensioneerde (!) hoogleraar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, die verder niet bij de studie betrokken was.

De gepensioneerde hoogleraar, Cor van Loveren, zegt tegen NU.nl dat ‘het heel duidelijk is dat fluoride een enorme bescherming biedt tegen gaatjes’.

Over de toxiciteit en de effecten van fluoride op de cognitieve functie zegt Van Loveren niets.

Er zijn intussen meer dan genoeg studies die aantonen dat fluoride schadelijk is voor het lichaam.

Aanzienlijk lager IQ

In 2017 en 2018 zijn twee studies gedaan naar het cognitieve effect van fluoride op menselijke foetussen.

Uit beide studies bleek dat kinderen die waren blootgesteld aan grotere hoeveelheden fluoride, een aanzienlijk lager IQ hadden.

Bij deze kinderen werd op 4-jarige leeftijd een daling van zes IQ-punten vastgesteld. Ook in de leeftijd van 1-3 en 6-12 jaar bleken ze een lager IQ te hebben dan kinderen die aan kleinere hoeveelheden fluoride waren blootgesteld.

Beide studies (Bashash et al 2017, Thomas et al 2018) zijn gefinancierd door de Amerikaanse overheid.

Schadelijk effect

Er zijn inmiddels 50 onderzoeken met mensen en ruim 300 met dieren gedaan die fluoride linken aan een lager IQ, hersenschade en leerproblemen, ook bij lage waarden.

In 2012 concludeerden Harvard-onderzoekers na een analyse van diverse internationale studies dat blootstelling aan fluoride leidt tot een afname van het gemiddelde IQ van kinderen met zeven punten.

“Onze resultaten wijzen erop dat de blootstelling aan fluoride een schadelijk effect heeft op de ontwikkeling van het kinderbrein,” aldus de onderzoekers van Harvard.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Grootste medische zwendel

“De kinderen die in gebieden met hoge concentraties fluoride woonden, hadden een veel lager IQ dan zij die in een omgeving woonden waar de concentraties fluoride laag waren,” schreven hoofdonderzoekster Anna Choi en haar collega’s.

Wijlen huisarts Hans Moolenburgh wees erop dat fluoride een giftig industrieel afvalproduct is.

Het verhaal dat fluor ‘goed’ zou zijn voor het gebit is volgens hem gebaseerd op leugens. Hij sprak van de grootste medische zwendel van de 20e eeuw.

NU.nl verspreidt zelf nepnieuws, enkele voorbeelden

NU.nl beoordeelt nieuwsberichten voor Facebook op waarheid, maar verspreidt zelf vaak nepnieuws.

Enkele voorbeelden. Op 18 januari meldde NU.nl dat president Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen had opgedragen te liegen tegen het Amerikaanse Congres. De site baseerde zich op een artikel van BuzzFeed.

Het artikel bleek nepnieuws te zijn. Speciaal aanklager Robert Mueller had gezegd dat het bericht niet klopte. Toch staat het artikel nog gewoon op de website van NU.nl.

Een ander voorbeeld. Op 20 januari schreef NU.nl een artikel over Amerikaanse scholieren met Trump-petjes die een Vietnamveteraan belachelijk hadden gemaakt.

Ook dit bleek nepnieuws te zijn. De man die ‘belachelijk werd gemaakt’ bleek geen Vietnamveteraan te zijn en het waren juist de scholieren die werden belaagd.

Het artikel staat nog gewoon op de website van NU.nl, al is er wel een noot (lees: rectificatie) bij geplaatst.

NUcheckt kan dus beter de eigen berichtgeving gaan factchecken.

[NU.nl]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
andere peter
andere peter
5 jaren geleden

worden hier wel 2 dingen door elkaar gehaald hoor. De vraag was toch of tandenpoetsen slecht voor je is agv fluoride? Natuurlijk is teveel fluoride slecht voor je, zoals de meeste stoffen slecht voor je zijn als je teveel krijgt. De vraag is wanneer het slecht voor je wordt, en zit die hoeveelheid in tandpasta? Blijkbaar zit er niet zoveel fluoride in dat het slecht voor je is. Dat is waar de discussie over gaat en verder niet

mike
mike
5 jaren geleden

Nu.nl ‘fact checkt’ niet alleen nogal gekleurd, ze weren overduidelijk kritische tegengeluiden. Heb in 2018 verschillende keren gereageerd, maar als je ook maar iets te kritisch bent, kom je er niet doorheen en wordt je reactie gewoon niet geplaatst!!! Dat geeft te denken over hun oprechtheid…

marcel Koningen
marcel Koningen
5 jaren geleden

Wat dit echt griezelig en psychopatisch maakt is het volgende in beroeps legers is geen een functie beschikbaar voor soldaten met een IQ lager dan 93.Het gemiddelde IQ in nederland licht iets boven de 100.Als je 100 min 7 doet krijg je iemand die niets is aan te leren waarvoor alleen de aller simpelste verrichtingen op de banen markt beschikbaar zijn .En uit de psychologie komt het inzicht dat er meer uit simpelheid psychopatisch gedrag vertoont wordt namelijk hoe lager IQ hoe meer psychopathisch gedrag zie de aantrekkings kracht van snel geld en extreem gewelddadig gedrag desnoods in het midden van publiek op straat dingen die hoog begaafde criminelen wel uit hun hoofd laten omdat het slecht voor de criminelezaken is wel snel geld ,minimaal geweld.
Het stoppen van dit soort chemisch afval uit de aluminium industrie heeft niets te zoeken in ons dieet maar alles te maken met opzettelijk een bevolking saboteren en is dus een misdaad tegen de menselijkheid .uitgevoerd door mensen die die naam niet verdienen .De echte naam voor deze mensen die andere mensen als manipuleerbare producten zijn is hoog begaafte psychopaat het zelfde soort als in de bovenste lagen van de criminaliteit en horen eigelijk voor de vielig heid van de rest op een mooie rustige plaats met hek in de duinen thuis.
Mvrg,Marcel

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

De wetenschap die nepnieuws de wereld uit helpt en de mensheid redt moet nog geboren worden.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x