Mensen keren Facebook massaal de rug toe. Vorig jaar stopten maar liefst 640.000 Nederlanders met het platform. De forse daling heeft onder meer te maken met een gebrek aan vertrouwen in Facebook.
Er zijn recentelijk meerdere schandalen geweest en daarnaast laat het sociale medium zogenaamd nepnieuws beoordelen door ‘factcheckers’.
In Nederland wordt dat vooral gedaan door NUcheckt. Facebook betaalt NU.nl om nieuwsberichten te controleren waar ‘lezers vraagtekens bij zetten’.
Zoals verwacht
De ‘factchecks’ laten vooral zien hoe de mainstream media zich in allerlei bochten wringen in een poging gedegen nieuwsberichten toch op de één of andere manier te bestempelen als nepnieuws.
Enkele dagen geleden besloot NUcheckt een bericht te checken waarin werd beweerd dat tanden poetsen met fluoridetandpasta schadelijk is voor het menselijk lichaam.
Het oordeel was, zoals verwacht, ‘grotendeels onwaar’.
NUcheckt verwijst onder andere naar een artikel op de website NineForNews uit 2017 waarin staat dat fluoride giftig is en het IQ van kinderen verlaagt.
Onbetrouwbare informatie
Het artikel is gebaseerd op informatie van CTV News en CNN, nota bene mainstream media. Beweert NUcheckt hier dat CTV News en CNN onbetrouwbare informatie verspreiden?
Het artikel verwijst naar een wetenschappelijke studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Toronto, de McGill University en de Harvard-universiteit en die gepubliceerd is in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.
CNN meldde dat hoge blootstelling aan fluoride in verband werd gebracht met lagere IQ-scores.
De bevindingen ‘openen de deur’ naar het erkennen van fluoride als neurotoxine, klonk het.
Eén enkele gepensioneerde hoogleraar
Waar baseert NUcheckt zich op? Op het oordeel van één enkele gepensioneerde (!) hoogleraar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, die verder niet bij de studie betrokken was.
De gepensioneerde hoogleraar, Cor van Loveren, zegt tegen NU.nl dat ‘het heel duidelijk is dat fluoride een enorme bescherming biedt tegen gaatjes’.
Over de toxiciteit en de effecten van fluoride op de cognitieve functie zegt Van Loveren niets.
Er zijn intussen meer dan genoeg studies die aantonen dat fluoride schadelijk is voor het lichaam.
Aanzienlijk lager IQ
In 2017 en 2018 zijn twee studies gedaan naar het cognitieve effect van fluoride op menselijke foetussen.
Uit beide studies bleek dat kinderen die waren blootgesteld aan grotere hoeveelheden fluoride, een aanzienlijk lager IQ hadden.
Bij deze kinderen werd op 4-jarige leeftijd een daling van zes IQ-punten vastgesteld. Ook in de leeftijd van 1-3 en 6-12 jaar bleken ze een lager IQ te hebben dan kinderen die aan kleinere hoeveelheden fluoride waren blootgesteld.
Beide studies (Bashash et al 2017, Thomas et al 2018) zijn gefinancierd door de Amerikaanse overheid.
Schadelijk effect
Er zijn inmiddels 50 onderzoeken met mensen en ruim 300 met dieren gedaan die fluoride linken aan een lager IQ, hersenschade en leerproblemen, ook bij lage waarden.
In 2012 concludeerden Harvard-onderzoekers na een analyse van diverse internationale studies dat blootstelling aan fluoride leidt tot een afname van het gemiddelde IQ van kinderen met zeven punten.
“Onze resultaten wijzen erop dat de blootstelling aan fluoride een schadelijk effect heeft op de ontwikkeling van het kinderbrein,” aldus de onderzoekers van Harvard.
De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.
Grootste medische zwendel
“De kinderen die in gebieden met hoge concentraties fluoride woonden, hadden een veel lager IQ dan zij die in een omgeving woonden waar de concentraties fluoride laag waren,” schreven hoofdonderzoekster Anna Choi en haar collega’s.
Wijlen huisarts Hans Moolenburgh wees erop dat fluoride een giftig industrieel afvalproduct is.
Het verhaal dat fluor ‘goed’ zou zijn voor het gebit is volgens hem gebaseerd op leugens. Hij sprak van de grootste medische zwendel van de 20e eeuw.
NU.nl verspreidt zelf nepnieuws, enkele voorbeelden
NU.nl beoordeelt nieuwsberichten voor Facebook op waarheid, maar verspreidt zelf vaak nepnieuws.
Enkele voorbeelden. Op 18 januari meldde NU.nl dat president Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen had opgedragen te liegen tegen het Amerikaanse Congres. De site baseerde zich op een artikel van BuzzFeed.
Het artikel bleek nepnieuws te zijn. Speciaal aanklager Robert Mueller had gezegd dat het bericht niet klopte. Toch staat het artikel nog gewoon op de website van NU.nl.
Een ander voorbeeld. Op 20 januari schreef NU.nl een artikel over Amerikaanse scholieren met Trump-petjes die een Vietnamveteraan belachelijk hadden gemaakt.
Ook dit bleek nepnieuws te zijn. De man die ‘belachelijk werd gemaakt’ bleek geen Vietnamveteraan te zijn en het waren juist de scholieren die werden belaagd.
Het artikel staat nog gewoon op de website van NU.nl, al is er wel een noot (lees: rectificatie) bij geplaatst.
NUcheckt kan dus beter de eigen berichtgeving gaan factchecken.
[NU.nl]
Beelden: Antifa verstiert massaprotest tegen coronabeleid in Brussel
Wist je dat Amerika sinds 2020 bijna 3500 bommen heeft gedropt in andere landen? Waar blijft de ophef?
Er is iets heel vreemds gaande op Maui: ‘Wat verbergt de overheid?’
Ex-president Vaticaanse bank: ‘Pandemie is hulpmiddel bij Great Reset’
Het is niet dezelfde persoon! Volgens deze band is de beruchte miljardair Jeffrey Epstein vervangen door een dubbelganger
Wat gaan de Chinezen aantreffen op de achterkant van de maan?
Hillary Clinton, je hebt hele landen en miljoenen levens verwoest. Kom van je troon af. Kijken: presidentskandidaat trekt van leer
Hoogste tijd om kruidengeneeskunde uit de doofpot te halen. Gaat deze dappere studente het verschil maken?
Kunnen onze gedachten de structuur van water veranderen?