Homepagina » Binnenland » Nepnieuwsfabriek NU.nl neemt NineForNews op de korrel en faalt hard. Zie hoe droevig het gesteld is met de Nederlandse journalistiek
Nepnieuwsfabriek NU.nl neemt NineForNews op de korrel en faalt hard. Zie hoe droevig het gesteld is met de Nederlandse journalistiek

Nepnieuwsfabriek NU.nl neemt NineForNews op de korrel en faalt hard. Zie hoe droevig het gesteld is met de Nederlandse journalistiek

Mensen keren Facebook massaal de rug toe. Vorig jaar stopten maar liefst 640.000 Nederlanders met het platform. De forse daling heeft onder meer te maken met een gebrek aan vertrouwen in Facebook.

Er zijn recentelijk meerdere schandalen geweest en daarnaast laat het sociale medium zogenaamd nepnieuws beoordelen door ‘factcheckers’.

In Nederland wordt dat vooral gedaan door NUcheckt. Facebook betaalt NU.nl om nieuwsberichten te controleren waar ‘lezers vraagtekens bij zetten’.

Zoals verwacht

De ‘factchecks’ laten vooral zien hoe de mainstream media zich in allerlei bochten wringen in een poging gedegen nieuwsberichten toch op de één of andere manier te bestempelen als nepnieuws.

Enkele dagen geleden besloot NUcheckt een bericht te checken waarin werd beweerd dat tanden poetsen met fluoridetandpasta schadelijk is voor het menselijk lichaam.

Het oordeel was, zoals verwacht, ‘grotendeels onwaar’.

NUcheckt verwijst onder andere naar een artikel op de website NineForNews uit 2017 waarin staat dat fluoride giftig is en het IQ van kinderen verlaagt.

Onbetrouwbare informatie

Het artikel is gebaseerd op informatie van CTV News en CNN, nota bene mainstream media. Beweert NUcheckt hier dat CTV News en CNN onbetrouwbare informatie verspreiden?

Het artikel verwijst naar een wetenschappelijke studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Toronto, de McGill University en de Harvard-universiteit en die gepubliceerd is in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

CNN meldde dat hoge blootstelling aan fluoride in verband werd gebracht met lagere IQ-scores.

De bevindingen ‘openen de deur’ naar het erkennen van fluoride als neurotoxine, klonk het.

Eén enkele gepensioneerde hoogleraar

Waar baseert NUcheckt zich op? Op het oordeel van één enkele gepensioneerde (!) hoogleraar van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, die verder niet bij de studie betrokken was.

De gepensioneerde hoogleraar, Cor van Loveren, zegt tegen NU.nl dat ‘het heel duidelijk is dat fluoride een enorme bescherming biedt tegen gaatjes’.

Over de toxiciteit en de effecten van fluoride op de cognitieve functie zegt Van Loveren niets.

Er zijn intussen meer dan genoeg studies die aantonen dat fluoride schadelijk is voor het lichaam.

Aanzienlijk lager IQ

In 2017 en 2018 zijn twee studies gedaan naar het cognitieve effect van fluoride op menselijke foetussen.

Uit beide studies bleek dat kinderen die waren blootgesteld aan grotere hoeveelheden fluoride, een aanzienlijk lager IQ hadden.

Bij deze kinderen werd op 4-jarige leeftijd een daling van zes IQ-punten vastgesteld. Ook in de leeftijd van 1-3 en 6-12 jaar bleken ze een lager IQ te hebben dan kinderen die aan kleinere hoeveelheden fluoride waren blootgesteld.

Beide studies (Bashash et al 2017, Thomas et al 2018) zijn gefinancierd door de Amerikaanse overheid.

Schadelijk effect

Er zijn inmiddels 50 onderzoeken met mensen en ruim 300 met dieren gedaan die fluoride linken aan een lager IQ, hersenschade en leerproblemen, ook bij lage waarden.

In 2012 concludeerden Harvard-onderzoekers na een analyse van diverse internationale studies dat blootstelling aan fluoride leidt tot een afname van het gemiddelde IQ van kinderen met zeven punten.

“Onze resultaten wijzen erop dat de blootstelling aan fluoride een schadelijk effect heeft op de ontwikkeling van het kinderbrein,” aldus de onderzoekers van Harvard.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Grootste medische zwendel

“De kinderen die in gebieden met hoge concentraties fluoride woonden, hadden een veel lager IQ dan zij die in een omgeving woonden waar de concentraties fluoride laag waren,” schreven hoofdonderzoekster Anna Choi en haar collega’s.

Wijlen huisarts Hans Moolenburgh wees erop dat fluoride een giftig industrieel afvalproduct is.

Het verhaal dat fluor ‘goed’ zou zijn voor het gebit is volgens hem gebaseerd op leugens. Hij sprak van de grootste medische zwendel van de 20e eeuw.

NU.nl verspreidt zelf nepnieuws, enkele voorbeelden

NU.nl beoordeelt nieuwsberichten voor Facebook op waarheid, maar verspreidt zelf vaak nepnieuws.

Enkele voorbeelden. Op 18 januari meldde NU.nl dat president Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen had opgedragen te liegen tegen het Amerikaanse Congres. De site baseerde zich op een artikel van BuzzFeed.

Het artikel bleek nepnieuws te zijn. Speciaal aanklager Robert Mueller had gezegd dat het bericht niet klopte. Toch staat het artikel nog gewoon op de website van NU.nl.

Een ander voorbeeld. Op 20 januari schreef NU.nl een artikel over Amerikaanse scholieren met Trump-petjes die een Vietnamveteraan belachelijk hadden gemaakt.

Ook dit bleek nepnieuws te zijn. De man die ‘belachelijk werd gemaakt’ bleek geen Vietnamveteraan te zijn en het waren juist de scholieren die werden belaagd.

Het artikel staat nog gewoon op de website van NU.nl, al is er wel een noot (lees: rectificatie) bij geplaatst.

NUcheckt kan dus beter de eigen berichtgeving gaan factchecken.

[NU.nl]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
andere peter
andere peter
2 jaren geleden

worden hier wel 2 dingen door elkaar gehaald hoor. De vraag was toch of tandenpoetsen slecht voor je is agv fluoride? Natuurlijk is teveel fluoride slecht voor je, zoals de meeste stoffen slecht voor je zijn als je teveel krijgt. De vraag is wanneer het slecht voor je wordt, en zit die hoeveelheid in tandpasta? Blijkbaar zit er niet zoveel fluoride in dat het slecht voor je is. Dat is waar de discussie over gaat en verder niet

mike
mike
2 jaren geleden

Nu.nl ‘fact checkt’ niet alleen nogal gekleurd, ze weren overduidelijk kritische tegengeluiden. Heb in 2018 verschillende keren gereageerd, maar als je ook maar iets te kritisch bent, kom je er niet doorheen en wordt je reactie gewoon niet geplaatst!!! Dat geeft te denken over hun oprechtheid…

Herman de Graaf
Herman de Graaf
Reactie op  mike
2 jaren geleden

Die ervaring heb ik ook met Nu.nl.

Winger
Winger
Reactie op  mike
2 jaren geleden

Inderdaad. Ze hebben het hele NUjij van vroeger waar je ook zelf artikelen kon plaatsen gebanned. Er was zeker te veel waarheid wat naar buiten kwam op die manier. Ze hebben het na jaren weer vervangen door dit zeer gecontroleerde reactie systeem. En dan zeggen ze NUjij was beter dan ooit. Belachelijk.

marcel Koningen
marcel Koningen
2 jaren geleden

Wat dit echt griezelig en psychopatisch maakt is het volgende in beroeps legers is geen een functie beschikbaar voor soldaten met een IQ lager dan 93.Het gemiddelde IQ in nederland licht iets boven de 100.Als je 100 min 7 doet krijg je iemand die niets is aan te leren waarvoor alleen de aller simpelste verrichtingen op de banen markt beschikbaar zijn .En uit de psychologie komt het inzicht dat er meer uit simpelheid psychopatisch gedrag vertoont wordt namelijk hoe lager IQ hoe meer psychopathisch gedrag zie de aantrekkings kracht van snel geld en extreem gewelddadig gedrag desnoods in het midden van publiek op straat dingen die hoog begaafde criminelen wel uit hun hoofd laten omdat het slecht voor de criminelezaken is wel snel geld ,minimaal geweld.
Het stoppen van dit soort chemisch afval uit de aluminium industrie heeft niets te zoeken in ons dieet maar alles te maken met opzettelijk een bevolking saboteren en is dus een misdaad tegen de menselijkheid .uitgevoerd door mensen die die naam niet verdienen .De echte naam voor deze mensen die andere mensen als manipuleerbare producten zijn is hoog begaafte psychopaat het zelfde soort als in de bovenste lagen van de criminaliteit en horen eigelijk voor de vielig heid van de rest op een mooie rustige plaats met hek in de duinen thuis.
Mvrg,Marcel

marcel Koningen
marcel Koningen
Reactie op  marcel Koningen
2 jaren geleden

Excuus voor taalfouten net even te snel gedrukt.Mvrg,Marcel
P.S.zal de fluor in mijn dieet wel wezen denk ik misschien geloof ik;-}

Kalki
Kalki
2 jaren geleden

De wetenschap die nepnieuws de wereld uit helpt en de mensheid redt moet nog geboren worden.

leon***
leon***
2 jaren geleden

waar lijkt die vork op van die kettinghanger bij ong 27 seconden
https://www.gemistvoornmt.nl/aflevering/1354110-rtl-boulevard-koninklijk-paar-beticht-van-fraude

vreemde manier van handje schudden.
.https://images3.persgroep.net/rcs/x_pNhEi0IEjEav_mgIjVu-Z6fRk/diocontent/134683492/_fitwidth/534/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.7

knotje in een zes of negen net wat je wil 666=18=1+9 ,willem vind het wel mooi zo tezien.

https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/g5eLxUg7LCsE9Lfnm6GQeg–~A/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9MTI4MDtoPTk2MA–/http://media.zenfs.com/en/homerun/feed_manager_auto_publish_494/19555e68710344594195557a52003d24

even de leuning raar vast pakken met 3 vingers en willem kent het ook.

https://www.novinite.com/media/images/2009-05/photo_verybig_103283.jpg

en dan 1 keer in het jaar gaan de makke lammetjes zwaaien ,

dag koning, dag koningin , daaag zuurverdiende centjes

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
2 jaren geleden

mooi bericht..
opsteker voor 9 for N probeer nog transparanter en onafhankelijker te zijn bron vermelding laat nu zien dat belangrijker is dan de mening er over..

dan fluoride is niet fluor
bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluor_(element)
Fluoride is giftig, maar in kleine hoeveelheden ook een noodzakelijk sporenelement. Tandglazuur bestaat uit hydroxyapatietkristallen met een schroefdislocatie in het midden. Deze kristallen zijn dus schroefvormig gegroeid. De as van de schroef is een zwakke plek waar door bacteriële werking tandbederf kan optreden. Wanneer fluoride ionen worden aangeboden in het drinkwater of in tandpasta hechten die zich op de zwakke plek en blokkeren die. Het gevolg is minder tandbederf. Er werd echter door (onder andere) de Belgische overheid een studie uitgevoerd naar de relevantie en giftigheid van fluoride in water en tandpasta. In het algemeen wordt het afgeraden om gefluorideerde producten te gebruiken.[1]
lees ook deze link even https://www.lenntech.nl/periodiek/elementen/f.htm en hou het klein ovral zit fluoride in om dat het een chemisch afval product is en maar uitweiden over de Co2 als of er niks anders in de lucht zit..
tot zo ver..

thomass30
thomass30
Reactie op  :adrianus-johannes.
2 jaren geleden

Fluoride is een natuurlijk spoorelement waarvan men zegt dat het in tanden en botten zit, maar dan heb je ook de fluoride als chemisch afvalproduct en is volgens mij niet hetzelfde en wordt gebruikt in tandpasta’s zoals natriumfluoride. Is dat correct?

Godwint
Godwint
2 jaren geleden

Nu.nl is toch overgekocht door CNN?

Daarom kom ik er niet meer.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
2 jaren geleden

NU.jij en NU.nl zijn de meest lachwekkende sites van Nederland. Vroeger kon je op hun artikelen reageren en ieder bericht wat zij plaatste werd direct onderuit gehaald door reaguurders.
Dus wat doen ze??? Ze schaffen het af, laf,laf,laf. Wat een intriest zooitje. VVD en D’66 droeftoeters bij NU.

Silbereye
Silbereye
2 jaren geleden

Valt erg op dat veel reacties hier dezelfde ervaringen delen over NU.nl als mijn persoon, de censuur op NU.nl was bar en boos inzenders mochten niet hun mening uiten ook niet een bescheiden mening de censuur was tergend irritant het kende helemaal geen serieuze regels.
NU.nl censuristen hadden blijkbaar opdracht alle kritiek te weren en de heimelijke agenda van de eigenaar van deze media uit te voeren.
Vond het ongeloofelijk en niet te verteren dat dit in Nederland kon plaatsvinden ben in die tijd geheel bekeerd qua mening over onze grondwettelijke vrijheden, ben mij overal in gaan verdiepen ook onze rol in de tweede wereldoorlog en zogenaamde democratie verkiezingen etc. De hele koude oorlog lang maar ook daarna werden landen als Rusland geniepig achterbaks retorisch verweten een allesomvattende censuur te handhaven jegens haar burgers, ik geloof daar geen reet meer van.

Nu.nl is een van de tools en drivers achter de schermen welke onze democratie heeft verkracht vooral door demonisatie van talrijke rechtspersonen/burgers welke door de rest van de media in Nederland klakkeloos werden weggezet als zijnde criminelen etc, het heeft onze samenleving onomkeerbaar verdeeld in twee kampen.

Denk niet dat het ooit weer goed komt, anders zouden talrijke politieke persoonlijkheden en media persoonlijkheden alsnog verantwoording moeten afleggen van hun ondemocratisch handelen en beinvloeden van de burgerij.

x

Check Also

biden

Schokkend rapport legt medialeugens over Amerikaanse verkiezingen bloot

Eind vorig jaar bleek uit een hertelling ...

fuellmich

Advocaat Reiner Fuellmich geeft update over ‘Neurenberg 2’: Er is licht aan het einde van de tunnel

Enkele maanden geleden sprak advocaat Reiner Fuellmich ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x