Homepagina » Bewustzijn » Neurochirurg na BDE: bewustzijn bestaat buiten het brein
Neurochirurg na BDE: bewustzijn bestaat buiten het brein

Neurochirurg na BDE: bewustzijn bestaat buiten het brein

Een sceptische wetenschapper die jarenlang de werking van het brein bestudeerde en verhalen van patiënten over een hemels rijk verwierp, ving tijdens een bijna-doodervaring zelf een glimp op van het leven na de dood.

Dr. Eben Alexander was 15 jaar als neurochirurg verbonden aan Harvard toen hij in 2008 werd besmet met bacteriële meningitis.

Hij lag zeven dagen lang in coma, maar hoewel hij gedurende die periode niet bij bewustzijn was verbleef hij naar eigen zeggen op een plaats vol vlinders en muziek, wat ertoe leidde dat hij zijn wetenschappelijke standpunt over menselijk bewustzijn drastisch moest bijstellen.

Paradigmaverschuiving

Hij zei dat hij aankwam op een plaats met veel wolken. Hij hoorde iemand zingen en ontmoette een mooie vrouw met blauwe ogen.

Dr. Alexander omschrijft zijn paradigmaverschuiving van een wetenschappelijke benadering van het brein naar het spirituele rijk van het bewustzijn in een lijvig artikel in Newsweek. Binnenkort komt zijn boek Proof of Heaven uit.

“Als neurochirurg geloofde ik niet in bijna-doodervaringen,” schrijft hij in het stuk. Eerder had hij altijd wel een goede wetenschappelijke verklaring voor de reizen buiten het lichaam die sommige van zijn patiënten zouden hebben gemaakt.

Grotere dimensie

“Er is geen wetenschappelijke verklaring voor het feit dat mijn bewustzijn, mijn innerlijke zelf, gezond en wel was, terwijl mijn lichaam in coma lag,” zei Alexander. “Terwijl de zenuwcellen van mijn cortex niet actief waren, reisde mijn bewustzijn naar een grotere dimensie van het universum.”

Hij zei dat hij een ‘plek vol roze en witte wolken binnenging’, vol met vlinders en engelachtige wezens die ‘anders waren dan alles wat zich op deze planeet bevindt. Ze waren hogerontwikkeld. Het waren hogere vormen’.

De wetenschapper wijdt zijn leven nu aan het ‘onderzoeken van de ware aard van bewustzijn en het feit dat we veel, veel meer zijn dan ons fysieke brein’. “Tijdens mijn reis ontdekte ik dat er iemand is die ons onvoorwaardelijk liefheeft en accepteert en veel grootser en glorieuzer is dan de God waarover ik heb geleerd,” concludeerde Alexander.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Deel het dan met iedereen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

54 reacties

 1. [quote name=”Mek”][…] Ik kan alleen zeggen dat het bewustzijn zoals we dat normaliter kennnen niets anders is dan een noodzakelijke brug tussen het fysieke lichaam en de wereld die het voedsel levert. […][/quote]
  We? Het bewustzijn dat ik normaliter ken is wél iets ander.

  Het is op zich wel mogelijk dat een bde-ervaring een of andere biochemische ervaring is. Wel een beetje vergezocht en nogal onwaarschijnlijk. Het lijkt me logischer dat men gewoon meemaakt wat men meemaakt.

  1 likes
 2. Ik werd geopereeerd in 2003 en lag dus onder narcose.Toen ik bijkwam waren mijn eerste woorden: Waarom hebben jullie een cirkel, een vierkant, en een kruisje boven op een T L balk geplaatst????Antwoord verpeging??Oooh bent u er zo eentje??En toen viel ik weer weg.Later hebben we dat nog besproken, toen ik de volgende dag weer wat bij kennis was.De woorden van de verpeegster??Zo nu en dan horen we verhalen van patiënten die ze niet hadden kunnen weten, maar wel wisten te vertellen. Zoals een ongeluk die vlak ter hoogte van de operatiezaal was gebeurd.Dus conclusie??Deze mijnheer spreekt waarheden.

  0 likes
 3. Prachtig! Laats met een vriendin een discussie over gehad of dit verschijnsel wel echt bestaat. Zelf ben ik van mening dat het bewustzijn van een mens juist meer is dan hersenen. De wetenschappelijke onderzoeken van Pim van Lommel worden door andere wetenschappers afgedaan als pseudo-wetenschap. Hier gelukkig een wetenschapper die ook weer getuigt van dit soort ervaringen. Dick Swaab beweert dat een mens zijn hersenen is. Hij zit er goed naast. De hersenen zijn enkel het instrument voor het denken en het aansturen van je lichaam.

  0 likes
 4. Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.

  0 likes
 5. Er valt geen conclusie te trekken zolang je geen fysiek bewijs hebt…sorry, maar dat is de enige manier waarop we kunnen waarnemen en zaken bevestigen.
  Een andere perceptie hebben we niet.
  We kunnen hallucinaties hebben, we kunnen dingen echt meemaken. Droom- en waaktoestand kunnen zelfs simultaan optreden. Feit blijft dat we vastzitten aan onze perceptie, zo ook wat deze man vertelt. Wat je vaak hoort zijn anekdotes, urban stories, of kopieën daarvan. Soms gaan we zelfs onze eigen verzinsels geloven in de meest extreme gevallen. Ik kan alleen zeggen dat het bewustzijn zoals we dat normaliter kennnen niets anders is dan een noodzakelijke brug tussen het fysieke lichaam en de wereld die het voedsel levert. Dat er ongewone waarnemingen kunnen zijn ben ik van overtuigd, maar de duiding er van blijft gissen.

  0 likes
 6. Ook ik heb een uittreding gehad tijdens een hersenoperatie,en zag mezelf op de operatie tafel liggen.Ook mijn ouders
  die zich in het ziekenhuis bevonden tijdens de operatie heb ik bezocht.later met de neurochirurg besproken,hij gaf toe dat ik tijden het opereren wakker werft,en hoe men daar van schrok.Ook dat heb ik gezien,ik bevond mij in een hoek van de ok,en kon van boven af alles zien en horen!Hele mooi ervaring die ik koester,voor mij is duidelijk dat het stoffelijke eindigt maar onze geest niet!Critici lachen hierom,jammer,maar ik weet dat er meer is!

  0 likes
 7. [quote name=”investigator”]Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.[/quote]

  Crikel, vierkant en kruisje van Hunting Wolf is geen echt bewijs?
  Naar mijn idee wel.

  0 likes
 8. Uiteindgelijk zullen alle sceptici ooooooooitttttt de waarheid zien. Tot die tijd worden anderen voor ‘gek’ uitgemaakt. hahahahah… Geeft niets. Die anderen weten wel beter! 🙂

  0 likes
 9. Graag wil ik nog iets toevoegen: het stervensproces is iets wat door het gehele lichaam gebeurt, miljarden cellen sterven af. Indien iemand een BDE heeft betekent dat dit afsterven in feite niet plaatsgrijpt. Ons lichaam is 1 grote biochemische “machine” en het is zeer waarschijnlijk dat de door ons opgenomen stimuli na verwerking als informatie wordt doorgegeven aan ons DNA. Dit is in feite de zetel waarin bewustzijn huist, omdat ons genetisch materiaal bepaalt dat wij waarnemen als mens en niet als paard. Wat gebeurt er als het orkest aan cellen afsterft of neigt af te sterven?
  Deze man beschrijft allerlei aardse zaken, inclusief een ideaalbeeld van een vrouw. Dat wijst op een uiting van menselijk DNA, anders had hij als aap wel een hariger type ontmoet als ideaalbeeld. Sommige mensen zien niets tijdens een BDE, en weer anderen zien cultuurgerelateerde ideaalbeelden, zoals metropolen en dure auto’s. Verklaar dat dan eens…

  0 likes
 10. [quote name=”investigator”]Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.[/quote]

  Nee, dat is het nu net…dit licht van liefde is onvoorwaarelijk naar elk mens toe…wat zij ook gedaan hebben (ook zij moesten iets leren?) dit in tegenstelling tot de god die men hier op aarde erkent die ook nog eens hel en verdoemenis preekt wanneer het hem niet zint…en dat is toch een aardig verschilletje (onvoorwaardelijke liefe vs dualisme)

  0 likes
 11. ik denk dat als je dood gaat dat je dan dmt krijgt………die stof zit in je pijnappelklier sowiezo komen er allerlei stoffen vrij als je dood gaat.

  maar ik denk dat dmt overheerst,van dmt ga je trouwens hard trippen en dat verklaart in mijn ogen hun ervaringen….en ja ik geloof ook dat je via die stof even uit je lichaam kan treden

  0 likes
 12. Mister diamond:Dimethyltryptamine, ook bekend als DMT is een indoolalkaloïde met een moleculaire structuur verwant aan de neurotransmitter serotonine. De stof wordt van nature aangemaakt door een breed scala aan organismen, waaronder de mens. De functie van de stof is tot dusver niet duidelijk, al blijkt uit onderzoek dat DMT mogelijk een rol speelt bij schizofrenie, bijna-doodervaringen en visueel dromen. DMT heeft psychoactieve eigenschappen en kan worden gerookt, geïnjecteerd of oraal toegediend worden. DMT behoort tot de hallucinogene en entheogene (Grieks, de godheid binnenin opwekkende) drugs. DMT is aangetroffen in de pijnappelklier van verschillende zoogdieren, waaronder de mens. Maar dan nog kan de ervaring, waarheidsgetrouw zijn.Immers de freqentie van de trillingen in de hersenen veranderd hierdoor!Waardoor je hersenen hoogst waarschijnlijk een andere dementie ontmoet.Paddo,s laten je zelfs de water doorstroming zien, van het blad van een boom.

  0 likes
 13. Een meest hemelse ervaring duidt nog niet op een bewustzijn dat los van het lichaam kan bestaan. Een dergelijke ervaring als die van Hunting Wolf naar mijn idee wel, omdat daarin een referentiepunt met de fysieke wereld in aanwezig is. Als iemand zaken kan navertellen die hebben plaatsgevonden tijdens de periode van klinische dood, dan lijkt me dat tamelijk goed bewijs, mits goed gedocumenteerd. Lijkt me machtig mooi trouwens zo’n BDE.

  0 likes
 14. [quote name=”investigator”]Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.[/quote]
  Je bedoelt dat jij je niet kan voorstellen dat ze hier ooit bewijs voor vinden. Ik sluit niets uit, ook dit niet. En ik gun iedereen onvoorwaardelijke liefde. Juist de grootste bullebakken op aarde hebben een flinke portie nodig om tot inkeer te komen.

  0 likes
 15. [quote name=”mister diamond”]ik denk dat als je dood gaat dat je dan dmt krijgt………die stof zit in je pijnappelklier sowiezo komen er allerlei stoffen vrij als je dood gaat.

  maar ik denk dat dmt overheerst,van dmt ga je trouwens hard trippen en dat verklaart in mijn ogen hun ervaringen….en ja ik geloof ook dat je via die stof even uit je lichaam kan treden[/quote]
  Zou best kunnen, dat weet ik niet, wat ik wel weet is dat mijn zus tijdens een middagdutje zichzelf op de bank zag liggen……Men zegt ook dat wij allemaal als wij slapen uittreden en dan contact hebben met onze begeleider of ons in een dimensie bevinden die afgestemd is op onze frequentie. Zou kunnen ahv eigen ervaring toen ik wakker werd en zo diep teleurgesteld was dat ik weer in het aardse leven terugkwam. Waar ik tijdens mijn slaap geweest ben weet ik niet, wat ik wel weet is dat het er erg aangenaam was anders was mijn teleurstelling niet zo enorm groot. 🙂
  In Lak’ech

  0 likes
 16. [quote name=”Moondust”]Een meest hemelse ervaring duidt nog niet op een bewustzijn dat los van het lichaam kan bestaan. Een dergelijke ervaring als die van Hunting Wolf naar mijn idee wel, omdat daarin een referentiepunt met de fysieke wereld in aanwezig is. Als iemand zaken kan navertellen die hebben plaatsgevonden tijdens de periode van klinische dood, dan lijkt me dat tamelijk goed bewijs, mits goed gedocumenteerd. Lijkt me machtig mooi trouwens zo’n BDE.[/quote]
  Alvorens ik het zag was ik al die tijd via een koort als een soort navelstreng met mijn lichaam verbonden.Grote vraag als deze los gemaakt was?Had ik het niet kunnen vertellen. Maar wat gebeurd er dan met dat bewustzijn??Kirlianfotografie heeft een stervende steeds gefotograveerd, en daarbij waargenomen, dat een niet fysiek lichaam, uit het fysieke lichaam omhoog steeg.Ja en dan weten we het allemaal niet meer.Ik ga ervan uit, dat je in een andere dimensie verder gaat.Zekerheid pas na de dood.

  0 likes
 17. [quote name=”Moondust”][quote name=”investigator”]Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.[/quote]
  Je bedoelt dat jij je niet kan voorstellen dat ze hier ooit bewijs voor vinden. Ik sluit niets uit, ook dit niet. En ik gun iedereen onvoorwaardelijke liefde. Juist de grootste bullebakken op aarde hebben een flinke portie nodig om tot inkeer te komen.[/quote]

  Wie hoopt dat nou niet dat we naar een paradijs gaan na onze dood? Nou ik wel! En daar kan ik heerlijk op los speculeren. Ik heb zelf ook zoiets ooit meegemaakt tijdens mijn slaap en geen ongeluk o.i.d. , en ik zeg ook helemaal niet dat het onzin is, maar of onze bewustzijn blijft na onze dood zal altijd een mysterie blijven. Voor sommige zijn EVP bandstemmen bewijs en voor mij weer niet.

  0 likes
 18. het mooie aan de ervaring van deze neurochirurg was wel dat die “mooie vrouw” die hij ontmoette (het was een meisje), later zijn overleden zus bleek te zijn. terwijl hij ten tijde van die BDE nog niet eens wist dat hij een overleden zus had! hij is als baby geadopteerd namelijk, en kwam pas later in contact met zijn biologische familie. zie http://www.btci.org/bioethics/2012/videos2012/vid3.html, zo’n 10 minuten voor het eind.

  0 likes
 19. Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.

  0 likes
 20. [quote name=”Monique”][quote name=”mister diamond”]… [/quote]
  ……… het er erg aangenaam was anders was mijn teleurstelling niet zo enorm groot. 🙂
  In Lak’ech[/quote]

  Ik herken dit gevoel, heel erg helaas. Ik weet nog wel waar ik was in mijn ‘droom’ (als klein meisje bij mijn overleden vader, ik had hem stevig vast) en was erg verdrietig toen ik wakker werd om te realiseren dat het een ‘droom’ was. Ik was zelf al volwassen en heb het gevoel dat het de definitieve afscheid van mijn vader was, hij ging verder. Een ander familielid van mij heeft namelijk altijd geloofd dat hij haar geholpen heeft toen ze in het ziekenhuis lag. Tevens las ik laatst iets over foto’s met zwarte plekken; dat herken ik ook. Hij was er nog lang na zijn dood en heeft ons geholpen wanneer het nodig was.

  0 likes
 21. [quote name=”wépé”]Het is op zich wel mogelijk dat een bde-ervaring een of andere biochemische ervaring is. Wel een beetje vergezocht en nogal onwaarschijnlijk. Het lijkt me logischer dat men gewoon meemaakt wat men meemaakt.[/quote]

  Stel: X = X, dat betekent dat X hetzelfde is als X. Mee eens, men maakt mee wat men meemaakt. Zeer logisch.

  0 likes
 22. [quote name=”HetGroterePlaatje”]het mooie aan de ervaring van deze neurochirurg was wel dat die “mooie vrouw” die hij ontmoette (het was een meisje), later zijn overleden zus bleek te zijn. terwijl hij ten tijde van die BDE nog niet eens wist dat hij een overleden zus had! hij is als baby geadopteerd namelijk, en kwam pas later in contact met zijn biologische familie. zie http://www.btci.org/bioethics/2012/videos2012/vid3.html, zo’n 10 minuten voor het eind.[/quote]

  Zeker mooi.
  Hetzelfde weet ik van mijn nichtje en mijn overleden vader (haar opa) die ze nooit gekend heeft.
  Mensen die kunnen vertrouwen op hun intuïtie, kunnen aanvoelen wanneer iets waar is voor hunzelf (bijvoorbeeld dit filmpje). Daar hebben ze geen geloof van anderen voor nodig.

  0 likes
 23. [quote name=”investigator”]Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.[/quote]

  Hoi,
  Ik heb ook gelezen dat niet alle BDE-ervaring onderzocht door Pim van Lommel positieve ervaringen zijn. Het kan ook heel angstig zijn. Het is afhankelijk van je eigen geestelijke afstemming. Hoe liefdevoller je als mens bent hoe hoger je afstemming. Dat is je vergaarde geestelijke rijkdom. Bij elk aards leven is het de bedoeling dat deze rijkdom toeneemt. Heb ik ten minste gelezen (het beoek: vergeten bewustzijn van Roelof Tichelaar) en dat lijkt mij ook wel logisch.

  0 likes
 24. [quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]

  Wat is volgens jou dan de definitie van “dood” ? Als je hart niet meer klopt ? Als er geen hersenactiviteit is ?
  Er zijn dus mensen die uit die toestand zijn teruggekomen. De vraag is ook of leven en dood iets is als een schakelaar (aan of uit) of dat er misschien een schemergebied is.

  0 likes
 25. [quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]

  Dus….???
  Kop in het zand en nooit meer nieuwsgierig zijn naar wat er nog meer bestaat, behalve alles wat we met ons stoffelijk lichaam kunnen waarnemen?

  0 likes
 26. voor mij ook zo eentje met blauwe ogen !
  🙂

  0 likes
 27. WetenschapperzZijn toch de grootste sceptici die er bestaan?! Nu de rest nog !!!

  A top neurosurgeon claims to have ‘Proof of heaven’ after making a full recovery from a seven day coma that saw his neocortex inactivated.

  Dr Eben Alexander, who teaches neuroscience at Harvard University among others, fell seriously ill after contracting a rare form of bacterial meningitis in 2008.

  Read more: http://www.disclose.tv/news/Top_neurosurgeon_spent_six_days_in_heaven_during_a_coma/86127#ixzz28oViOArV

  http://www.disclose.tv/news/Top_neurosurgeon_spent_six_days_in_heaven_during_a_coma/86127

  0 likes
 28. Sorry, vergeet de vorige. Congrtzz nog met jullie 10 jarig bestaan. Ga zo door! : )

  0 likes
 29. [quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]

  Zeker nooit de biografie van Rudolf Steiner gelezen?

  0 likes
 30. Dromen zijn ook niet te verklaren. Er gebeuren dingen in die net levensecht zijn of juist niet, kortom, net een bijna-dood-
  ervaring.

  0 likes
 31. Lastig onderwerp, Zeker voor wetenschappers!

  Er zijn wel erg veel getuigen verklaringen, en (pseudo) en wetenschappelijk onderzoek hiernaar.Maar de wetenschap heeft nog niet voldoende bewijs.
  Leven naar de dood is ook ontzettend boeiend natuurlijk en zeer moeilijk te onderzoeken omdat Het Brein complex is.

  Mijn vraag aan jullie is, stel dat Wetenschappers kunnen aantonen dat er leven da de dood is, Willen de mensheid dit dan weten? en wat zou het gevolg zijn ?

  (ik ben bang dat de overpopulatie dan snel ten einde zal zijn.)

  0 likes
 32. [quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]
  Hou toch eens op met zeuren over bewijzen…

  0 likes
 33. Dit dan; mijn dochter viel flauw in een bioscoop( was er bloedjeheet) een paar minuten later kwam ze bij en vertelde toen ze wat was op geknapt dat ze bóven haar lichaam zweefde en iedereen om haar heen had zien staan.Zo ook een vriendin die voelde zich op deen dag niet lekker en ging liggen op de keukenvloer omdat ze voelde da ze weleens onderuit kon gaan ,een moment later stond ze aan haar voeteneind naar zichzelf te kijken.Dus niks dood gewoon flauwvallen.

  0 likes
 34. [quote name=”Aaltje”][quote name=”investigator”]Men zal hier nooit [/quote]

  Hoi,
  Ik heb ook gelezen dat niet alle BDE-ervaring onderzocht door Pim van Lommel positieve ervaringen zijn. Het kan ook heel angstig zijn. Het is afhankelijk van je eigen geestelijke afstemming. Hoe liefdevoller je als mens bent hoe hoger je afstemming. Dat is je vergaarde geestelijke rijkdom. Bij elk aards leven is het de bedoeling dat deze rijkdom toeneemt. Heb ik ten minste gelezen (het beoek: vergeten bewustzijn van Roelof Tichelaar) en dat lijkt mij ook wel logisch.[/quote]

  Sluit aardig aan bij wat ik ooit schreef dat een iedere krijgt/komt waar hij thuishoort.gelijkaardige trilling zogezegd.

  0 likes
 35. [quote name=”Netty”]Ook ik heb een uittreding gehad tijdens een hersenoperatie,en zag mezelf op de operatie tafel liggen.Ook mijn ouders
  die zich in het ziekenhuis bevonden tijdens de operatie heb ik bezocht.later met de neurochirurg besproken,hij gaf toe dat ik tijden het opereren wakker werft,en hoe men daar van schrok.Ook dat heb ik gezien,ik bevond mij in een hoek van de ok,en kon van boven af alles zien en horen!Hele mooi ervaring die ik koester,voor mij is duidelijk dat het stoffelijke eindigt maar onze geest niet!Critici lachen hierom,jammer,maar ik weet dat er meer is![/quote]

  En zo is het ,als je het zelf maar weet.Gewoon laten lachen je hoeft niets te bewijzen. Deel je ervaringen voor diegenen die er wat aan hebben.

  0 likes
 36. [quote name=”zooltje”][quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]

  Zeker nooit de biografie van Rudolf Steiner gelezen?[/quote]
  Herman er is meer tussen hemel en aarde. Als een mens droomt, dan is hij ook vaak uit zijn lichaam en kan het navertellen en zo gaat het ook bij een B.D.E.

  0 likes
 37. Herman, Lees de boeken van Robert Monroe eens. En by the way; niet proberen op deze manier de discussie aan te gaan, door allerlei woordspelingen erbij te halen.
  Dat is ook niet wetenschappelijk(..)

  0 likes
 38. [quote name=”Padja”][quote name=”investigator”]Men zal hier nooit echt bewijs voor kunnen verzamelen. Wel hoop ik natuurlijk dat het waar wat deze mensen zeggen, wie wil dat nou niet. Ik hoop dan ook wel dat er ook minder leuke plekken zijn dan voor sommige mensen.[/quote]

  Crikel, vierkant en kruisje van Hunting Wolf is geen echt bewijs?
  Naar mijn idee wel.[/quote]
  Een verhaaltje vertellen is nog steeds geen bewijs. Het zelfde geldt voor al die andere verhaaltjes.

  0 likes
 39. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]
  Hou toch eens op met zeuren over bewijzen…[/quote]
  Dat is geen zeuren Hij heeft gewoon gelijk. Dat jij dat nou niet kan hebben…

  0 likes
 40. @Herman Bosman waarom moet een BDE bewezen worden?
  Het is een geweldige ervaring die vele mensen over de gehele wereld hebben mogen ervaren!
  Een BDE is een ervaring die je in een andere dimensie laat zijn,ook al is dat maar van korte duur!
  Misschien mag je dit ook eens ervaren,doe er dan je voordeel mee!
  Want het is een prachtige ervaring,helaas wel zonder wetenschappelijk bewijs!En dat is dan misschien jammer voor jou,maar dan WEET je wel wat het inhoudt!

  0 likes
 41. [quote name=”Netty”]Ook ik heb een uittreding gehad tijdens een hersenoperatie,en zag mezelf op de operatie tafel liggen.Ook mijn ouders
  die zich in het ziekenhuis bevonden tijdens de operatie heb ik bezocht.later met de neurochirurg besproken,hij gaf toe dat ik tijden het opereren wakker werft,en hoe men daar van schrok.Ook dat heb ik gezien,ik bevond mij in een hoek van de ok,en kon van boven af alles zien en horen!Hele mooi ervaring die ik koester,voor mij is duidelijk dat het stoffelijke eindigt maar onze geest niet!Critici lachen hierom,jammer,maar ik weet dat er meer is![/quote]

  Hoi Netty,
  Raar dat je neurochirurg het niet onderkend, terwijl het verschijnsel BDE wereldwijd voorkomt.
  De neurochirurg v.h. bovenstaande artikel vond het aanvankelijk ook onzin. Ze worden pas overtuigd als ze het zelf ook meemaken. Jammer dat ze het niet gewoon serieus nemen als het door een patient wordt meegemaakt en vertelt. Koester je eigen ervaring!

  0 likes
 42. @hallo Aaltje,deze BDE vond plaats in 1975 dus al wat jaren geleden!
  In die tijd was het een onderwerp wat toch niet echt werd besproken!
  Het was een zeer kundig neurochirurg en stond voor al je vragen open!
  Hij schrok dat ik hem vertelde wat zijn actie was en wat hij gezegd had omdat ik dat gezien en gehoord heb!
  Hij gaf toe dat mijn informatie klopte,en kon het moeilijk begrijpen!
  Ook mensen om mij heen hebben er om gelachen in die jaren,nu is dat veel minder,ook omdat het een onderwerp is wat meer aandacht krijgt!
  Iedereen mag er het Zijne van vinden of denken wat ie wil,een voordeel is ik weet het!

  0 likes
 43. Wanneer snapt de neuro wetenschap het nu
  Onze hersenen hebben nagenoeg niets met ons bewustzijn te maken,
  wij zijn bewustzijn en hebben soms een lichaam waar we ons mee indentificeren. Het lichaam is dus een tijdelijk huisvesting en slechts een klein deel van ons , het is weleen geniaal voertuig overigens.

  0 likes
 44. [quote name=”cc”]Dit dan; mijn dochter viel flauw in een bioscoop( was er bloedjeheet) een paar minuten later kwam ze bij en vertelde toen ze wat was op geknapt dat ze bóven haar lichaam zweefde en iedereen om haar heen had zien staan.Zo ook een vriendin die voelde zich op deen dag niet lekker en ging liggen op de keukenvloer omdat ze voelde da ze weleens onderuit kon gaan ,een moment later stond ze aan haar voeteneind naar zichzelf te kijken.Dus niks dood gewoon flauwvallen.[/quote]
  Moest staan ; gewoon flauwGEvallen ,dus uit het lichaam gaan is niet alleen bij bde’s o.i.d

  0 likes
 45. [quote name=”cc”]http://www.youtube.com/watch?v=A_RjVr2huVU&feature=related[/quote]

  deze yt geplaatst om te laten zien dat er mensen zijn die een werkelijke beleving hebben BUITEN het lichaam, sommigen ervaren een ontmoeting met wat zij God noemen .En daar heb je het weer; LICHT

  0 likes
 46. [quote name=”Netty”]@hallo Aaltje,deze BDE vond plaats in 1975 dus al wat jaren geleden!
  In die tijd was het een onderwerp wat toch niet echt werd besproken!
  Het was een zeer kundig neurochirurg en stond voor al je vragen open!
  Hij schrok dat ik hem vertelde wat zijn actie was en wat hij gezegd had omdat ik dat gezien en gehoord heb!
  Hij gaf toe dat mijn informatie klopte,en kon het moeilijk begrijpen!
  Ook mensen om mij heen hebben er om gelachen in die jaren,nu is dat veel minder,ook omdat het een onderwerp is wat meer aandacht krijgt!
  Iedereen mag er het Zijne van vinden of denken wat ie wil,een voordeel is ik weet het![/quote]

  Daarom staan er tegenwoordig tekens op hoge gekke plekken in OK’s. Zo wordt er uiteindelijk bewijs verzameld.

  0 likes
 47. [quote name=”Monique”][/quote]
  Zou best kunnen, dat weet ik niet, wat ik wel weet is dat mijn zus tijdens een middagdutje zichzelf op de bank zag liggen……Men zegt ook dat wij allemaal als wij slapen uittreden en dan contact hebben met onze begeleider of ons in een dimensie bevinden die afgestemd is op onze frequentie. Zou kunnen ahv eigen ervaring toen ik wakker werd en zo diep teleurgesteld was dat ik weer in het aardse leven terugkwam. Waar ik tijdens mijn slaap geweest ben weet ik niet, wat ik wel weet is dat het er erg aangenaam was anders was mijn teleurstelling niet zo enorm groot. 🙂
  In Lak’ech[/quote]

  Jammer dat je teleurgesteld was. Wat denk je van: DANKZIJ je aardse bestaan ben je in de gelegenheid om dit soort dingen als bijzonder te ervaren. Is toch machtig mooi!

  0 likes
 48. Bijna dood ervaringen en out of body experiences zijn een feit. Het kan op dit moment nog niet onomstotelijk bewezen worden dat er iets na de dood is. Echter, de ontwikkelingen en bevindingen op het gebied van o.a. de kwantumfysica en de sterke aanwijzingen dat ons bewustzijn zich niet in de hersenen bevindt, zijn wel heel sterke aanwijzingen dat er ‘iets’ is waar wij ons nu nog absoluut geen voorstelling van kunnen maken.

  0 likes
 49. Het boek ‘heaven is real’ is een verhaal van een klein jongetje dat met verhalen kwam en vertelde dat hij in de ‘hemel’gewe est was en wat hij daar gezien en mee gemaakt heeft, heel bijzonder.

  0 likes
 50. [quote name=”Vonzie”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Herman Bosman”]Een bijna doodervaring is, de naam zegt het al, een ervaring van iemand die op het punt staat dood te gaan. Wie achteraf over zo’n ervaring kan vertellen is dus NIET dood geweest. Bijna doodervaringen kunnen dus nooit als bewijs gelden dat er leven is na de dood.[/quote]
  Hou toch eens op met zeuren over bewijzen…[/quote]
  Dat is geen zeuren Hij heeft gewoon gelijk. Dat jij dat nou niet kan hebben…[/quote]
  Hoe wil jij iets niet-materieels bewijzen met iets materieels, koekebakker?

  0 likes
 51. #48 Dat is het ook Padja. Ik ben ook heel dankbaar om deze ervaring te hebben gehad. Wat ik bedoelde te zeggen iis dat er zo’n enorm verschil in frequentie is tussen de dimensies waarin je astraal vertoeft en waar je fysiek leeft. Het is een prachtige tijd en het wordt nog steeds mooier naar mijn gevoel. In Lak’ech

  0 likes
 52. [quote name=”cc”]http://www.wmaker.net/liloumace/Is-there-a-life-after-life-Anita-Moorjani-is-a-living-proof-Check-this-out-MUST-SEE_a2122.html[/quote]
  Echt bewijs is het natuurlijk niet, want echt bewijs is onomstotelijk. Het verhaal van Anja Moorjani ken ik en is een sterke aanwijzing dat het leven veel groter is dan datgene waar wij ons van bewust zijn. Net als het verhaal van deze neurochirurg. Maar laten we de vele duizenden wiens verhalen ons niet bereiken niet vergeten. Het lijkt voor velen allemaal een ver-van-mijn-bed-show, maar we kunnen en mogen de ervaringen van deze mensen niet zomaar wegwuiven en afdoen als hallucinaties. Daarmee doen we geen recht aan hen en aan onszelf. We zouden in plaats daarvan bij onszelf te rade moeten gaan waaruit onze overtuigingen voortkomen en of we het wel hard kunnen maken. De wijze waarop elk mens de wereld ziet verraadt het innerlijk van die mens. Wie dat ziet mag zich rijk rekenen. De rest slaapt nog.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Wat hebben Maria Orsic en Vril te maken met Duitse vliegende schotels? Dit geheime genootschap was verantwoordelijk voor het UFO-onderzoek van de nazi's

Wat hebben Maria Orsic en Vril te maken met Duitse vliegende schotels? Dit geheime genootschap was verantwoordelijk voor het UFO-onderzoek van de nazi’s

Halverwege de jaren veertig werden er talloze ...

Steeds meer professoren en wetenschappers ontslagen om klimaatkritiek. Waar gaat het naartoe?

Steeds meer professoren en wetenschappers ontslagen om klimaatkritiek. Waar gaat het naartoe?

Deze maand is het precies 10 jaar ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.