Binnenland

Hoogleraar verzon gegevens van 169 patiënten

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De onderzoeksgroep rond oud-hoogleraar van het Erasmus MC in Rotterdam Don Poldermans heeft zich schuldig gemaakt aan ernstig wetenschappelijk wangedrag door gegevens van 169 patiënten te verzinnen.

Dat stelt de onderzoekscommissie in haar eindrapport over de hoogleraar dat deze week verschijnt. Poldermans werd afgelopen jaar ontslagen wegens fraude.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Zelf noemt hij de conclusies van de commissie aantoonbaar onjuist, suggestief en onnodig beschadigend. Het is voor het eerst dat Poldermans reageert op de beschuldigingen.

Klokkenluider

De onderzoekscommissie beperkte zich tot vijf studies onder leiding van Poldermans waarover zeven artikelen verschenen. Het zou te duur zijn om al zijn publicaties onder de loep te nemen. De commissie kreeg het bestand met onderzoeksgegevens vorig jaar via een klokkenluider in handen.

Bij vijf van de zeven artikelen kan volgens de commissie niet worden ingestaan voor de betrouwbaarheid van de conclusies. Daarbij gaat het onder meer om de rol van medicijnen bij het voorkomen van hartproblemen tijdens een operatie.

Volgens Poldermans bevat het bestand van de klokkenluider veel onjuistheden. De juiste gegevens zouden op een computer staan van een geëmigreerde promovendus, maar die kon niet worden getraceerd.

Grootheid

Ook patiëntgegevens konden niet worden gecontroleerd omdat ze slecht waren gearchiveerd of helemaal niet voorhanden waren. Poldermans zegt dat de gegevens na waterschade of in verband met ruimtegebrek zijn opgeruimd.

De internist gold als een internationale grootheid op het gebied van hart- en vaatonderzoek. Hij heeft in totaal meer dan 500 wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

De 56-jarige Poldermans was na psycholoog Diederik Stapel en twee onderzoekers bij het UMC St Radboud in korte tijd het vierde geval van wetenschapsfraude.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Itanimulli
Itanimulli
11 jaren geleden

Het hologram waar we in leven is ook verzonnen, dus ik zie niet in wat hier fout aan zou zijn…

Paul
Paul
11 jaren geleden

[quote]De juiste gegevens zouden op een computer staan van een geëmigreerde promovendus, maar die kon niet worden getraceerd. [/quote]
[quote]Ook patiëntgegevens konden niet worden gecontroleerd omdat ze slecht waren gearchiveerd of helemaal niet voorhanden waren. Poldermans zegt dat de gegevens na waterschade of in verband met ruimtegebrek zijn opgeruimd. [/quote]

Sommige mensen hebben ook altijd pech.

Wat een prutser.

Padja
Padja
11 jaren geleden

En weeeeerrrrr…..fraude bij wetenschappelijk onderzoek..
Het houdt niet op!

Als er nu gezegd wordt dat iets wetenschappelijk onderzocht is of wordt, vertrouwt niemand dat toch meer.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Doet mij denk aan een liedje van Abba “money money money in a rich man,s world”en daar kunnen deze wetenschappers het “meer” niet vol mee krijgen, dus verzinnen ze wat.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x