Homepagina » Mens en Dier » Dit gebeurt er als alle regels op het schoolplein worden afgeschaft
Dit gebeurt er als alle regels op het schoolplein worden afgeschaft

Dit gebeurt er als alle regels op het schoolplein worden afgeschaft

Op een basisschool in Nieuw-Zeeland zijn alle regels op het schoolplein afgeschaft. Het gevolg: minder pesterijen en minder blessures. Daarnaast letten de leerlingen beter op in de klas.

Engelse Bulldog was ooit een populair spel op Nieuw-Zeelandse scholen. Het is over het algemeen een vrij ruig groepsspel, waarbij de deelnemers allemaal, op één persoon na, aan dezelfde zijde van het speelveld staan. De overgebleven persoon staat in het midden van het veld.

Het spel begint met een van tevoren afgesproken signaal, bijvoorbeeld een fluitsignaal. Alle deelnemers die aan de zijkant van het veld stonden, proberen dan naar de overkant te rennen. De persoon in het midden probeert de rennende medespelers tegen te houden en hen met schouders of rug tegen de grond te drukken, ofwel om ze 3 seconden op te tillen.

Als dat lukt, moet de gevangen persoon meehelpen de overige deelnemers te vangen. De winnaar is degene die tot het laatst overblijft. Vooral als alle deelnemers jongens zijn, kan dit spel behoorlijk ruig gespeeld worden.

Er kwam een verbod op het spel omdat scholen bang waren dat ze aansprakelijk gesteld zouden worden voor blessures. Pas geleden besloot de Swanson Primary School in Auckland het spel in ere te herstellen. De schoolleiding ging nog een stap verder: alle regels voor het speelkwartier werden afgeschaft. Kinderen mochten weer in bomen klimmen en skateboarden.

Al snel versoepelden ook anderen scholen in Nieuw-Zeeland de regels op het schoolplein. De Universiteit van Otago en de Technische Universiteit van Auckland deden in 2011 een experiment met acht scholen. Zowel de scholen als de onderzoekers waren verrast over het resultaat. De kinderen gingen zo erg op in het boomklimmen en Engelse Bulldog spelen, dat er geen time-outplek meer nodig was voor vervelende leerlingen.

Sinds het nieuwe beleid van kracht is, is het aantal pesterijen en blessures afgenomen en letten de leerlingen beter op tijdens de les. “We waken over de veiligheid van de kinderen, maar het is niet goed om ze zo te pamperen,” zei schoolhoofd Bruce McLachlan van Swanson Primary. “Een kind moet kunnen vallen.”

Ook in Nederland wordt de discussie over het belang van vrij spelen aangewakkerd. “We ontnemen kinderen de kans om zichzelf en de wereld te ontdekken,” zei hoogleraar pedagogiek Sieneke Goorhuis. Ze vindt dat ouders vergeten hoe belangrijk het is om kinderen vrij te laten spelen.

Psychologe Louise Berkhout promoveerde in 2012 aan de Universiteit van Groningen op onderzoek naar vrij spel. Ouders kunnen het niet laten om zich met het spel van hun kind te bemoeien, zegt ze. Ze zien spel als iets waar kinderen van moeten leren. “Hoeveel blokken heb je gestapeld?” Of ze denken dat ze hun kind moeten vermaken.

De Amerikaanse psycholoog Peter Gray vindt dat het belang van vrij spelen door ouders wordt onderschat. In zijn boek ‘Free to Learn’ betoogt hij dat ouders hun kinderen veel meer zelf moeten laten aanmodderen. “Ouders die gaan meespelen als er een vriendje komt, moeten niet gek opkijken als hun kind narcistisch wordt.”

[The Optimist, Trouw]


Vond je dit artikel goed? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Regels en wetten scheppen censuur, censuur schept commercie en commercie schept grote vernietigingen.

  17 likes
 2. hoe meer regels hoe meer verzet, hoe meer wetten/regels hoe meer de vrijheid op het spel staat, eigenlijk
  begint het spel met wetten en regels ,daarmee moet men zoveel mogelijk aan regels en wetten houden , maar daar mee beperk je vrijheden waardoor het speler zich beperkt voelt ,deze beperktheid brengt verzet en verzet betekent dualiteit , dualiteit zet zich om in vechten en met vechten heb je geen winnaars maar verliezers want het spel is en werd beperkt door regels en wetten deze zaait tweedracht en twee dracht is macht en macht is het spel van dwazen..

  16 likes
 3. Als er ook voor burgers minder regels waren en meer regels voor de elite van bankiers dan kunnen wij ook ons zelf zijn en niet hoeven te bezuinigen namens die bankgaaiers

  16 likes
 4. Je ziet hier dat ‘vrijheid’ ethiek voort brengt.

  10 likes
 5. Wij speelden vroeger op de enorme bouwplaatsen rond mijn woonplaats, ik vraag me af of dit tegenwoordig nog denkbaar is.

  8 likes
 6. Kinderen op een (school) kamp worden ook altijd helemaal volgepropt met spelletjes die volwassen mensen voor hen bedenken. Toen ik een jaar of tien was ben ik compleet door het lint gegaan tijdens het ochtendeten. Elke keer als we lekker (vrij) aan het spelen waren in het bos werden we weer bij de blokhut geroepen voor een één of ander dom spelletje. Niemand had daar zin in. Iedereen liep te mopperen. LAAT KINDEREN TOCH SPELEN!

  6 likes
 7. Wij noemden dit spel “burgemeester” maar het ging er niet zo ruig hoor. je was er al aan als je aangetikt was. en kon je dan zelf ook meewerken om anderen te vangen. kon je ze optillen dan moest je een ketting vormen. doorbreek de ketting en allen zijn weer vrij. een taktiek was “electriek” maken; langs de muur ook een ketting vormen tot je dicht genoeg was bij de gevangenen-ketting. ook de “electriek” ketting kon doorbroken worden door de handen uit elkaar te trekken.
  hehe, leuke herrinering! maar t was zeker geen ruig spel bij ons. maarja, er kan altijd iemand vallen ofzo

  5 likes
 8. Geef kinderen zand en water en je hebt er geen kind aan. Dat leerde ik van mijn ouders.
  Zou dat nu zo verkeerd zijn? Tegenwoordig mogen kinderen niet eens meer vuil worden.
  Zie tv reclame.
  Bij ons waren ze de straat opnieuw aan het beklinkeren; ik heb zelden zoveel kinderen met dat stopzand zien spelen. Een spelend kind is een gelukkig kind. ( wordt ook een stabiele volwassene.)

  5 likes
  • Ben het absoluut met u eens. Eenmaal is er in onze straat herbestraat en eenmaal werd de riolering vernieuwd. Beide keren waren er zoveel kinderen aan het spelen. Zo leuk met elkaar. Geen gejank geen geschreeuw. Maar lekker bezig. Met het zand en de stenen. Ondanks alle activiteiten kwam er geen pleister aan te pas. Als ouder kan ik genieten van dit tafereel of het nu mijn eigen kinderen zijn of niet.

   Mijn dochter klimt in bomen, heeft in de sloot gelegen. Geen kledingstuk ontkomt aan schade. Maar ze is lekker bezig. Ik maak me er niet druk om. Koop geen dure kleding. En heb net als iedereen een douche en wasmachine.

   Mijn jongens hadden dezelfde vrijheid. Voordeel, geen van mijn kinderen schreeuwden of hebben dat gedaan. We hebben weinig regels, de enige regel is. We houden rekening met elkaar. Zo simpel kan ouderschap zijn.

   0 likes
 9. De mens hoort vrij te zijn en niet aan regels en wetten gebonden, vandaar dat er ook overal ongeregeldheden zijn…

  3 likes
 10. Wij bouwden hutten en vlotten. Geen volwassene bij betrokken. En ja als er van die pedagogisch bewuste volwassenen een spelletje bedacht hadden was er geen ene moer aan. Heel geforceerd gedoe.

  2 likes
 11. Helemaal mee eens met dit bericht. Kinderen moeten zelf de wereld kunnen ontdekken hoor; zeker niet alles voorgekauwd krijgen. Op school proberen ze de kinderen al in hokjes te stoppen (op die leeftijd moeten ze zus en zo scoren met lezen en rekenen bijvoorbeeld). Bah! Laat kinderen zich gewoon in hun eigen tempo ontwikkelen; de kinderen die ergens beter in zijn trekken degenen die ergens minder goed in zijn gewoon mee hoor! Zowel op school als op de speelplaats.

  2 likes
 12. Regels zijn er om aan je laars te lappen , die gore elite geeft immers zelf het voorbeeld.
  Al die regeltjes zijn er voor die nietszeggende / niksprestende ammbtenaartjes want hier kunnen ze zich lekker achter verschuilen , en zo kunnen ze discussie’s veilig vermijden.
  Als straks alles in elkaar is gelazerd geldt er toch weer het recht van de sterkste , dan geef ik die prutsambtenaartjes absoluut geen enkele kans.
  Decennia lang zijn we geregeerd door die slappe, zwakzinnige rooie honden en je ziet waartoe dat heeft geleid.

  2 likes
 13. De omschrijving van “Engelse Bulldog” is nagenoeg gelijk aan “overlopertje” wat we in de jaren ’80 op de lagere school deden op het schoolplein. Het enige verschil is dat bij “overlopertje” mensen slechts aangetikt werden, dus niet tegen de grond gedrukt en opgetild. En als een speler te ruig deed mocht hij/zij gewoon niet meer mee doen tot de volgende dag. Dus de groep corrigeerde zichzelf.

  Bij “Engelse Bulldog” gaat het er kennelijk wat ruiger aan toe. Ik snap heel goed dat schoolbesturen daar met angst en beven naar kijken, maar ook daar geldt: “wil je niet meedoen, dan doe je dat niet; je kunt nog meer dingen doen op een schoolplein, en je bent niet de enige.” De groepsdruk om mee te spelen kan overigens wel heel groot zijn.

  Scholen moeten zich dus m.i. niet bezighouden met de ruigheid van een spel. Tenzij uiteraard dagelijks een ambulance gebeld moet worden. 🙂 Wel is het belangrijk om in te grijpen bij andere narigheden, zoals een kind dat de groepsdruk niet aankan of gepest wordt. Ga met de hoofdrolspelers om tafel, om beide partijen bewust te maken van hoe de situatie ontstaan is en hoe het opgelost kan worden.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Hoogst ongewoon en verdacht. Schrijvers controversieel boek over Sandy Hook veroordeeld, terwijl deze vragen onbeantwoord blijven

Hoogst ongewoon en verdacht. Schrijvers controversieel boek over Sandy Hook veroordeeld, terwijl deze vragen onbeantwoord blijven

De schrijvers van het boek ‘Nobody Died ...

4 leerlingen van basisschool gediagnosticeerd met kanker. Is een nabijgelegen gsm-mast de boosdoener?

4 leerlingen van basisschool gediagnosticeerd met kanker. Is een nabijgelegen gsm-mast de boosdoener?

Vier leerlingen van een Amerikaanse basisschool zijn ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 23 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.