Homepagina » Buitenland » Waarom het niet verwonderlijk is dat de spanningen rond de Golanhoogten oplopen
Waarom het niet verwonderlijk is dat de spanningen rond de Golanhoogten oplopen

Waarom het niet verwonderlijk is dat de spanningen rond de Golanhoogten oplopen

Toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in februari een ontmoeting had met Trump, vroeg hij de Amerikaanse president om de Golanhoogten te erkennen als Israëlisch grondgebied.

In 1967 werden de Golanhoogten door Israël veroverd op Syrië en werd begonnen met het stichten van Israëlische nederzettingen. In 1981 werden ze door Israël geannexeerd.

Deze annexatie is illegaal onder het volkenrecht. De VN heeft de Israëlische verovering in diverse resoluties veroordeeld.

Propaganda

Enkele dagen na de ontmoeting in Washington zei Mark Dubowitz, directeur van de pro-Israëlische denktank Foundation for Defense of Democracies, dat de erkenning van de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied een overwinning zou zijn voor de Israëlische overheid.

Dubowitz adviseert de regering-Trump over Iran en het Midden-Oosten.

Historicus F. William Engdahl merkt op dat Israël momenteel propaganda verspreidt en claimt dat Rusland, Iran, Syrië en Hezbollah zich voorbereiden op de herovering van de Golanhoogten.

Rechtvaardigen

Op deze manier probeert het Israëlische leger een tegenstander uit de tent te lokken, aldus Engdahl.

De Israëlische generaal Moshe Dayan, die in 1967 opdracht gaf om de Golanhoogten in te nemen, gaf in 1976 in gesprek met een Israëlische journalist toe dat Israël Syrië doelbewust had geprovoceerd om een invasie te rechtvaardigen.

De journalist, Rami Tal, hield zijn notities 21 jaar lang geheim totdat hij door Dayans dochter en anderen werd overtuigd om ze vrij te geven.

Provoceren

“We stuurden een tractor naar een gebied waar je helemaal niet kon ploegen, in gedemilitariseerd gebied, en wisten van tevoren dat de Syriërs zouden schieten,” zei Dayan.

“Als ze niet schoten, stuurden we de tractor naar een gebied dieper in Syrië, net zolang tot ze begonnen met schieten,” vervolgde hij.

“Vervolgens konden we artillerie en later de luchtmacht inzetten.”

Israël probeert Syrië nu op eenzelfde manier te provoceren door doelen in de buurt van Damascus te bestoken en drone-aanvallen in de Golanhoogten uit te voeren, merkt Engdahl op.

Olievoorraden

Niemand heeft het over de enorme olievoorraden die onlangs zijn ontdekt in de Golanhoogten, zegt hij.

Genie Energy uit New Jersey heeft toestemming gekregen om in de Golanhoogten naar olie te boren.

In de adviesraad van het bedrijf zitten onder meer oud-vicepresident Dick Cheney, voormalig CIA-baas James Woolsey, Lord Jacob Rothschild en de Russische oligarch Michail Chodorkovski.

Yukos

Voordat Chodorkovski werd gearresteerd gaf hij zijn aandelen in olieconcern Yukos in het geheim aan Rothschild.

In de raad zitten verder oud-minister van Energie Bill Richardson, mediamagnaat Rupert Murdoch, oud-minister Larry Summers en hedgefondsmiljardair Michael Steinhardt.

Steinhardt is tevens bestuurslid van de Foundation for Defense of Democracies, die Trump voorhoudt dat het goed zou zijn als Washington Israël erkent als de rechtmatige eigenaar van de Golanhoogten.

De tijdlijn:
 • Genie Energy kreeg in 2013 exclusieve rechten om in het zuidelijke deel van de Golanhoogten naar olie en gas te boren.
 • Op 8 oktober 2015, enkele dagen nadat Rusland had aangekondigd Bashar al-Assad te helpen, kondigt Genie Energy aan grote hoeveelheden olie te hebben gevonden in de Golanhoogten.
 • Op 10 januari 2017 kondigt Genie Energy aan een nieuw bedrijf op te zetten: Atid Drilling, om in het gebied naar olie te boren.
 • In februari, kort na de inauguratie van Trump als president, vliegt Netanyahu naar Washington om te praten over de Golanhoogten.
 • Enkele weken later schendt Israël het Syrische luchtruim waarna de spanningen rond de Golanhoogten escaleren.
 • Op 22 maart vraagt minister van Defensie James Mattis het Congres om het Amerikaanse leger officieel in te zetten in Syrië.

Als er binnenkort een conflict uitbreekt in de Golanhoogten weet je dat er weer een zinloze oorlog om olie is begonnen.

[New Eastern Outlook]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Faye schreef:

  * exegese, die meerderheid gaat het pas zien als het op tv geweest is. Ze willen dat alles wat onder de deksel wordt gehouden in een keer naar buiten komt. Full disclosure.
  De war tribunals zijn niet de enige tribunals, er komen er velen, pharma tribunals, onderwijsmisleidingen tribunals, de media tribunals, pizza gate, de voedselvergiftigingen tribunals, satanische sektes, louche geheime genootschappen, duivelaanbidding en ik ga er van uit dat er nog veel meer zaken boven water komen waar wij nog geen idee van hebben.
  Als een dief in de nacht gaat de waarheid naar buiten komen, de mensen die nu nog slaapwandelen gaan gek worden. De daders zijn het nu al.
  Wie een kuil graaft….

  7 likes
  • Faye schreef:

   Wat ik wilde zeggen is dat er ontzettend veel werk verricht moet worden om dit in zijn geheel in hapklare brokken, met fimpjes, bewijzen, getuigen etc. aan de mensheid voor te schotelen.
   En dan moet het ook nog in een beetje appetijtelijk jasje gestoken worden, ga er maar aan staan hoeveel er gecoordineerd moet worden, maar het gaat gegarandeerd komen.

   3 likes
 • an argie schreef:

  Em kijk eens wie in de board van Genie Oil zit?
  Juist: Rothschild!

  9 likes
 • Gezinusk schreef:

  @an argie.

  Bij nader inzien adviseer ik om giro 555 te intensiveren met een Strategic Advisory Board als deze,

  https://genieoilgas.com/about-us/strategic-advisory-board/

  Een mooi stel wolven in schaapskleren bij elkaar. Waaronder Richard ‘Dick’ Cheney en voormalig CIA directeur, R. James Woolsey, die tevens voorzitter is van een foundation om de democratie te verdedigen.

  Hoe dat werkt vullen ze zelf wel in of om Henry Kissinger te citeren: ”The illegal we do immediately; the unconstitutional takes a little longer. ”

  Stel en als we nou morgen wereldwijd een basissalaris invoeren voor jong en oud. Zitten deze fatsoensrakkers er dan nog strategisch warmpjes bij, of behoren hun spelletjes dan tot de verleden tijd…

  7 likes
 • René van Zalk schreef:

  Misleiding in de tekst: In 1967 werden de Golanhoogten door Israël veroverd op Syrië en werd begonnen met het stichten van Israëlische nederzettingen. In 1981 werden ze door Israël geannexeerd.

  Moet zijn: oa Syrië lokte een oorlog uit in 1967, de oorlog die daar op volgde werd gewonnen door Israël. Tijdens de felle strijd op de Golan, maakte de IDF een deel van de Golan tot zijn bezit.

  4 likes
 • exegese schreef:

  Wij als bevolking zijn altijd nog volledig afhankelijk van wat de bedrijven, de regeringen, de genootschappen en kerken doen en willen. Zo is de maatschappij opgebouwd en dit wordt ons geleerd door het volledig gemanipuleerde onderwijssysteem. Maar uiteindelijk komt alles bij die Elite vandaan, bij de Illuminati, en dat kleine groepje mensen beslist wie er leeft of doodgaat, en wanneer en hoe lang. Zij beslissen wanneer er een crisis ontstaat, wanneer er oorlogen ontstaan, hoe groot deze oorlogen zullen zijn en hoeveel mensen er (naar schatting) dood zullen gaan.

  Nog altijd lijkt er weinig of niets te veranderen ondanks alle geluiden dat er achter de schermen hard gestreden wordt voor gerechtigheid door de elite of illuminatie het vuur aan de schenen te leggen. Echte verandering kan alleen ontstaan doordat de meerderheid ziet en beseft wat er aan de hand is en zich volledig afwendt van het kwaad met al zijn ver- en misleidingen..

  5 likes
 • exegese schreef:

  Je hebt gelijk wat dat betreft @Faye, als je echter de protocollen van de “wijzen”van Sion leest besef je pas goed hoe zeer dat een blauwdruk is van de oorzaak van alle uitermate slim, doordacht en zeer gestructureerd geplande ellende is. Zij blijken werkelijk overal op alle gebied en cruciale machtsposities de touwtjes volledig in handen te hebben en controleren daarmee werkelijk alles. Alles wat hen tegen werkt wordt geïnfiltreerd en vernietigd of omgeturnd. Het is het ongebreideld woekerend onkruid wat zeer, zeer moeilijk te wieden is omdat het achter je hakken weer gelijk de kop op steekt en op volle kracht door woedt. Er zal echt heel wat moeten gebeuren om het uit te roeien, als dat al mogelijk is.

  2 likes
  • exegese schreef:

   Een ander voorbeeld van hoe onbeschoft veel macht en invloed de illuminatie heeft is het volgende.
   Ik ben inmiddels 60 jaar en heb me al sinds mijn vroege jeugd verbaasd en geërgerd aan de clichés waarmee mensen een gesprek met elkaar aanknopen. Veruit de meest gebruikte aanzet voor een gesprek is het weer. Hoe goed, slecht, saai of onvoorstelbare vorm het heeft aangenomen op dat bepaalde moment, aangevuld met de clichématige uitdrukking : maar goed dat dat bijna het enige is waar de mens nog geen invloed op kan uitoefenen anders zou de ellende niet te overzien zijn. En nu, vele jaren later komen we er achter dat men daar al decennia lang elke dag onophoudelijk mee bezig zijn. Ja beste mensen zelfs het weer en daarmee al het leven op aarde is al lang niet meer veilig voor de intens slechte bedoelingen van de illuminatie. De volgende zeer goede documentaire over geoengineering maakt dat meer dan duidelijk. Als er niet snel iets gebeurt helpen ze werkelijk alles naar de filistijnen. Het staat al geruime tijd op het internet maar er gebeurt nog steeds niets om het te stoppen. Ik kijk elke dag omhoog en zie hoe het gigantische drama zich voltrekt. It’s time to wake up. Ze zijn alleen zo machtig omdat wij dat klaarblijkelijk wel goed vinden, omdat wij de werkelijkheid absoluut niet onder ogen durven zien en daarmee vrijwillig meewerken aan onze eigen ondergang.
   https://www.youtube.com/watch?v=mEfJO0-cTis

   0 likes
   • Faye schreef:

    Ik ben inmiddels 62 en ik erger me allang niet meer. Vroeger ergerde ik me nog wel eens en kon ik woede aanvallen krijgen bij zoveel ongerechtigheid. Nu weet ik dat het bij het grote plaatje hoort, het neanderthalergedrag van de 1%, en degenen die er blind achter aan hobelen. We zitten met verschillende volkeren in verschillende gradaties ontwikkelden/onderontwikkelden opgescheept en dat botst. Voor gek verklaard worden is een compliment, je moet er niet aan denken dat ze je voor een van hun aanzien.
    We zijn aan de Goden overgeleverd, de goeden wel te verstaan, en kijk hoe ons vertrouwen beloond wordt. Je komt wel met een vid van 5 jaar oud, kijk eens wat er in die 5 jaar veranderd is. Je moet er wel naar op zoek want ze gaan het je niet voorschotelen. In de commends van je filmpje geven ze de regering de schuld maar het was de corporatie U.S. Het bedrijf Amerika.
    Maar het is nu weer in handen van de regering. In alle letters, CIA FBI, MIC etc. etc. zijn de bad guys er uitgekickt. F*ck the deep state. Ze hebben het verloren.
    Binnenkort bij U op tv.

    1 likes
    • exegese schreef:

     Je kunt me nergens blijer mee maken @faye dan het met je stelling volledig bij het rechte end te hebben. Als ik echter in de vroege ochtend omhoog kijk naar een strakblauwe hemel zie ik de eerste strepen van horizon tot horizon daar in hoog tempo verandering in brengen. Voordat de middag goed en wel begonnen is is de hemel meestal bedekt met de zogenaamde sluierbewolking en slijten we de rest van de dag in een grauw en gedimd zonlicht met alle gevolgen van dien. Ook Monsanto welke hier garen bij gaat spinnen is voorlopig volledig ongestoord een fusie aan kunnen gaan met het duivelse bedrijf Bayer. Ondanks dat ze het verloren hebben volgens jou, gaan hun satanische plannen ongehinderd door. Ik wacht echter met liefde en plezier op het door jou aangekondigde moment dat hun definitieve ondergang wereldwijd wordt aangekondigd. Ik kan het echter niet helpen me ernstige zorgen te blijven maken als ik de onmetelijke ellende om heen zie voltrekken, er komt voor mijn gevoel maar geen enkele verandering in.

     0 likes
     • Faye schreef:

      Als je ze zou horen praten ex, zou je er net zo over denken als ik, ze zijn krankzinnig geworden.
      Waarschijnlijk zijn ze dat al een tijdje, vandaar de enorme puinhoop, de chemtrails, het duivelse Monsanto, oorlogen etc. etc. alle mogelijke onmetelijke ellende.

      https://www.youtube.com/watch?v=BrRH_Z43ELA

      Het wachten is op het moment dat ze met pisvlekken in hun rokken en broeken het podium verlaten.
      Trump schijnt binnen enkele weken vervangen te worden, dat had ik al vaker opgevangen uit verschillende bronnen, hij was degene die het schip moest keren, dat op ramkoers lag richting mensheid, nu het weer met de neus de goede kant op ligt gaat iemand anders het beleid doorzetten.
      Ander poppetje, zelfde troepenmacht onder Joseph Dunford.

      2 likes
 • jan schreef:

  Leuk om zo te zeggen, maar de spanningen waren nog niet half zo groot geweest als Syrië het niet in zn idiote kop had gehaald om mortiergranaten op inmiddels al jaren gedemilitariseerd gebied. Dan krijg je reacties, want het afvuren van oorlogsgeschut op al dan niet geannexeerd land, is een oorlogsverklaring. Bovendien begon Syrië, in alliantie met Egypte, Jordanië en Saoudi Arabië, met Rusland als een blok achter zich, de oorlog tegen Israël. Die oorlog heeft kort geduurd en Israël was by far sterker. Als je een oorlog begint, weet je dat je deze ook kunt verliezen. Dat hebben ze gedaan en dus verloren ze grond. In principe was Israël op dat moment in de positie om heel Egypte, Syrië, Saoudi Arabië en Jordanië in te nemen. Het is een daad van genade dat ze dat niet hebben gedaan, niet omdat dat niet mag.

  Waarom blijven jullie de schuld aan Israël geven, als de alliantie tegen Israël is begonnen en heeft verloren?
  Wat mij betreft hadden ze die landen helemaal plat mogen gooien, want dan hadden we nu geen ISIS gehad. Had een hoop gescheeld. Maar nee, dat mag niet, terwijl het beginnen van een oorlog tegen een soeverein land wel mag blijkbaar…

  0 likes
  • An Archist schreef:

   Het beginnen van de oorlog is wel degelijk door Israel gebeurd. Check alle sites maar eens over de zesdaagse oorlog.
   Dat dit een reactie was (ze hebben niet afgewacht wat er zou gebeuren) is weer een ander verhaal.
   Of ze terecht hebben gehandeld is een mening ieder voor zich. Maar dat ze dus grondgebied van andere soevereine staten hebben ingepikt is een vaststaand feit. Daarnaast kun je jezelf natuurlijk afvragen of Israel wel een soevereine staat is. Sommige zullen zeggen van wel en sommige van niet.

   Ik vraag mezelf dan af, hoe zou ik het vinden als vanuit de VN wordt besloten om de Hutus of Tutsis maar een stuk land (zeg Zuid Holland) te geven of zelf gewoon te laten bezetten, zodat ze een eigen staat hebben? Ik moet daar wel weg want ik ben geen Hutu of Tutsi en das land ist nicht mir mein land….

   0 likes
   • jan schreef:

    De eerste oorlog die werd uitgevochten daar was omdat de alliantie tegen Israël zelf aanviel. Israël was volledig dominant op alle fronten van de oorlog, maar toch wonnen ze deze niet, omdat de Verenigde Nazi’s tussen de strijdende partijen kwam. Zij hadden een vredesvoorstel liggen en Israël heeft deze aangenomen, op voorwaarde dat de andere kant dit ook zou doen. Daar waar Israël dus geen oorlog wilde, maar door wilde gaan met leven, verzaakte de alliantie en ratificeerde op hun beurt het vredesvoorstel niet. Zij hebben dus een blijvende oorlog verklaart. Een paar jaar later kwam de oorlog waar we het nu over hebben, maar de vorige oorlog is nooit ten einde gekomen. We hebben deze oorlog over 2 delen verdeeld vanwege de tijd die ertussen zat, maar de werkelijkheid is dat we het hebben over het innemen van grond van al dan niet soevereine staten die al die tijd met elkaar in oorlog zijn geweest. Dan nog iets over soeverein: dit betekend namelijk (zie de dikke Van Dale) dat een land onafhankelijk is van andere landen en oppermachtig op zijn gebied. Even 3 voorbeelden:
    Egypte: krijgt 1,6 miljard aan steun van Amerika om een leger te formeren –> niet soeverein.
    Palestina: het hele bestuur wordt betaald met ons belastinggeld, door de EU –> niet soeverein.
    Syrië: heeft een heel buitenlands leger nodig om de orde te handhaven en is op veel gebieden in het land dat ze claimen niet oppermachtig –> niet soeverein.

    Dus over soevereiniiteit gesproken.

    Tot slot wil ik een vergelijking geven over de situatie waarin Israël zich bevond:

    Wij, Nederland en de rest van Europa, staan tegenover een bijzonder machtige militair alliantie, bestaande uit Amerika, Rusland en Turkije. Niemand wint het van die 3 bij elkaar, tenzij je écht een goede strategie hebt. Die hebben we, want de radartechnieken waren in die tijd niet erg ver gevorderd. Daardoor kunnen we met 1 air assult de complete luchtmacht van de alliantie pakken en hebben wij dus het luchtruim, waarvanuit we ongestoord vijandelijke doelen kunnen bombarderen. Hierdoor winnen we dus wel de oorlog, die we anders hadden verloren. Europa staat voor Israël en de alliantie wijzigt qua deelnemers. Dan heb je exact de situatie die ze hadden toen Israël (in ieder geval vanuit het oogpunt dat ze graag wilde blijven leven in een vrij en eigen land) de enige juiste beslissing nam.

    1 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump doet wat niemand mogelijk achtte: 3 historische vredesdeals in 29 dagen

  Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ...

  249

  Fabrikant van ‘ons’ coronamedicijn stopt 249 sterfgevallen in doofpot

  Enkele jaren geleden is de Amerikaanse farmaceut ...

  >